NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

PBZ INVEST Objavljeno: 19.10.2018
Komentar tržišta - PBZ Invest - rujan 2018.

Komentar tržišta - PBZ Invest - rujan 2018.

PBZ START FOND

PBZ START fond je u rujnu upravljao ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj te ulagao u trezorske zapise i obveznice Republike Hrvatske. Duracija PBZ START fonda je krajem mjeseca bila 0,10.

Trgovanje na domaćem novčanom tržištu protekli mjesec obilježila je slaba potražnja za kunama uz male volumene trgovanja te i dalje iznimno visoku likvidnost u sustavu od oko 21,8 milijardi kuna. Kamatne stope posljedično su ostale nepromijenjene.

Tijekom rujna nije bilo aukcije trezorskih zapisa Ministarstva financija, a slijedeću očekujemo tek krajem listopada uz nepromijenjeni prinos na jednogodišnji trezorac od 0,09%. Na redovitim tjednim obrnutim repo aukcijama HNB-a i dalje nije bilo interesa banaka za dodatnom likvidnošću. U listopadu očekujemo zadržavanje kamatnih stopa na novčanom tržištu na postojećim razinama.

PBZ E-START FOND

PBZ E-START fond je u rujnu upravljao ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj uz ulaganja u trezorske zapise i obveznice Republike Hrvatske kratke duracije. Duracija PBZ E-START fonda je krajem mjeseca bila 0,10.

Referentna kamatna stopa na Euro i dalje je nepromijenjena (glavna stopa refinanciranja 0,00%, stopa depozita -0,40%, granična stopa kreditiranja 0,25%). Europska centralna banka u listopadu započinje s ublažavanjem ekspanzivne monetarne politike kroz smanjenje otkupa obveznica na otvorenom tržištu za 15 milijardi EUR-a mjesečno. Prvo podizanje referentne stope očekuje se tek nakon ljeta 2019. Kamatne stope na euro očekujemo na postojećim minimalnim razinama i u listopadu.

PBZ D-START FOND

PBZ D-START fond je u rujnu ostvario rast uz prinos 0,12% (na godišnjoj razini 1,62%) upravljanjem ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj uz ulaganja u trezorske zapise Sjedinjenih Američkih Država. Duracija PBZ D-START fonda je krajem mjeseca bila 0,03.
Na sjednici FED-a u rujnu, sukladno očekivanju investitora, referentna kamatna stopa na dolar podignuta je za 25 baznih poena te se sada nalazi unutar raspona 2,00%-2,25%. Tržišni sudionici očekuju još jedno podizanje kamatne stope u prosincu te čak tri podizanja iduće godine. FED-ovom zaoštravanju monetarne politike u prilog ide stabilan gospodarski rast te rekordno niska nezaposlenost. Kamatne stope na dolarske depozite u listopadu očekujemo nepromijenjenima.

PBZ SHORT TERM BOND FOND

PBZ Short term bond fond je u rujnu uvećao svoju vrijednost za 0,08%. Rujanski promet obveznicama na domaćem tržištu bio je dinamičniji u usporedbi s kolovozom te je promet dosegao nešto viših 929 milijuna kuna. Većina prometa na burzi ostvarena je obveznicama RH denominiranima u kuni. Najviše je trgovano zadnje izdanom obveznicom RH dospijeća 2023. godine uz prinos od 1,10% i skoro trećinu ukupnog prometa. Značajan volumen ostvaren je kunskom obveznicom dospijeća 2021. godine uz prinos od 0,45%, koja je najviše doprinijela mjesečnoj izvedbi fonda u rujnu. Modificirana duracija fonda u rujnu iznosi 1,67.

PBZ BOND FOND

PBZ Bond fond je u rujnu porastao 0,13%. Obveznice najjačih svjetskih gospodarstava poput Njemačke i SAD-a su izgubile na vrijednosti tijekom rujna. 10 godišnje obveznice SAD-a su tijekom mjeseca probile psihološki bitnu razinu od 3% ponovo nakon svibnja ove godine te se zaustavile na razini od 3,05%, a sličan trend su slijedile i obveznice drugih razvijenih zemalja. Ponovo su se pod pritiskom populističkih mjera nove vlade i rastućeg očekivanog deficita Italije našle i obveznice Italije. Hrvatske euroobveznice duljih dospijeća su bile jedne od iznimaka te su zabilježile pozitivne prinose dok su euroobveznice kraćih dospijeća zabilježile negativne prinose. S druge strane domaći obveznički indeks CROBIStr imao je pozitivnu mjesečnu izvedbu te je ponajviše zahvaljujući obveznicama denominiranima u kuni i valutnoj klauzuli fond imao pozitivnu mjesečnu izvedbu. Najveći pozitivan unutarmjesečni doprinos fondu imala je kunska obveznica RH dospijeća 2026. godine te kunska obveznice RH dospijeća 2023. godine. Modificirana duracija fonda u rujnu iznosi 3,21.

PBZ CONSERVATIVE 10 FOND

Dionička komponenta fonda PBZ Conservative 10 imala je negativan doprinos zbog pada njemačkog DAX indeksa od -0,95% u rujnu. Europska dionička tržišta su veći dio rujna lovila korak s američkim indeksima vrativši se u pozitivan teritorij krajem rujna, promatrano na mjesečnoj razini. No, posljednjeg radnog dana u rujnu s novom objavom informacija o prijedlogu proračuna talijanske vlade, indeksi su doživjeli snažniji pad, čime se njemački DAX indeks ponovo vratio u negativan teritorij. Izloženost fonda njemačkom DAX indeksu na kraju rujna iznosi 4,49%, a od početka godine indeks ima negativan prinos od -5,19%. Makroekonomski podaci upućuju na nastavak ekspanzije njemačkog gospodarstva u nadolazećem razdoblju, iako po nižim stopama u odnosu na 2017.

PBZ FLEXIBLE 30 FOND

PBZ Flexible 30 fond je u rujnu ostvario rast od 0,51%, čemu su pozitivno doprinijele i obveznička i dionička komponenti fonda. Aktivno upravljani obveznički fondovi s globalnom izloženošću i izloženošću lokalnom tržištu, uspjeli su većinski ostvariti pozitivan prinos u rujnu unatoč podizanju kamatnih stopa u SAD-u i posljedičnom rastu prinosa na obvezničkim tržištima, a pozitivan prinos bilježi i dionička komponenta, s izloženošću prema dioničkim indeksima S&P 500 i Euro Stoxx 50. Rujan je obilježio rast američkih dioničkih indeksa Dow Jones (+1,90%) i S&P 500 (+0,43%) na krilima dobrih makroekonomskih podataka, dok pad bilježi tehnološki indeks Nasdaq (-0,78%), nakon prethodnog snažnog rasta u 2018. i prisutnih zabrinutosti oko moguće eskalacije trgovinskih napetosti između SAD-a i njegovih partnera te usporavanja kineskog gospodarstva. Rast je zabilježio i europski Euro Stoxx 50 dionički indeks (+0,19%). Izloženost fonda obvezničkom tržištu krajem rujna iznosi približno 69% te dioničkom otprilike 18,3%. Fond je od početka godine ostvario negativan prinos od -0,55%.

PBZ INTERNATIONAL MULTI ASSET FOND

PBZ International Multi Asset fond je u rujnu ostvario rast od 0,61%, pri čemu pozitivan prinos bilježi većina komponenti fonda. Američka centralna banka (FED) je još jednom očekivano povisila ključne kamatne stope za 0,25% na raspon 2% - 2,25%, što je uzrokovalo pad vrijednosti američkih i većine ostalih svjetskih obveznica u posljednjim danima rujna. Unatoč tome, aktivno upravljani obveznički fondovi, koji su sastavnice fonda, većinom su uspjeli ostvariti pozitivan prinos u rujnu. Rujan je obilježio rast američkih dioničkih indeksa Dow Jones (+1,90%) i S&P 500 (+0,43%) na krilima dobrih makroekonomskih podataka, dok pad bilježi tehnološki indeks Nasdaq (-0,78%), nakon prethodnog snažnog rasta u 2018. i prisutnih zabrinutosti oko moguće eskalacije trgovinskih napetosti između SAD-a i njegovih partnera te usporavanja kineskog gospodarstva.

Europska dionička tržišta bilježe mješovitu izvedbu gdje je njemački DAX indeks završio mjesec u minusu (-0,95%), a primjerice blue-chip europski indeks Euro Stoxx 50 u plusu (+0,19%). Tržišta u razvoju bilježe uglavnom negativnu izvedbu. Fond bilježi negativan prinos od -2,48% u tekućoj godini.

PBZ GLOBAL FOND

Cijena udjela PBZ Global fonda u rujnu je porasla 0,30%. Dionička komponenta portfelja zaslužna je za veći dio ostvarenog rasta, s plusom od 0,21%, a unutar dioničke komponente najveći doprinos rastu dolazi od izloženosti prema sjevernoameričkim indeksima, dok negativan doprinos imaju indeksi tržišta u razvoju i azijskih tržišta izuzev japanskog. Rujan je obilježio rast američkih dioničkih indeksa Dow Jones (+1,90%) i S&P 500 (+0,43%) na krilima dobrih makroekonomskih podataka, dok pad bilježi tehnološki indeks Nasdaq (-0,78%), nakon prethodnog snažnog rasta u 2018. i prisutnih zabrinutosti oko moguće eskalacije trgovinskih napetosti između SAD-a i njegovih partnera te usporavanja kineskog gospodarstva. Europska dionička tržišta bilježe mješovitu izvedbu gdje je njemački DAX indeks završio mjesec u minusu (-0,95%), a primjerice blue-chip europski indeks Euro Stoxx 50 u plusu (+0,19%). Tržišta u razvoju bilježe uglavnom negativnu izvedbu. Izloženost fonda dioničkim tržištima krajem rujna iznosi otprilike 49%, a prinos fonda od početka godine +3,35%.

PBZ EQUITY FOND

Cijena udjela PBZ Equity fonda u rujnu je oslabila za 1,76%. Najveći doprinos tom padu dolazi iz portfelja slovenskih i hrvatskih dionica. Slovenski SBITOP indeks u rujnu je oslabio za 2,87%,a značajan pad unutar SBITOP indeksa realizirale su dionice Telekom Slovenije (-7,32%) i Cinkarna Celje (-6,18%).

Drugo regionalno dioničko tržište koje je zabilježilo negativan prinos u rujnu je domaće dioničko tržište. Zagrebački CROBEX indeks pao je 2,20%. Značajan pad realizirale su dionice Atlantske plovidbe (-10,15%). Zagrebačka burza će 1. studenog 2018. zatvoriti tržište CE Enter. CE Enter je alternativno tržište karakterizirano nižim propisanim zahtjevima transparentnosti nametnutih izdavateljima i financijskim instrumentima u odnosu na uređeno tržište, a time nosi i veće rizike investitorima koji ulažu u te financijske instrumente. Prema izjavama ministra turizma Hrvatska bi 2018. godine mogla zaraditi 12 milijardi eura od turizma, što je oko milijardu više od rekordne 2017. U turističkoj se industriji očekuju i velika ulaganja iduće godine, uz očekivanje turističkog sektora da će vlada riješiti problem nestašice radne snage u sektoru i smanjiti poreze.

Tržište dionica u Srbiji bilježi pad tijekom rujna, a promet je znatno slabiji u odnosu na prethodni mjesec. Indeks najlikvidnijih dionica, BELEX15, pao je za 1,34% na 727,1 bodova, dok je ukupni promet dosegnuo 3,3 milijarde dinara (27,7 milijuna eura). Najviše se trgovalo dionicama Aerodrom Nikola Tesla, koje su izgubile 3,5% svoje vrijednosti, s prometom od 100,7 milijuna dinara. Obavijest državnih institucija da će proces potpisivanja ugovora o koncesiji biti odgođen doveli su do korekcije cijene.

Rumunjsko tržište dionica jedino je regionalno dioničko tržište koje je realiziralo pozitivan prinos tijekom rujna. Tako je dionički indeks burze u Bukureštu (BET Indeks) ojačao za 1,67%, a najveći rast realizirale su dionice OMV Petrom (+10,52%). To je najvjerojatnije posljedica pozitivnih očekivanja od novog zakonskog prijedloga koji regulira offshore poslovanje naftnih kompanija, a te bi izmjene bile u skladu s onim što je većina naftnih kompanija i željela.

Mi smo u rujnu povećali izloženost domaćem rumunjskom dioničkom tržištu, dok smo manjim dijelom smanjivali izloženost prema srpskom dioničkom tržištu.

Izvor: PBZ Invest / Hrportfolio.hr
Ključne riječi:
PBZ Invest ~ komentar tržišta ~ fondovi

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08920 0,00
0,00%
GBP
0,85525 0,00
0,13%
CHF
0,96300 0,00
0,18%
JPY
162,51000 0,48
0,30%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
90,40 €
15.03.2024
1,03%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 18.03. 15:54  2773,56
-23,04
-0,82
CROBEX10* 18.03. 15:54  1677,85
-8,91
-0,53
CROBEX10tr* 18.03. 15:54  1823,98
-9,68
-0,53
ADRIAprime* 18.03. 15:34  1894,14
-2,00
-0,11
CROBISTR* 18.03. 16:31  173,2127
0,01
0,01
CROBIS* 18.03. 16:31  96,3739
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:28 18.03.2024)
(17:08:28 18.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
256,00 €
0,00%
366.830,00 €
KODT
1.310,00 €
-7,09%
260.650,00 €
RIVP
5,00 €
0,81%
192.721,81 €
ADRS2
60,40 €
0,00%
180.758,00 €
ZABA
17,80 €
-0,84%
118.585,25 €
KODT2
1.300,00 €
-4,41%
102.820,00 €
7CASH
101,42 €
0,00%
100.405,80 €
PODR
161,00 €
-0,31%
85.403,50 €
HT
29,50 €
-1,01%
50.054,70 €
7BET
13,40 €
-0,22%
49.832,20 €
Redovni dionički promet:   
1.732.155,51 €
Redovni obveznički promet:   
536.010,20 €
Sveukupni promet:   
2.540.165,71 €