NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

PBZ INVEST Objavljeno: 20.02.2019
Komentar tržišta - PBZ Invest - siječanj 2019.

Komentar tržišta - PBZ Invest - siječanj 2019.

PBZ START fond

Fond je u siječnju upravljao ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj te ulagao u trezorske zapise i obveznice Republike Hrvatske. Duracija PBZ START fonda je krajem mjeseca bila 0,15.

U siječnju su održane čak četiri aukcije trezorskih zapisa Ministarstva financija od kojih je jedna bila denominirana u euru. Uz rekordnu razinu likvidnosti u sustavu (cca 34 milijardi kuna) prinos jednogodišnjeg kunskog trezorskog zapisa ostao je i dalje nepromijenjen na razini 0,09%. Visoka likvidnost, ekspanzivni karakter monetarne politike te zadržavanje kamatnih stopa na rekordno niskim razinama očekujemo i u narednom razdoblju.

PBZ E-START fond

PBZ E-START fond je u siječnju upravljao ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj uz ulaganja u trezorske zapise i obveznice Republike Hrvatske kratke duracije. Duracija PBZ E-START fonda je krajem mjeseca bila 0,03.

Na prošlomjesečnom sastanku ECB-a referentna kamatna stopa, u skladu s očekivanjima, ostala je nepromijenjena (glavna stopa refinanciranja 0,00%, stopa depozita -0,40%, granična stopa kreditiranja 0,25%). Pri tome je navedeno da će kamatne stope ostati nepromijenjene barem do ljeta ili dulje, odnosno koliko god bude potrebno da se stopa inflacije stabilizira na ciljanoj razini od 2%. Kamatne stope na euro i u veljači očekujemo na postojećim rekordno niskim razinama.

PBZ D-START fond

PBZ D-START fond je u siječnju ostvario rast uz prinos 0,18% (na godišnjoj razini 2,11%) upravljanjem ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj uz ulaganja u trezorske zapise Sjedinjenih Američkih Država. Duracija PBZ D-START fond-a je krajem mjeseca bila 0,02.

U siječnju je FED, prema očekivanju analitičara, ostavio referentnu kamatnu stopu unutar raspona 2,25%-2,50%. Zbog potencijalnog usporavanja gospodarstva te zbog izostanka inflatornih pritisaka FED je najavio nešto manje restriktivnu monetarnu politiku i manji broj podizanja referentnog kamatnjaka nego što se očekivalo. Kamatne stope na dolarske depozite u veljači očekujemo na postojećim razinama.

PBZ Short term bond fond

PBZ Short term bond u siječnju bilježi rast cijene udjela od 0,03%. Promet obveznicama na domaćem tržištu u sastavu indeksa Crobistr u siječnju je dosegnuo nove vrhunce s ukupnim prometom od visokih 1,75 milijardi kuna. Najveći dio prometa ovaj mjesec ostvaren je obveznicama RH denominiranima u valutnoj klauzuli dospijeća 2024. te 2020. godine uz prinose od 1,25% i 0,30%. Od kunskih izdanja RH najviše se trgovalo obveznicama najduljeg dospijeća, odnosno 2029. godine uz prinos od 2,30% te obveznicama dospijeća 2023. godine uz prinos od 1,05%. U siječnju je bila primjetna povećana potražnja za obveznicama RH od strane različitih institucionalnih investitora dok je broj potencijalnih prodavatelja i dalje skroman. Modificirana duracija fonda u siječnju iznosi 1,79.

PBZ Bond fond

PBZ Bond je u siječnju porastao za 0,10%. Američka središnja banka - FED najavila je s obzirom na usporavanje rasta gospodarstva da ozbiljno razmišlja o zaustavljanju dizanja referentnih kamatnih stopa, što je pozitivna vijest za obveznička tržišta. Uz navedeno, Europska centralna banka ECB ne planira dizati kamatne stope barem do ljeta, a nije isključeno niti do kraja ove godine, uz također najavljeno reinvestiranje svih dospijeća iduće 2 godine. Kao posljedicu smo imali povećanu globalnu potražnju za obveznicama, što je u slučaju Hrvatske bilo najočitije na euroobveznicama, koje su zabilježile značajan rast cijene od početka godine, posebice one duljih dospijeća. Domaće tržište također bilježi pozitivne trendove i rast cijena ali on je ipak bio nešto manje izražen, kao posljedica nižih prinosa na domaća kunska izdanja u usporedbi sa stranima. Za početak veljače najavljena su 2 izdanja obveznica RH: jedno kraćeg dospijeća 2022. godine denominirano u valutnoj klauzuli te drugo dulje dospijeće 2029. godine denominirano u kunama. Modificirana duracija fonda u siječnju iznosi 2,95.

PBZ Conservative 10 fond

PBZ Conservative 10 je u siječnju porastao 0,25%, a obveznička komponenta fonda i ovaj je mjesec imala pozitivan doprinos. Najveći pozitivan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imala je euroobveznica RH dospijeća 2027. godine. Blagi pozitivan doprinos također su imale pojedine domaće kunske obveznice RH, poput one dospijeća 2023. te 2026. godine. Modificirana duracija fonda u siječnju iznosi 3,18.

Dionička komponenta fonda koja se sastoji od izloženosti njemačkom DAX indeksu također je pozitivno doprinijela prinosu fonda, s rastom od 5,52%. Siječanj je donio oporavak na svjetsko tržište kapitala, nakon izuzetno zahtjevne 2018. godine . Glavni uzroci oporavku mogu se pronaći u daljnjem smirivanju tenzija između SAD-a i Kine vezanih uz njihovu trgovinsku razmjenu te umirujućim signalima od vodećih centralnih banaka, onih SAD-a i Europske Unije, iz kojih se može iščitati kako bi tempo dizanja kamatnih stopa mogao biti usporen, zbog usporavanja globalne ekonomije. Makroekonomski pokazatelji upućuju na nastavak globalne ekonomske ekspanzije, iako po nižim stopama u odnosu na 2018. godinu. Izloženost fonda njemačkom DAX indeksu na kraju siječnja je iznosila 1,55%.

PBZ Global fond

Cijena udjela fonda PBZ Global u siječnju je uvećana za 3,73%. Obveznički dio portfelja ostvario je pozitivan doprinos. Najveći pozitivan utjecaj unutar obvezničke komponente imale su euroobveznice RH dospijeća 2022. te 2028. godine. Modificirana duracija fonda u siječnju iznosi 1,66. Dionička komponenta fonda koja se sastoji od izloženosti prema globalnom dioničkom tržištu, također je imala pozitivan doprinos. Glavni uzroci oporavku tržišta nakon značajnog pada u 2018. mogu se pronaći u daljnjem smirivanju tenzija između SAD-a i Kine vezanih uz njihovu trgovinsku razmjenu te umirujućim signalima od vodećih centralnih banaka, onih SAD-a i Europske Unije, iz kojih se može iščitati kako bi tempo dizanja kamatnih stopa mogao biti usporen, zbog usporavanja globalne ekonomije. Tako su primjerice američki S&P 500 indeks i Dow Jones indeks porasli za 7,87%, odnosno 7,17%, europski Euro Stoxx 50 za 5,26%, japanski Nikkei 225 za 3,79% te kineski Shanghai Composite za 3,64%.

PBZ International Multi Asset fond

PBZ International Multi Asset je u siječnju zabilježio rast od 2,07%. Gotovo sve komponente fonda bilježe rast vrijednosti, pri čemu je dionička izloženost imala veći pozitivan doprinos ukupnom prinosu fonda. Glavni uzroci oporavku tržišta nakon značajnog pada u 2018. mogu se pronaći u daljnjem smirivanju tenzija između SAD-a i Kine vezanih uz njihovu trgovinsku razmjenu te umirujućim signalima od vodećih centralnih banaka, onih SAD-a i Europske Unije, iz kojih se može iščitati kako bi tempo dizanja kamatnih stopa mogao biti usporen, zbog usporavanja globalne ekonomije. Pored dioničkih tržišta oporavak bilježe i obveznice, prvenstveno obveznice zemalja u razvoju. Makroekonomski pokazatelji upućuju na nastavak globalne ekonomske ekspanzije, iako po nižim stopama u odnosu na 2018. godinu.

PBZ Flexible 30 fond

PBZ Flexible 30 je u siječnju zabilježio rast od 1,85%. Sve komponente fonda bilježe pozitivan prinos u siječnju, pri čemu je dionička komponenta imala veći pozitivan doprinos ukupnom prinosu fonda. Financijski instrumenti s izloženošću prema zapadnoeuropskom i američkom dioničkom tržištu bilježe rast od 5,86%, odnosno 7,77%. Izloženost fonda dioničkim tržištima iznosila je približno 17% na kraju siječnja, a obvezničkim tržištima približno 69%. Glavni uzroci oporavku mogu se pronaći u daljnjem smirivanju tenzija između SAD-a i Kine vezanih uz njihovu trgovinsku razmjenu te umirujućim signalima od vodećih centralnih banaka, onih SAD-a i Europske Unije, iz kojih se može iščitati kako bi tempo dizanja kamatnih stopa mogao biti usporen, zbog usporavanja globalne ekonomije. Makroekonomski pokazatelji upućuju na nastavak globalne ekonomske ekspanzije, iako po nižim stopama u odnosu na 2018. Pored dioničkih tržišta oporavak bilježe i obveznice, prvenstveno obveznice zemalja u razvoju.

PBZ Equity fond

Cijena udjela PBZ Equity fonda u siječnju je pala za 1,21%. Najveći doprinos tom padu dolazi sa dioničkih tržišta Srbije i Rumunjske. Najveći pad zabilježilo je tržište u Srbiji gdje je lokalni BELEX indeks realiziralo gubitak 6,18%, a najveći doprinos tom padu napravile su dionice Aerodroma Nikola Tesla i Energoprojekt holdinga. Značajan pad koji je ostvarila dionica beogradske zračne luke, dogodio se zbog očekivanja visoke isplate dividende, a pad bi bio još i veći da sama kompanija nije riješila konfuziju oko datuma do kada dioničari imaju pravu na dividendu.

Dionički indeks burze u Bukureštu (BET Indeks) oslabio za 5,86%. Iako je Vlada krajem prosinca djelomično ublažila najavljene zakonodavne i fiskalne mjera, te se tržište tijekom siječnja počelo oporavljati, došle su nove najave iz Vlade da bankarski sektor ipak neće biti značajnije pošteđen tih mjera. To je izazvalo ponovo značajniji pad dionica iz bankarskog sektora tijekom siječnja, te su one stoga i imale najveći doprinos u padu BET Indeksa.

Slovensko dioničko tržište je zabilježilo u siječnju najveći rast među regionalnim tržištima. Tako je ljubljanski SBITOP Indeks je ojačao za 3,43%, a značajan doprinos tome su dale dionice Cinkarne Celje koje su ojačale za 16,02%. Nakon što Slovenija do kraja 2018. godine nije uspjela u potpunosti privatizirati Novu Ljubljansku banku, banka će biti primorana zbog restriktivnih mjera EU prodati dio svoje imovine odnosno tvrtki u svom vlasništvu. Isto tako Vlada je u siječnju usvojila plan ulaganja u željezničku infrastrukturu vezanu uz Luku Koper. Vrijednost projekta procijenjena je na 968 milijuna eura po tekućim cijenama, ali zajedno s rezervom za neočekivane radove i kamate procjenjuje se da će ukupna cijena biti 1,2 milijarde eura.

Domaće dioničko tržište realiziralo je manji pozitivni prinos u siječnju, a zagrebački CROBEX indeks je ojačao za 0,74%. Od likvidnijih komponenti CROBEX indeksa značajnije su ojačale dionice Končara (+13,08%). Sa druge strane, najveći gubitnik u siječnju bile su dionice Valamar Riviere koje su pale za 7,36% te su tako izbrisale cijeli dobitak iz prosinca prošle godine. Valamar Riviera je objavila reviziju očekivanih poslovnih prihoda grupe u 2018. u rasponu od 1.985 do 1.995 milijuna kuna te očekivane EBITDA-e na razinama od 690 do 700 milijuna kuna što je u skladu s očekivanjima investitora. Hrvatski Telekom i Adris u siječnju su otkupljivali vlastite dionice te im je iz tog razloga bila poboljšana likvidnost u siječnju.

Mi smo u siječnju smanjivali izloženost domaćem i slovenskom dioničkom tržištu, a ostalih značajnijih promjena nije bilo.

Tečajnica svih fondova PBZ Investa

Izvor: PBZ Invest / Hrportfolio.hr
Ključne riječi:
PBZ Invest ~ fondovi ~ komentar tržišta

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08920 0,00
0,00%
GBP
0,85525 0,00
0,13%
CHF
0,96300 0,00
0,18%
JPY
162,51000 0,48
0,30%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
90,40 €
15.03.2024
1,03%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 18.03. 15:54  2773,56
-23,04
-0,82
CROBEX10* 18.03. 15:54  1677,85
-8,91
-0,53
CROBEX10tr* 18.03. 15:54  1823,98
-9,68
-0,53
ADRIAprime* 18.03. 15:34  1894,14
-2,00
-0,11
CROBISTR* 18.03. 16:31  173,2127
0,01
0,01
CROBIS* 18.03. 16:31  96,3739
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:28 18.03.2024)
(17:08:28 18.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
256,00 €
0,00%
366.830,00 €
KODT
1.310,00 €
-7,09%
260.650,00 €
RIVP
5,00 €
0,81%
192.721,81 €
ADRS2
60,40 €
0,00%
180.758,00 €
ZABA
17,80 €
-0,84%
118.585,25 €
KODT2
1.300,00 €
-4,41%
102.820,00 €
7CASH
101,42 €
0,00%
100.405,80 €
PODR
161,00 €
-0,31%
85.403,50 €
HT
29,50 €
-1,01%
50.054,70 €
7BET
13,40 €
-0,22%
49.832,20 €
Redovni dionički promet:   
1.732.155,51 €
Redovni obveznički promet:   
536.010,20 €
Sveukupni promet:   
2.540.165,71 €