FONDOVI INFO 0800 600 700
SAKRIJ OGLAS [X]

Izdvojeni tekstovi

PREGLED GODINE Objavljeno: 09.01.2018

Pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi u 2017.

Godina 2017. na Zagrebačkoj burzi započela je u optimističnom raspoloženju, a CROBEX je u jednom trenutku dosegnuo razine na kojima je bio prije pet godina. Iako su nastavku godine nepovoljne okolnosti usporile uzlazni trend, godinu je ipak obilježilo nekoliko značajnih događanja i zanimljivih projekata.

U rujnu 2016. osnovan je Funderbeam South-East Europe (skraćeno: Funderbeam SEE), društvo sa sjedištem u Zagrebu, u kojem Zagrebačka burza ima 20%-tni udio, a poduprto je od strane Europske banke za obnovu i razvoj kroz njihov Shareholders Special Fund. Funderbeam je globalna platforma na kojoj startup kompanije mogu prikupljati sredstva, a ulagatelji nakon inicijalne faze ulaganja trgovati svojim udjelima zahvaljujući inovativnom sustavu temeljenom na blockchain tehnologiji. U samo deset mjeseci 2017. putem Funderbeam SEE-a kroz četiri je kampanje za hrvatske startup i SME kompanije prikupljeno više od 2 milijuna EUR kapitala, a uspješno se i trguje udjelima putem Funderbeam platforme.

Sredinom veljače Zagrebačka burza potpisala je memorandum o razumijevanju s Burzom iz Taipeija (Taipei Exchange - TPEx). U međusobnoj komunikaciji osobito je istaknuta važnost suradnje prilikom procesa razvoja tržišta za mala i srednja poduzeća. Taipei Exchange utemeljena je 1994. i osobito je usmjerena na kompanije u razvoju, visokotehnološke kompanije, mala i srednja poduzeća te startupove, a do sada je putem TPEx-a kapital za rast i razvoj uspješno prikupilo više od 2.000 malih i srednjih poduzeća. Potpisivanje memoranduma o suradnji bilo je dio programa posjeta zajedničke delegacije Zagrebačke burze, Ljubljanske burze te Europske banke za obnovu i razvoj Tajvanu s ciljem stjecanja iskustva i razmjene ideja vezanih uz razvoj regionalnih tržišta kapitala u sklopu projekta „SME Growth Market". Riječ je o zajedničkom projektu Zagrebačke burze i Europske banke za obnovu i razvoj, koja je putem svojih donatora (TaiwanBusiness - EBRD Technical Cooperation Fund - TWTC) financirala izradu studije o uspostavljanju SME tržišta u regiji, kojim bi bio olakšan pristup kapitalu za mala i srednja poduzeća.

Vezano uz navedeni projekt, na kraju lipnja Zagrebačka burza održala je SME Growth Market konferenciju, gdje je predstavila rezultate navedene studije te najavila Progress - novu trgovinsku platformu za mala i srednja poduzeća, putem koje će ona ‒ umjesto dužničkog financiranja ‒ svoj rast moći financirati dioničkim kapitalom. Projekt je podržala i gđa Martina Dalić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, te gđa Vedrana Jelušić Kašić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku.

U drugoj polovici godine započele su intenzivne pripreme vezane uz Progress platformu: kreirana je internetska stranica, uspostavljen pravni okvir donošenjem pravila Progress tržišta te drugih akata o dokumenata, a objavljen je i natječaj za stjecanje statusa savjetnika na Progress tržištu. U samo mjesec dana od objave natječaja pristigao je velik broj prijava za stjecanje statusa savjetnika na Progress tržištu, što svjedoči da u Hrvatskoj postoji interes za razvoj novih proizvoda na tržištu kapitala, a usporedno sa time i formiranje nove grane u području poslovnog i financijskog savjetovanja. U konačnici je ukupno 9 društava ispunilo je uvjete za obnašanje statusa savjetnika budućim izdavateljima, a početak rada platforme očekuje se u prvom kvartalu 2018. godine.

Projekti Funderbeam i Progress dio su razvojno orijentirane strategije Zagrebačke burze kojoj je cilj na tržištu Hrvatske i Slovenije stvoriti uvjete koji kompanijama u svim fazama rasta mogu osigurati kapital potreban za rast te na taj način doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, gospodarski rast i zaposlenost.

U travnju je u Beogradu održana druga SEE Link international conference, u suorganizatorstvu Zagrebačke burze te burzi iz Makedonije i Bugarske, s kojima je Zagrebačka burza suosnivač društva SEE Link d.o.o. sa sjedištem u Skopju. Konferenciji je nazočilo više od 70 sudionika iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. SEE Link sustav za međuburzovnu razmjenu naloga trenutačno podržava trgovanje na sedam regionalnih burzi, s ukupnom tržišnom kapitalizacijom većom od 38,5 milijarde USD i više od 500 vrijednosnica dostupnih za trgovanje.

Zagrebačka burza u šest mjesečnih izvještaja ocijenjena kao jedan od pet najboljih izdavatelja LEI oznaka na svijetu, prema izvještaju o kvalitetu koje objavljuje Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF). Zagrebačka burza ovlaštena je za dodjeljivanje i administriranje LEI oznaka od travnja 2015., a krajem 2017. nakon dugotrajnog i opsežnog procesa, akreditirana je za lokalnog operatera LEI oznaka (Local Operating Unit, LOU) od strane GLEIF-a , čime je postala 17. organizacija u svijetu kojoj je dodijeljen ovaj status.

Akademija Zagrebačke burze u 2017. obilježila je sedmu godišnjicu rada. Akademija je utemeljena 2010. godine uz podršku Europske banke za obnovu i razvoj i danas je najveći pružatelj usluga edukacije o financijskim tržištima u Hrvatskoj. U sklopu Akademije do sada je razvijeno oko 60 edukativnih programa, od čega nekoliko kompleksnijih u smislu trajanja i sveobuhvatnosti, kao što su programi za odnose s investitorima, koje je do sad završilo šest generacija stručnjaka, ili program za poslove usklađenosti, koji je u prosincu 2017. završila prva generacija polaznika. Do sada je kroz razne Akademijine programe prošlo više od 6.600 sudionika, od čega su za njih gotovo 70% osigurane besplatne edukacije. Izuzetan naglasak Akademije stavlja na edukaciju mladih, osobito srednjoškolaca i studenata, a samo 2016. i 2017. educirano je njih gotovo 2.500.

U Zagrebu su krajem svibnja održani 4. Investicijski dani Ljubljanske i Zagrebačke burze, najuspješniji do sad i po broju prijavljenih investitora, i po broju zatraženih i održanih sastanaka. Zbog velikog interesa ovo je događanje prvi put organizirano u trajanju od dva dana, a sudjelovalo je osam slovenskih i sedam hrvatskih kompanija, 30 investicijskih društava i banaka te 56 analitičara i investitora iz Austrije, Mađarske, Češke, Estonije, Kine, Hrvatske i Slovenije. Zaprimljeno je 255 zahtjeva za sastanke, a tvrtke su održale čak 198 individualnih i skupnih sastanaka. Zagrebačka i Ljubljanska burza i ubuduće će nastaviti s individualnim i zajedničkim aktivnostima kako bi povećale interes te ojačale povjerenje domaćih i stranih ulagatelja.

Početkom lipnja Zagrebačka burza u suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga te Središnjim klirinškim depozitarnim društvom održala je 8. godišnju edukaciju za izdavatelje s Uređenog tržišta, koja je i ove godine okupila stotinjak predstavnika uvrštenih društava.

U srpnju je Zagrebačka burza nakon deset godina uspješno promijenila trgovinsku platformu prešavši na novi trgovinski sustav Xetra Deutsche Börse, za koji je Bečka burza distributer i operater za ovaj dio Europe. Promjenom trgovinskog sustava postignuto je nekoliko strateški vrlo bitnih ciljeva: sada oba tržišta kojima upravlja Zagrebačka burza (hrvatsko i slovensko) imaju istu platformu baš kao i brojna druga tržišta u europskom okruženju, stvorene su pretpostavke za uštede u ovom području, a vrlo je bitno i da je Xetra platforma automatizomom usklađena s novom europskom regulativom, što u značajnoj mjeri smanjuje regulatorni rizik Zagrebačke burze.

U listopadu je održana konferencija „Izazov promjene: Novi izazovi", šesta zajednička konferencija Zagrebačke burze i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, najuspješnija do sad, koja je okupila više od 450 sudionika iz svih grana financijske industrije, iz Hrvatske, regije i svijeta.

Zagrebačka burza recertificirana je za ISO 9001:2008 normu upravljanja kvalitetom, čiji je nositelj od 2011., a time je potvrdila da upravljanje kvalitetom predstavlja središte njenog strateškog interesa uz spremnost na kontinuirano poboljšanje i unaprjeđenje kvalitete poslovnih procesa.

U prosincu su šestu godinu zaredom dodijeljene Nagrade Zagrebačke burze s ciljem jačanja prepoznatljivosti tržišta kapitala i njegovih aktivnih sudionika među financijskom i općom javnosti te nastojanja da izvrsnost bude prepoznata, podržana i nagrađena.

Krajem godine odobrena su i nova Pravila Burze, usklađena s MIFID II regulativom i pripadajućim uredbama te delegiranim i provedbenim aktima, a izvršene su i izmjene u Pravilima CE Enter tržišta. Uspješno je implementirana i nova inačica trgovinskog sustava Xetra 17.0, u cijelosti usklađena s novom regulativom. Radilo se o vrlo zahtjevnom projektu na koji se Zagrebačka burza, kao i sva druga europska tržišta, pripremala gotovo dvije godine

Nakon što je krajem 2017. Burza pokrenula proces pripreme za uvođenje APA usluge (ovlašteni sustav objavljivanja, eng. approved publication arrangement), a nastavno na novi regulatorni okvir tržišta kapitala (MiFID II i MiFIR) koji predviđa obvezu prijave transakcija sklopljenih izvan mjesta trgovanja (tzv. OTC transakcije) financijskim instrumentima kojima se trguje na mjestu trgovanja (uređeno tržište i MTP), s prvim danima 2018. uslijedilo je i odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za obavljanje te djelatnosti kojoj je cilj poboljšati kvalitetu informacija o transparentnosti trgovanja i znatno doprinijeti osiguranju da se one objavljuju na način koji će olakšati njihovo objedinjavanje s drugim podacima.

Okruženje na financijskim tržištima u 2017. bilo je vrlo izazovno, prožeto sve strožim regulatornim zahtjevima, a domaće tržište k tome su obilježila i specifična ekonomsko-politička previranja.

Unatoč tome, Zagrebačka burza uspjela je pokrenuti i realizirati nekoliko značajnih i inovativnih projekata važnih za budućnost domaćeg pa i regionalnog tržišta, zadržati poziciju lidera u okruženju, ispunjavati ulogu jednog od mehanizama u službi gospodarskog rasta, a uz to nastaviti pružati visoku razinu kvalitete svojih proizvoda i usluga kako bi se zadovoljile potrebe dioničara, ulagatelja, izdavatelja, članova i svih drugih zainteresiranih strana.
Ključne riječi:
Zagrebačka burza ~ Crobex ~ pregled godine

 • NEWSLETTER
Prijava
O vašim pravima i zaštiti podataka osobito vodimo brigu. Zaštita i obrada osobnih podataka
 • ULAGAČKI CENTAR
 • IZRAČUNI

AKCIJE

Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
A1 PRODUŽENO AKCIJA do 31.12.
OTP fondovi PRODUŽENO AKCIJA do 30.11.
PBZ fondovi PRODUŽENO AKCIJA do 31.12.
PBZ International Multi Asset PRODUŽENO AKCIJA do opoziva
Allianz Short Term Bond - upravljačka AKCIJA do 30.11.
HPB fondovi - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 30.11.
OTP fondovi – upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 30.11.
ZB fondovi - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 30.11.
PBZ Short term bond - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 15.11.
Auctor Plus - upravljačka AKCIJA do 31.12.
InterCapital Short Term Bond - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do opoziva
PBZ fondovi - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do opoziva

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q3 2018.)

 • Dionički
 • Mješoviti
 • Obveznički
 • Ostali
Fond Prinos Riz. Info Kupi
ZB trend +6,22 5 Kupnja udjela u fondu ZB trend
KD Energija +4,71 6 Kupnja udjela u fondu KD Energija
KD Victoria +3,69 5 Kupnja udjela u fondu KD Victoria

FOND HRVATSKIH BRANITELJA

Vrijednost Datum Promjena Graf
435,75 15.11.2018
0,35%

ANKETA

VALUTE (Srednji tečaj HNB-a - 18.11.2018.)

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
1 EUR 7,420055 0,00
0,04%
1 USD 6,551925 -0,01
-0,15%
1 GBP 8,395627 -0,01
-0,13%
1 CHF 6,499698 -0,02
-0,29%
EUR - 1 mjesec 2018 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
KN EURUSDGBPCHF
=
KN EURUSDGBPCHF

INDEKSI

 • ZSE
 • Regija
 • Svijet
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
Zagrebačka burza
CROBEX* 16.11. 16:00  1.756,44
7,31
0,42
CROBEX10* 16.11. 16:00  1.031,65
5,61
0,55
CROBEXtr* 16.11. 16:50  1.134,06
4,73
0,42
CROBEXplus* 16.11. 16:50  947,71
-0,59
-0,06
CROBIS* 16.11. 17:25  111,23
-0,05
-0,05
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
Osvježi
CROBEX - 1 mjesec 2018 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - dionice (16.11.2018 16:00:09)

 • Promet
 • Rast
 • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
RIVP 36,50
-0,54%
7.096.665,00
HT 154,50
0,65%
779.867,50
ADRS2 425,00
0,47%
670.411,00
ADPL 180,00
3,45%
558.185,50
ATGR 1.100,00
1,85%
337.210,00
ADRS 476,00
0,00%
299.526,00
PODR 358,00
0,85%
255.236,00
MAIS 300,00
0,00%
173.400,00
LRH 3.720,00
-2,11%
74.780,00
THNK 111,00
-18,98%
66.512,00
Redovni dionički promet:   10.731.563,78 kn
Redovni obveznički promet:   0,00 kn
Blok promet:   0,00 kn
Sveukupni promet:   10.731.563,00 kn
Osvježi