NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

EURIZON ASSET MANAGEMENT CROATIAObjavljeno: 16.04.2024
Komentar tržišta - Eurizon Asset Management Croatia - ožujak 2024.

Komentar tržišta - Eurizon Asset Management Croatia - ožujak 2024.

Ožujak je bio još jedan pozitivan mjesec za dionička tržišta, pri čemu je nekolicina vodećih indeksa dosegnula nove povijesne maksimume a pozitivna su bila i obveznička tržišta. Otpornost vodećih svjetskih gospodarstava na najviše kamatne stope u posljednjih četrdeset godina te na različite geopolitičke rizike, nastavlja pružati potporu dioničkom tržištu, a potporu dioničkom i obvezničkom tržištu pružile su i dvije vodeće središnje banke, američki FED i europski ECB, koje su zadržale kamatne stope nepromijenjenima ali su i potvrdile kako očekuju početak spuštanja kamata kasnije ove godine.

Svjetska dionička tržišta

U proteklom mjesecu, svjetska dionička tržišta realizirala su pozitivne rezultate. Svi najznačajniji dionički indeksi na mjesečnoj su razini ostvarili pozitivan prinos, koji je varirao od blago pozitivnog do vrlo visokog ovisno o kojem je indeksu i regiji svijeta riječ. Najviši prinosi na mjesečnoj razini ostvareni su na europskom dioničkom tržištu. Kada sagledamo prinose po industrijama, najviše su se iskazale tehnološke kompanije, kao što je to i bio slučaj u proteklim mjesecima. MSCI All Country World indeks u ožujku je porastao za 2,93%. Među europskim indeksima najviše je prednjačio talijanski dionički indeks FTSEMIB sa prinosom od 6,66% na mjesečnoj razini. Njemački Dax indeks također je zabilježio vrlo dobar rast od 4,54% dok je francuski CAC 40 indeks također ojačao za solidnih 3,51%. Europski blue - chip indeks Euro Stoxx 50 na mjesečnoj je razini porastao za 4,22%. Nešto slabije no i dalje dobre prinose u proteklom su mjesecu ostvarili vodeći dionički indeksi Sjedinjenih Američkih Država. Sukladno tome, tamošnji vodeći dionički indeksi S&P 500 te Dow Jones na mjesečnoj su razini ojačali za 3,10% odnosno 2,08%.

Vrlo slični prinosi američkima ostvareni su i na drugoj strani svijeta, točnije na dioničkom tržištu Japana. Tamošnji vodeći dionički indeks Nikkei 225 na mjesečnoj je razini porastao za 3,07%. Ipak znatno slabije prinose, u ožujku su ostvarile dionice kineskih kompanija. Njihov vodeći dionički indeks Shanghai Composite na mjesečnoj je razini porastao za 0,86% što je ipak znatno konzervativniji prinos od onoga što je ostvareno u Japanu, Europi ili Sjedinjenim Američkim Državama. Nadalje, lokalni dionički indeks burze u Hong Kongu, Hang Seng, na mjesečnoj je razini ostvario blago pozitivan prinos od 0,18%. Ako sagledamo prinose prema sektorima, kao što je i prethodno navedeno, još jedan mjesec u nizu prednjačile su tehnološke kompanije. Dionica koja se najviše ističe u proteklome mjesecu ali i na YTD razini svakako je ona svjetskog lidera u području umjetne inteligencije te jednog od najvećih svjetskih proizvođača čipova, NVIDIA Corp. s porastom od 14,21% u ožujku te čak 82,46% YTD. U ožujku se također istaknula dionica još jednog tehnološkog giganta iz SAD-a, a riječ je o Oracle. Corp, kompaniji koja je jedan od vodećih svjetskih igrača u području „cloud" tehnologije. Dionica je u ožujku porasla za 12,47% dok na YTD razini bilježi prinos od 19,14%.

Iznadprosječan prinos u proteklom mjesecu ostvarila je i jedna od najvećih svjetskih naftnih kompanija Exxon Mobil Corp. zabilježivši prinos od 11,21% (+16,26 YTD). Također se može reći da su dobar mjesec imale i dionice financijskih institucija. Neke od najvećih američkih banaka u ožujku su ostvarile više nego dobre prinose. Dionica Bank of America Corp. na mjesečnoj je razini ojačala za 9,85% (+12,62% YTD) dok je dionica druge velike banke JP Morgan Chasea porasla za 7,65% (+17,75% YTD). Od negativnih prinosa vrijedi istaknuti slabljenje dionice svjetskog lidera u proizvodnji električnih automobila, američkog Tesle, koja je na mjesečnoj razini pala za 12,92% dok joj niti na YTD razini ne ide najbolje s obzirom da bilježi vrlo negativan prinos od -29,25%.

Domaće i regionalna dionička tržišta

U trećem mjesecu ove godine sva su regionalna dionička tržišta realizirala pozitivne prinose. Tako se u ožujku rumunjsko tržište dionica istaknulo se kao najuspješnije, jer je lokalni dionički indeks BET ostvario dobit od 7,14%.

Dioničko tržište u Srbiji je realiziralo je drugi najbolji prinos među regionalnim dioničkim tržištima u ožujku. Tamo je lokalni dionički indeks BELEX15 porastao za 6,92%, iako je tržište karakterizirala niska likvidnost.

Treće najuspješnije regionalno tržište dionica bilo je slovensko, gdje je lokalni dionički indeks SBITOP zabilježio dobit od 3,94%.
Hrvatsko tržište dionica također je zabilježilo pozitivan mjesečni rezultat, pri čemu je zagrebački dionički indeks CROBEX porastao za 3,92%. Kompanija Ericsson Nikola Tesla d.d. objavila je prijedlog dividende za 2024. Tako je kompanija, zbog solidnih poslovnih rezultata ostvarenih prošle godine, stabilne financijske situacije i visoke razine raspoloživog novca predložila dvije dividende, redovnu dividendu od 10 eura po dionici i izvanrednu dividendu od 5 eura po dionici, što ukupno iznosi 15 eura po dionici.

Ako se pogledaju prinosi regionalnih dioničkih tržišta u prvom tromjesečju ove godine, vidljivo je da su sva regionalna tržišta ostvarila pozitivne rezultate. Slovensko dioničko tržište se istaknulo kao lider s najvećim prinosom, gdje je lokalni dionički indeks SBITOP zabilježio rast od 16,64%. Glavni pokretač ovog značajnog rasta bila je dionica Nova Ljubljanska banka d.d., koja je u tom razdoblju zabilježila značajan rast (+28,82%). Slijedi tržište dionica u Srbiji, gdje je lokalni dionički indeks BELEX15 ostvario dobitak od 13,05% u prvom tromjesečju. Hrvatsko tržište dionica također je zabilježilo porast, pri čemu je domaći dionički indeks CROBEX porastao za 11,86%. Na Zagrebačkoj burzi u tom razdoblju najveći rast realizirala je povlaštena dionica KONČAR - Distributivni i specijalni transformatori d.d., koja je ojačala impresivnih 55,81%. Najmanji prinos među regionalnim tržištima zabilježen je u Rumunjskoj, gdje je lokalni dionički indeks BET ostvario dobit od 10,76%.

Obveznička tržišta

FED je na redovitoj sjednici u ožujku ostavio kamatne stope te tempo smanjenja bilance nepromijenjenima. Predsjednik FED-a Powell je naglasio da su posljednja nešto viša očitanja stope inflacije potvrdila dosadašnji pažljiv pristup središnje banke, ali da to nije promijenilo FED-ovo stajalište kako će smanjenje stopa biti prikladno u nekom trenutku tijekom ove godine. FED trenutno prognozira 3 smanjenja kamatnih stopa, za ukupno 75 baznih bodova ove godine, uz vjerojatno usporavanje tempa smanjenja bilance prilično brzo.

ECB je na sastanku u ožujku nagovijestila da iako je rast plaća i dalje snažan, postoje znakovi da počinje usporavati. ECB je zadržala kamatne stope nepromijenjenima ali je zvučala razborito i nagovijestila da uskoro također možemo očekivati snižavanje referentnih kamatnih stopa.

Obvezničko tržite u ožujku obilježila je pozitivna izvedba. Desetogodišnje američke obveznice bilježe pad prinosa s 4,24% na 4,20%, dok istovremeno njemačke desetogodišnje obveznice bilježe pad prinosa s razine 2,41% na 2,29%. Hrvatske desetogodišnje obveznice, također su zabilježile trend pada prinosa s razine od 3,44% na 3,43%.

Tržište novca

Eurske kamatne stope na domaćem tržištu u ožujku su ostale na istim razinama kao i u veljači uz vrlo dobru likvidnost u sustavu. ECB je na zadnjem zasjedanju u ožujku ostavio kamatnu stopu nepromijenjenom pa je kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja i dalje 4,50%, a kamatna stopa na novčani depozit 4,00%. ECB će i dalje pratiti makroekonomske pokazatelje, posebno inflaciju, a prvo smanjenje kamatnih stopa tržišni sudionici očekuju u ljetnim mjesecima. FED je, prema očekivanju tržišnih sudionika, u ožujku kamatnu stopu zadržao u istom rasponu 5,25%-5,50% dok se u ovoj godini trenutno očekuju 3 rezanja referentnog kamatnjaka.

U ožujku nije bilo aukcije trezorskih zapisa Ministarstva financija. Zadnji prinos jednogodišnjeg trezorskog zapisa izdanog u veljači iznosi 3,50% za institucionalne investitore. EUR/USD je u ožujku neznatno oslabio za 0,14% na razinu 1,0790. U narednom razdoblju na domaćem tržištu očekujemo kamatne stope na istim razinama kao i prinose na trezorske zapise.

Svi fondovi društva Eurizon HR

Izvor: Eurizon Asset Management Croatia / Hrportfolio.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
 • Dionički
 • Mješoviti
 • Obveznički
 • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08540 0,00
0,22%
GBP
0,85175 0,00
0,01%
CHF
0,99070 0,00
0,02%
JPY
169,90000 0,36
0,21%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
98,34 €
22.05.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

 • Ulazna / izlazna naknada
 • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 23.05. 16:00  2828,37
-4,27
-0,15
CROBEX10* 23.05. 16:00  1700,03
-2,06
-0,12
CROBEX10tr* 23.05. 16:00  1875,65
-2,24
-0,12
ADRIAprime* 23.05. 16:00  1953,18
6,20
0,32
CROBISTR* 23.05. 16:31  174,2675
0,04
0,02
CROBIS* 23.05. 16:31  96,5169
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:06:53 23.05.2024)
(17:06:53 23.05.2024)

  Osvježi
 • Promet
 • Rast
 • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
7SLO
27,57 €
-0,33%
499.669,80 €
ADRS2
60,00 €
-1,32%
404.979,80 €
KODT
1.570,00 €
-0,63%
318.660,00 €
KODT2
1.550,00 €
1,31%
318.390,00 €
7CRO
22,98 €
-0,35%
250.022,40 €
ATPL
52,80 €
1,15%
95.744,80 €
ERNT
206,00 €
0,98%
75.490,00 €
PODR
157,00 €
0,00%
63.141,00 €
HT
31,10 €
0,32%
50.514,10 €
KOEI
256,00 €
-0,78%
37.896,00 €
Redovni dionički promet:   
2.367.799,04 €
Redovni obveznički promet:   
9.280,00 €
Sveukupni promet:   
2.377.079,04 €