NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

OTP INVEST Objavljeno: 02.07.2024
Tjedni komentar tržišta na dan 01.07.2024. - OTP Invest

Tjedni komentar tržišta na dan 01.07.2024. - OTP Invest

Podaci o indeksu cijena osobne potrošnje (PCE) bez hrane i energije za svibanj pokazali su rast cijena za 0,1% u odnosu na travanj u SAD-u. Ova vijest potaknula je pojačana očekivanja da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope u rujnu, što je rezultiralo blagim padom prinosa na kratkoročne državne obveznice i strmijom krivuljom prinosa. STOXX 600 završio je s padom od 0,7%, što se pripisuje pojačanoj političkoj nesigurnosti u Francuskoj pred izvanredne izbore koje je raspisao predsjednik Emmanuel Macron. U isto vrijeme, prinosi na državne obveznice u eurozoni porasli su kako se približavala objava inflacijskih podataka za eurozonu i Sjedinjene Američke Države. Unatoč Europskom prvenstvu u nogometu ovoga mjeseca, potrošači su postali oprezniji, pokazujući veću sklonost štednji i manju spremnost za trošenje.

SAD

Većina glavnih burzovnih indeksa u SAD-u zabilježila je rast u tjednu s malo vijesti tijekom zatišja u tržišnim aktivnostima uoči izvješća o zaradi za drugo tromjesečje. Poduzeća s malom kapitalizacijom i dionice informacijske tehnologije imale su najbolje rezultate, s rastućim dionicama koje su nadmašile vrijednosne dionice. Pružatelj indeksa FTSE Russell trebao je uskladiti svoju seriju Russell indeksa nakon zatvaranja tržišta u petak pa je dio aktivnosti tijekom tjedna bio uzrokovan prilagodbama pozicija investitora koji prate te indekse. Bankarski sektor bio je u središtu pažnje i doveo je do snažnog učinka KBW Bank Indexa, uobičajenog mjerila za taj sektor. Početkom tjedna, medijski izvještaji naveli su da Fed razmatra značajno blaže dodatne zahtjeve za kapitalom za banke nego što su regulatori prvotno predložili nakon regionalne bankarske krize u ožujku 2023. godine. Nakon ovih pozitivnih vijesti, uslijedila je Fed-ova objava da su svih 31 od velikih američkih banaka koje je središnja banka procijenila u najnovijem krugu testiranja otpornosti ostale iznad svojih minimalnih razina kapitala, što bi im potencijalno omogućilo da vraćaju kapital dioničarima u obliku dividendi i otkupa dionica. U petak ujutro, Zavod za ekonomsku analizu objavio je podatke za svibanj o indeksu cijena osobne potrošnje (PCE) bez hrane i energije, koji su pokazali da su cijene porasle za 0,1% u odnosu na travanj. Osnovni PCE je preferirana mjera inflacije Feda pa su tržišta pozdravila usporavanje s revidiranog travanjskog rasta od 0,3% kao naznaku da je smanjenje kamatnih stopa Feda u rujnu vjerojatnije. Prinosi na dugoročne državne obveznice porasli su tijekom tjedna. Pojačana očekivanja o smanjenju kamatnih stopa Feda u rujnu dovela su do blagog pada prinosa na kratkoročne državne obveznice, što je rezultiralo strmijom krivuljom prinosa. Porezno oslobođene municipalne obveznice imale su miran početak tjedna jer je opsežan kalendar novih emisija opteretio obujam trgovanja na sekundarnom tržištu. Prinosi na municipalne obveznice porasli su u srijedu usred velike emisije i rasta prinosa na državne obveznice. Izdavanje korporativnih obveznica investicijskog razreda bilo je u skladu s tjednim očekivanjima, a većina novih emisija bila je prekomjerno upisana. Obveznice regionalnih banaka bile su posebno uspješne, koristeći prednost vijesti o tome da bi regulatori mogli nametnuti lakše zahtjeve za dodatnim kapitalom.

EUROPA

STOXX 600 završio je 0,7% niže uslijed pojačane političke nesigurnosti u Francuskoj kako se približavaju
izvanredni izbori koje je raspisao predsjednik Emmanuel Macron. Glavni burzovni indeksi bili su mješoviti. Njemački DAX porastao je 0,4%, talijanski FTSE MIB pao je 0,5%, dok je francuski CAC 40 izgubio 2,0%. Indeks FTSE 100 u Velikoj Britaniji oslabio je 0,9%. Prinosi na državne obveznice eurozone porasli su uoči objave podataka o inflaciji u eurozoni i SAD-u. Komentari dužnosnika Europske središnje banke, koji su naginjali opreznijem pristupu smanjenju kamatnih stopa ove godine, dodatno su povećali pritisak na prinose. Raspon prinosa između francuskog i njemačkog duga povećao se uoči francuskih izbora, koji su održani 30. lipnja. Prinosi u Velikoj Britaniji također su porasli uoči izbora u Velikoj Britaniji u četvrtak, 4. srpnja. Sporiji rast cijena goriva i hrane doveo je do smanjenja stope inflacije u Francuskoj i Španjolskoj u lipnju, prema preliminarnim podacima. U Francuskoj je godišnja stopa pala na 2,5% u lipnju s 2,6%; u Španjolskoj je inflacija pala s nešto više od jednogodišnjeg maksimuma od 3,8% na 3,5%. Povećanje nezaposlenosti i neočekivano pogoršanje poslovnog povjerenja istaknuli su poteškoće njemačkog gospodarstva u prevladavanju stagnacije. Stopa nezaposlenosti porasla je na 6,0% u lipnju, što je najviša razina u nešto više od tri godine, s 5,9% u svibnju. Pokazatelj poslovnog povjerenja instituta Ifo oslabio je na 88,6 u lipnju s 89,3 u svibnju jer su se očekivanja u proizvodnji i trgovini pogoršala. Iako se ovaj mjesec održava Europsko prvenstvo u nogometu, potrošači su postali oprezniji, pokazujući veću sklonost štednji i manju spremnost za trošenje, prema GfK. Indikator potrošačke klime pao je na -21,8 za srpanj s revidiranih -21,0 u lipnju. Podaci o povjerenju u eurozoni bili su mješoviti u lipnju. Indikator ekonomske klime Europske komisije blago je pao na 95,9, što je ispod prognoze od 96,2. Pružatelji usluga, industrijske kompanije, trgovci na malo i građevinari postali su pesimističniji zbog znakova slabije potražnje. Suprotno tome, potrošači su bili marginalno manje pesimistični. Konačno očitanje indikatora povjerenja potrošača potvrdilo je povećanje na -14,0, što je najviše očitanje od veljače 2022. godine.

JAPAN

Japanska tržišta dionica porasla su tijekom tjedna, s indeksom Nikkei 225 koji je dobio 2,6% i indeksom TOPIX koji je porastao za 3,1%, jer je slabost jena podržala izvozno orijentirane industrije. Japanska valuta pala je na najniže razine u 38 godina, dosegnuvši oko 160,6 jena za dolar. Unatoč očekivanjima intervencije, vlasti su samo verbalno intervenirale-ministar financija Shunichi Suzuki izjavio je da je pretjerana volatilnost nepoželjna. Atsushi Mimura postat će novi diplomat za deviznu politiku 31. srpnja. Prinos na 10-godišnju japansku državnu obveznicu porastao je na 1,06%, zbog očekivanja pooštravanja monetarne politike Banke Japana (BoJ). BoJ bi trebala izložiti planove za smanjenje kupnje obveznica na sastanku u srpnju, a razmatra se i mogući porast kamatnih stopa. Što se tiče ekonomskih podataka, ulagači su se usredotočili na indeks potrošačkih cijena za lipanj za područje Tokija, koji je pokazao da je inflacija porasla za 2,1% na godišnjoj razini, više od očekivanja analitičara i ubrzavši s 1,9% u svibnju. Porast je uglavnom potaknut inflacijom usluga i povećao je špekulacije o normalizaciji politike BoJ-a, jer središnja banka nastoji postići svoj cilj inflacije od 2,0% na održiv način. Odvojena objava podataka pokazala je da su maloprodaja i industrijska proizvodnja porasle više od očekivanog u svibnju.

KINA

Kineske dionice oslabile su zbog laganog ekonomskog kalendara i zabrinutosti oko usporavanja gospodarstva, što je smanjilo apetit za rizikom. Shanghai Composite Index i blue chip CSI 300 Index zabilježili su blagi pad tijekom tjedna, dok je benchmark Hang Seng Index u Hong Kongu skliznuo za 1,5%. Nacionalni ured za statistiku izvijestio je da su industrijski profiti velikih poduzeća porasli za 0,7% u svibnju u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je usporavanje u odnosu na 4% rasta u travnju. Analitičari su poboljšanje zarada povezali s višim cijenama roba, što je povećalo dobit rudarskih kompanija. Međutim, mjesečni pad odražava sporu potrošnju uslijed dugotrajnog pada u sektoru nekretnina u Kini i trajnog deflacijskog pritiska. Inozemna prodaja također je doprinijela padu tijekom tjedna. Prema izvještaju Bloomberga, globalni fondovi prodali su oko 49,4 milijarde RMB domaćih dionica putem trgovačkih veza s Hong Kongom u lipnju do prošle srijede, što bi moglo označiti prvi mjesečni odljev kapitala od siječnja u kineskom tržištu. Prodajni pritisak od strane inozemnih ulagača dolazi u vrijeme kada mnoge kineske tvrtke razočaravaju investitore s nižim nego što se očekivalo kvartalnim zaradama, ističući slabi izgled rasta gospodarstva.

OTP Invest fondovi Kupi udjele u fondu

Izvor: OTP Invest / Hrportfolio.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q2 - 2024)(na kraju Q2 - 2024)

(koji na 30.06.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +19,99%  5
Erste Quality Equity +16,28%  5
Capital Breeder +14,85%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,07290 0,00
-0,15%
GBP
0,84755 0,00
-0,04%
CHF
0,96970 0,00
0,08%
JPY
173,31000 0,16
0,09%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
95,51 €
01.07.2024
-0,64%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 31.08.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 31.08.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 02.07. 16:00  2814,36
-6,73
-0,24
CROBEX10* 02.07. 16:00  1683,44
-3,67
-0,22
CROBEX10tr* 02.07. 16:00  1873,97
1,72
0,09
ADRIAprime* 02.07. 15:38  2023,02
-0,41
-0,02
CROBISTR* 02.07. 16:31  174,9079
0,01
0,01
CROBIS* 02.07. 16:31  96,6249
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:13 02.07.2024)
(17:08:13 02.07.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ADRS2
62,00 €
0,32%
171.939,80 €
ERNT
196,00 €
-6,67%
167.763,50 €
SPAN
47,80 €
3,24%
67.966,90 €
KODT
1.610,00 €
1,26%
45.020,00 €
ZABA
17,90 €
-0,56%
42.368,30 €
KOEI
254,00 €
0,00%
35.824,00 €
RIVP
5,06 €
0,00%
27.944,40 €
KODT2
1.590,00 €
0,63%
25.440,00 €
CKML
10,40 €
0,97%
23.248,00 €
ADPL
12,90 €
0,78%
19.732,80 €
Redovni dionički promet:   
742.929,14 €
Redovni obveznički promet:   
93.995,86 €
Sveukupni promet:   
836.925,00 €