FONDOVI INFO 0800 600 700
SAKRIJ OGLAS [X]

Analize

INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT D.O.O. Objavljeno: 25.05.2017

Komentar fondova - InterCapital Asset Management - travanj 2017.

InterCapital Bond - obveznički fond

U travnju je zabilježena dvojaka izvedba obveznica izdanih od strane Republike Hrvatske. Obveznice izdane na lokalnom tržištu su zabilježile pad cijena naspram vrijednosti s kraja ožujka, a to se najviše odnosi na obveznice dužeg dospijeća. Razlog za navedeno vidimo u neizvjesnosti i iščekivanju događaja povezanih s kompleksnom situacijom u kojoj se našla najveća hrvatska privatna kompanija te političkom neizvjesnosti nastalom krajem mjeseca. Za razliku od obveznica izdanih na lokalnom tržištu, državne obveznice izdane na međunarodnom tržištu su zabilježile blagi rast cijena u promatranom periodu.

Uspoređujući s benchmark izdanjima vidimo da je došlo do širenje spread-a eurobondova Republike Hrvatske izdani u valuti EUR te obveznica Republike Njemačke, odnosno da rasta cijena njemačkih obveznica nije pratio rast cijena hrvatskih državnih izdanja. Tijekom prethodnog mjeseca zabilježena je i značajna volatilnost tečaja EUR/HRK pri čemu su bili stalno prisutni deprecijacijski pritisci na kunu te je tečaj od sredine mjeseca zabilježio porast više od 500 bp. S obzirom na poboljšanje makroekonomskih pokazatelja te očekivanje dobre turističke sezone nismo promijenili očekivanja o jačanju kune naspram eura u narednom periodu te smo i dalje u „kratkoj" poziciji u eurima. Uslijed svega navedenog je obveznički fond InterCapital Bond u travnju zabilježio pad prinosa od 0,08%. U pogledu investicijske strategije fonda odlučili smo se za još konzervativniju strategiju u posljednja dva mjeseca. Tijekom travnja, u prvoj polovici mjeseca, smo dodatno smanjili izloženost obveznicama Republike Hrvatske te je ukupna izloženost državnim obveznicama tijekom mjeseca smanjena s 68% NAV-a na 62% NAV-a. Tijekom travnja, iz razloga političkih previranja te s obzirom da je pozicija činila mali udio imovine, prodali smo obveznice Republike Makedonije te smo odlučili da do daljnjega nemamo izloženost navedenoj državi. Udio korporativnih obveznica u fondu je smanjen s 16,7% NAV-a na 13,4% NAV-a, a i dalje glavninu korporativnih obveznica čine obveznice kvazidržavnih kompanija te kompanija iz sektora telekomunikacija i bankarstva.

Stava smo da će povećana likvidnosna pozicija fonda, prvenstveno novac na računu i trezorski zapis Ministarstva financija, koji na kraju travnja sumirano čine 34,4% NAV-a fonda, omogućiti povratak u pozicije koje smo skraćivali te omogućiti ulazak u nove pozicije po atraktivnijim cijenama. Prije svega smo u očekivanju povoljne prilike za povratak u obveznice Republike Hrvatske, prema kojima smo pozitivnog stava, a dijelom portfelja planiramo ulaganja u dužničke vrijednosne papire regije s ciljem diverzifikacije portfelja. Duracija fonda je u travnju smanjena s 3,37 na 3,05 koliko je iznosila na kraju mjeseca.

InterCapital Income Plus - mješoviti fond

Imovina fonda InterCapital Income Plus je na kraju travnja bila većim dijelom, 72% neto imovine, uložena u obveznice Republike Hrvatske izdane na lokalnom i međunarodnom tržištu te u trezorske zapise Ministarstva financija. S obzirom na ciljanu strukturu portfelja od minimalno 80% NAV-a uloženog u dužničke vrijednosne papire, možemo reći da smo na kraju travnja podinvestirani što je posljedica zauzimanja konzervativnije investicijske strategije tijekom posljednja dva mjeseca. U skladu s tim, tijekom mjeseca smo manji dio NAV-a, 4%, uložili u obveznicu Republike Hrvatske izdane na lokalnom tržištu, RHMF-O-227E, dok smo ostatkom sredstava povećali likvidnosnu poziciju koja će nam omogućiti ulazak u nove pozicije po atraktivnim valuacijama. Prije svega smo u očekivanju povoljne prilike za povratak u obveznice Republike Hrvatske, prema kojima smo pozitivnog stava. Izloženost fonda dioničkom tržištu je 14% neto imovine, od toga je izloženost indeksima DAX i S&P 500 na razini od 3% neto imovine, a izloženost regionalnom dioničkom tržištu 7,5% neto imovine.

Uslijed neizvjesnosti i iščekivanju događaja povezanih s kompleksnom situacijom u kojoj se našla najveća hrvatska privatna kompanija te političkom neizvjesnosti nastalom krajem mjeseca, u travnju su obveznice izdane na lokalnom tržištu zabilježile pad cijena uspoređujući s vrijednosti s kraja ožujka, osobito obveznice dužeg dospijeća. Za razliku od obveznica izdanih na lokalnom tržištu, državne obveznice izdane na međunarodnom tržištu su zabilježile blagi rast cijena u promatranom periodu.

Oba dionička indeksa kojima je izložen fond, DAX i S&P u prethodnom mjesecu su imali pozitivan performans te su zabilježili rast vrijednosti od 1,02% i 0,91%. U fokusu investitora prethodni mjesec bilo je nekoliko ključnih događaja, tržište je pozitivno reagiralo na ishode prvog kruga predsjedničkih izbori u Francuskoj u kojoj je kandidat centra Emmanuel Macron, koji se zalaže za Europsku Uniju, osvojio većinu ispred kandidatkinje krajnje desnisnice Marine Le Pen, a tržište je navedeno protumačilo kao znak smanjenja geopolitičkog rizika. S druge strane, investitori su pratili zbivanja oko porezne reforme američkog predsjednika g. Trumpa, a osobito su od interesa bili rezultati poslovanja američkih kompanija za prvi kvartal.

InterCapital SEE Equity - dionički fond

Travanj je donio nastavak slabosti na hrvatskom tržištu uzrokovan situacijom u Agrokoru, relativnu stagnaciju u Sloveniji i snažan rast u Rumunjskoj. Budući da je InterCapital SEE Equity imao nešto manju izloženost Rumunjskoj od benchmark indeksa, djelomično zbog vrlo snažne zastupljenosti Bance Transilvanije u indeksu od oko 15%, rezultat je na kraju mjeseca bio 1,1 p.p. slabiji. Slična razlika vidljiva je i na razdoblju od početka godine u kojem je Fond ostvario prinos od 7,23%, dok je benchmark indeks realizirao 8,57%.

Od konkretnih imena, najveći teret bile su nam Zagrebačka banka i Agrana. Vjerujemo da su razlozi za slabljenje Zagrebačke banke opravdani u kontekstu rizika vezanih za Agrokor te smo u skladu s time našu izloženost značajno smanjili, dok od Agrane očekujemo puno više odnosno preokret trenda po objavi kvartalnih rezultata sredinom svibnja. Naime, pad cijena šećera snažno se reflektirao na kretanje dionice Agrane unatoč činjenici da manje od trećine prihoda dolazi iz tog segmenta.

Budući da smo u protekla tri mjeseca smanjili izloženost Hrvatskoj, kao i generalnu izloženost dioničkom tržištu u anticipaciji novih ponuda, slobodna sredstva prvenstveno planiramo preusmjeriti na tržište Rumunjske kroz jačanje postojećih pozicija i potencijalno sudjelovanje na inicijalnoj javnoj ponudi Digi Communications, kabelskog telekom operatera s poslovanjem u Rumunjskoj i Mađarskoj. Ovom transakcijom Rumunjska će se dodatno približiti promociji iz tržišta u nastajanju (Frontier) u tržište u razvoju (Emerging), čime bi došla na radar znatno većem broju institucionalnih investitora. Razmatramo i jačanje izloženosti turizmu kroz sudjelovanje u dokapitalizaciji Arena Hospitality Group. Kao što smo komentirali i proteklih mjeseci, kontinuirano istražujemo mogućnosti za dodatnu geografsku i valutnu diversifikaciju portfelja pa smo tako ovaj mjesec obišli nekoliko kompanija uvrštenih na mađarsko tržište.

Unatoč nešto slabijim travanjskim rezultatima, smatramo da smo relativno dobro navigirali ovim nepredvidivim okruženjem i ostajemo pozitivni za ostatak godine. Optimizam nam ulijevaju i dosad objavljeni rezultati za prvo tromjesečje kao i prvi podaci o turističkoj sezoni u Hrvatskoj. Naravno, kao i dosada oslanjamo se na fundamentalno atraktivne pozicije unutar ciljane sektorske i geografske alokacije, a upravo kroz takav pristup vjerujemo da možemo nastaviti isporučivati prinos koji nadmašuje benchmark indeks.

InterCapital Money - novčani fond

Fond InterCapital Money je i u travnju nastavio stabilan rast prinosa pri čemu je ostvaren rast od 0,02% te je od početka godine zabilježeni prinos u iznosu 0,16%.

Jedna od najbitnijih događaja za fond u proteklom mjesecu je dospijeće obveznice Republike Hrvatske izdane na međunarodnom tržištu u američkim dolarima, CROATIA 2017 USD. Navedena obveznica je činila značajan udio imovine od 17% NAV-a. S obzirom na dospijeće obveznice, za fond smo kupovali jednogodišnjeg trezorskog zapisa Ministarstva financija te dokupljivali najkraću kunsku obveznicu Republike Hrvatske; RHMF-O-17BA. Navedeno je imalo učinak na povećanje duracije s 0,40, koliko je bilo na kraju ožujka, na 0,44 na kraju travnja.

Tijekom mjeseca nije bilo značajnih oscilacija u razinama kamatnih stopa koje su na rekordno niskim razinama. Likvidnost u sustavu je i dalje obilna te je na kraju travnja dnevni višak likvidnosti bio na razini od 13,8 milijardi kuna. Unatoč obilnoj likvidnosti u sustavu, nije došlo do promijene u prinosu po kojem je Ministarstvo financija izdalo jednogodišnje trezorske zapise te je u posljednje četiri aukcije prinos 0,45%. Iako je na aukciji upisano 876 kuna naspram planiranog iznosa 650 milijuna kuna, trend je smanjenje iznosa financiranja ministarstva financija putem trezorskih zapisa te je saldo upisanih trezorskih zapisa nakon posljednje aukcije u travnju iznosa upisanih zapisa ukupno 17,7 milijardi kuna. Za usporedbu, u istom razdoblju prošle godine ukupan iznos upisanih trezorskih zapisa je iznosio 18,7 milijardi kuna.

U narednom periodu očekujemo nastavak obilne likvidnosti u sustavu, a u skladu s tim i zadržavanje stopa na ovako niskim razinama. Trezorski zapis na dospijeću u svibnju kao i povećavanje imovine uplatom sredstava, planiramo uložiti u obveznice i u trezorske zapise Ministarstva financija u skladu investicijske strategije.

Tečajnica svih fondova Intercapital Asset Managementa

Izvor: InterCapital Asset Management

 • NEWSLETTER
Prijava
O vašim pravima i zaštiti podataka osobito vodimo brigu. Zaštita i obrada osobnih podataka
 • ULAGAČKI CENTAR
 • IZRAČUNI

AKCIJE

Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
A1 PRODUŽENO AKCIJA do 30.06.
OTP fondovi PRODUŽENO AKCIJA do 30.06.
PBZ fondovi PRODUŽENO AKCIJA do 30.06.
PBZ International Multi Asset PRODUŽENO AKCIJA do opoziva
HPB fondovi - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 30.06.
OTP fondovi – upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 30.06.
ZB fondovi - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 30.06.
PBZ Short term bond - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 11.06.
PBZ fondovi - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do opoziva
Allianz Cash - upravljačka AKCIJA do 30.06.
Auctor Cash - upravljačka AKCIJA do 31.08.
ZB global - izlazna AKCIJA do 28.09.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 2018.)

 • Dionički
 • Mješoviti
 • Obveznički
 • Novčani
Fond Prinos Riz. Info Kupi
InterCapital SEE Equity +1,40 4 Kupnja udjela u fondu InterCapital SEE Equity
KD Nova Europa +1,38 6 Kupnja udjela u fondu KD Nova Europa
KD Victoria +0,45 5 Kupnja udjela u fondu KD Victoria
PBZ Equity fond +0,19 4 Kupnja udjela u fondu PBZ Equity fond

FOND HRVATSKIH BRANITELJA

Vrijednost Datum Promjena Graf
431,43 19.06.2018
0,59%

ANKETA

VALUTE (Srednji tečaj HNB-a - 21.06.2018.)

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
1 EUR 7,377920 0,01
0,08%
1 USD 6,378421 0,00
-0,06%
1 GBP 8,397359 -0,01
-0,13%
1 CHF 6,396671 -0,02
-0,25%
EUR - 1 mjesec 2018 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
KN EURUSDGBPCHF
=
KN EURUSDGBPCHF

INDEKSI

 • ZSE
 • Regija
 • Svijet
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
Zagrebačka burza
CROBEX* 20.06. 16:00  1.831,82
11,21
0,62
CROBEX10* 20.06. 16:00  1.058,95
7,70
0,73
CROBEXtr* 20.06. 16:50  1.166,68
9,41
0,81
CROBEXplus* 20.06. 16:50  1.011,93
6,54
0,65
CROBIS* 19.06. 17:30  112,08
-0,06
-0,05
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
Osvježi
CROBEX - 1 mjesec 2018 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - dionice (20.06.2018 16:05:12)

 • Promet
 • Rast
 • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ADRS2 425,00
-0,23%
2.962.750,00
HT 151,00
1,00%
1.375.354,00
ATGR 1.040,00
0,97%
845.620,00
PODR 318,00
-0,63%
512.228,00
JNAF 5.000,00
0,00%
155.000,00
JDRN 5,70
0,00%
153.519,41
INA 3.200,00
0,00%
76.800,00
RIVP 41,30
1,72%
73.637,40
KOEI 670,00
1,52%
67.000,00
ERNT 1.085,00
0,46%
54.140,00
Redovni dionički promet:   6.645.247,97 kn
Redovni obveznički promet:   0,00 kn
CE ENTER promet:   96.671,40 kn
Blok promet:   0,00 kn
Sveukupni promet:   6.741.918,00 kn
Osvježi