NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

PBZ INVEST Objavljeno: 17.07.2018
Komentar tržišta - PBZ Invest - lipanj 2018.

Komentar tržišta - PBZ Invest - lipanj 2018.

PBZ Novčani fond

PBZ Novčani fond je u lipnju upravljao ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj te ulagao u trezorske zapise i obveznice Republike Hrvatske kratke duracije. Duracija PBZ Novčanog fonda je krajem mjeseca bila 0,20.

Tijekom proteklog mjeseca nastavio se trend obilne kunske likvidnosti u sustavu (cca 25,3 milijarde kuna) te rekordno niskih kamatnih stopa na depozite.

U lipnju je održana aukcija trezorskih zapisa Ministarstva financija dospijeća 182 i 364 dana. Prinos na jednogodišnji trezorski zapis ostao je nepromijenjen na razini 0,09% dok je polugodišnji trezorski zapis pao na povijesno nisku razinu 0,06%. Na redovitim tjednim obrnutim aukcijama HNB-a izostao je interes banaka za dodatnom likvidnošću. U narednom mjesecu očekujemo zadržavanje kamatnih stopa na novčanom tržištu na izrazito niskim razinama.

PBZ Euro novčani fond

PBZ Euro novčani fond je u lipnju upravljao ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj uz ulaganja u trezorske zapise i obveznice Republike Hrvatske kratke duracije. Duracija PBZ Euro novčanog fonda je krajem mjeseca bila 0,17.

U lipnju je referentna kamatna stopa na Euro ostala, prema očekivanju investitora, nepromijenjena (glavna stopa refinanciranja 0,00%, stopa depozita -0,40%, granična stopa kreditiranja 0,25%). Na sastanku ECB-a najavljen je kraj provođenja otkupa obveznica krajem 2018. godine te od rujna smanjenje otkupa obveznica s razine 30 milijardi EUR-a na 15 milijardi EUR-a mjesečno. Guverner Draghi najavio je i prvo podizanje referentne stope tek nakon ljeta 2019. Kamatne stope na euro trebale bi se zadržati na postojećim minimalnim razinama i u srpnju.

PBZ Dollar fond

PBZ Dollar fond je u lipnju ostvario rast uz prinos 0,14% (na godišnjoj razini 1,61%) upravljanjem ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj uz ulaganja u trezorske zapise Sjedinjenih Američkih Država. Duracija PBZ Dollar fond-a je krajem mjeseca bila 0,02.

Na sjednici FED-a u lipnju, sukladno dobrim makroekonomskim podacima, podignuta je referentna kamatna stopa na dolar za 25 baznih poena te se sada nalazi unutar raspona 1,75%-2,00%. Do kraja godine investitori očekuju još jedno podizanje referentnog kamatnjaka. Kamatne stope na dolarske depozite u srpnju bi sukladno navedenom mogle blago porasti duž cijele krivulje.

PBZ Short term bond fond

PBZ Short term bond fond je u lipnju umanjio svoju vrijednost 0,07%. U lipnju je promet obveznicama iznosio 1,2 milijarde kuna te je bio nešto niži nego li prethodnog mjeseca. Potencijalni razlog nižeg prometa u lipnju je čuvanje likvidnosti investitora za nova izdanja obveznica RH na domaćem tržištu najavljenih za sami početak srpnja. I ovog mjeseca po likvidnosti, uz skoro trećinu ukupnog obvezničkog prometa dominirala je kunska obveznica dospijeća za 10 godina uz prinos od 2,25%. Modificirana duracija fonda u lipnju iznosi 1,51 dok je udio slobodnih novčanih sredstava 19%.

PBZ Bond fond

PBZ Bond fond je u lipnju zadržao razinu svoje vrijednosti iz svibnja, odnosno promjena na mjesečnoj razini iznosila je 0,00%. U lipnju pozitivan doprinos rastu vrijednosti fonda ponajviše je doprinio rast na globalnom obvezničkom tržištu i posljedično rast vrijednosti Euroobveznica RH dospijeća 2022., 2028. te 2030. godine. Za razliku od njih domaća izdanja imala su pretežito negativnu unutar mjesečnu izvedbu gdje su prednjačile kunske obveznice duljeg dospijeća poput one dospijeća 2026. godine. Modificirana duracija fonda u lipnju iznosi 3,31 dok je udio slobodnih novčanih sredstava 8%.

PBZ Conservative 10 fond

PBZ Conservative 10 fond je u lipnju izgubio 0,16%, a obveznička komponenta fonda ovaj mjesec imala je neutralan doprinos. Blagi pozitivan doprinos imale su Euroobveznice RH dospijeća 2022. godine, dok je blagi negativan doprinos imala kunska obveznica dospijeća 2026. godine izdana na domaćem tržištu. Modificirana duracija fonda u lipnju iznosi 3,12.

Dionička komponenta imala je negativan utjecaj s obzirom da je Dax indeks u lipnju pao 2,16%. Najveći negativan doprinos promjeni vrijednosti indeksa dolazi iz sektora široke potrošnje, tako su značajno oslabile i dionice iz auto industrije. Izloženost fonda njemačkom dioničkom tržištu u lipnju kretala se na oko 5%.

PBZ Flexible 30 fond

PBZ Flexible 30 fond je u lipnju ostvario blagi pad od 0,31% pod utjecajem negativne izvedbe obvezničke komponente fonda. Ne negativan doprinos obvezničke komponente najviše su utjecala tržišta u razvoju. Dva su glavna razloga zbog kojih tržišta u razvoju bilježe negativan doprinos u lipnju, a to su nastavak dizanja referentne kamatne stope od strane američkog FED-a te nastavak zaoštravanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine. Kako zemlje tržišta u razvoju većinu svog vanjskog duga tradicionalno imaju vezano uz američki dolar tako i dizanje kamatnih stopa u SAD-u povećava i trošak duga subjekata u tim zemljama. Dionička komponenta fonda koja čini otprilike 18% neto imovine fonda i sastoji se od izloženosti dioničkom tržištu SAD-a i Zapadne Europe bilježi blagi pozitivan doprinos ukupnom prinosu fonda. Pozitivan doprinos većinom dolazi od američkog S&P 500 indeksa, koji bilježi oporavak u lipnju zbog potvrde dobrog stanja u ekonomiji kroz najnovije makroekonomske podatke.

PBZ International Multi Asset fond

PBZ International Multi Asset fond je u lipnju ostvario pad od 0,55% pod negativnim utjecajem kako obvezničke tako i dioničke komponente fonda. Ne negativan doprinos obvezničke i dioničke komponente najviše su utjecala tržišta u razvoju. Dva su glavna razloga zbog kojih tržišta u razvoju bilježe negativan doprinos u lipnju, a to su nastavak dizanja referentne kamatne stope od strane američkog FED-a te nastavak zaoštravanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine. Kako zemlje tržišta u razvoju većinu svog vanjskog duga tradicionalno imaju vezano uz američki dolar tako i dizanje kamatnih stopa u SAD-u povećava i trošak duga subjekata u tim zemljama. S druge strane strah od prelijevanja napetosti između Kine i SAD-a oko trgovinske politike i na ostale zemlje u razvoju, spustio je dioničke indekse tih zemalja. Unatoč negativnoj izvedbi pojedinih tržišta u lipnju, makroekonomski podaci i dalje upućuju na nastavak globalne ekonomske ekspanzije, a očekuje se da bi poslovni rezultati tvrtki za prvih šest mjeseci trebali potvrditi takva očekivanja.

PBZ Global fond

Vrijednost udjela PBZ Global fonda u lipnju pala je 0,69%. Obveznički dio portfelja ostvario je neutralan doprinos. Ostvareni pozitivan obveznički prinos rezultat je ponajviše Euroobveznice RH s dospijećem 2022. godine uz korekciju cijene domaćih kunskih obveznica ponajviše dospijeća 2026. godine. Modificirana duracija fonda u lipnju iznosi 1,93. Dionička komponenta ostvarila je negativan doprinos prinosu fonda, pod utjecajem tržišta u razvoju i europskog dioničkog tržišta. Dva su glavna razloga zbog kojih tržišta u razvoju bilježe negativan doprinos u lipnju, a to su nastavak dizanja referentne kamatne stope od strane američkog FED-a te nastavak zaoštravanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine. U Europi su na negativan prinos djelovala dva faktora, jedan je također rizik od daljnjeg zaoštravanja trgovinskih odnosa između SAD-a i vodećih europskih ekonomija poput Njemačke, dok je drugi bio politički rizik vezan uz novu talijansku anti-establishment vladu, i njene ekonomske i vanjskopolitičke poteze. Unatoč negativnoj izvedbi pojedinih tržišta u lipnju, makroekonomski podaci i dalje upućuju na nastavak globalne ekonomske ekspanzije, a očekuje se da bi poslovni rezultati tvrtki za prvih šest mjeseci trebali potvrditi takva očekivanja.

PBZ Equity fond

Cijena udjela PBZ Equity fonda u lipnju je porasla za 0,43%. Regionalna tržišta su većinom završila u negativnom teritoriju, osim dioničkog tržišta u Rumunjskoj. Ujedno, najveći doprinos mjesečnom rastu PBZ Equity fonda dolazi iz portfelja rumunjskih dionica. Tako je dionički indeks burze u Bukureštu (BET Indeks) ojačao 0,85%, a najveći rast realizirala je dionica Transelectrica (+12,90%). I dionice iz rumunjskog bankarskog sektora su zabilježile oporavak, dok su pojedine energetske kompanije realizirale negativne prinose. U protekla dva mjeseca ovo tržište dionica značajno su poremetila događanja oko mirovinske reforme, a investitori se polako vraćaju nazad na rumunjsko tržište. Domaće dioničko tržište je bilo najveći gubitnik od regionalnih tržišta. CROBEX indeks u tom je periodu zabilježio pad od 2,02%. Najveći pad unutar CROBEX indeksa ostvarile su dionice Dalekovoda (-9,40%) d.d. i Atlantic Grupe (-8,88%). Privremeno povjereničko vijeće Agrokora je u lipnju jednoglasno usvojilo "Nagodbu". Sada ona mora biti odobrena od strane suda, te bi nakon toga izvanredni postupak uprave bio dovršen. U slučaju odobrenja suda, sljedeći korak je provedba nagodbe. Ukoliko ovaj postupak bude dovršen, on bi mogao dati pozitivan poticaj za domaće tržište kapitala. U postupku preuzimanja slovenskog proizvođača kućanskih aparata Gorenja, Kineski Hisense Luxembourg Home Appliance Holding stekao je dodatnih 62,46% udjela. Prije javne ponude za preuzimanjem Hisense je imao u posjedu 32,96%, te će tako ta kineska kompanija sada ukupno imati 95,42% svih izdanih dionica Gorenja. Slovenski SBITOP indeks u lipnju je oslabio za 0,45%. Najveći pad unutar SBITOP indeksa realizirale su dionice Zavarovalnice Triglav (-9,04%), ali ne zbog nekih loših vijesti vezanih uz kompaniju, nego zbog proteka roka koji daje dioničarima pravo na dividendu od 2,5 EUR po dionici. Značaj porast realizirale su i dionice Cinkarne Celje (+7,33%), zbog špekulacija da bi kompanija mogla ići u ponovnu prodaju. Na tržištu kapitala u Srbiji lokalni je indeks BELEX15 oslabio za 0,87%, a unutar indeksa najveći pad zabilježile su dionice Sojeprotein (-12,37%). BELEX15 tako nastavlja padajući trend, a to je regionalno tržište dionica realiziralo najslabiju izvedbu u prvoj polovici 2018 godine (-3,48%). U istom je razdoblju zagrebački indeks CROBEX izgubio 1,43% svoje vrijednosti. Na strani dobitnika u prvoj polovici 2018 godine našla su se dionička tržišta Slovenije i Rumunjske. Rumunjska je bila najbolje dioničko tržište u prvom kvartalu 2018 godine, ali je zbog značajne korekcije u drugom kvartalu izgubila vodeću poziciju među regionalnim dioničkim tržištima te je prvu polovicu ove godine završila sa plusom od 4,3%. Slovenske dionice imale su najbolju izvedbu u tom razdoblju, a lokalni SBITOP indeks je zabilježio dobitak od skoro 10%. To je tržište imalo je najveći doprinos pozitivnoj izvedbi PBZ Equity fonda u prvoj polovici godine, koji je tako ovo razdoblje završio s plusom od 2,89%.

Izvor: PBZ Invest / Hrportfolio.hr
Ključne riječi:
PBZ Invest ~ fondovi ~ analiza tržišta

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,06790 0,00
0,39%
GBP
0,85628 0,00
0,27%
CHF
0,97040 0,00
0,11%
JPY
164,82000 0,28
0,17%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,47 €
16.04.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 18.04. 16:00  2803,31
-9,75
-0,35
CROBEX10* 18.04. 16:00  1697,40
-4,00
-0,24
CROBEX10tr* 18.04. 16:00  1845,22
-4,36
-0,24
ADRIAprime* 18.04. 16:00  1879,28
-10,61
-0,26
CROBISTR* 18.04. 16:31  172,9587
0,05
0,03
CROBIS* 18.04. 16:31  96,0146
0,01
0,01
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:40 18.04.2024)
(17:08:40 18.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ADRS
84,00 €
3,07%
312.928,00 €
RIVP
5,22 €
0,77%
147.195,10 €
KODT2
1.430,00 €
0,70%
137.750,00 €
ADRS2
62,00 €
0,32%
82.866,80 €
ZABA
16,95 €
-2,59%
79.568,80 €
KOEI
258,00 €
0,00%
68.488,00 €
KODT
1.450,00 €
-0,68%
46.750,00 €
PODR
156,00 €
-1,58%
42.297,00 €
ERNT
208,00 €
-0,95%
24.189,00 €
HT
30,50 €
0,00%
15.746,30 €
Redovni dionički promet:   
1.059.211,09 €
Redovni obveznički promet:   
43.004,90 €
Sveukupni promet:   
1.102.215,99 €