FONDOVI INFO 0800 600 700
SAKRIJ OGLAS [X]

Izdvojeni tekstovi

PREGLED GODINE Objavljeno: 09.01.2018

Pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi u 2017.

Godina 2017. na Zagrebačkoj burzi započela je u optimističnom raspoloženju, a CROBEX je u jednom trenutku dosegnuo razine na kojima je bio prije pet godina. Iako su nastavku godine nepovoljne okolnosti usporile uzlazni trend, godinu je ipak obilježilo nekoliko značajnih događanja i zanimljivih projekata.

U rujnu 2016. osnovan je Funderbeam South-East Europe (skraćeno: Funderbeam SEE), društvo sa sjedištem u Zagrebu, u kojem Zagrebačka burza ima 20%-tni udio, a poduprto je od strane Europske banke za obnovu i razvoj kroz njihov Shareholders Special Fund. Funderbeam je globalna platforma na kojoj startup kompanije mogu prikupljati sredstva, a ulagatelji nakon inicijalne faze ulaganja trgovati svojim udjelima zahvaljujući inovativnom sustavu temeljenom na blockchain tehnologiji. U samo deset mjeseci 2017. putem Funderbeam SEE-a kroz četiri je kampanje za hrvatske startup i SME kompanije prikupljeno više od 2 milijuna EUR kapitala, a uspješno se i trguje udjelima putem Funderbeam platforme.

Sredinom veljače Zagrebačka burza potpisala je memorandum o razumijevanju s Burzom iz Taipeija (Taipei Exchange - TPEx). U međusobnoj komunikaciji osobito je istaknuta važnost suradnje prilikom procesa razvoja tržišta za mala i srednja poduzeća. Taipei Exchange utemeljena je 1994. i osobito je usmjerena na kompanije u razvoju, visokotehnološke kompanije, mala i srednja poduzeća te startupove, a do sada je putem TPEx-a kapital za rast i razvoj uspješno prikupilo više od 2.000 malih i srednjih poduzeća. Potpisivanje memoranduma o suradnji bilo je dio programa posjeta zajedničke delegacije Zagrebačke burze, Ljubljanske burze te Europske banke za obnovu i razvoj Tajvanu s ciljem stjecanja iskustva i razmjene ideja vezanih uz razvoj regionalnih tržišta kapitala u sklopu projekta „SME Growth Market". Riječ je o zajedničkom projektu Zagrebačke burze i Europske banke za obnovu i razvoj, koja je putem svojih donatora (TaiwanBusiness - EBRD Technical Cooperation Fund - TWTC) financirala izradu studije o uspostavljanju SME tržišta u regiji, kojim bi bio olakšan pristup kapitalu za mala i srednja poduzeća.

Vezano uz navedeni projekt, na kraju lipnja Zagrebačka burza održala je SME Growth Market konferenciju, gdje je predstavila rezultate navedene studije te najavila Progress - novu trgovinsku platformu za mala i srednja poduzeća, putem koje će ona ‒ umjesto dužničkog financiranja ‒ svoj rast moći financirati dioničkim kapitalom. Projekt je podržala i gđa Martina Dalić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, te gđa Vedrana Jelušić Kašić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku.

U drugoj polovici godine započele su intenzivne pripreme vezane uz Progress platformu: kreirana je internetska stranica, uspostavljen pravni okvir donošenjem pravila Progress tržišta te drugih akata o dokumenata, a objavljen je i natječaj za stjecanje statusa savjetnika na Progress tržištu. U samo mjesec dana od objave natječaja pristigao je velik broj prijava za stjecanje statusa savjetnika na Progress tržištu, što svjedoči da u Hrvatskoj postoji interes za razvoj novih proizvoda na tržištu kapitala, a usporedno sa time i formiranje nove grane u području poslovnog i financijskog savjetovanja. U konačnici je ukupno 9 društava ispunilo je uvjete za obnašanje statusa savjetnika budućim izdavateljima, a početak rada platforme očekuje se u prvom kvartalu 2018. godine.

Projekti Funderbeam i Progress dio su razvojno orijentirane strategije Zagrebačke burze kojoj je cilj na tržištu Hrvatske i Slovenije stvoriti uvjete koji kompanijama u svim fazama rasta mogu osigurati kapital potreban za rast te na taj način doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, gospodarski rast i zaposlenost.

U travnju je u Beogradu održana druga SEE Link international conference, u suorganizatorstvu Zagrebačke burze te burzi iz Makedonije i Bugarske, s kojima je Zagrebačka burza suosnivač društva SEE Link d.o.o. sa sjedištem u Skopju. Konferenciji je nazočilo više od 70 sudionika iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. SEE Link sustav za međuburzovnu razmjenu naloga trenutačno podržava trgovanje na sedam regionalnih burzi, s ukupnom tržišnom kapitalizacijom većom od 38,5 milijarde USD i više od 500 vrijednosnica dostupnih za trgovanje.

Zagrebačka burza u šest mjesečnih izvještaja ocijenjena kao jedan od pet najboljih izdavatelja LEI oznaka na svijetu, prema izvještaju o kvalitetu koje objavljuje Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF). Zagrebačka burza ovlaštena je za dodjeljivanje i administriranje LEI oznaka od travnja 2015., a krajem 2017. nakon dugotrajnog i opsežnog procesa, akreditirana je za lokalnog operatera LEI oznaka (Local Operating Unit, LOU) od strane GLEIF-a , čime je postala 17. organizacija u svijetu kojoj je dodijeljen ovaj status.

Akademija Zagrebačke burze u 2017. obilježila je sedmu godišnjicu rada. Akademija je utemeljena 2010. godine uz podršku Europske banke za obnovu i razvoj i danas je najveći pružatelj usluga edukacije o financijskim tržištima u Hrvatskoj. U sklopu Akademije do sada je razvijeno oko 60 edukativnih programa, od čega nekoliko kompleksnijih u smislu trajanja i sveobuhvatnosti, kao što su programi za odnose s investitorima, koje je do sad završilo šest generacija stručnjaka, ili program za poslove usklađenosti, koji je u prosincu 2017. završila prva generacija polaznika. Do sada je kroz razne Akademijine programe prošlo više od 6.600 sudionika, od čega su za njih gotovo 70% osigurane besplatne edukacije. Izuzetan naglasak Akademije stavlja na edukaciju mladih, osobito srednjoškolaca i studenata, a samo 2016. i 2017. educirano je njih gotovo 2.500.

U Zagrebu su krajem svibnja održani 4. Investicijski dani Ljubljanske i Zagrebačke burze, najuspješniji do sad i po broju prijavljenih investitora, i po broju zatraženih i održanih sastanaka. Zbog velikog interesa ovo je događanje prvi put organizirano u trajanju od dva dana, a sudjelovalo je osam slovenskih i sedam hrvatskih kompanija, 30 investicijskih društava i banaka te 56 analitičara i investitora iz Austrije, Mađarske, Češke, Estonije, Kine, Hrvatske i Slovenije. Zaprimljeno je 255 zahtjeva za sastanke, a tvrtke su održale čak 198 individualnih i skupnih sastanaka. Zagrebačka i Ljubljanska burza i ubuduće će nastaviti s individualnim i zajedničkim aktivnostima kako bi povećale interes te ojačale povjerenje domaćih i stranih ulagatelja.

Početkom lipnja Zagrebačka burza u suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga te Središnjim klirinškim depozitarnim društvom održala je 8. godišnju edukaciju za izdavatelje s Uređenog tržišta, koja je i ove godine okupila stotinjak predstavnika uvrštenih društava.

U srpnju je Zagrebačka burza nakon deset godina uspješno promijenila trgovinsku platformu prešavši na novi trgovinski sustav Xetra Deutsche Börse, za koji je Bečka burza distributer i operater za ovaj dio Europe. Promjenom trgovinskog sustava postignuto je nekoliko strateški vrlo bitnih ciljeva: sada oba tržišta kojima upravlja Zagrebačka burza (hrvatsko i slovensko) imaju istu platformu baš kao i brojna druga tržišta u europskom okruženju, stvorene su pretpostavke za uštede u ovom području, a vrlo je bitno i da je Xetra platforma automatizomom usklađena s novom europskom regulativom, što u značajnoj mjeri smanjuje regulatorni rizik Zagrebačke burze.

U listopadu je održana konferencija „Izazov promjene: Novi izazovi", šesta zajednička konferencija Zagrebačke burze i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, najuspješnija do sad, koja je okupila više od 450 sudionika iz svih grana financijske industrije, iz Hrvatske, regije i svijeta.

Zagrebačka burza recertificirana je za ISO 9001:2008 normu upravljanja kvalitetom, čiji je nositelj od 2011., a time je potvrdila da upravljanje kvalitetom predstavlja središte njenog strateškog interesa uz spremnost na kontinuirano poboljšanje i unaprjeđenje kvalitete poslovnih procesa.

U prosincu su šestu godinu zaredom dodijeljene Nagrade Zagrebačke burze s ciljem jačanja prepoznatljivosti tržišta kapitala i njegovih aktivnih sudionika među financijskom i općom javnosti te nastojanja da izvrsnost bude prepoznata, podržana i nagrađena.

Krajem godine odobrena su i nova Pravila Burze, usklađena s MIFID II regulativom i pripadajućim uredbama te delegiranim i provedbenim aktima, a izvršene su i izmjene u Pravilima CE Enter tržišta. Uspješno je implementirana i nova inačica trgovinskog sustava Xetra 17.0, u cijelosti usklađena s novom regulativom. Radilo se o vrlo zahtjevnom projektu na koji se Zagrebačka burza, kao i sva druga europska tržišta, pripremala gotovo dvije godine

Nakon što je krajem 2017. Burza pokrenula proces pripreme za uvođenje APA usluge (ovlašteni sustav objavljivanja, eng. approved publication arrangement), a nastavno na novi regulatorni okvir tržišta kapitala (MiFID II i MiFIR) koji predviđa obvezu prijave transakcija sklopljenih izvan mjesta trgovanja (tzv. OTC transakcije) financijskim instrumentima kojima se trguje na mjestu trgovanja (uređeno tržište i MTP), s prvim danima 2018. uslijedilo je i odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za obavljanje te djelatnosti kojoj je cilj poboljšati kvalitetu informacija o transparentnosti trgovanja i znatno doprinijeti osiguranju da se one objavljuju na način koji će olakšati njihovo objedinjavanje s drugim podacima.

Okruženje na financijskim tržištima u 2017. bilo je vrlo izazovno, prožeto sve strožim regulatornim zahtjevima, a domaće tržište k tome su obilježila i specifična ekonomsko-politička previranja.

Unatoč tome, Zagrebačka burza uspjela je pokrenuti i realizirati nekoliko značajnih i inovativnih projekata važnih za budućnost domaćeg pa i regionalnog tržišta, zadržati poziciju lidera u okruženju, ispunjavati ulogu jednog od mehanizama u službi gospodarskog rasta, a uz to nastaviti pružati visoku razinu kvalitete svojih proizvoda i usluga kako bi se zadovoljile potrebe dioničara, ulagatelja, izdavatelja, članova i svih drugih zainteresiranih strana.
Ključne riječi:
Zagrebačka burza ~ Crobex ~ pregled godine

  • NEWSLETTER
Prijava
O vašim pravima i zaštiti podataka osobito vodimo brigu. Zaštita i obrada osobnih podataka
  • ULAGAČKI CENTAR
  • IZRAČUNI

AKCIJE

Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
OTP fondovi PRODUŽENO AKCIJA do 28.02.
PBZ fondovi PRODUŽENO AKCIJA do opoziva
Allianz Short Term Bond - upravljačka AKCIJA do 28.02.
HPB fondovi - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 28.02.
OTP fondovi - upravljačka AKCIJA do 28.02.
PBZ fondovi - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 28.02.
ZB fondovi - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 28.02.
Auctor Plus - upravljačka AKCIJA do 30.06.
InterCapital Short Term Bond - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do opoziva
PBZ E-START - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do opoziva

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2018.)

  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Ostali
Fond Prinos Riz. Info Kupi
Allianz Equity -0,32 4 Kupnja udjela u fondu Allianz Equity
PBZ Equity fond -1,04 4 Kupnja udjela u fondu PBZ Equity fond
KD Victoria -2,75 5 Kupnja udjela u fondu KD Victoria

FOND HRVATSKIH BRANITELJA

Vrijednost Datum Promjena Graf
451,25 20.02.2019
0,00%

ANKETA

VALUTE (Srednji tečaj HNB-a - 22.02.2019.)

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
1 EUR 7,411720 0,00
0,01%
1 USD 6,533028 0,00
-0,03%
1 GBP 8,541800 0,02
0,29%
1 CHF 6,524401 0,00
-0,04%
EUR - 1 mjesec 2019 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
KN EURUSDGBPCHF
=
KN EURUSDGBPCHF
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 21.02. 16:00  1.772,63
3,48
0,20
CROBEX10* 21.02. 16:00  1.032,08
1,04
0,10
CROBEXprime* 21.02. 16:00  996,49
-5,17
-0,52
CROBEXplus* 21.02. 16:00  953,58
-0,89
-0,09
CROBEXtr* 21.02. 16:00  1.144,51
2,25
0,20
CROBIS* 21.02. 16:31  110,95
-0,07
-0,06
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
Osvježi
CROBEX - 1 mjesec 2019 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - dionice (16:49:55 21.02.2019)

  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
MAIS 300,00
0,00%
1.441.800,00
HT 160,00
0,00%
840.307,00
ADPL 172,50
-1,99%
563.317,50
PODR 372,00
0,00%
441.788,00
RIVP 33,20
0,61%
398.113,50
ERNT 1.050,00
1,45%
201.025,00
ZABA 62,20
1,97%
199.672,60
INA 3.280,00
0,61%
157.440,00
IKBA 1.300,00
0,00%
120.900,00
ADRS 490,00
0,00%
95.240,00
Redovni dionički promet:   5.229.850,43 kn
Redovni obveznički promet:   0 kn
Sveukupni promet:   5.229.850,43 kn
Osvježi