NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

ANALIZAObjavljeno: 16.01.2023
Što nam tržišta govore i što se može očekivati - LIII

Što nam tržišta govore i što se može očekivati - LIII

Datum analize: 16/01/2023

TRENUTNO STANJE:

Ukratko sve što se odvija u SAD-u se može opisati kao sve po starom. S druge strane Atlantika EU indeksi rastu zbog nade da je recesija u EU izbjegnuta. Svi misle da je glavni problem EU energija i sada kada je zima topla, cijena plina je pala i više nema problema. Naravno da su u krivu.

Zadnja dva tjedna u SAD-u su samo potvrda stanja koje traje već mjesecima. Nakon dobre nezaposlenosti koja je još jednom potvrdila da za sada u SAD-u nema recesije, burza je instinktivno narasla. Podatci o inflaciji su još jednom pokazali ono što sam napisao prije nekoliko mjeseci. Inflacija u SAD-u je pluskvamperfekt. Sada je samo pitanje koliko dugo će trebati da inflacija padne na oko 3% (pod ovim mislim da je prva brojka CPI-a 3). Dobri podatci nisu sami po sebi dovoljni da kreiraju novi uzlazni trend na tržištu dionica. Ali dobri podatci dodatno osnažuju S&P indeks i jasno pokazuju da proboj ispod vrijednosti od 3600 postaje, sa svakim novim podatkom, sve teži.

Powell je bio više nego jasan o tome što će se događati. Sve dok je inflacija iznad cijele krivulje prinosa nema potrebe za normalizacijom monetarne politike, uz uvjet da je ekonomija jaka. Trenutno je najniža točka krivulje prinosa 10-ogodišnja državna obveznica koja je na 3,5%. Inflacija kao ekonomski proces je uglavnom troma, tako da nije realno za očekivati da inflacija padne ispod 3,5% još barem 4 do 6 mjeseci. Tehnički gledano to bi moglo značiti da taman oko Jackson Hole sastanka Powell najavi normalizaciju kamatne stope.

Također treba znati što je normalizacija kamatne stope. To definitivno nije povrat na 0% nego na kamatnu stopu koja je neutralna za ekonomiju. Problem je što je FED prestao objavljivati koja je neutralna kamatna stopa za ekonomiju SAD-a što otežava predviđanje ponašanja FED-a. Sigurno je da je danas neutralna kamatna stopa značajno veća nego prije tri godine tako da možemo očekivati spuštanje FED funds kamate na oko 3,5% u 2024, a ove godine na ispod 4%. Zato i planiram kupiti prosinački FED funds futures.

S&P indeks ima unaprijedni P/E od 17,3 što je jako skupo, posebno s ovim razinama kamatne stope. Sada ću opet testirati svoj model trgovanja indeksa.

Sve dok je unaprijedni P/E iznad 17 teško je očekivati rast indeksa. Za rast indeksa rezultati poslovanja poduzeća u sljedeća tri tjedna moraju biti u najmanju ruku stelarni i iznad svih očekivanja. Trenutno su očekivanja -3,9%. Kako rezultati uvijek budu bolji od očekivanja možemo očekivati da će stvarni rezultati biti oko 0. Što znači da su indeksi još uvijek skupi. Tako da se nalazimo točno tamo gdje smo bili prije dva tjedna: raspon. Ekonomija je dovoljno dobra da S&P ne može potonuti, ali zarade nisu dovoljno dobre da dignu indekse.

Ovakva situacija je možda dosadna, ali je dugoročno jako dobra. Što su indeksi duže stabilni to samo znači da kada zarade počnu rasti da će rast biti duži i zdraviji.

Neki savršeni scenariji bi bio da sljedeća dva tjedna na temelju zarada indeksi odu malo gore, a onda ih Powell ponovo poklopi kao što je radio do sada. U tom slučaju ne bi moglo doći do balona, a kao što sam pisao dno od 3600 na S&P indeksu bi izdržalo. Jako puno analize za očekivano stanje mirovanja.

Što se tiče EU DAX je uzletio na toploj zimi. Investicijska logika je logična, ali pogrešna. Ako je zima topla, nafte i plina ima onda u EU neće biti recesije. To je načelno točno ako su energenti razlog za recesiju, ali nisu. Glavni razlog za recesiju je strukturna inflacija.

Kao što sam već pisao, nalazim se u najgorem mogućem stanju: ja sam jedini u pravu, ali su svi ostali u krivu. Ako postoji stanje koje je opasno i pogubno za tradera onda je stanje dogme najgore. Moje se analize temelje na Ćiroviću, Perišinu i Dimitrijeviću. Oni jesu bolji od ekonomista u ECB-u ili ovih današnjih klonova, ali treba biti oprezan.

Ipak podatci su počeli govoriti da sam upravu. Na primjer 28.10.2022. depoziti banaka kod ECB-a su bili 4,6 milijardi eura, a bilanca ECB-a je bila 8,7 milijardi. Na dan 6.1.2023. depoziti banaka kod ECB-a su bili 4 milijarde, a ukupna bilanca je bila 7,9 milijardi. Znači bilanca ECB-a je pala za 800 milijardi, a depoziti banaka su pali za samo 600 milijardi. Nelikvidnost je počela. Sve što je sada potrebno je da banke vrate što više sredstava ECB-u i da što prije otplate LTRO. Ako bilanca ECB-a padne za 2 milijarde eura do kraja lipnja EMU više ništa neće moći spasiti. Sistem će biti u potpunosti raštiman te će kamatne stope i državni dug značajno narasti, investicije će stati i imati ćemo stagflaciju izazvanu strukturnom inflacijom. Nakon ovoga slijed budućih događaja je, naravno, jako jednostavan.

Gledam podatke iz bilance ECB-a i jednostavno ne mogu vjerovati da se ovo sve događa. Nikada nisam vidio toliko destrukcije u jednoj instituciji kao što to ima ECB. Ja sam oduvijek znao da HNB ne zna što raditi i da će u vlastitom neznanju i nesposobnosti uništiti ekonomiju, ali da će to napraviti ECB, tome se nisam nadao niti u najluđim snovima. Žao mi je. Euro je bila dosta dobra ideja, ali kako kažu: svemu lijepom jednom dođe kraj. Ipak ne brzam sa zaključcima, za sada smo na jednom jasnom putu, ali još uvijek mogu skrenuti s toga puta. Moram i dalje nastaviti pratiti podatke.

Posebno gledam naftu i što se događa s naftom. Ona je ključ svega u globalnim odnosima. Ako je plan dugoročna destabilizacija, onda nafta mora otići na 120$ do lipnja.

HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:

Nema potreba za novim hipotezama i predviđanjima. Sve se odvija po planu. Indeksi u SAD-u miruju i nemaju gdje. Indeksi u EU se moraju poravnati s monetarnom ekonomijom, samo treba čekati.

Sada kada sve imam isplanirano definirao sam ključne varijable koje moram gledati:

 • Rezultate zarada za Q4 2022
 • Očekivanja za zarade za Q1 i Q2 2023. Pratiti koliko se mijenjaju i koliko su negativni. Ako očekivanja padnu na -10% onda imamo jako veliki problem.
 • Cijena nafte i da li će otići iznad 100$.
 • Bilanca ECB-a i kako se kreće monetarna masa u EU.

Naravno najveći izazov je kako sve točne analize pretočiti u uspješno trgovanje, a ako su analize pogrešne onda treba znati dovoljno brzo pobjeći.

TAKTIKE I STRATEGIJE:

Trgovanje mi je bilo katastrofalno. Prerano sam kupio naftu i prodao DAX. Na obje pozicije sam imao preveliku izloženost i jednostavno sam uzeo gubitak. Naravno da je nakon toga nafta otišla gore. Donekle sam stvari popravio s trgovanjem US indeksa gdje sam bio uglavnom dugačak.

Odlučio sam postupno ulaziti u EU obveznice, ali sam i njih prerano skratio. Tako da sada držim i tu poziciju na kojoj gubim novac, ali za koju znam da je dobra. Sada moram odlučiti kada povećati poziciju.

Retrospektivno gledano plan mi je jako dobar, ali moram više raditi na tome da taj odličan plan pretvorim u profitabilno trgovanje. Sada je jasno da sam morao biti dugačak i DAX i EU obveznice prije inflacije i onda sljedeći tjedan ući u kratke pozicije. Ali utjeha mi je da sam sam sebi potvrdio da će ove godine trgovanje biti jako teško.

Okvirno plan se pokazuje jako dobrim. Moram puno raditi na izvršenju toga plana. Biti strpljiv, taktičan, ne žuriti se. Cijela EU samo čeka da propadne. DAX raste na nadi, obveznice su bezvrijedne, a Euro drži smanjenje ponude koje je fundamentalno neodrživo. Sada mi samo treba malo pomoći od nafte i naravno da Christine napravi ono što uvijek napravi: sve krivo.

Odricanje od odgovornosti: Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.
Ključne riječi:
tržište kapitala ~ ulaganje ~ investiranje ~ analiza ~ ECB ~ FED

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2022.)(na kraju 2022.)

(koji na 31.12.2022. posluju min. 12 mjeseci)
 • Dionički
 • Mješoviti
 • Obveznički
 • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Generali Energija A +17,52%  5
Capital Breeder +2,61%  3
InterCapital SEE Equity - klasa B A -4,32%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08470 0,00
0,06%
GBP
0,87988 0,00
0,06%
CHF
0,99730 0,00
0,26%
JPY
143,58000 1,89
1,33%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2023 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
74,87 €
564,11 kn
28.03.2023
-0,41%

ANKETA

AKCIJE

 • Ulazna / izlazna naknada
 • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
Generali fondovi - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 29.03. 16:00  2226,91
0,85
0,04
CROBEX10* 29.03. 16:00  1268,21
1,60
0,13
CROBEX10tr* 29.03. 16:00  1340,15
1,69
0,13
ADRIAprime* 29.03. 16:00  1439,50
-4,65
-0,32
CROBISTR* 29.03. 16:31  165,2805
0,01
0,01
CROBIS* 29.03. 16:31  94,1565
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2023 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:45 29.03.2023)
(17:08:45 29.03.2023)

  Osvježi
 • Promet
 • Rast
 • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
PODR
91,40 €
688,65 kn
0,22%
95.839,60 €
722.103,47 kn
ADRS2
54,80 €
412,89 kn
-0,36%
78.971,60 €
595.011,52 kn
ZABA
11,95 €
90,04 kn
0,42%
68.237,50 €
514.135,44 kn
SPAN
48,90 €
368,44 kn
0,41%
49.321,10 €
371.609,83 kn
INGR
2,40 €
18,08 kn
0,84%
40.201,48 €
302.898,05 kn
HT
24,90 €
187,61 kn
0,00%
25.074,30 €
188.922,31 kn
ADRS
62,50 €
470,91 kn
0,81%
22.350,00 €
168.396,08 kn
INA
454,00 €
3.420,66 kn
-4,22%
19.050,00 €
143.532,23 kn
LRH
360,00 €
2.712,42 kn
0,56%
14.760,00 €
111.209,22 kn
PLAG
282,00 €
2.124,73 kn
-2,76%
14.604,00 €
110.033,84 kn
Redovni dionički promet:   
491.740,38 €
3.705.017,89 kn
Redovni obveznički promet:   
0 €
0,00 kn
Sveukupni promet:   
491.740,38 €
3.705.017,89 kn