NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

ANALIZA Objavljeno: 10.10.2022
Što nam tržišta govore i što se može očekivati - XLVI

Što nam tržišta govore i što se može očekivati - XLVI

Datum analize: 10/10/2022

TRENUTNO STANJE:

Tržište je u stanju opće panike. Nitko ne zna šte događa i kamo će stvari ići. Tržište ne može gore jer nema podataka koji će ga gurnuti gore, a ne može dolje jer je već jako puno palo (nikada dobar razlog za kupnju jer uvijek može pasti još više). Ja znam da sve što vidim u kristalnoj kugli je točno, ali to ne znači da će tržište napraviti ispravnu stvar jer oni nemaju kristalnu kuglu.

Powell je postigao što je htio. Agresivnom retorikom je uspio srušiti burzu i uništiti svim YOLO traderima nadu da mogu živjeti samo na trgovanju na burzi. Ali isto tako je sada kreirao stanje ozbiljne uplašenosti o stanju ekonomije. Cilj Powella je uvijek bio ono što sam predvidio: povećanje ponude radne snage kako bi ekonomija ostala jaka, uz dizanje kamatne stope kako bi inflacija pala. Pitanje je da li je malo pretjerao? Na to ćemo dobiti odgovor sljedeći tjedan kada izađe CPI.

Inflacija je ovaj mjesec stvarno podatak koji će definirati burzu za duže vrijeme. Rast inflacije, u bilo kojem segmentu CPI, core CPI, vrlo lako može izazvati kolaps burze. S druge strane pad inflacije, koji bi se trebao dogoditi, će svima reći da je inflacija gotova. Jako puno mojih hipoteza će također biti testirano ovaj tjedan.

Svi cijelo vrijeme pričaju o tome kako će FED ovo ili FED ovo. Sve te analize su u potpunosti besmislene. FED je već rekao do kada će dizati kamatnu stopu. To je najvažnije i moram reći da mi nije baš jasno zašto tržište to jednostavno ne prihvati. Vjerojatno zbog medija. Victor Niederhoffer je sve to jako lijepo objasnio.

Aktivnosti centralne banke djeluju s nekoliko mjeseci zadrške. Recimo da je ta zadrška 6 mjeseci (nisam kvantitativno provjerio, ali recimo da manja od inicijalno procijenjenih Friedmanovih 12-18 mjeseci) onda sada vidimo rezultate početnoga dizanja kamatnih stopa. Za šest mjeseci ćemo vidjeti rezultate sadašnjega dizanja kamatnih stopa. Prema tome, jednostavna ekonomska znanost, nema potrebe za dizanjem kamatnih stopa samo radi dizanja kamatnih stopa. Sve je u podatcima. FED diže kamatnu stopu još 0,75, 0,5 i 0,25 ove godine i onda možda još malo, ako je potrebno slijedeće godine. FED nema namjeru uništiti ekonomiju radi uništenja ekonomije. Jasno je rečeno oko 4,4% na kraju ove godine i 4,6% slijedeće. Put je jasan, samo ga tržište ne može prihvatiti i ponaša se kao da je u magli.

Problem je što gornju analizu na tržištu prihvaća pre malo ljudi da ne bi došlo do opće panike ako inflacija izađe iznad očekivanja. Zato se i nalazimo na jako opasnom terenu. Inflacija će definirati smjer na temelju pretpostavke o tome što će FED, iako je analiza u potpunosti pogrešna kao što sam pokazao.

Zato nema sredine. Inflacija će ili biti manja od očekivanja, zarade bolje of očekivanja i imamo rast. Slijedeći tjedan to će pokazati preko podataka o inflaciji i rezultata velikih banaka. Druga opcija je naravno inflacija iznad očekivanja, kolaps burze i obveznica na očekivanjima da će FED previše dići kamatnu stopu i kolapsirati ekonomiju.

Teoretska sredina je da je inflacija loša, a rezultati dobri (ili obrnuto), ali u tome slučaju ćemo imati jako puno volatilnosti, ali rast burze jer će povećanje inflacije biti interpretirano kao irelevantno za realnu ekonomiju.

Paniku na tržištu i opću izluđenost najbolje pokazuje nafta. Prvo je rast nafte bio loš jer je bio znak inflacije. Onda je pad nafte bio loš jer je znak slabljenja ekonomije. Sada kada nafta opet raste to nije znak jake ekonomije nego opće nestabilnosti. Činjenica jeste da nafta raste zbog smanjenja ponude, ali to samo po sebi ne mora značiti recesiju. Zato su i svi naslovi u novinama besmisleni.

U Europi sve po starom. Ako indeksi u SAD-u odu gore idu i europski. Obveznice tonu jer ih nitko neće, isto kao i Euro. U nekim razgovorima sam rekao da više nikada neće biti ovako lako trgovati i kako vrijeme prolazi postajem sve više uvjeren u to stanje: nepodnošljiva lakoća trgovanja.

Gledao sam dobra, primarno hranu, za ulazak u kratke pozicije. Ako je opći trend pada inflacije točan onda moram razmotriti kratke pozicije u dobrima.

Obveznice su jako pale do točke da je trgovanje futures ugovorima postalo teško. Pad u SAD-u je malo pretjeran jer nema proizvodnje obveznica, a pad u EU je zaustavljen rastom kupona na obveznice. Italija je upravo izdala obveznicu po 4,7%. Tako da sada matematika radi protiv mene na kratkim pozicijama. To znači da ću se morati prebaciti na trgovinu krivuljom kamatne stope što je malo zahtjevnije, ali lako moguće.

Ostala tržišta nisam pretjerano gledao.

HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:

Stanje je jako napeto i indeksi su sada napravili višetjedno (može se reći i više mjesečno) dvostruko dno. Po tehničkim pokazateljima to je to. Idemo postaviti hipotezu:

Hipoteza 1: tržište je na dnu

Po fundamentalnim postoji još mogućnost za pad. Primarno to proizlazi i iz moje fundamentalne analize. Ja gledam unaprijedni E/P koji je sada 6,5% što nije loše, ali ako je kamatna stopa na jednogodišnju obveznicu je 4,1%. Pitanje da li se za 2,4% isplati ulagati u dionice? Da bi dionice postale privlačne ta premija mora narasti. Da bi narasla mora narasti mora pasti cijena ili narasti zarade. Ako prihvatimo hipotezu onda cijena dionica neće pasti, onda moraju zarade narasti. Sada možemo postaviti drugu hipotezu.

Hipoteza 2: Zarade za ovaj kvartal će biti značajno iznad očekivanja

Ako prihvatimo Hipotezu 2, koja proizlazi iz hipoteze 1 onda moram biti dugačak. Sada se postavlja pitanje kako kreirati pozicije? Kako znam banke kreirati ću opcijske pozicije u velikim bankama. Ako idemo gore, onda FATMAN mora ići gore. Tako da ću i tu kreirati opcijske spredove. Moram biti jako pažljiv s kontrolom rizika, a da si ostavim dovoljno prostora za dobit ako sam u pravu.

Naravno portfelj će morati biti jako detaljno praćen i moram koordinirati sa ostalim pozicijama. Možda je i pitanje hrabrosti jer stanje izgleda loše, ali sada je pravo vrijeme za smirenost. Osim toga dugo vremena nisam napravio nešto ovako kompleksno možda će biti zabavno. Mogu biti i ohol pa reći da si mogu priuštiti grešku što je prvi znak da moram biti jako oprezan.

TAKTIKE I STRATEGIJE:

Imao sam super plan. Nisam želio puno trgovati jer sam imao drugoga posla. Također sam želio imati slobodu ako se nešto dobro pojavi. Plan je bio kupiti NASDAQ i držati ga do dana zahvalnosti.  Nakon dva dana od ulaska u poziciju sam imao gubitak od gotovo 1000 bodova. Onda sam se počeo krpati pokrivenim call opcijama. Zbog ne trgovanja sam imao jako puno slobodnih sredstava i nisam imao potrebe za pozicijama. Čak sam i likvidirao poziciju u Euru. Nakon uzleta burze ovoga tjedna paralelno se dogodio i uzlet obveznica. Tako sam se moramo vratiti u pozicije. Prodao sam ponovo Euro, dvogodišnju talijansku i njemačku, desetogodišnju talijansku, njemačku i francusku obveznicu, prodao sam i DAX. Na kraju sam odlično prošao. Nadoknadio sam gubitke iz NASDAQ pozicije koju još uvijek držim. Tako da sada imam kompleksnu, ali jako dobro hedgiranu poziciju.

Izašao sam iz HANG SENGa zbog aktivacije stopa, ali sam još uvijek u A50 koji je naglo narastao prije izbora kao što sam i očekivao.

Također sam se vratio u VIX. Prodao sam ga, uzeo dobit i onda ponovo ušao u kratku poziciju.

Kreirati su pozicije koje sam opisao, ali moram vidjeti da li ću to napraviti prije ili poslije inflacije ovaj tjedan.

Doc. dr. sc. Neven Vidaković, prof. v.š.

Odricanje od odgovornosti: Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q3 2022.)(na kraju Q3 2022.)

 • Dionički
 • Mješoviti
 • Obveznički
 • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Generali Energija A +9,97%  6
Capital Breeder -2,36%  5
OTP indeksni A -7,56%  5

VALUTE ( Srednji tečaj HNB-a - 05.12.2022.)( Srednji tečaj HNB-a - 05.12.2022.)

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
1 EUR 7,534103 -0,01
-0,18%
1 USD 7,156933 -0,09
-1,19%
1 GBP 8,786126 -0,01
-0,10%
1 CHF 7,663618 0,00
-0,05%
EUR - 1 mjesec 2022 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
525,56 kn
69,75 €
02.12.2022
-0,35%

ANKETA

AKCIJE

 • Ulazna / izlazna naknada
 • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Generali fondovi - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 05.12. 11:24  1913,73
-5,71
-0,30
CROBEX10* 05.12. 11:24  1128,09
-6,64
-0,59
CROBEX10tr* 05.12. 11:24  1192,89
-6,99
-0,58
ADRIAprime* 05.12. 11:25  1295,76
-4,01
-0,31
CROBISTR* 02.12. 16:31  168,0407
0,01
0,00
CROBIS* 02.12. 16:31  96,5263
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2022 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (11:32:35 05.12.2022)
(11:32:35 05.12.2022)

  Osvježi
 • Promet
 • Rast
 • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
SPAN
259,00 kn
34,38 €
3,60%
645.231,00 kn
85.636,87 €
HT
173,50 kn
23,03 €
-0,57%
369.578,50 kn
49.051,50 €
ZABA
64,00 kn
8,49 €
-0,31%
121.668,00 kn
16.148,12 €
ERNT
1.595,00 kn
211,69 €
-0,31%
103.460,00 kn
13.731,50 €
ATPL
386,00 kn
51,23 €
0,78%
82.195,00 kn
10.909,15 €
ADRS2
366,00 kn
48,58 €
-0,81%
80.520,00 kn
10.686,84 €
RIVP
28,00 kn
3,72 €
-0,36%
63.868,00 kn
8.476,74 €
PODR
632,00 kn
83,88 €
-1,56%
61.444,00 kn
8.155,02 €
LKRI
76,00 kn
10,09 €
4,11%
33.882,00 kn
4.496,91 €
MAIS
300,00 kn
39,82 €
0,00%
6.000,00 kn
796,34 €
Kunske vrijednosti preračunavaju se u euro primjenom fiksnog tečaja konverzije: 7.53450 HRK = 1.00 EUR. Više...
Redovni dionički promet:   
1.599.016,08 kn
212.225,90 €
Redovni obveznički promet:   
0 kn
0,00 €
Sveukupni promet:   
1.599.016,08 kn
212.225,90 €