NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

BURZE, DIONICEObjavljeno: 19.06.2008

Burze: Pad cijena dionica na globalnom tržištu

U očekivanju početka trgovanja: Do sudionika globalnog tržišta kapitala ovih je dana stiglo previše loših vijesti, a “drhtave ručice” ubrzo nakon toga su iz nesigurnosti pohitale u sigurnu luku: sirovu naftu te plemenite i obojene metale. Mali investitori koji nemaju pristup robnim burzama odabrali su gotovinu. Mnogi se nadaju da će se vratiti ulaganju u dionice nakon što dovoljno pojeftine, no svi znamo da logika zdravog razuma govori da većina to neće i uspjeti, pogotovo ne oni koji padajući trend nisu na vrijeme predvidjeli.

Slabljenje američkog dolara relativno prema euru

Nakon četiri uzastopna trgovinska dana njegovog jačanja, američki dolar u srijedu je oslabio na 1,5572 američka dolara za euro, na najslabiju razinu u zadnjih tjedan dana. Razlog tome je špekuliranje analitičara da će današnji izvještaj američke središnje banke pokazati usporavanje stope rasta proizvodnje u američkoj prerađivačkoj industriji, ohrabrujući američku središnju banku da odgodi podizanje ključnih kamatnih stopa.

“Dok god postoji zabrinutost da će gubitci na kreditnom tržištu i rekordna razina cijene nafte prolongirati slabljenje američkog gospodarstva, američka središnja banka neće biti u mogućnosti da podigne ključne kamatne stope”, izjavio je Michiyoshi Kato, viši potpredsjednik za prodaju na deviznom tržištu u Mizuho Corporate Bank iz Tokija. Od početka svibnja američkim dolarom prema euru trgovalo se u rasponu između 1,5300 i 1,5850 američkih dolara za euro. Prema anketi 39 analitičara deviznog tržišta koju je proveo Bloomberg News, američki dolar do kraja će godine ojačati na oko 1,5000 američkih dolara za euro (medijan uzorka).

Porast cijene sirove nafte

Cijena barela sirove nafte u terminskom kupoprodajnom futures ugovoru s isporukom u srpnju na robnoj burzi u New Yorku tijekom srijede porasla je 1,99 posto, na 136,68 američkih dolara. Sredinom trgovinskog dana cijena barela sirove nafte spustila se ispod 133 američka dolara, ali je hirovito tržište vrlo brzo ponovo promijenilo sentiment. Razlog ponovnog porasta cijene sirove nafte je slabljenje američkog dolara uz istovremeno povećanu potražnju za sirovom naftom iz azijskih zemalja.

Oluja mračnih proročanstava i loših vijesti za financijski sektor

Goldman Sachs u utorak je upozorio investitore da će američka kreditna kriza potrajati do duboko u sljedeću godinu te da će se američke poslovne banke morati dokapitalizirati u iznosu 65 milijardi dolara kako bi sanirale gubitke od kreditne krize. Istovremeno je Goldman Sachs smanjio svoje ciljane cijene za dionice 14 banaka. U srijedu je kreditni strateg The Royal Bank of Scotland Bob Janjuah objavio svoja očekivanja da će u sljedeća tri mjeseca uslijediti ozbiljan pad cijena dionica na globalnom tržištu kapitala, a svojim klijentima savjetovao je da je gotovina ključno utočište spasa.

Nakon toga, objavljeni su financijski rezultati američke financijske grupacije Morgan Stanley za drugi kvartal ove godine koji su razotkrili pad dobiti 57 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prvenstveno zbog pada prihoda u odjelima upravljanja imovinom i investicijskog bankarstva te općenito, zbog poremećaja na kreditnim tržištima. Financijske dionice zbog efekta “drhtavih ručica” širom svijeta potonule su duboko u negativan teritorij, ali uz relativno nisku likvidnost.

Kamatne stope engleske središnje banke nepromijenjene

Engleska središnja banka glasala je osam naprema jedan za zadržavanje ključnih kamatnih stopa na pet posto tijekom u srijedu održanog sastanka na kojem se odlučivalo o mogućoj promjeni monetarne politike. Jedini glas protiv održavanja statusa quo bio je za rezanje ključnih kamatnih stopa zbog rastućeg rizika od osporavanja rasta koji je za Englesku trenutno opasniji od rizika povišene inflacije. Dakako, većina nije vidjela potrebu za rezanjem kamatnih stopa jer rizik zahtijeva za povećanjem plaća u indeksu inflacije ima tek sekundarnu ulogu.

Inflacija u Velikoj Britaniji porasla je tijekom svibnja na 3,3 posto od tri posto koliko je iznosila u travnju. To je u Velikoj Britaniji najviša razina stope inflacije nakon 1997. godine. Guverner engleske središnje banke morao je napisati objašnjenje zašto su cijene za više od jedan posto porasle iznad ciljane stope inflacije od dva posto te koje akcije namjerava poduzeti ne bi li se stopa inflacije vratila na ciljanu razinu. Takvo pismo guverner engleske središnje banke zadnji put morao je napisati u travnju 1997. godine.

U svom pismu napisao je da očekuje da će stopa inflacije porasti iznad četiri posto te da nije sigurno može li se politikom kamatnih stopa utjecati da se stopa inflacije vrati na ciljanu razinu od dva posto. Engleski kancelar je u svom radijskom intervjuu priznao da englesko gospodarstvo usporava, ali ističući da je opasno dopustiti povišenu inflaciju.

Pad cijena europskih dionica

Na europskim burzama u srijedu je ključni britanski dionički indeks FTSE 100 na vrijednosti izgubio 1,79 posto, dok je ključni njemački dionički indeks DAX 30 na vrijednosti izgubio 0,99 posto. Nakon što je američka investicijska banka Morgan Stanley objavila loše financijske rezultate za drugi kvartal čime je razotkrila da kreditna kriza još uvijek nije iza nas, financijske dionice zaronile su duboko u negativan teritorij. Također, u trenutku dok se trgovalo europskim dionicama klizanje cijene sirove nafte na ispod 133 američka dolara za barel uzrokovalo je pad cijena dionica u sektoru proizvođača i prerađivača nafte.

“Jasno je da je tržište kapitala u vrlo čvrstom zagrljaju medvjeda, u to uopće nema sumnje. Cijeli proces čini se da evoluira u opaki ciklus”, izjavio je Mike Lenhoff, glavni tržišni strateg u Brewin Dolphin u Londonu. “Nafta bi se ponovo mogla naći pod pritiskom, a visoka volatilnost kojoj svjedočimo znači da ponovno testiranje cijene od 140 američkih dolara za barel neće biti iznenađenje. Zaista nema mnogo razloga za veselje”, izjavio je Jimmy Yates, diler u CMC Markets u Londonu.

Član izvršnog odbora europske središnje banke Juergen Stark izjavio je da je inflacija u eurozoni netolerantno visoka i da je krajnje vrijeme za revidiranje ključnih kamatnih stopa. Yves Mersch, drugi visoki dužnosnik europske središnje banke, izjavio je da je vrlo izgledno da će europska središnja banka u srpnju povisiti ključne kamatne stope. Investicijska banka Merrill Lynch objavila je rezultate svoje mjesečne ankete 204 fond menadžera širom svijeta koji su pokazali njihovu najveću odbojnost prema dionicama u zadnjih deset godina, prenosi novinska agencija Reuters.

Američke dionice izgubile na vrijednosti

Ključni američki dionički indeks S&P 500 u srijedu je na vrijednosti izgubio 0,97 posto, a Nasdaq koji se uglavnom sastoji od dionica tehnološkog sektora na vrijednosti je izgubio 1,14 posto. Novi pokazatelji da američka kreditna kriza još uvijek nije završila te da američko gospodarstvo i dalje slabi potopili su Dow Jones indeks najdublje unazad zadnja tri mjeseca. Pad Wall Streeta kao odjek tutnjave kreditne krize predvodile su banke, a zbog porasta cijene sirove nafte slijedili su ga sektori usluga transporta i proizvodnje automobila. Analitičari koji su sudjelovali u Reuters-ovoj anketi predviđaju da će zabrinutost u vezi američkog gospodarstva biti prisutna sve do srpnja, kada će biti objavljeni novi podaci o američkom BDP-u. Analitičari u drugom kvartalu očekuju rast BDP-a za 0,2 posto na godišnjoj razini, što bi bio najsporiji rast američkog gospodarstva još od 2002. godine.

Oštar pad vrijednosti azijskih dioničkih indeksa

Azijske dionice nakon pet uzastopnih dana oštrog rasta napokon su izgubile na vrijednosti. Pad ključnih dioničkih indeksa uzrokovan je padom cijena proizvođača automobila i tehnoloških poduzeća zbog slabljenja američkog dolara i straha investitora na azijskom tržištu kapitala da će se nakon jučerašnjeg dotoka novih podataka do sudionika tržišta neto dobit koju ostvaruju američka poduzeća značajno smanjiti. Tako je, na primjer, japanski Nikkei 225 indeks u četvrtak na vrijednosti izgubio značajnih 1,97 posto. MSCI indeks azijskih dionica ove godine na vrijednosti je izgubio 9,3 posto.

Raste BDI, rastu GDR-ovi HT-a i Ine

Baltic Dry indeks cijena brodarskih vozarina rasutih tereta nakon osam uzastopnih trgovinskih dana pada u srijedu je napokon dobio na vrijednosti 0,25 posto, porastavši na 9437 bodova.

HT-ov GDR u Londonu je na vrijednosti dobio 1,50 posto, porastavši na 61,00 američki dolar (285,36 kuna prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke), dok je sektor mobilnih telekomunikacijskih operatera na vrijednosti izgubio 1,22 posto.

Vrijednost Ininog GDR-a porasla je 1,37 posto, na 555,00 američkih dolara (2596,30 kuna prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke), a indeks sektora proizvođača i prerađivača nafte na vrijednosti je izgubio 2,59 posto.

Izvor: poslovni.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08440 0,00
-0,20%
GBP
0,85685 0,00
-0,19%
CHF
0,98550 0,00
0,34%
JPY
168,96000 0,63
0,37%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
97,13 €
16.05.2024
-1,56%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 17.05. 16:00  2825,63
3,29
0,12
CROBEX10* 17.05. 16:00  1703,34
-2,51
-0,15
CROBEX10tr* 17.05. 16:00  1879,24
-2,74
-0,15
ADRIAprime* 17.05. 16:00  1945,51
11,01
0,57
CROBISTR* 17.05. 16:31  174,1221
0,05
0,03
CROBIS* 17.05. 16:31  96,4749
0,02
0,02
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:20 17.05.2024)
(17:08:20 17.05.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
DLKV
2,56 €
7,56%
394.942,66 €
ADRS2
61,00 €
0,33%
247.075,60 €
ERNT
208,00 €
0,48%
110.956,00 €
PODR
158,00 €
0,00%
95.883,00 €
RIVP
5,14 €
0,00%
67.624,90 €
HT
30,50 €
0,00%
56.707,00 €
ZABA
17,90 €
1,70%
45.850,45 €
7BET
14,45 €
1,33%
38.698,70 €
KODT
1.550,00 €
0,00%
29.570,00 €
KODT2
1.540,00 €
0,65%
29.270,00 €
Redovni dionički promet:   
1.238.623,66 €
Redovni obveznički promet:   
4.997,68 €
Sveukupni promet:   
1.547.706,34 €