NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

PBZ INVEST Objavljeno: 08.01.2021
Komentar tržišta - PBZ Invest - studeni 2020.

Komentar tržišta - PBZ Invest - studeni 2020.

PBZ START fond

PBZ START fond je u studenom ostvario rast uz prinos 0,04% ulažući u obveznice Republike Hrvatske te upravljajući ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj. Duracija PBZ START fonda je krajem mjeseca bila 1,50.

Trgovanje na novčanom tržištu proteklo je u očekivano mirnom okruženju uz konstantno slabu potražnju za kunama te visoku razinu viška likvidnosti u sustavu od čak 49 milijarde kuna. Sukladno navedenom banke su nesmetano održavale kunski dio obvezne pričuve, pa nije bilo potražnje na tjednim repo aukcijama HNB-a. U studenom nije bilo aukcije trezorskih zapisa te je jednogodišnji kunski prinos nepromijenjen na 0,06%. U narednom razdoblju očekujemo nastavak istog smjera monetarne politike, izdašnu likvidnost u sustavu te posljedično stagnaciju kamatnih stopa duž krivulje.

PBZ D-START fond

PBZ D-START fond je u studenom ostvario rast uz prinos 0,075% ulažući u obveznice Republike Hrvatske denominirane u dolaru, obveznice Rumunjske denominirane u dolaru, trezorske zapise Sjedinjenih Američkih Država te upravljajući ročnošću depozita kod najvećih banaka. Duracija PBZ D-START fond-a je krajem mjeseca bila 1,17.

Američka središnja banka, prema očekivanju investitora, zadržala je referentni kamatnjak unutar raspona 0,00%-0,25%. Zasjedanje FED-a proteklo je bez iznenađenja ali u sjeni američkih predsjedničkih izbora. Tijekom nadolazećih mjeseci Fed-ov portfelj obveznica te hipotekarnih vrijednosnica nastavit će se povećavati dinamikom od najmanje 80 odnosno 40 mlrd. dolara mjesečno. U prosincu očekujemo nastavak ekspanzivne monetrane politike i kretanje dolarskih kamatnih stopa na postojećim razinama.

PBZ Short term bond fond

PBZ Short term bond fond je u studenom porastao 0,09%. Ukupni mjesečni promet obveznicama u sastavu indeksa CROBISTR na Zagrebačkoj burzi je značajno je povećan te je iznosio 588 milijuna kuna. Navedeno je najveći mjesečni promet još od davnih ljetnih mjeseci tj. od srpnja. U studenom najtrgovanija kunska obveznica bila je obveznica Republike Hrvatske dospijeća u ožujku 2025. godine, uz prinos od 0,25% te obveznica dospijeća 2023. godine, uz prinos od 0,20%.

Navedene dvije državne obveznice Republike Hrvatske se mogu pohvaliti mjesečnim prometom od preko 100 milijuna kuna. Modificirana duracija fonda krajem studenog iznosi 1,92.

PBZ Euro short term bond fond

PBZ Euro short term bond fond je u studenom uvećao svoju vrijednost za 0,27%. Ukupni mjesečni promet obveznicama u sastavu indeksa CROBISTR na Zagrebačkoj burzi je značajno povećan te je iznosio 588 milijuna kuna. Navedeno je najveći mjesečni promet još od davnih ljetnih mjeseci tj. od srpnja.

Za razliku od prethodnih mjeseci ovaj mjesec najlikvidnije izdanje na domaćem tržištu bila je obveznica Republike Hrvatske denominirana u valutnoj klauzuli najduljeg dospijeća čak 2040. godine, uz promet od 135 milijuna kuna i prinos od 1,37%. Značajan promet ovaj mjesec ostvaren je i obveznicom Republike Hrvatske denominiranom u valutnoj klauzuli dospijeća 2034. godine, uz prinos od 1,13%. Hrvatske i rumunjske euroobveznice nastavljaju s trendom blagog pada prinosa i rasta cijena uslijed povećane potražnje. Trgovanje našim euroobveznicama dospijeća 2022. godine odvija se u minusu uz prinos od -0,20%.

Modificirana duracija fonda krajem studenog iznosi 1,59.

PBZ Bond fond

PBZ Bond fond je u studenom porastao 1,16%. Jedan izrazito zanimljiv mjesec je iza nas, a definitivno globalno najzanimljiviji događaj u studenom, bili su predsjednički izbori u SAD-u na kojima je nakon nekoliko preokreta na kraju pobijedio Joe Biden, iako gospodin Trump još nije prihvatio poraz kao definitivnu soluciju. Uz navedeno, bitka s korona virusom se nastavlja i zahuktava na našu žalost. Svaki dan svjedoci smo sve većem broju zaraženih, čime smo se posebno suočili u Republici Hrvatskoj koja je nažalost jedna od najlošijih, gledajući brojke zemalja članica Europske unije. S druge strane, pozitivne vijesti dolaze od strane farmaceutske industrije koje tvrdi da ima nekoliko cjepiva koja su već spremna za upotrebu te se može očekivati procjepljivanje dijela građana Europe počevši s prosincom ove godine, a nastavak većeg broja cijepljenih građana možemo očekivati u prvom kvartalu 2021. godine. Europska centralna banka nastavlja podupirati financijska tržišta svojom ekspanzivnom monetarnom politikom čiji nastavak se očekuje putem povećanja PEPP programa početkom prosinca u iznosu od 500 milijardi eura. Euroobveznice regije kojima smo izloženi, poput Hrvatske i Rumunjske, u studenom su plivale na pozitivnom valu potražnje za dužničkim vrijednosnim papirima koji nose pozitivne prinose. Zbog navedenog dio investitora se pokušava pozicionirati i povećati svoju izloženost „spread" izdanjima koja su trenutno najtraženija među investitorima.

Najveći pozitivan utjecaj na prinos fonda u studenom imale su euroobveznice Rumunjske dospijeća 2030., 2038. te 2032. godine. Modificirana duracija fonda krajem studenog iznosi 5,74.

PBZ Conservative 10 fond

PBZ Conservative 10 fond je u studenom porastao 1,32%, a obveznička komponenta fonda i ovaj mjesec imala je pozitivan doprinos. Najveći pozitivan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su euroobveznica Republike Hrvatske dospijeća 2029. godine te najdulja euroobveznica dospijeća 2031. godine. Uz navedene pozicije značajan pozitivan doprinos imala je i kunska obveznica Republike Hrvatske dospijeća 2026. godine. Modificirana duracija fonda krajem studenog iznosi 4,15.

Dionička komponenta fonda koja se sastoji od financijskog instrumenta (ETF-a) s izloženošću prema njemačkom DAX indeksu bilježi rast od čak 15,01% u studenom. Nakon što su europska tržišta krajem listopada zabilježila pad ususret američkim predsjedničkim izborima i nakon pomalo iznenađujućeg uvođenja strožih epidemioloških mjera u vodećim europskim ekonomijama Njemačkoj i Francuskoj, studeni donosi snažan oporavak i rast. Optimizam na tržištu potaknut je pozitivnim vijestima o preliminarnim rezultatima testiranja čak tri cjepiva, koja su pokazala visoke stope zaštite od infekcije Covid 19 virusom ali i rezultatima američkih izbora. Pobjeda demokratskog kandidata potencijalno znači manju konfrontaciju između SAD-a i Europe nego što je to bio slučaj u posljednjih četiri godine, dok činjenica da demokrati nisu uspjeli dobiti većinu i u Zastupničkom domu i Senatu, osigurava postizanje konsenzusa između demokrata i republikanaca oko svih bitnih odluka vezanih uz američku ekonomiju.

Udio dioničke komponente u neto imovini fonda krajem studenog je iznosio 5,47%.

PBZ International Multi Asset fond

Cijena udjela PBZ International Multi Asset fonda u studenom bilježi rast od 1,96% pri čemu su dionička i obveznička komponenta dale pozitivan doprinos rastu cijene udjela fonda. Globalna dionička tržišta u studeni su ušla u više nego pozitivnom sentimentu, oporavivši se u potpunosti od blage korekcije zabilježene u listopadu.

Pozitivne vijesti u vezi cjepiva protiv COVID - 19 koje izgleda dolazi ranije nego što se prvobitno očekivalo te vrlo dobri makro pokazatelji na globalnoj razini, zaslužni su za izvanredne prinose ostvarene u proteklom mjesecu. Vodeći američki dionički indeks Dow Jones u proteklom je mjesecu porastao za 11,83% dok je S&P 500 ojačao za 10,75%. Njemački Dax indeks je pak u studenome porastao za izvrsnih 15,01%. Fondovi koji sačinjavaju dioničku komponentu fonda u proteklom su mjesecu porasli za 13,91% odnosno 11,47%. Obveznička komponenta u studenome je također odradila sjajan posao.

Najviše prinose zabilježili su fondovi iz „Flexible Bond" strategije dok su oni iz „Directional Bond" strategije ipak zabilježili nešto konzervativnije prinose. Dionička izloženost fonda krajem mjeseca iznosila je oko 1,60%.

PBZ Flexible 30 fond

Cijena udjela PBZ Flexible 30 fonda u studenom bilježi rast od 2,58% pri čemu su dionička i obveznička komponenta dale pozitivan doprinos rastu cijene udjela fonda. Nakon negativnih prinosa zabilježenih u listopadu, globalna dionička tržišta u studenome su ostvarila odlične rezultate. Iako su pozitivni prinosi zabilježeni diljem svijeta, najviše vesele visoki prinosi dioničkih indeksa iz područja Europske Unije, koji su u tekućoj godini, uslijed korona krize, bili oštećeni više od ostalih svjetskih indeksa. Iako broj slučaja novo zareženih osoba na europskom tlu ne usporava, europski dionički indeksi u studenome su ostvarili sjajne prinose, nošeni pozitivnim vijestima u vezi nadolazećeg cjepiva te vrlo dobrim do odličnim makro pokazateljima. Europski blue - chip indeks EuroStoxx 50 u proteklom je mjesecu porastao za uistinu visokih 18,06% dok je MSCI Europe indeks ojačao za 13,82%. Američki S&P 500 porastao je za nešto slabijih ali opet odličnih 10,75%. Financijski instrumenti koji pripadaju dioničkoj komponenti fonda u proteklom su mjesecu porasli za 18,06% odnosno 7,78%.

Obveznička komponenta fonda također je dala odličan doprinos rastu cijene udjela fonda. Najviše su se iskazali fondovi koji ulažu u korporativne obveznice visokog prinosa, te obveznice država i kompanije koje pripadaju tržištima u razvoju. Dionička izloženost fonda, krajem mjeseca, iznosila je oko 16,50%.

PBZ Moderate 30 fond

Vrijednost udjela PBZ Moderate 30 fonda u studenom porasla je za 2,77%. Obveznički dio portfelja ostvario je pozitivan prinos još jedan mjesec u nizu. Obveznice zemalja kojima smo izloženi u fondu, a to su dominantno hrvatske i rumunjske euroobveznice, cjenovno su nastavile s rastom vrijednosti. Povećana potražnja investitora za obveznicama zemalja Europske Unije koje nose pozitivne prinose se nastavlja, što dovodi do njihovog porasta cijene i suženja „spreada" (raspona) u odnosu na obveznice najrazvijenijih zemalja.

Najveći pozitivan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su euroobveznica Rumunjske dospijeća 2031. godine te euroobveznica Republike Hrvatske dospijeća iste godine.

Dionička komponenta fonda koja se sastoji od investicijskih fondova s fleksibilnom izloženošću prema dioničkim tržištima SAD-a i Europe, bilježi rast u studenom, pri čemu su cijene udjela fondova zabilježile rast u rasponu od 6,18% do 8,02%. Studeni će ostati upamćen kao jedan od najboljih mjeseci za dionička tržišta u povijesti, u kojem su američki indeksi dosezali nove povijesne maksimume. Optimizam na tržištu bio je potaknut rezultatima američkih izbora održanih 3. studenog, na kojima je pobijedio Joe Biden, pri čemu su Zastupnički dom također osvojili demokrati, a Senat bi kako stvari stoje mogao ostati pod prevlašću republikanaca. Takav iskod izbora tržište je pozdravilo jer to znači da će oko donošenja svih bitnih odluka za američku ekonomiju i dalje biti potreban konsenzus, odnosno neće moći u potpunosti prevladati interesi jedne strane. Krajem studenog trenutni američki predsjednik Trump omogućio je početak prijenosa vlasti na novog predsjednika, što je dodatno smanjilo volatilnost na tržištu. Optimizam je potaknut i pozitivnim vijestima o preliminarnim rezultatima testiranja čak tri cjepiva, koja su pokazala visoke stope zaštite od infekcije Covid 19 virusom.

Krajem studenog udio dioničkih investicijskih fondova u neto imovini fonda iznosio je 26,41%.

PBZ Global fond

Vrijednost udjela PBZ Global fonda u studenom je porasla čak 4,80%. Obveznički dio portfelja ostvario je pozitivan doprinos ovaj mjesec. Najveći pozitivan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su euroobveznice Republike Hrvatske dospijeća 2031. te 2029. godine. Modificirana duracija fonda krajem studenog iznosi 2,11.

Dionička komponenta fonda koja se sastoji od izloženosti prema svjetskim dioničkim tržištima, bilježi snažan rast u studenom, pri čemu najveći rast bilježi financijski instrument (ETF) s izloženošću prema Europi (+13,34%), a pozitivan prinos bilježe i svi ostali dionički financijski instrumenti. Studeni će ostati upamćen kao jedan od najboljih mjeseci u povijesti za svjetska dionička tržišta. Optimizam na tržištu bio je potaknut rezultatima američkih izbora održanih 3. studenog, na kojima je pobijedio Joe Biden, pri čemu su Zastupnički dom također osvojili demokrati, a Senat bi kako stvari stoje mogao ostati pod prevlašću republikanaca. Takav iskod izbora tržište je pozdravilo jer to znači da će oko donošenja svih bitnih odluka za američku ekonomiju i dalje biti potreban konsenzus, odnosno neće moći u potpunosti prevladati interesi jedne strane. Krajem studenog trenutni američki predsjednik Trump omogućio je početak prijenosa vlasti na novog predsjednika, što je dodatno smanjilo volatilnost na tržištu. Optimizam je potaknut i pozitivnim vijestima o preliminarnim rezultatima testiranja čak tri cjepiva, koja su pokazala visoke stope zaštite od infekcije Covid 19 virusom.

Krajem studenog udio dioničkih financijskih instrumenata u neto imovini fonda iznosio je 51,63%.

PBZ Equity fond

U studenom su sva regionalna dionička tržišta značajno pozitivno doprinijela prinosu PBZ Equity fonda, kojemu je cijena udjela skočila za 6,90%. Na rast većine globalnih, pa tako i regionalnih dioničkih indeksa ovaj mjesec utjecala je objava vijesti o potencijalnom pronalasku visoko učinkovitih cjepiva protiv Covid-19 (od kompanija BioNTech i Pfizer, Moderna i AstraZeneca u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu).

Najveći rast među regionalnim dioničkim tržištima zabilježilo je slovensko dioničko tržište gdje je lokalni dionički indeks SBITOP porastao za čak 12%. Tako je na ljubljanskoj burzi znakovit rast realizirala dionica Nove Ljubljanske banke (+34,90%), a prati je dionica Krke sa dobitkom od 14,81%. Nova Ljubljanska banka objavila je svoje financijske rezultate za treći kvartal koji su bolji u svim ključnim stavkama te bolji od očekivanja investitora. Neto dobit Banke iznosi 31 milijuna EUR-a, što je bolje od očekivanja koja su bila na razini oko 23 milijuna EUR-a. Krka je objavila izvješće za devetomjesečno razdoblje koje je završilo u rujnu 2020. U tom periodu Krka Grupa je ostvarila prodaju od 1.160,2 milijuna EUR-a, što je 6% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je donijelo 210,1 milijuna EUR-a čiste dobiti, a to je 22% više na godišnjoj razini.

Domaći dionički indeks CROBEX je u studenom realizirao dobitak od 8,11%. I na domaće je dioničko tržište utjecala vijesti o potencijalnom pronalasku visoko učinkovitog cjepiva protiv Covid-19, pa su investitori s optimizmom pojačali kupnje dionica baš iz sektora koji su zabilježili najznačajniju korekciju na ZSE ove godine. Tako su predvodnici rasta CROBEX indeksa u studenome bile većinom kompanije iz turističkog sektora (Valamar Riviera +21,30% i Arenaturist +15,04%). Trgovanje se intenziviralo, a rast CROBEX-a se dogodio u kratkome vremenskome periodu. Kompanija Ericssona Nikola Tesla je izvijestila o novom ugovorenom poslu, uvođenju e-Zdravstva u Bjelorusiji, a sama cijena dionice je skočila za 5,87%. Posao je vrijedan gotovo 370 milijuna kuna, uz predviđeno trajanje projekta implementacije platforme od 2,5 godine.

Dioničko tržište u Srbiji je realiziralo najmanji rast, a lokalni dionički indeks BELEX15 porastao za 1,68%. Trgovanje je i nadalje na niskim razinama, a najveći rast realizirala je dionica NIIS-a koja je ojačala za 4,74%. Komercijalna banka je objavila da su se poslovni trendovi u trećem kvartalu poboljšali u odnosu na prethodno tromjesečje, što je i rezultiralo porastom cijene u studenome za 3,45%. Krajem rujna imovina banke dosegla je 459,5 milijardi RSD, što je 6,3% više nego na početku godine.

Rumunjski dionički indeks BET-10 porastao je za 9,12%, a rast su predvodile dionice iz bankarskog sektora (BRD +17,05% i TLV +16,14%). Fondul Proprietatea najavio je da će se nova ponuda za otkup vlastitih dionica održati između 12. studenog - 16. prosinca 2020. godine. Veličina tendera iznosi 165 milijuna dionica, dok je cijena otkupa dionica u tenderu određena na 1,39 RON.

Mi smo u studenome u manjoj mjeri smanjivali izloženost rumunjskom i domaćem dioničkom tržištu, a ostalih značajnijih promjena nije bilo.

Tečajnica svih fondova PBZ Investa

Izvor: PBZ Invest / Hrportfolio.hr
Ključne riječi:
PBZ Invest ~ fondovi ~ komentar tržišta

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,06530 0,00
-0,24%
GBP
0,85620 0,00
-0,01%
CHF
0,96800 0,00
-0,25%
JPY
164,68000 -0,14
-0,08%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,47 €
18.04.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 19.04. 16:00  2799,37
-3,94
-0,14
CROBEX10* 19.04. 16:00  1698,51
1,11
0,07
CROBEX10tr* 19.04. 16:00  1846,43
1,21
0,07
ADRIAprime* 19.04. 15:54  1883,43
4,15
0,22
CROBISTR* 19.04. 16:31  172,9705
0,01
0,01
CROBIS* 19.04. 16:31  96,0146
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:07:56 19.04.2024)
(17:07:56 19.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ATGR
56,50 €
0,00%
165.386,50 €
ZABA
16,90 €
-0,29%
112.780,20 €
ATPL
44,10 €
2,56%
80.061,90 €
ERNT
207,00 €
-0,48%
67.333,00 €
HT
30,50 €
0,00%
52.721,00 €
KODT2
1.380,00 €
-3,50%
51.780,00 €
ADRS2
62,40 €
0,65%
48.625,20 €
ADRS
84,00 €
0,00%
40.152,00 €
JDOS
460,00 €
-4,17%
39.164,00 €
KODT
1.440,00 €
-0,69%
28.880,00 €
Redovni dionički promet:   
849.033,89 €
Redovni obveznički promet:   
20.002,00 €
Sveukupni promet:   
1.999.035,89 €