NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

OTP INVESTObjavljeno: 12.12.2023
Tjedni komentar tržišta na dan 11.12.2023. - OTP Invest

Tjedni komentar tržišta na dan 11.12.2023. - OTP Invest

Tijekom proteklog tjedna dionička tržišta ostvarila su mješovite rezultate s glavnim američkim indeksima koji su kliznuli prema dolje i zapadnoeuropskim dionicama čiji su indeksi bili u porastu. Kad je riječ o makroekonomskim podacima, najveći fokus bio je na američkom izvješću o tržištu rada koje je ostavilo mješovite signale. Listopadska maloprodaja eurozone i njemački industrijski podaci bili su ispod očekivanja. Navedeni ekonomski podaci bit će od velikog značaja za donošenje odluka o kamatnim stopama na sastancima središnjih banaka koji su zakazani za ovaj tjedan. Prinosi američkih 10-godišnjih obveznica porasli su za 2 bazna poena, dok su prinosi njemačkih 10-godišnjih obveznica završili tjedan s padom od oko 10 baznih poena.

SAD

Glavni američki indeksi završili su tjedan mješovito. S&P500 pao je 0,4%, a Dow Jones za 0,3%. Nasdaq Composite porastao je za 0,2%. Russell 2000 nadmašio je S&P500 po treći put u posljednja četiri tjedna, što je pomoglo smanjenju njegovog značajnog podbacivanja u razdoblju od početka godine do danas. Međutim, dionice rasta skromno su izgradile prednost nad vrijednosnim dionicama. Unutar S&P 500, dionice energetskog sektora su zaostajale jer su domaće cijene nafte pale ispod 70 USD po barelu po prvi put od lipnja. Stalan entuzijazam oko potencijala umjetne inteligencije bio je jedan od čimbenika u jačanju indeksa rasta i tehnološki bogatog Nasdaq Compositea. Dionice Alphabeta, porasle su u četvrtak za više od 5% nakon što je poduzeće otkrilo svoj novi AI model, Gemini, koji može obraditi tekst, kod, audio, slike i video te se može ugraditi u mobilne aplikacije. U međuvremenu, Advanced Micro Devices porastao je gotovo 10% istog dana nakon što je najavio lansiranje nove generacije AI čipova.

Nakon studenog koji je bio iznimno uspješan za dionice, prosinac će uvelike ovisiti o najnovijim pokazateljima koji su planirani prije božićnih praznika kao i o tome hoće li se nade za smanjenje kamatnih stopa ostvariti. Američko tržište rada ostaje i dalje otporno s 199 tisuća otvorenih radnih mjesta u studenom naspram očekivanih 185 tisuća. Također, stopa nezaposlenosti pala je s 3,9% na 3,7% što Fed-u daje dodatan razlog da stope drži na visokim razinama dulji vremenski period. Prosječna zarada po satu porasla je 0,4% što je bilo iznad očekivanja, ali je porast u odnosu na prošlu godinu ostao na konsenzusnih 4,0%. Veću reakciju tržišta izazvala je preliminarna mjera raspoloženja potrošača Sveučilišta u Michiganu u prosincu, koja je skočila na najvišu razinu od kolovoza nakon smirivanja strahova od inflacije. Ispitanici u anketi očekuju da će cijene porasti za 3,1% u narednoj godini što je puno više u odnosu na prethodno očekivanih 4,5% u studenom.

Ekonomski podaci tijekom ostatka tjedna bili su mješoviti. U utorak su podaci S&P Globala i Instituta za upravljanje opskrbom pokazali skroman porast aktivnosti u uslužnom sektoru u studenom, ali je broj otvorenih radnih mjesta Ministarstva rada u listopadu pao mnogo više od očekivanog na 8,73 milijuna, najnižu razinu od ožujka 2021. Listopadske tvorničke narudžbe, koje su objavljene u ponedjeljak, također su pale više od očekivanog. Čini se da su podaci o otvaranju radnih mjesta posebno potaknuli nastavak pada dugoročnih kamatnih stopa tijekom većeg dijela tjedna, pri čemu je prinos na referentnu 10-godišnju državnu obveznicu SAD-a u četvrtak dosegao najnižu unutardnevnu razinu od 4,10%. Međutim, prinosi su se oporavili nakon prethodno navedenog izvješća o plaćama.

Europa

STOXX Europe 600 napredovao je četvrti tjedan zaredom te je tjedan završio s rastom od 1,30%. Dionice su porasle zbog očekivanja da bi središnje banke mogle smanjiti kamatne stope sljedeće godine uslijed usporavanja inflacije i znakova da europska gospodarstva usporavaju. Ostali glavni burzovni indeksi također su porasli. Francuski indeks CAC 40 popeo se 2,46%, njemački DAX 2,21%, a talijanski FTSE MIB 1,59%. Indeks FTSE 100 u Velikoj Britaniji zabilježio je 0,33%. Prinosi na europske državne obveznice uglavnom su završili niže jer su komentari kreatora politike ECB-a potaknuli nade da bi do smanjenja stopa moglo doći negdje u prvoj polovici 2024. Prinos na referentnu 10-godišnju njemačku obveznicu kliznuo je prema najnižim razinama ove godine. Prinosi na talijanske državne obveznice također su se smanjili. U UK-u je prinos na 10-godišnje državne obveznice pao na ispod 4% prvi put od sredine svibnja zbog očekivanja da bi Banka Engleske mogla početi smanjivati troškove zaduživanja do sredine 2024.

Članica Izvršnog odbora ECB-a, Isabel Schnabel, signalizirala je pomak prema dovish stavu monetarne politike izjavivši kako je najnoviji podatak o usporavanju stope inflacije učinio daljnje povećanje referentne kamatne stope malo vjerojatnim. Ipak, Schnabel je kao i ostali kreatori monetarne politike upozorila kako borba protiv inflacije nije gotova i da bi cijene mogle ponovno porasti kao posljedica isticanja proračunskih subvencija i mogućnosti rasta cijena energije. Njemačka industrijska proizvodnja pala je peti uzastopni mjesec u listopadu za 0,4%. Tvorničke narudžbe neočekivano su pale za 3,7%. U međuvremenu je stopa nezaposlenosti u studenom porasla na 5,9%, što je najviša razina od svibnja 2021. Prema indeksu menadžera nabave, aktivnost u građevinskom sektoru Ujedinjenog Kraljevstva oštro je pala treći mjesec zaredom u studenom zbog kontinuiranog pada u gradnji kuća.

Japan

Japanske dionice ostvarile su gubitke tijekom proteklog tjedna, pri čemu je Nikkei 225 pao za 3,4%, a TOPIX za 2,4%. Komentari dužnosnika BoJ potaknuli su nagađanja da bi središnja banka mogla napustiti svoju politiku negativnih kamatnih stopa ranije nego što se očekivalo. Dionice su se našle pod dodatnim pritiskom jer su podaci pokazali da se japansko gospodarstvo u trećem tromjesečju smanjilo za više od prvotno procijenjenog. Prinos na 10-godišnje japanske državne obveznice porastao je na 0,77%, s 0,71% Rastuća nagađanja o normalizaciji politike BoJ-a dovela su do jačanja jena na nisku razinu od 144 u odnosu na američki dolar, što je najveća razina u gotovo četiri mjeseca, s oko 146,8 na kraju prošlog tjedna. Japanska valuta također je ojačala u iščekivanju smanjenih razlika u kamatnim stopama sa SAD-om, gdje se čini da se tržišni konsenzus približava stavu da je Fed za sad gotov s podizanjem stopa. Japanski bruto domaći proizvod smanjio se za više od procijenjenih 2,9% na godišnjoj razini u tri mjeseca zaključno s rujnom, u usporedbi s početnim očitanjem koje je pokazalo da je gospodarstvo palo za 2,1%. Revizija prema dolje nastala je zbog većeg otpora privatnih zaliha, kao i nešto niže osobne potrošnje.

Kina

Kineske dionice pale su nakon što je Moody′s snizio kreditnu ocjenu kineskog državnog duga što je ukazalo na zabrinutost oko gospodarskih izgleda. Smanjenje rejtinga američke kreditne agencije bio je najnoviji udarac za financijska tržišta u Kini, koja se bore s višegodišnjim padom tržišta nekretnina i slabljenjem povjerenja potrošača i poduzeća. Shanghai Composite Index pao je 2,05%, dok je blue chip CSI 300 skliznuo 2,4% nakon što je sredinom tjedna pao na najnižu razinu u gotovo pet godina. U Hong Kongu, Hang Seng pao je 2,95%. Moody′s je u utorak smanjio svoje izglede za kineske državne obveznice na "negativne" sa "stabilnih", rekavši da lokalne vlade i državne tvrtke opterećene dugovima predstavljaju negativne rizike za gospodarstvo. S&P globalno istraživanje uslužnih aktivnosti poraslo je iznad prognoziranih 51,5 u studenom s listopadskih 50,4. Mjerilo je ostalo iznad praga od 50, što ukazuje na ekspanziju 11. mjesec zaredom i bilježi najveći porast od kolovoza. Očitanje je bilo u suprotnosti sa službenim neproizvodnim indeksom menadžera nabave koji se smanjio prvi put u 12 mjeseci. Prekomorski izvoz porastao je iznad očekivanja za 0,5% u studenom u odnosu na godinu ranije, preokrenuvši pad od 6,4% u listopadu. Međutim, uvoz je u studenom neočekivano pao za 0,6%. Ukupni trgovinski suficit porastao je na 68,39 milijardi USD, u odnosu na 56,5 milijardi USD u listopadu.

Svi fondovi društva OTP Invest

Izvor: OTP Invest / Hrportfolio.hr
Ključne riječi:
OTP Invest ~ fondovi ~ analiza ~ tržište kapitala

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,07140 0,00
-0,06%
GBP
0,85643 0,00
-0,04%
CHF
0,97790 0,00
-0,13%
JPY
168,03000 1,27
0,76%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,75 €
25.04.2024
0,34%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 26.04. 16:00  2814,85
9,68
0,35
CROBEX10* 26.04. 16:00  1710,56
5,22
0,31
CROBEX10tr* 26.04. 16:00  1859,53
5,67
0,31
ADRIAprime* 26.04. 16:00  1887,64
4,45
0,24
CROBISTR* 26.04. 16:31  173,0528
0,01
0,01
CROBIS* 26.04. 16:31  96,0146
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:06 26.04.2024)
(17:08:06 26.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
HPB
224,00 €
0,00%
176.508,00 €
ZABA
16,75 €
0,60%
113.613,40 €
ADRS2
62,00 €
1,31%
102.969,40 €
ERNT
203,00 €
-0,49%
92.433,00 €
RIVP
5,22 €
0,38%
88.651,38 €
DLKV
2,50 €
2,46%
85.497,02 €
ZVCV
24,00 €
13,21%
75.153,40 €
SPAN
44,70 €
0,90%
68.411,10 €
ATGR
56,00 €
0,00%
61.595,50 €
KODT
1.530,00 €
-0,65%
54.770,00 €
Redovni dionički promet:   
1.142.497,54 €
Redovni obveznički promet:   
11.602,00 €
Sveukupni promet:   
1.154.099,54 €