NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

EURIZON ASSET MANAGEMENT CROATIAObjavljeno: 17.06.2024
Komentar tržišta - Eurizon Asset Management Croatia - svibanj 2024.

Komentar tržišta - Eurizon Asset Management Croatia - svibanj 2024.

Svibanj je bio dobar mjesec kako za dionice tako i za obveznice na globalnoj razini, iako su obveznice oscilirale, zabilježivši zamjetniji pad prinosa (rast cijena obveznica) u prvoj polovici mjeseca te ponovni djelomični rast (pad cijena obveznica) u drugoj polovici. Također, različita je bila izvedba obveznica prema geografskim regijama, gdje su američke i većina svjetskih obveznica zabilježile pad prinosa, za razliku od zapadnoeuropskih. Domaće i regionalne obveznice pratile su trend globalnih tržišta, zabilježivši pad prinosa na mjesečnoj razini. Nastavak optimizma ulagača u vezi s ekonomskim izgledima pružao je potporu dionicama, posebice na razvijenom tržištu. Na obvezničkom tržištu, investitori još uvijek očekuju početak smanjenja kamatnih stopa ovog ljeta, iako uz određene razlike u tajmingu između SAD-a (rujan) i Europe (lipanj). Za tržište je bila ohrabrujuća vijest da je inflacija u SAD-u ispunila (umjesto premašila) očekivanja po prvi put ove godine s objavom podataka za travanj, što je uz ostale umjerenije makroekonomske podatke djelovalo pozitivno na američke obveznice, dok je prva procjena inflacije u eurozoni za svibanj bila iznad očekivanja.

Svjetska dionička tržišta

U proteklom mjesecu, svjetska dionička tržišta bilježila su pretežito pozitivne rezultate. Gotovo svi najznačajniji dionički indeksi na mjesečnoj su razini ostvarili pozitivan prinos. Gledajući svibanjske prinose prema regijama, najbolji rezultati ostvareni su na dioničkom tržištu Sjedinjenih Američkih Država. Suprotno tome, najslabiji prinosi bilježeni su na dioničkom tržištu Kine. Kada sagledamo prinose prema industrijama, pojavljuje se već poznata priča iz prethodnih razdoblja, odnosno, najbolji prinosi ostvareni su u tehnološkom sektoru. Ovoga mjeseca iskazale su se i neke od najvećih svjetskih maloprodajnih kompanija. Kao što je navedeno u jednom od prethodnih redaka, najbolji prinosi ostvareni su na dioničkom tržištu SAD - a pa je sukladno tome jedan od tamošnjih vodećih dioničkih indeksa S&P 500 porastao za 4,80%. Dow Jones indeks ostvario je nešto slabiji rezultat zabilježivši prinos od 2,30%. Nešto slabiji no i dalje vrlo dobri prinosi ostvareni su na europskom dioničkom tržištu. Sukladno tome njemački Dax indeks ojačao je za 3,16%, talijanski FTSEMIB indeks porastao je za 2,21% dok je francuski CAC indeks ostvario znatno slabiji prinos od 0,10%. Europski blue - chip indeks Euro Stoxx 50 u svibnju je ojačao za 1,27%.

Mješoviti prinosi u proteklom mjesecu ostvareni su na dioničkom tržištu regije Azija - Pacifik. Vodeći kineski dionički indeks Shanghai Composite na mjesečnoj je razini oslabio za 0,58%. Lokalni dionički indeks burze u Hong Kongu, Hang Seng, u svibnju je porastao za 1,78%. Japanski dionički indeks Nikkei 225 na mjesečnoj je razini porastao za 0,21%. Kada su u pitanju prinosi prema sektorima, kao što je i prethodno navedeno, tehnološki sektor je taj koji je još jednom ove godine dao vjetar u leđa svjetskom dioničkom tržištu. Najbolji prinos na mjesečnoj razini među vodećim svjetskim kompanijama ostvario je globalni lider u proizvodnji grafičkih kartica te razvoju umjetne inteligencije Nvidia Corp, ostvarivši prinos od čak 26,89%, dok na YTD razini bilježi izvanredan prinos od 121,38%. Vrlo dobar prinos u svibnju je ostvario i jedan od vodećih svjetskih proizvođača pametnih telefona Apple Inc, zabilježivši prinos od 12,87% dok na godišnjoj razini bilježi tek blago negativan prinos od -0,15%. Dionice jedne od najvećih svjetskih maloprodajnih kompanija Costco Wholesale Corp u svibnju su porasle za 12,03% te također bilježe i dobar YTD prinos od 22,70%. Dionice druge velike maloprodajne kompanije Walmart Inc u svibnju su ojačale za 10,80% te sada također bilježe izvrstan YTD prinos od 25,14%.

U svibnju se ne ističu posebno dionice s negativnim prinosom, s obzirom da je većina vodećih svjetskih kompanija zabilježila ili pozitivan ili tek blago negativan prinos. Ipak, izdvojit ćemo slabljenje dionica jednog od svjetskih lidera u proizvodnji električkih automobila Tesla Inc od 2,84%, dok na YTD razini bilježi vrlo slab prinos od -28,33%.

Domaće i regionalna dionička tržišta

U svibnju su regionalna dionička tržišta zabilježila mješovite prinose. Dioničko tržište u Sloveniji ostvarilo je najveći prinos u usporedbi s ostalim regionalnim tržištima. Tako je lokalni dionički indeks SBITOP porastao je za 5,17%, a predvodnik tog rasta bila je dionica Nova Ljubljanska Banka d.d. koje je ojačala 13,04%. Grupa Nova Ljubljanska banka d.d. objavila je namjeru pokretanja javne ponude preuzimanja svih dionica Addiko banke d.d.. Međutim, pozitivan ishod ovog događaja je neizvjestan, ali ukoliko uspije mogao bi predstavljati veliku prednost za Grupu Nova Ljubljanska banka d.d.
Drugo pozitivno dioničko regionalno tržište bilo je rumunjsko tržište dionica, gdje je lokalni dionički indeks BET ostvario rast od 3,09%. U prvom tromjesečju 2024. rumunjska bankarska grupacija BRD S.A. je zabilježila rast neto prihoda od kamata od 7% u odnosu na prethodnu godinu, povećanje neto prihoda od naknada i provizija od 8% te rast neto bankarskog prihoda od 5%.

Hrvatsko tržište dionica je ostalo skoro na istim razinama, jer je zagrebački dionički indeks CROBEX oslabio za tek neznatnih 0,01%. Prema najnovijem izvještaju Hrvatske turističke zajednice o hrvatskom turizmu, koji je objavljen u travnju 2024. godine, ukupni broj dolazak turista smanjio se za 5% u odnosu na prethodnu godinu, dok se ukupni broj noćenja turista smanjio za 7% u odnosu na prethodnu godinu. Osim toga, u usporedbi s travnjem 2019. godine, ukupni broj dolazak turista je za 7% manji, dok je ukupni broj noćenja turista za 6% manji. Međutim, treba napomenuti da je Uskrs ove godine bio 31. ožujka, stoga nije iznenađujuće što je ovaj put zabilježen pad broja dolazaka i noćenja turista. Podravka je odobrila isplatu dividende od 3,2 eura po dionici za 2023. godinu, što predstavlja dividendni prinos od 2% prema cijeni dionice prije objave. Ova isplata dividende 20,7% je veća od isplate iz 2022. godine, koja je iznosila 2,65 eura po dionici.

U Srbiji je lokalni dionički Indeks BELEX15 zabilježio pad od 0,97%, što je najslabiji rezultat u regiji.

Performanse su se značajno razlikovale po pojedinim regionalnim tržištima te je važno pratiti daljnji razvoj događaja na svakom pojedinačnom tržištu, posebno u kontekstu potencijalnog preuzimanja Addiko banke d.d. od strane Nove Ljubljanske Banke d.d., oporavka hrvatskog turizma te globalnih geopolitičkih napetosti.

Obveznička tržišta

FED je na sjednici u svibnju ostavio kamatne stope nepromijenjene i najavio da će usporiti tempo kvantitativnog stezanja, kroz smanjenje ukupnog iznosa državnih obveznica koje na mjesečnoj razini neće reinvestirati, sa 60 milijardi USD na 25 milijardi USD mjesečno, počevši od lipnja. Čelnik FED-a Powell je izjavio da posljednjih mjeseci nije bilo daljnjeg napretka prema njihovom cilju spuštanja stope inflacije na razinu od 2%. Naglasio je da će vjerojatno trebati dulje nego što se prije mislilo da se postigne veće povjerenje kako bi se mogle spustiti kamatne stope te se suzdržao od izjave da će smanjenje kamatnih stopa vjerojatno biti prikladno kasnije tijekom ove godine. I nadalje očekuje usporavanje inflacije ove godine u osnovnom scenariju, iako je manje uvjeren u to nego prije.

Obvezničko tržite u svibnju obilježila je mješovita izvedba promatrajuću geografski, no većinom pozitivna na globalnoj razini. Desetogodišnje američke obveznice bilježe pad prinosa (rast cijena obveznica) s 4,69% na 4,50%, dok istovremeno njemačke desetogodišnje obveznice bilježe rast prinosa (pad cijena obveznica) s razine 2,29% na 2,58%. Hrvatske desetogodišnje obveznice također su zabilježile trend pada prinosa s razine 3,66% na 3,61%.

Tržište novca

Eurske kamatne stope na domaćem tržištu u svibnju su ostale na istim razinama na kratkim rokovima dospijeća dok su se duži rokovi blago korigirali prema dolje ususret sjednici ECB-a početkom lipnja, na kojoj se očekuje prvo rezanje kamatne stope za 25 baznih bodova. Podsjetimo, ECB je na zadnjem zasjedanju u travnju ostavio kamatnu stopu nepromijenjenom pa je kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja i dalje 4,50%, a kamatna stopa na novčani depozit 4,00%.

U svibnju je Ministarstvo financija treći put izdalo jednogodišnji trezorski zapis za građane uz prinos od 3,65% u iznosu od cca 584 mil EUR te drugi put tromjesečni trezorski zapis po prinosu 3,75% uz upisanih cca 243 mil EUR. U drugom krugu sudjelovali su institucionalni investitori koji su na godinu dana upisali 158 mil EUR uz prinos od 3,44% te 40 mil EUR tromjesečnih trezorskih zapisa uz prinos 3,65%. EUR/USD je u svibnju ojačao za 1,70% na razinu 1,0848. U narednom razdoblju na domaćem tržištu očekujemo pad eurskih kamatnih stopa u skladu s odlukom ECB-a.

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,07140 0,00
-0,15%
GBP
0,84465 0,00
-0,31%
CHF
0,95750 0,00
-0,11%
JPY
170,84000 -0,33
-0,19%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
94,90 €
24.06.2024
0,33%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 26.06. 11:33  2823,09
9,76
0,35
CROBEX10* 26.06. 11:33  1689,92
7,65
0,45
CROBEX10tr* 26.06. 11:33  1875,30
11,65
0,63
ADRIAprime* 26.06. 11:35  2009,78
18,09
0,91
CROBISTR* 25.06. 16:31  174,7293
-0,02
-0,01
CROBIS* 25.06. 16:31  96,5712
-0,02
-0,02
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (11:38:28 26.06.2024)
(11:38:28 26.06.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KODT
1.600,00 €
0,00%
123.300,00 €
ERNT
210,00 €
-0,47%
111.288,00 €
ADRS2
61,20 €
0,99%
73.635,00 €
7GROM
9,94 €
0,30%
34.859,58 €
KODT2
1.600,00 €
0,00%
20.800,00 €
MONP
7,90 €
-0,63%
16.169,15 €
RIVP
5,08 €
1,20%
16.063,92 €
HT
30,20 €
1,00%
12.454,50 €
ZVCV
38,00 €
0,00%
12.160,00 €
7BET
15,64 €
0,84%
6.991,08 €
Redovni dionički promet:   
444.614,98 €
Redovni obveznički promet:   
27.000,00 €
Sveukupni promet:   
471.614,98 €