NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

EURIZON ASSET MANAGEMENT CROATIA Objavljeno: 12.08.2022
Komentar tržišta - Eurizon Asset Management Croatia - srpanj 2022.

Komentar tržišta - Eurizon Asset Management Croatia - srpanj 2022.

Eurizon HR Start fond

Fond Eurizon HR Start je u srpnju porastao za 0,41% ulažući u obveznice Republike Hrvatske te upravljajući ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj. Duracija Eurizon HR Start fonda je krajem mjeseca bila 1,35.
Trgovanje na novčanom tržištu proteklo je u mirnom okruženju bez velikih volumena trgovanja uz značajan višak likvidnosti u sustavu, iznad 70 milijardi kuna. U srpnju nije bilo aukcije trezorskih zapisa, ali je Ministarstvo financija izdalo dvije nove državne obveznice vezane uz euro dospijeća 2026. godine u iznosu od 400 milijuna eura (prinos 2,17%) i dospijeća 2032. godine u iznosu od 800 milijuna eura (prinos 3,47%). Novo izdanje nije značajno poremetilo izdašnu likvidnost, pa nije bilo bankovne potražnje na tjednim repo aukcijama HNB-a. U narednom razdoblju i dalje očekujemo skromne volumene trgovanja te stagnaciju kamatnih stopa duž krivulje.

Eurizon HR D-Start fond

Fond Eurizon HR D-Start je u srpnju porastao za 0,48% ulažući u obveznice Republike Hrvatske denominirane u dolaru, obveznice Rumunjske i Italije denominirane u dolaru, obveznice i trezorske zapise Sjedinjenih Američkih Država te upravljajući ročnošću depozita kod najvećih banaka. Duracija Eurizon HR D-Start fonda je krajem mjeseca bila 1,12.
Američka središnja banka je na zasjedanju u srpnju, u borbi protiv rastuće inflacije, ponovno povećala referentni kamatnjak za 75 baznih bodova te se sada nalazi u rasponu 2,25-2,50%. Predsjednik Fed-a Jerome Powell rekao je da bi još jedno veliko povećanja kamata moglo biti na idućem sastanku u rujnu. Trenutno tržišni sudionici očekuju podizanje za 50-75 baznih bodova ovisno o tekućim makroekonomskim pokazateljima. Zbog navedene restriktivne monetarne politike, očekujemo povećanje kamatnih stopa duž cijele dolarske krivulje u narednom mjesecu.

Eurizon HR Short Term Bond fond

Fond Eurizon HR Short Term Bond je u srpnju porastao 0,60%. Ukupni mjesečni promet obveznicama u sastavu indeksa CROBISTR na Zagrebačkoj burzi iznosio je solidnih 150 milijuna kuna, unatoč podosta tipičnih ljetnih letargičnih dana bez ikakvog prometa. Manjio dio ovomjesečnog prometa ostvaren je kunskim izdanjima, a najviše se trgovalo obveznicama Republike Hrvatske najkraćih dospijeća 2023. te 2025. godine, uz prinose od 1,15% te 1,90%. Nakon nekoliko turbulentnih mjeseci srpanj je donio smirivanje na globalnim obvezničkim tržištima što se odrazilo i na domaće tržište uz pad prinosa, odnosno rast cijena uslijed straha od moguće recesije te blaže monetarne politike nego li se prvotno očekivalo. Modificirana duracija fonda krajem srpnja iznosi 1,44.

Eurizon HR Euro Short Term Bond fond

Cijena udjela Eurizon HR Euro Short Term Bond fonda u srpnju je porasla za 0,66%. Ukupni mjesečni promet obveznicama u sastavu indeksa CROBISTR na Zagrebačkoj burzi iznosio je solidnih 150 milijuna kuna, unatoč podosta tipičnih ljetnih letargičnih dana bez ikakvog prometa. Veći dio ovomjesečnog prometa ostvaren je izdanjima vezanim uz euro, a najviše se trgovalo obveznicama Republike Hrvatske dospijeća 2024. te 2034. godine, uz prinose od 1,20% te 3,40%. Euroobveznice zemalja regije u srpnju su zabilježile pad prinosa tj. rast cijena obveznica prateći situaciju na globalnim tržištima uslijed straha od moguće recesije te blaže monetarne politike nego li se prvotno očekivalo. Modificirana duracija fonda krajem srpnja iznosi 1,44.

Eurizon HR Bond fond

Fond Eurizon HR Bond je u srpnju porastao na vrijednosti 2,20%. Recesijski strahovi su nagnali tržišne sudionike da revaloriziraju svoja očekivanja vezana uz dizanja kamatnih stopa od strane centralnih bankara na niže, što je kao posljedicu dovelo do povećane potražnje za obveznicama na globalnoj razini, a hrvatska obveznička izdanja nisu bila izuzetak. Dodatan vjetar u leđa donijela je potvrda odluke od strane Ecofin-a o pristupu Republike Hrvatske euro području s početkom 2023. godine, kao 20 članica, uz fiksni tečaj 7,5345 kuna za 1 euro. Posljedica navedenog je podizanje kreditnog rejtinga od strane rejting agencije Moody′s za dvije razine na Baa2 ušavši u investicijsku kategoriju, podizanje rejtinga od strane Fitcha za jednu razinu na BBB+ te podizanje rejtinga od strane S&P na BBB+, sve uz stabilne izglede.

Ministarstvo financija je također bilo aktivno u srpnju te je izdalo dvije nove državne obveznice vezane uz euro, s dospijećima 2026. godine u iznosu od 400 milijuna eura te uz prinos od 2,17% i s dospijećem 2032. godine u iznosu od 800 milijuna eura te uz prinos od 3,47%. Najveći pozitivan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su euroobveznice Rumunjske dospijeća 2030. godine, a po pozitivnoj izvedbi slijedile su kunske obveznice Republike Hrvatske dospijeća 2029. godine. U srpnju američki FED je podigao referentnu kamatnu stopu za 75 baznih bodova drugi mjesec zaredom, kako bi pokušali suzbiti inflaciju koja je nastavila s rastom te je zabilježila novu najvišu vrijednost u zadnjih više od 40 godina, od 9,1% na godišnjoj razini. Za sljedeći sastanak u rujnu najavljen je nastavak zaoštravanja monetarne politike čiji intenzitet će ovisiti o tekućim podacima, a očekuje se novo podizanje kamata u rasponu od 50-75 baznih bodova. Modificirana duracija fonda krajem srpnja iznosi 3,67.

Eurizon HR Conservative 10 fond

Cijena udjela Eurizon HR Conservative 10 fonda je u srpnju zabilježila rast od 1,88%, a obveznička komponenta fonda ovaj mjesec je imala pozitivan doprinos. Najveći pozitivan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su euroobveznice Republike Hrvatske dospijeća 2027. godine, a po pozitivnoj izvedbi slijedile su kunske obveznice Republike Hrvatske dospijeća 2028. godine. Recesijski strahovi su nagnali tržišne sudionike da revaloriziraju svoja očekivanja vezana uz dizanja kamatnih stopa od strane centralnih bankara na niže, što je kao posljedicu dovelo do povećane potražnje za obveznicama na globalnoj razini, a hrvatska obveznička izdanja nisu bila izuzetak. Dodatan vjetar u leđa donijela je potvrda odluke od strane Ecofin-a o pristupu Republike Hrvatske euro području s početkom 2023. godine, kao 20 članica, uz fiksni tečaj 7,5345 kuna za 1 euro.

Posljedica navedenog je podizanje kreditnog rejtinga od strane rejting agencije Moody′s za dvije razine na Baa2 ušavši u investicijsku kategoriju, podizanje rejtinga od strane Fitcha za jednu razinu na BBB+ te podizanje rejtinga od strane S&P na BBB+, sve uz stabilne izglede. Ministarstvo financija je također bilo aktivno u srpnju te je izdalo dvije nove državne obveznice vezane uz euro, s dospijećima 2026. godine u iznosu od 400 milijuna eura te uz prinos od 2,17% i s dospijećem 2032. godine u iznosu od 800 milijuna eura te uz prinos od 3,47%. U srpnju američki FED je podigao referentnu kamatnu stopu za 75 baznih bodova drugi mjesec zaredom, kako bi pokušali suzbiti inflaciju koja je nastavila s rastom te je zabilježila novu najvišu vrijednost u zadnjih više od 40 godina, od 9,1% na godišnjoj razini. Za sljedeći sastanak u rujnu najavljen je nastavak zaoštravanja monetarne politike čiji intenzitet će ovisiti o tekućim podacima, a očekuje se novo podizanje kamata u rasponu od 50-75 baznih bodova. Modificirana duracija fonda krajem srpnja iznosi 3,30.

Dionička komponenta fonda koja se sastoji od financijskog instrumenta (ETF-a) s izloženošću prema njemačkom DAX indeksu bilježi pozitivan doprinos prinosu fonda, s rastom od 5,44% u srpnju. Makroekonomski podaci objavljeni u srpnju pružili su dodatne dokaze o usporavanju njemačkog gospodarstva uz zadržavanje inflacije na dosegnutim višedesetljetnim maksimumima. U srpnju su i Američka središnja banka (FED) i Europska središnja banka (ECB) digle kamatne stope, američka po četvrti put ove godine a europska po prvi put od 2011, godine, no uz znakove usporavanja ekonomije i stabilnu cijenu nafte, investitori su ublažili inflacijska očekivanja a samim time očekuju i manje restriktivne središnje banke u nadolazećem razdoblju. To je rezultiralo značajnim padom dugoročnih prinosa na obveznice (rastom cijena obveznica), što je pak uz solidne poslovne rezultate kompanija, djelovalo pozitivno i na dionička tržišta. Prinos na desetogodišnju njemačku državnu obveznicu spustio se s 1,34% krajem lipnja na 0,81% krajem srpnja. Udio dioničke komponente u neto imovini fonda krajem srpnja je iznosio 1,17%, što je smanjenje za 2,25 postotnih bodova u odnosu na kraj lipnja.

Eurizon HR Global fond

Cijena udjela Eurizon HR Global fonda u srpnju bilježi rast od 5,48%, uz pozitivan doprinos dioničke komponente fonda koja se sastoji od izloženosti prema svjetskim dioničkim tržištima. Negativan prinos od -1,69% bilježi jedino financijski instrument (ETF) izložen prema regiji Azija bez Japana, dok istovremeno najveći rast bilježi ETF s izloženošću prema regiji Sjeverna Amerika (+11,13%). Makroekonomski podaci objavljeni u srpnju pružili su dodatne dokaze o usporavanju globalnog gospodarstva uz rast inflacije prema novim najvišim vrijednostima. U srpnju su i Američka središnja banka (FED) i Europska središnja banka (ECB) digle kamatne stope, američka po četvrti put ove godine a europska po prvi put od 2011, godine, no uz znakove usporavanja ekonomije i stabilnu cijenu nafte, investitori su ublažili inflacijska očekivanja a samim time očekuju i manje restriktivne središnje banke u nadolazećem razdoblju.

To je rezultiralo značajnim padom dugoročnih prinosa na obveznice (rastom cijena obveznica), što je pak uz solidne poslovne rezultate kompanija, djelovalo pozitivno i na dionička tržišta. Američki S&P 500 indeks porastao je primjerice 9,77% u srpnju, francuski CAC40 8,87%, japanski Nikkei 225 5,34%, njemački DAX 5,48%, dok pad bilježe kineski indeksi Hang Seng (-7,79%) i Shanghai Composite (-4,28%). Nakon izrazito negativnih prvih šest mjeseci na tržištima, čini se da investitori imaju jasniju sliku mogućeg razvoje ekonomskog scenarija, što rezultira pozitivnijim sentimentom na tržištu. Krajem srpnja udio dioničkih financijskih instrumenata u neto imovini fonda iznosio je 50,27%, što predstavlja povećanje izloženosti za 2,3 postotna boda u odnosu na kraj lipnja.

Obveznički dio portfelja ostvario je pozitivan doprinos ovaj mjesec. Najveći pozitivan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su euroobveznice Republike Hrvatske dospijeća 2031. godine, a po pozitivnoj izvedbi slijedile su ih euroobveznice Rumunjske dospijeća 2030. godine. Recesijski strahovi su nagnali tržišne sudionike da revaloriziraju svoja očekivanja vezana uz dizanja kamatnih stopa od strane centralnih bankara na niže, što je kao posljedicu dovelo do povećane potražnje za obveznicama na globalnoj razini, a hrvatska obveznička izdanja nisu bila izuzetak. Dodatan vjetar u leđa donijela je potvrda odluke od strane Ecofin-a o pristupu Republike Hrvatske euro području s početkom 2023. godine, kao 20 članica, uz fiksni tečaj 7,5345 kuna za 1 euro. Posljedica navedenog je podizanje kreditnog rejtinga od strane rejting agencije Moody′s za dvije razine na Baa2 ušavši u investicijsku kategoriju, podizanje rejtinga od strane Fitcha za jednu razinu na BBB+ te podizanje rejtinga od strane S&P na BBB+, sve uz stabilne izglede. Modificirana duracija fonda krajem srpnja iznosi 1,40.

Eurizon HR Moderate 30 fond

Fond Eurizon HR Moderate 30 je u srpnju porastao 2,45%. Obveznički dio portfelja ostvario je pozitivan doprinos. Od obvezničkog segmenta najveći pozitivan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imali su Eurizon Fund - Global Bond te euroobveznice Italije dospijeća 2031. godine. U srpnju američki FED je podigao referentnu kamatnu stopu za 75 baznih bodova drugi mjesec zaredom, kako bi pokušali suzbiti inflaciju koja je nastavila s rastom te je zabilježila novu najvišu vrijednost u zadnjih više od 40 godina, od 9,1% na godišnjoj razini. Za sljedeći sastanak u rujnu najavljen je nastavak zaoštravanja monetarne politike čiji intenzitet će ovisiti o tekućim podacima, a očekuje se novo podizanje kamata u rasponu od 50-75 baznih bodova. Dionička komponenta fonda koja se sastoji od investicijskih fondova s fleksibilnom izloženošću prema dioničkim tržištima SAD-a i Europe bilježi pozitivan doprinos u srpnju, pri čemu su cijene udjela fondova zabilježile prinose u rasponu od 3,93% do 3,97%. Makroekonomski podaci objavljeni u srpnju pružili su dodatne dokaze o usporavanju globalnog gospodarstva uz rast inflacije prema novim najvišim vrijednostima.

U srpnju su i Američka središnja banka (FED) i Europska središnja banka (ECB) digle kamatne stope, američka po četvrti put ove godine a europska po prvi put od 2011, godine, no uz znakove usporavanja ekonomije i stabilnu cijenu nafte, investitori su ublažili inflacijska očekivanja a samim time očekuju i manje restriktivne središnje banke u nadolazećem razdoblju. To je rezultiralo značajnim padom dugoročnih prinosa na obveznice (rastom cijena obveznica), što je pak uz solidne poslovne rezultate kompanija, djelovalo pozitivno i na američko i europsko dioničko tržište. Američki S&P 500 indeks porastao je primjerice 9,77% u srpnju, francuski CAC40 8,87% a njemački DAX 5,48% Krajem srpnja, udio investicijskih fondova s fleksibilnom izloženošću prema dioničkim tržištima SAD-a i Europe u neto imovini fonda, iznosio je 28%, što predstavlja smanjenje za otprilike 1 postotni bod u odnosu na kraj lipnja.

Eurizon HR Flexible 30 fond

Cijena udjela Eurizon HR Flexible 30 fonda u srpnju bilježi porast od 3,86%, pri čemu su dionička i obveznička komponenta dale pozitivan doprinos promjeni cijene udjela fonda. Nakon niza negativnih mjeseci, globalna dionička tržišta u srpnju su realizirala odlične rezultate. U prvoj polovici mjeseca, prinosi su bili uglavnom mješoviti, uz ponešto pozitivnih te ponešto negativnih trgovinskih dana na burzama. U drugoj polovici mjeseca, tržišta su ušla u pozitivan trend pa sukladno tome, do kraja mjeseca svjedočimo nizu pozitivnih trgovinskih dana koji su srpanj učinili najpozitivnijim mjesecom u 2022. godini kada su u pitanju dionička tržišta. S&P 500 indeks na mjesečnoj je razini porastao za 9,11%, dok je europski blue - chip indeks Euro Stoxx 50 porastao za 7,33%. Financijski instrumenti koji sačinjavaju dioničku komponentu fonda u srpnju su porasli za 11,29% odnosno 7,47%. Prvi puta u ovoj kalendarskoj godini, obveznička komponenta fonda na mjesečnoj je razini zabilježila pozitivan rezultat.

Baš svi financijski instrumenti koji sačinjavaju obvezničku komponentu u proteklom su mjesecu ostvarili odlične prinose. Među njima se najviše ističu prinosi onih obvezničkih instrumenata koji ulažu u državne obveznice te onih koji ulažu u korporativne obveznice investicijskog razreda. Iako su monetarne vlasti u srpnju nastavile s programom podizanja kamatnih stopa, kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i u Eurozoni, to ovoga puta nije spriječilo tržišta da ostvare pozitivne prinose. Signali usporavanja ekonomije ali dovoljno kvalitetni makroekonomski pokazatelji da za sada ne upućuju na recesiju na globalnoj razini te stoga i očekivani pad inflacije u narednom razdoblju stvorili su pozitivan sentiment na svjetskim tržištima koja su zahvaljujući tome odradila najbolji mjesec u tekućoj godini. Dionička izloženost fonda krajem mjeseca iznosila je otprilike 9,60%.

Eurizon HR International Multi Asset fond

Cijena udjela Eurizon HR International Multi Asset fonda u srpnju bilježi porast od 2,51%, pri čemu su dionička i obveznička komponenta dale pozitivan doprinos promjeni cijene udjela fonda. Globalna dionička tržišta u srpnju su prekinula niz negativnih mjeseci koji je trajao od početka tekuće godine, te su sukladno tome ostvarila pozitivne rezultate. Iako su prinosi u prvoj polovici mjeseca bili poprilično mješoviti, u drugoj polovici mjeseca sentiment se u potpunosti okreće na pozitivno, te nas do kraja mjeseca prati niz pozitivnih trgovinskih dana na svjetskim burzama. Najviše prinose na mjesečnoj razini ostvarili su ključni dionički indeksi Sjedinjenih Američkih Država, dok su u moru pozitivnih prinosa neki od dioničkih indeksa regije Azija - Pacifik ostvarili negativne prinose. MSCI All Country World indeks u srpnju je porastao za 6,86%. Američki S&P 500 na mjesečnoj razini bilježi porast od 9,11%, dok je vodeći njemački dionički indeks Dax ojačao za 5,48%.

U istome periodu, kineski Shanghai Composite oslabio je za 4,28%. Financijski instrumenti koji sačinjavaju dioničku komponentu fonda u srpnju su porasli za 8,74% odnosno 8,09%. Obveznička komponenta fonda u srpnju je također ostvarila odličan rezultat te je sukladno tome prekinula negativan niz koji nas je pratio kroz cijelu 2022. godinu. Najviše prinose na mjesečnoj razini ostvarili su financijski instrumenti koji pripadaju Flexible Bond kategoriji, no instrumenti iz Directional Bond kategorije nisu puno zaostajali. Multi - Asset komponenta također je ostvarila izvrstan rezultat. Prinosi na dioničkom i obvezničkom tržištu u narednom će razdoblju ovisiti o smjeru kretanja stope inflacije, za koju se napokon očekuje da će popustiti u odnosu na proteklo razdoblje. To je podatak o kojem također ovisi daljnji razvoj programa podizanja kamatnih stopa od strane monetarnih vlasti koji također igra važnu ulogu u napretku financijskih tržišta u narednom razdoblju. Izloženost direktnim dioničkim strategijama krajem mjeseca iznosila je otprilike 3,05%.

Eurizon HR Dollar Progressive fond

Fond Eurizon HR Dollar Progressive je u srpnju uvećao svoju vrijednost za 1,54%. Obveznički dio portfelja ostvario je pozitivan doprinos. Recesijski strahovi su nagnali tržišne sudionike da revaloriziraju svoja očekivanja vezana uz dizanja kamatnih stopa od strane centralnih bankara na niže, što je kao posljedicu dovelo do povećane potražnje za obveznicama na globalnoj razini uz pad prinosa dolarskih obveznica zemalja u razvoju, tj. rast cijena obveznica. Najveći pozitivan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su dolarske obveznice Italije a slijedile su ih dolarske obveznice Rumunjske, obje dospijeća 2024. godine. U srpnju američki FED je podigao referentnu kamatnu stopu za 75 baznih bodova drugi mjesec zaredom, kako bi pokušali suzbiti inflaciju koja je nastavila sa rastom te je zabilježila novu najvišu vrijednost u zadnjih više od 40 godina, od 9,1% na godišnjoj razini. Za sljedeći sastanak u rujnu najavljen je nastavak zaoštravanja monetarne politike čiji intenzitet će ovisiti o tekućim podacima, a očekuje se novo podizanje kamata u rasponu od 50-75 baznih bodova. Modificirana duracija fonda krajem srpnja iznosi 1,12.

Dionička komponenta fonda koja se sastoji od udjela u investicijskim fondovima s izloženošću prema globalnom dioničkom tržištu u lipnju je zabilježila odličan rezultat, uz pozitivan prinos sva tri dionička fonda, Eurizon Fund Equity Innovation (+9,90%), Eurizon Fund Equity Planet (+9,01%) i Eurizon Fund Equity People (+7,48%). Nakon vrlo negativnih prinosa zabilježenih u lipnju, globalna dionička tržišta u srpnju su realizirala odlične rezultate. U prvoj polovici mjeseca, bilježili su se poprilično mješoviti prinosi, pa se sukladno tome vrijednosti svjetskih dioničkih indeksa do 15. srpnja nisu značajno promijenile. U drugoj polovici mjeseca, sentiment se okrenuo na pozitivno, te nas do kraja mjeseca prate izrazito pozitivni prinosi. Kao glavni razlozi pozitivnog sentimenta spominju se očekivani pad stope inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama u narednom razdoblju, solidni polugodišnji rezultati američkih kompanija, ali i vrlo dobri makroekonomski pokazatelji. Američki S&P 500 indeks u srpnju je porastao za 9,11%, njemački Dax indeks za 5,48%, a japanski Nikkei 225 za 5,34%. Krajem srpnja, udio dioničkih financijskih instrumenata u neto imovini fonda iznosio je otprilike 23,15%.

Eurizon HR Equity fond

U srpnju su regionalna dionička tržišta realizirala mješovite prinose, te su sveukupno pozitivno doprinijela prinosu Eurizon HR Equity fonda, koji je porastao za 0,37%.

Domaći dionički indeks CROBEX u srpnju je realizirao najveći gubitak (-2,15%), a među likvidnijim dioničkim komponentama CROBEX indeksa najviše su oslabile dionice Ericsson Nikole Tesle d.d. koje su pale za 12,64%. Domaće kompanije su počele sa objavom polugodišnjih rezultata. Izdvoji bi rezultate Podravke d.d. koje je u prvih šest mjeseci 2022. ostvarila 2,4 milijarde kuna prodaje prihoda, što je za 195,7 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Povećani su prihodi segmenta prehrane za 197,3 milijuna kuna, odnosno 11,5%, dok su prihodi farmaceutskog segmenta manji za 1,5 milijuna kuna, odnosno 0,3%.

Drugi najveći pad indeksa realiziralo je tržište dionica u Srbiji gdje je lokalni dionički BELEX15 pao za 0,46%. Najviše je oslabila dionica Aerodroma Nikola Tesla a.d. (-3,67%), dok je najlikvidnija lokalna dionica Naftne industrije Srbije a.d. porasla za 1,56%.
Najveći rast realizirale su dionice u Sloveniji, gdje je lokalni dionički indeks skočio za 2,02%. Rast su predvodile dionice Petrola d.d. (+8,02%) i Zavarovalnice Triglav d.d. (+5,59%).

Rumunjsko tržište dionica zabilježilo je u srpnju rast, a lokalni dionički indeks BET ojačao je za 1,35%. Najveći rast realizirale su dionice iz energetskog sektora, a među njima prednjači dionica OMV Petrom-a (SNP RO) koja je ojačala u srpnju čak 17,49%.
Mi smo u srpnju iskoristili pad domaćeg dioničkog tržišta za dokup domaćih dionica, dok na ostalim regionalnim tržištima nije bilo značajnijih promjena.

Eurizon HR Equity World fond

Cijena udjela Eurizon HR Equity World fonda u srpnju je ojačala 7,11%. Sve su dioničke komponente Fonda zabilježile pozitivne rezultate, osim dioničke komponente XAXJ GY (XTRACKERS MSCI AC ASIA EX JAPAN) koja prati dioničko tržište u Aziji bez Japana (-1,69%).

U srpnju su objavljeni makroekonomski podaci koji su pružili dodatne dokaze o usporavanju globalnog gospodarstva uz rast inflacije prema novim najvišim vrijednostima. Tako su u srpnju Američka središnja banka (FED) i Europska središnja banka (ECB) podigle kamatne stope, američki FED po četvrti put ove godine a ECB po prvi put od 2011, godine, no uz znakove usporavanja ekonomije i stabilnu cijenu nafte, investitori su ublažili inflacijska očekivanja a samim time očekuju i manje restriktivne središnje banke u nadolazećem razdoblju. Ta su očekivanja i vratila optimizam na dionička tržišta.

Tako je najveći pozitivan prinos realizirala dionička komponenta fonda koja prati dioničko tržište u SAD-a (EURIZON FUND-EQUITY USA-Z; +11,77%). Isto tako, prinos iznad 11% realizirale su i ostale komponente koje prate dionička tržišta u Sjevernoj Americi. Dioničke komponente koje prate europska dionička tržišta zabilježila su rast od 4,47% do 7,80%. Najmanje je porasla dionička komponenta koja prati tržišta u razvoju (EURIZON FUND-EQ EMMK +1,52%).
Udio dioničkih financijskih instrumenata u neto imovini fonda krajem srpnja iznosio je 90,45%.

Svi fondovi društva Eurizon HR

Izvor: Eurizon Asset Management Croatia / Hrportfolio.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,06530 0,00
-0,24%
GBP
0,85620 0,00
-0,01%
CHF
0,96800 0,00
-0,25%
JPY
164,68000 -0,14
-0,08%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,47 €
18.04.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 19.04. 16:00  2799,37
-3,94
-0,14
CROBEX10* 19.04. 16:00  1698,51
1,11
0,07
CROBEX10tr* 19.04. 16:00  1846,43
1,21
0,07
ADRIAprime* 19.04. 15:54  1883,43
4,15
0,22
CROBISTR* 19.04. 16:31  172,9705
0,01
0,01
CROBIS* 19.04. 16:31  96,0146
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:07:56 19.04.2024)
(17:07:56 19.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ATGR
56,50 €
0,00%
165.386,50 €
ZABA
16,90 €
-0,29%
112.780,20 €
ATPL
44,10 €
2,56%
80.061,90 €
ERNT
207,00 €
-0,48%
67.333,00 €
HT
30,50 €
0,00%
52.721,00 €
KODT2
1.380,00 €
-3,50%
51.780,00 €
ADRS2
62,40 €
0,65%
48.625,20 €
ADRS
84,00 €
0,00%
40.152,00 €
JDOS
460,00 €
-4,17%
39.164,00 €
KODT
1.440,00 €
-0,69%
28.880,00 €
Redovni dionički promet:   
849.033,89 €
Redovni obveznički promet:   
20.002,00 €
Sveukupni promet:   
1.999.035,89 €