NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

EURIZON ASSET MANAGEMENT CROATIA Objavljeno: 16.09.2022
Komentar tržišta - Eurizon Asset Management Croatia - kolovoz 2022.

Komentar tržišta - Eurizon Asset Management Croatia - kolovoz 2022.

Eurizon HR Start fond

Fond Eurizon HR Start je u kolovozu pao za -0,30% ulažući u obveznice Republike Hrvatske te upravljajući ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj. Duracija Eurizon HR Start fonda je krajem mjeseca bila 1,33.
Trgovanje na novčanom tržištu proteklo je u mirnom okruženju bez velikih volumena trgovanja uz značajan višak likvidnosti u sustavu od oko 78 milijardi kuna. U kolovozu je održana jedna aukcija trezorskih zapisa na kojoj je upisano 1,1 mlrd. kuna jednogodišnjeg trezorskog zapisa po nepromijenjenom prinosu od 0,20%. Visoka likvidnost u sustavu te stagnacija tržišnih kamatnih stopa i dalje su razlog što izostaje interes banaka na tjednim repo aukcijama HNB-a. U narednom razdoblju i dalje očekujemo skromne volumene trgovanja te zadržavanje kamatnih stopa na gotovo istim razinama.

Eurizon HR D-Start fond

Fond Eurizon HR D-Start je u kolovozu pao za -0,13% ulažući u obveznice Republike Hrvatske denominirane u dolaru, obveznice Rumunjske i Italije denominirane u dolaru, obveznice i trezorske zapise Sjedinjenih Američkih Država te upravljajući ročnošću depozita kod najvećih banaka. Duracija Eurizon HR D-Start fonda je krajem mjeseca bila 1,09.
Američka središnja banka je na zasjedanju u srpnju, u borbi protiv rastuće inflacije, povećala referentni kamatnjak za 75 baznih bodova te se sada nalazi u rasponu 2,25-2,50%. Predsjednik Fed-a Jerome Powell na ekonomskom simpoziju u Jackson Hole-u jasno je naglasio da suzbijanje inflacije ostaje prioritet. Trenutno tržišni sudionici očekuju podizanje kamatne stope za 75 baznih bodova na idućem zasjedanju u rujnu. Zbog navedene oštre restriktivne monetarne politike, očekujemo povećanje kamatnih stopa duž cijele dolarske krivulje u narednom mjesecu.

Eurizon HR Short Term Bond fond

Fond Eurizon HR Short Term Bond je u kolovozu izgubio na vrijednosti 0,45%. Ukupni mjesečni promet obveznicama u sastavu indeksa CROBISTR na Zagrebačkoj burzi bio je tipično ljetno skroman, uz i nadalje veći broj dana bez ostvarenog prometa. Manjio dio ovomjesečnog prometa ostvaren je kunskim izdanjima, a najviše se trgovalo obveznicama Republike Hrvatske duljih dospijeća 2029. te 2026. godine, uz prinose od 2,85% te 2,25%. Nastavak oštrije retorike od strane glavnih centralnih banaka( ECB-a i FED-a) uzrokovao je podignuta očekivanja vezana uz dizanje kamatnih stopa što se negativno reflektiralo na obveznička tržišta. Modificirana duracija fonda krajem kolovoza iznosi 1,42.

Eurizon HR Euro Short Term Bond fond

Fond Eurizon HR Euro Short Term Bond je u kolovozu izgubio na vrijednosti za 0,24%. Ukupni mjesečni promet obveznicama u sastavu indeksa CROBISTR na Zagrebačkoj burzi bio je tipično ljetno skroman, uz i nadalje veći broj dana bez ostvarenog prometa. Veći dio ovomjesečnog prometa ostvaren je izdanjima vezanim uz euro, a najviše se trgovalo obveznicama Republike Hrvatske duljih dospijeća 2032. te 2030. godine uz prinose od 2,70% te 2,78%. Nastavak oštrije retorike od strane glavnih centralnih banaka( ECB-a i FED-a) uzrokovao je podignuta očekivanja vezana uz dizanje kamatnih stopa što se negativno reflektiralo na obveznička tržišta kako Republike Hrvatske tako i zemalja regije, u ovom slučaju Rumunjske i Sjeverne Makedonije. Modificirana duracija fonda krajem kolovoza iznosi 1,39.

Eurizon HR Bond fond

Fond Eurizon HR Bond je u kolovozu umanjio svoju vrijednost za 1,11%. Najveći negativan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su euroobveznice Rumunjske dospijeća 2030. godine, a po negativnoj izvedbi slijedile su euroobveznice Republike Hrvatske dospijeća 2025. godine. Govor čelnika FED-a, gospodina Powella u Jackson Holeu još jednom je stavio fokus na stabilizaciju stope inflacije, koja iako u blagom padu, je na previsokim razinama. S obzirom na pozitivno stanje ekonomije te dobre pokazatelje s tržišta rada, očekuje se nastavak izrazito restriktivne monetarne politike u rujnu, uz treće u nizu podizanje referentnog kamatnjaka za 75 baznih bodova. S naše strane Atlantika protekli mjesec zabilježili smo ponovno rekordne stope inflacije od čak 9,1% u euro području, nakon čega su pojedini čelnici ECB-a ukazali na potrebu za još restriktivnijom monetarnom politikom te ne isključuju podizanje kamatnjaka za 75 baznih bodova početkom rujna, što ECB još nikad nije napravila od svog osnutka. Modificirana duracija fonda krajem kolovoza iznosi 3,64.

Eurizon HR Conservative 10 fond

Fond Eurizon HR Conservative 10 je u kolovozu izgubio na vrijednosti 1,30%, a obveznička komponenta fonda ovaj mjesec je imala negativan doprinos. Najveći negativan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su euroobveznice Republike Hrvatske dospijeća 2027. godine, a po negativnoj izvedbi slijedile su euroobveznice Republike Hrvatske dospijeća 2025. godine. Govor čelnika FED-a, gospodina Powella u Jackson Holeu još jednom je stavio fokus na stabilizaciju stope inflacije, koja iako u blagom padu je na previsokim razinama. S obzirom na pozitivno stanje ekonomije te dobre pokazatelje sa tržišta rada, očekuje se nastavak izrazito restriktivne monetarne politike u rujnu, uz treće u nizu podizanje referentnog kamatnjaka za 75 baznih bodova. S naše strane Atlantika protekli mjesec zabilježili smo ponovno rekordne stope inflacije od čak 9,1% u euro području, nakon čega su pojedini čelnici ECB-a ukazali na potrebu za još restriktivnijom monetarnom politikom te ne isključuju podizanje kamatnjaka za 75 baznih bodova početkom rujna, što ECB još nikad nije napravila od svog osnutka. Modificirana duracija fonda krajem kolovoza iznosi 3,27.

Dionička komponenta fonda koja se sastoji od financijskog instrumenta (ETF-a) s izloženošću prema njemačkom DAX indeksu bilježi negativan doprinos prinosu fonda, s padom od 4,78% u kolovozu. Mjesec je počeo u pozitivnom tonu, nadovezujući se na porast iz srpnja, a raspoloženje ulagača podiglo je izvješće o Indeksu potrošačkih cijena (CPI) za srpanj u SAD-u, koje je pokazalo blago usporavanje inflacije. Svježa serija pozitivnih iznenađenja po pitanju poslovnih rezultata kompanija pružila je dodatni poticaj za dionice. Općenito, poslovni rezultati kompanija pokazali su se boljim od onoga što je većina ulagača očekivala. Ali upravo taj pozitivan trend tržišta kroz srpanj i početak kolovoza vjerojatno su dijelom nagnali i čelnike američkog FED-a da do kraja mjeseca u svojim javnim istupima naglase da je FED-u prioritet borba protiv inflacije te da se može očekivati nastavak dizanja kamatnih stopa sve dok ne bude čvrstih dokaza da inflacija usporava.

Dugo iščekivani govor čelnika FED-a Powella na ekonomskom simpoziju u Jackson Holeu 26. kolovoza potvrdio je takvu retoriku i odredio negativan trend dioničkih tržišta do kraja mjeseca. Europski investitori također su u svoja očekivanja uključili pretpostavku da će i ECB slijediti FED u restriktivnoj monetarnoj politici, uzevši u obzir i prethodno spomenuti podatak o inflaciji u euro području. Dakle, u kolovozu se fokus investitora ponovno s usmjerio na centralne banke, prije svega američki FED i europski ECB te njihov restriktivni smjer monetarne politike, što je dovelo do ponovnih prilagodbi očekivanja po pitanju kretanja kamatnih stopa, a što je vratilo volatilnost i negativne prinose na dionička tržišta, pa tako i njemačko. Udio dioničke komponente u neto imovini fonda krajem kolovoza je iznosio 3,25%, što je povećanje za otprilike 2,1 postotni bod u odnosu na kraj srpnja.

Eurizon HR Global fond

Cijena udjela Eurizon HR Global fonda u kolovozu bilježi pad od 1,54%, uz negativan doprinos dioničke komponente fonda koja se sastoji od izloženosti prema svjetskim dioničkim tržištima. Pozitivan prinos bilježe financijski instrumeni (ETF-ovi) izloženi prema regiji Azija bez Japana (+1,48%) i tržištima u razvoju (+0,70%), dok negativan prinos bilježe ETF-ovi izloženi prema ostalim regijama, pri čemu je najveći pad ostvario ETF izložen prema europskim dioničkim tržištima (-6,05%). Obnovljeni strahovi od viših kamatnih stopa i slabljenja gospodarstva, zajedno s oštrom retorikom guvernera američkog FED-a Jeromea Powella i drugih dužnosnika FED-a, doveli su do pada dioničkih tržišta u kolovozu. Mjesec je počeo u pozitivnom tonu, nadovezujući se na porast iz srpnja, a raspoloženje ulagača podiglo je izvješće o Indeksu potrošačkih cijena (CPI) za srpanj u SAD-u, koje je pokazalo blago usporavanje inflacije. Svježa serija pozitivnih iznenađenja po pitanju poslovnih rezultata kompanija pružila je dodatni poticaj za dionice.

Općenito, poslovni rezultati kompanija pokazali su se boljim od onoga što je većina ulagača očekivala. Ali upravo taj pozitivan trend tržišta kroz srpanj i početak kolovoza vjerojatno su dijelom nagnali i čelnike FED-a da do kraja mjeseca u svojim javnim istupima naglase da je FED-u prioritet borba protiv inflacije te da se može očekivati nastavak dizanja kamatnih stopa sve dok ne bude čvrstih dokaza da inflacija usporava. Dugo iščekivani govor čelnika FED-a Powella na ekonomskom simpoziju u Jackson Holeu 26. kolovoza potvrdio je takvu retoriku i odredio negativan trend tržišta do kraja mjeseca. Powellovi komentari nisu uključivali ništa što ulagači već nisu čuli, ali odlučnost kojom je priopćio predanost FED-a smanjenju inflacije nagnala je investitore na novu prilagodbu očekivanja, što je rezultiralo volatilnošću i negativnim prinosima na dioničkom tržištu.

Europski investitori također su u svoja očekivanja uključili pretpostavku da će i ECB slijediti FED u restriktivnoj monetarnoj politici, uz snažnije dizanje kamatnih stopa u rujnu od u srpnju najavljenih daljnjih 0,25 postotnih bodova. Naime, protekli mjesec zabilježili smo ponovno rekordne stope inflacije od čak 9,1% u euro području, nakon čega su pojedini čelnici ECB-a ukazali na potrebu za još restriktivnijom monetarnom politikom te ne isključuju podizanje kamatnjaka za 75 baznih bodova početkom rujna, što ECB još nikad nije napravila od svog osnutka. Američki S&P 500 indeks bilježi pad od 4,4% u kolovozu, njemački DAX indeks -4,81%, francuski CAC 40 -5,02%, kineski Shanghai Composite -1,57% a japanski Nikkei 225 rast od 1,04%. Krajem kolovoza udio dioničkih financijskih instrumenata u neto imovini fonda iznosio je 49,31%, što predstavlja smanjejne izloženosti za otprilike 1 postotni bod u odnosu na kraj srpnja.

Obveznički dio portfelja ostvario je negativan doprinos ovaj mjesec. Najveći negativan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su euroobveznice Rumunjske dospijeća 2030. godine, a po negativnoj izvedbi slijedile su ih euroobveznice Republike Hrvatske dospijeća 2031. godine. Spomenuti govor čelnika FED-a u Jackson Holeu još jednom je stavio fokus na stabilizaciju stope inflacije, koja iako u blagom padu, je na previsokim razinama. S obzirom na pozitivno stanje ekonomije te dobre pokazatelje s tržišta rada, očekuje se nastavak izrazito restriktivne monetarne politike u rujnu, uz treće u nizu podizanje referentnog kamatnjaka za 75 baznih bodova. U Europi je spomenuti porast inflacije u euro području i ponovno zaoštravanje retorike FED-a, nagnalo investitore da ponovno prilagođavaju svoja očekivanja po pitanju daljnjeg smjera monetarne politike ECB-a, a što je rezultiralo padom obvezničkih tržišta.

Modificirana duracija fonda krajem kolovoza iznosi 1,35.

Eurizon HR Moderate 30 fond

Fond Eurizon HR Moderate 30 je u kolovozu izgubio na vrijednosti 2,38%. Obveznički dio portfelja ostvario je negativan doprinos. Od obvezničkog segmenta najveći negativan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su euroobveznice Rumunjske dospijeća 2031. godine, koje su po negativnoj izvedbi slijedile euroobveznice Rumunjske dospijeća 2030. godine. U kolovozu američki FED se nije sastajao dok su očekivanja za rujan da će nastaviti sa izrazito restriktivnom monetarnom politikom te treći put u nizu podignuti referentni kamatnjak za 75 baznih bodova kako bi suzbili i nadalje visoku stopu inflacije, što kao posljedicu ima rast prinosa, odnosno pad cijena obveznica globalno.

Dionička komponenta fonda koja se sastoji od investicijskih fondova s fleksibilnom izloženošću prema dioničkim tržištima SAD-a i Europe bilježi negativan doprinos u kolovozu, pri čemu su cijene udjela fondova zabilježile prinose u rasponu od -3,33% do -4,16%. Obnovljeni strahovi od viših kamatnih stopa i slabljenja gospodarstva, zajedno s oštrom retorikom guvernera američkog FED-a Jeromea Powella i drugih dužnosnika FED-a, doveli su do pada američkog i europskog dioničkog tržišta u kolovozu. Mjesec je počeo u pozitivnom tonu, nadovezujući se na porast iz srpnja, a raspoloženje ulagača podiglo je izvješće o Indeksu potrošačkih cijena (CPI) za srpanj u SAD-u, koje je pokazalo blago usporavanje inflacije. Svježa serija pozitivnih iznenađenja po pitanju poslovnih rezultata kompanija pružila je dodatni poticaj za dionice.

Općenito, poslovni rezultati kompanija pokazali su se boljim od onoga što je većina ulagača očekivala. Ali upravo taj pozitivan trend tržišta kroz srpanj i početak kolovoza vjerojatno su dijelom nagnali i čelnike FED-a da do kraja mjeseca u svojim javnim istupima naglase da je FED-u prioritet borba protiv inflacije te da se može očekivati nastavak dizanja kamatnih stopa sve dok ne bude čvrstih dokaza da inflacija usporava. Dugo iščekivani govor čelnika FED-a Powella na ekonomskom simpoziju u Jackson Holeu 26. kolovoza potvrdio je takvu retoriku i odredio negativan trend tržišta do kraja mjeseca. Powellovi komentari nisu uključivali ništa što ulagači već nisu čuli, ali odlučnost kojom je priopćio predanost FED-a smanjenju inflacije nagnala je investitore na novu prilagodbu očekivanja, što je rezultiralo volatilnošću i negativnim prinosima na dioničkom tržištu.

Europski investitori također su u svoja očekivanja uključili pretpostavku da će i ECB slijediti FED u restriktivnoj monetarnoj politici, uz snažnije dizanje kamatnih stopa u rujnu od u srpnju najavljenih daljnjih 0,25 postotnih bodova. Američki S&P 500 indeks primjerice bilježi pad od 4,4% u kolovozu, njemački DAX indeks -4,81% a francuski CAC 40 -5,02% Krajem kolovoza, udio investicijskih fondova s fleksibilnom izloženošću prema dioničkim tržištima SAD-a i Europe u neto imovini fonda, iznosio je 27,74%, što predstavlja neznatno smanjenje u odnosu na kraj srpnja.

Eurizon HR Flexible 30 fond

Cijena udjela Eurizon HR Flexible 30 fonda u kolovozu bilježi pad od 1,44%, pri čemu su dionička i obveznička komponenta negativno doprinijele promjeni cijene udjela fonda. Nakon vrlo dobrih do odličnih prinosa ostvarenih u srpnju, globalna dionička tržišta u kolovozu su realizirala negativne rezultate. U prvoj polovici mjeseca sentiment na tržištu bio je vrlo sličan onome iz srpnja pa smo sukladno tome svjedočili uglavnom pozitivnim trgovinskim danima na svjetskim burzama. U drugoj polovici mjeseca, sentiment se u potpunosti okreće te nas do kraja mjeseca prate uglavnom negativni prinosi uz nekoliko pozitivnih trgovinskih dana koji su može se reći, bili izuzetak. Najslabije prinose na mjesečnoj razini ostvarili su ključni dionički indeksi zapadnih zemalja, ponajprije zemalja članica Europske unije.

Sukladno tome, europski blue - chip indeks Euro Stoxx 50 u kolovozu je oslabio za 5,15% dok je američki S&P 500 indeks u istome periodu oslabio za 4,24%. Financijski instrumenti koji sačinjavaju dioničku komponentu fonda na mjesečnoj su razini oslabili za 5,09% odnosno 1,30%. Nakon pozitivnog rezultata zabilježenog u srpnju, obveznička komponenta fonda u kolovozu na žalost ponovno ostvarila negativan rezultat. Mjesec je na globalnom obvezničkom tržištu protekao u vidu porasta prinosa odnosno pada cijena dužničkih vrijednosnih papira gotovo svih skupina i podskupina. Negativan prinos na mjesečnoj razini ostvarili su svi financijski instrumenti koji sačinjavaju obvezničku komponentu izuzev jednoga instrumenta koji ulaže u dužničke vrijednosne papire zemalja u razvoju denominiranih u lokalnim valutama.

Veliki utjecaj na kako dionička tako i obveznička tržišta krajem mjeseca imao je govor čelnika FED - a Jeromea Powella na godišnjem simpoziju u Jackson Holeu koji je naglasio snažnu predanost FED-a borbi protiv inflacije, što je razuvjerilo investitore kako bi FED mogao usporiti ili zaustaviti tempo dizanja kamatnih stopa. Nadalje, stopa inflacije i dalje je izrazito visoka na globalnoj razini te se u narednom razdoblju očekuje nastavak podizanja kamatnih stopa ne samo od strane američkog FED-a, no taj nas scenarij prati gotovo od početka tekuće godine. Krajem kolovoza, udio dioničkih financijskih instrumenata u neto imovini fonda iznosio je otprilike 10,90%.

Eurizon HR International Multi Asset fond

Cijena udjela Eurizon HR International Multi Asset fonda u kolovozu bilježi pad od 1,42%, pri čemu su dionička i obveznička komponenta negativno doprinijele promjeni cijene udjela fonda. Nakon više nego pozitivnih rezultata ostvarenih u srpnju, globalna dionička tržišta u kolovozu su pretrpjela dosta značajne gubitke. Iako je kolovoz započeo u pozitivnom sentimentu te su nas kroz prvu polovicu mjeseca pratili uglavnom pozitivni rezultati, u drugoj polovici mjeseca sentiment se iznenada okreće na negativno te do konca mjeseca svjedočimo gotovo isključivo negativnim trgovinskim danima na svjetskim burzama. Najviše su stradala dionička tržišta Europe i Sjedinjenih Američkih Država, dok su tržišta na istočnoj strani svijeta ipak prošla znatno bolje.

Sukladno rečenome, njemački dionički indeks Dax u kolovozu je oslabio za 4,81% dok je američki S&P 500 indeks izgubio 4,24% svoje vrijednosti s kraja srpnja. Japanski Nikkei 225 indeks u kolovozu je porastao za 1,04% dok je vodeći kineski dionički indeks Shanghai Composite oslabio za 1,57%. MSCI All Country World indeks na mjesečnoj je razini oslabio za 3,86%. Financijski instrumenti koji sačinjavaju dioničku komponentu fonda na mjesečnoj su razini oslabili za 4,78% odnosno 5,18%. Obveznička komponenta u kolovozu na žalost nije nastavila s dobrim performansom kao što je to bio slučaj u srpnju. Pozitivan prinos na mjesečnoj razini ostvario je jedan financijski instrument koji pripada takozvanoj „Carry" strategiji, dok su ostali instrumenti koji pripadaju obvezničkoj komponenti realizirali negativne rezultate. Multi - Asset segment fonda također je ostvario negativan rezultat na mjesečnoj razini.

U narednom razdoblju očekuje nas nastavak borbe protiv i dalje izrazito visoke stope inflacije, te je sukladno tome očigledan i nastavak podizanja kamatnih stopa od strane monetarnih vlasti. Navedeni faktori također podrazumijevaju određenu dozu neizvjesnosti kako na obvezničkim tako i dioničkim tržištima. Izloženost direktnim dioničkim strategijama krajem mjeseca iznosila je otprilike 2,90%.

Eurizon HR Dollar Progressive fond

Fond Eurizon HR Dollar Progressive je u kolovozu umanjio svoju vrijednost za 1,25%. Obveznički dio portfelja ostvario je negativan doprinos. Najveći negativan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su dolarske obveznice Republike Italije a slijedile su ih dolarske obveznice Republike Hrvatske, obje dospijeća 2024. godine. U kolovozu američki FED se nije sastajao dok su očekivanja za rujan da će nastaviti sa izrazito restriktivnom monetarnom politikom te treći put u nizu podignuti referentni kamatnjak za 75 baznih bodova kako bi suzbili i nadalje visoku stopu inflacije, što kao posljedicu ima rast prinosa, odnosno pad cijena obveznica globalno. Modificirana duracija fonda krajem kolovoza iznosi 1,07.

Dionička komponenta fonda koja se sastoji od udjela u investicijskim fondovima s izloženošću prema globalnom dioničkom tržištu u kolovozu je zabilježila negativan rezultat, uz negativan prinos sva tri dionička fonda, Eurizon Fund Equity Innovation (-5,92%), Eurizon Fund Equity Planet (-6,24%) i Eurizon Fund Equity People (-5,24%). Nakon odličnih prinosa zabilježenih u srpnju, svjetska dionička tržišta u kolovozu su ostvarila negativne rezultate. Iako su prinosi u prvoj polovici mjeseca bili vrlo dobri, u nekim danima čak i odlični, sredinom mjeseca slika tržišta se u potpunosti mijenja. Sukladno tome, do kraja mjeseca svjedočimo uglavnom negativnim prinosima te većina vodećih svjetskih indeksa kolovoz završava znatno ispod razine na kojoj su zaključili srpanj.

Glavni razlozi za pesimizam na tržištima u drugoj polovici mjeseca, ponovno su zabrinutost oko i dalje visoke stope inflacije te očekivana ponovna podizanja kamatnih stopa od strane centralnih banaka u narednom razdoblju. Američki S&P 500 indeks u kolovozu je oslabio za 4,24%, njemački Dax indeks za 4,81%, a japanski Nikkei 225 porastao je za 1,04%. Krajem kolovoza, udio dioničkih financijskih instrumenata u neto imovini fonda iznosio je otprilike 22,60%.

Eurizon HR Equity fond

U kolovozu su regionalna dionička tržišta realizirala mješovite prinose, a sveukupan doprinos tih tržišta na prinos portfelja fonda bio je pozitivan. Tako je cijena Eurizon HR Equity fonda u kolovozu porasla za 1,25%.

Domaći dionički indeks CROBEX u kolovozu je realizirao najveći dobitak (+1,62%), a među likvidnijim dioničkim komponentama CROBEX indeksa najveći oporavak zabilježile su dionice Ericsson Nikola Tesle d.d. koja su porasle 8,55%. Ukupan dionički promet na Zagrebačkoj burzi u kolovozu iznosio je 96,2 milijuna kuna, što predstavlja pad od 32% na mjesečnoj razini te pad od 18,9% na godišnjoj razini. Ovaj pad je većinom uobičajen za ljetno doba godine.
Drugi najveći rast indeksa realiziralo je tržište dionica u Srbiji gdje je lokalni dionički BELEX15 ojačao za 1,49%.

Dionice u Sloveniji su zabilježile negativan prinos, a lokalni dionički indeks oslabio za 0,99%.

Najveći pad u kolovozu zabilježile su rumunjske dionice, a lokalni dionički indeks BET oslabio je za 3,23%. Pad su predvodile dionice iz energetskog sektora, a među njima prednjači dionica OMV Petrom-a (SNP RO) koja je oslabila u kolovozu za 10,57%.

Mi smo u kolovozu smanjivali izloženost rumunjskom dioničkom tržištu, dok na ostalim regionalnim tržištima nije bilo značajnijih promjena

Eurizon HR Equity World fond

Cijena udjela Eurizon HR Equity World fonda u kolovozu je pala za 1,29%. Većina je dioničkih komponenti Fonda zabilježila negativne prinose, a najviše je oslabila dionička komponenta koja prati dionička tržišta Europe (IQQY GY - ISHARES CORE MSCI EUROPE; -6.05%). S druge strane dionička komponenta koja prati dioničko tržište u Aziji bez Japana realizirala je najveći pozitivni prinos (XAXJ GY - XTRACKERS MSCI AC ASIA EX JAPAN: +1,48%). Na strani dobitnika bila su i dionička tržišta u razvoju SPIOBEZ LX (+0,76%) i IQQE GY (+0,70%).

Najslabije prinose na mjesečnoj razini ostvarili su vodeći dionički indeksi zapadnih zemalja, ponajprije zemalja članica Europske Unije. Tako je europski indeks Euro Stoxx 50 u kolovozu je oslabio za 5,15% dok je američki S&P 500 indeks u istome periodu oslabio za 4,24%. Značajan utjecaj na dionička tržišta krajem mjeseca imao je govor čelnika FED - a Jeromea Powella na godišnjem simpoziju u Jackson Holeu koji je potvrdio nastavak naglašeno restriktivne monetarne politike FED-a te negativno utjecao na tržišta u zadnjim danima mjeseca. Nadalje, stopa inflacije i dalje je izrazito visoka na globalnoj razini te se u narednom razdoblju očekuje nastavak podizanja kamatnih stopa od strane centralnih banaka no taj nas scenarij prati gotovo od početka tekuće godine.

Krajem kolovoza, udio dioničkih financijskih instrumenata u neto imovini fonda iznosio je 87,62%.

Eurizon HR Active Defensive fond

Fond Eurizon HR Active Defensive je u kolovozu umanjio svoju vrijednost za 3,80%. Obveznički dio portfelja ostvario je negativan doprinos uslijed nastavka restriktivne monetarne politike od strane FED-a i ECB-a. Modificirana duracija fonda krajem kolovoza iznosi 4,44. Komponenta fonda koja se sastoji od call opcija na europske dioničke indekse u kolovozu je ostvarila negativan rezultat. Europsko dioničko tržište, poput ostalih zapadnih tržišta, u proteklom je mjesecu realiziralo slabe rezultate. Blue - chip indeks Euro Stoxx 50 na mjesečnoj je razini oslabio za 5,15% dok je Euro Stoxx Select Dividend 30 indeks oslabio za 3,14%.

Svi fondovi društva Eurizon HR

Izvor: Eurizon Asset Management Croatia / Hrportfolio.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08920 0,00
0,00%
GBP
0,85525 0,00
0,13%
CHF
0,96300 0,00
0,18%
JPY
162,51000 0,48
0,30%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
90,40 €
15.03.2024
1,03%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 19.03. 09:33  2773,56
0,00
0,00
CROBEX10* 19.03. 09:30  1677,85
0,00
0,00
CROBEX10tr* 19.03. 09:30  1823,98
0,00
0,00
ADRIAprime* 19.03. 09:36  1889,90
-4,24
-0,22
CROBISTR* 18.03. 16:31  173,2127
0,01
0,01
CROBIS* 18.03. 16:31  96,3739
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (09:37:33 19.03.2024)
(09:37:33 19.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ZABA
17,80 €
0,00%
72.624,00 €
HT
29,50 €
0,00%
1.858,50 €
RIVP
5,00 €
0,00%
1.470,00 €
KODT2
1.310,00 €
0,77%
1.310,00 €
SPAN
47,90 €
0,00%
718,50 €
Redovni dionički promet:   
77.981,00 €
Redovni obveznički promet:   
0 €
Sveukupni promet:   
77.981,00 €