NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

16 PLUS 1Objavljeno: 27.02.2019
Zašto je kineski Huawei postao neprijatelj br. 1 zapadnog svijeta

Zašto je kineski Huawei postao neprijatelj br. 1 zapadnog svijeta

Hrvatska je ove godine domaćin summita inicijative "16 plus 1", platforme za suradnju Kine i 16 zemalja istočne i srednje Europe, što je dobra prilika za produbljivanje gospodarske suradnje. No, s obzirom na okolnosti, oko Huaweija s tim će se planovima, barem privremeno, morati "prikočiti" kažu iz izvora bliskih Banskim dvorima te priznaju kako čekaju da se stvar riješi na europskoj razini, Istovremeno ističu i kako je suradnja s tehnološkim divom kakav je Huawei za Hrvatsku izuzetno važna.

Huawei, kineski tehnološki div, postao je neprijatelj broj jedan zapadnog svijeta ravnamo li se prema američkim izvještajima, napucima i lobiranjima. Američki predsjednik Donald Trump uložio je veliki trud da svijetu objasni kako je upravo Huawei špijunski alat koji kineska vlada koristi kako bi se domogla što političkih, što poslovnih tajni. Uz pomoć Huaweija je proširio američko-kineski trgovinski obračun za početak na susjednu Kanadu, potom Australiju i Novi Zeland te Japan. Posljednjih mjeseci cijela priča zahvatila je i Europu. Američki veleposlanici angažirali su se po EU te izbacivanjem Huaweija iz zemalja Europe uvjetuju savezništvo, agresivno lobiraju da se ne sklapaju novi poslovi. I možda bi svi poslušno bili na strani Sjedinjenih Država kada to ne bi značilo daljnje tehnološko zaostajanje.

Naime, Huawei je na vrijeme odradio zauzimanje svijeta i postao glavni igrač na tržištu telekomunikacijske opreme i to uoči velikog tehnološkog skoka na 5G tehnologije koje će donijeti brže i jače mreže spremne za prihvat niza novih biznisa i na njima temeljenih usluga i proizvoda. A stvari stoje tako da je Azija s Kinom na čelu prva, SAD drugi, a Europa treća tehnološki najrazvijenija svjetska sila. Tehnološka utrka već dugo traje, Amerikanci su u potrazi za jeftinijim modelima i proizvodima puno toga prepustili Kini, i kada se radi o proizvodnji, ali očito i razvoju, dok je Europa troma zbog niza birokratskih i inih prepreka koje je tište, zapravo bez ikakve šanse da bude ozbiljniji takmac na tehnološkom polju. 
Nije stoga čudno da iz Barcelone, koja je ovotjedna svjetska prijestolnica tehnologije jer je u tijeku Mobilni svjetski kongres - MWC 2019., stižu vijesti kako je jedna od glavnih šala Trumpov tvit koji pokazuje nezasitnost i notorno neznanje.

Trump je tvitao: "Želim 5G, čak i 6G tehnologiju u Sjedinjenim Državama što je prije moguće. Ona je jača, brža i pametnija od trenutačnog standarda. Američke kompanije moraju napraviti iskorak u tom smjeru, inače će zaostati. Nema nikakvog razloga da zaostajemo..."
Trumpov tvit upravo u Barceloni komentirao je Guo Ping, sadašnji predsjedavajući Huaweija (rotirajuće predsjedništvo tvrtkom). Trump je u pravu, kazao je Ping, SAD riskiraju da zaostanu kada je posrijedi 5G implementacija mreža, no u tom slučaju ne bi smjeli blokirati najnaprednije tehnologije. Na američkom tlu izbacivanje Huaweija pogodit će manje telekome koji su se do sada oslanjali upravo na Huaweijevu opremu koja je uglavnom jeftinija od konkurencije. Pitanje kibernetičke sigurnosti predvodi samo jedna svjetska sila, kazao je Ping dodajući: "Da bismo bili uspješni, ne treba nam američko tržište." Usto, naglasio je Guo Ping usred Barcelone, Huawei je 12 mjeseci napredniji kada se radi implementaciji 5G tehnologije. Kako je naglasio, 5G standardi trebaju biti stvar struke, a ne politike.
Ipak, politika je upetljana, a prva eskalacija dogodila se kada je u Kanadi uhićena potpredsjednica Huaweija Meng Wanzhou.

Ona je uhićena na zahtjev Sjedinjenih Država pod optužbom za špijunažu i kršenje sankcija nametnutih Iranu. Bilo je to 1. prosinca 2018. Od tada je, izbrojili su mediji, privedeno desetak Kanađana u Kini, a Robert Lloyd Schellenberg (36), uhićen zbog krijumčarenja droge, u drugostupanjskoj presudi koja se ‘rješavala′ nakon 1. prosinca osuđen je na smrt, što je izazvalo rat s Kanadom i negodovanje ostatka svijeta.
 Da cijela priča nije ugodna ni Huaweiju govori i činjenica da se iz zatišja, nakon četiri godine šutnje oglasio milijarder i osnivač Huaweija Ren Zhengfei (74). Istina, uhićena financijska direktorica mu je kći te ima dvostruki razlog za javni iskaz, no tada, sredinom siječnja, kazao je kako se radi o prvoj velikoj krizi koja je pogodila kompaniju od osnivanja. Ren je odbacio sve sugestije da Huawei pomaže kineskoj vlasti u špijuniranju tvrdeći da nema posebne odnose s Pekingom. - Volim svoju zemlju, podržavam Komunističku partiju. No ne bih nikada učinio ništa što bi ugrozilo neku drugu državu ili građanina svijeta. Ne vidim vezu između mojih osobnih uvjerenja i biznisa koji vodi Huawei - kazao je.

Naglasio je da tvrtka nikada nije primila zahtjev od kineske vlade da preda podatke o kupcu ni da omogući takozvana stražnja vrata ili "backdoor" na svojoj opremi koja bi omogućila ulazak u podatke kineskim vlastima. Ren je Donalda Trumpa nazvao "velikim predsjednikom" tvrdeći da je Huawei u trgovinskom ratu koji se događa među dvjema zemljama tek sitnica.
I vjerojatno jest, da cijela priča nije potaknula progon iz zapadnih zemalja ili barem preispitivanje što činiti s opremom i kako se postaviti. 
No usmjerimo se na Europu, ona se nehotice našla pred izborom prikloniti se američkom agresivnom traženju da se odrekne Huaweija i kineske telekomunikacijske opreme i samim tim zaustavi tehnološki razvoj. Naime, kada iz telekoma, a radi se o jednom od jačih poput Deutsche Telekoma, stigne procjena da će izgnanstvo Huaweija koštati dvije godine dodatnog čekanja na 5G, tad je izbor dodatno otežan. A nije tajna da Europa jedinstveno odlučuje tek nakon Njemačke. A Njemačka je rekla: "Postrožit ćemo sigurnosne mjere za 5G opremu, no ne samo za jednog dobavljača opreme, već za sve jednako." Čini se, barem za sada, da je pobjedu odnijelo tržište. Iz Velike Britanije iz koje su u prvi mah stizale vijesti ne samo da će zabraniti već da će mijenjati i postojeću opremu sada stižu pomirljivi tonovi u smislu da Huawei vrlo jednostavno može udovoljiti dodatnim standardima sigurnosti. A uglavnom se svodi na to da podaci moraju ostati na tlu države u kojoj jesu. 
Ako je netko u posljednje vrijeme instalirao neki Huaweijev dodatak poput narukvice i morao skinuti aplikaciju da je upari s iPhoneom, vidio je i upozorenje Huaweija koje kaže da će svi podaci biti pohranjeni u telefonu te upozoravaju da, u slučaju puta u Kinu, podaci automatski putuju u njihov cloud.

Kada se radi o tehnologiji i vremenu u kojem živimo, većina tehnostručnjaka zapravo će odmahnuti rukom i reći da svi mi koji imamo smartfon u džepu nosimo špijunski uređaj. Pametni telefoni moćni su i ranjivi istovremeno i raznim načinima skupljaju podatke te jedina odluka koju valja donijeti jest kome ih želite dati. Malo karikiramo, no nije daleko od istine, a ono što je brana takvim radnjama jesu ili kazne ili etički standardi onih koji podacima barataju.

No, vratimo se Huaweiju i hrvatskim odnosima s Kinom. Netom po povratku iz Kine premijer Andrej Plenković upravo je Huawei istaknuo kao partnera u kontekstu digitalizacije države. Ne treba zaboraviti da je Hrvatska ove godine domaćin summita inicijative "16 plus 1", platforme za suradnju Kine i 16 zemalja istočne i srednje Europe, što je dobra prilika za produbljivanje gospodarske suradnje. No, s obzirom na novonastale okolnosti, s tim će se planovima, barem privremeno, morati "prikočiti". Iz izvora bliskih Banskim dvorima zato priznaju kako čekaju da se stvar riješi na europskoj razini, no ističu i kako je suradnja s tehnološkim divom kakav je Huawei za Hrvatsku izuzetno važna. Zbog toga se, dok se čeka "mig" Njemačke, radi na sklapanju niza politički manje prijepornih ugovora, primjerice o edukaciji hrvatskih stručnjaka u Kini.

Uostalom, ako cijela Europa čeka Njemačku, nema nikakvog razloga da Hrvatska zauzima zaseban stav koji bi u slučaju izbacivanja Huaweija bio ekonomski neopravdan. Konkretno, o Huaweiju nema službenih stajališta, ono što je poznato jest da dva najveća telekom-operatora koja posluju na domaćem terenu, HT i A1 (nekad znan kao Vipnet), kada se radi o 5G mreži, uglavnom se oslanjaju na Ericsson i nešto na Nokiju, dok Tele2 ima dio 4G mreže na Huaweijevoj opremi. No oni su ionako ispostave europskih velikana i odluke koje bi se ticale Huaweija vjerojatno bi došle iz središnjica tih kompanija. A bojazni da bi Huawei bio takmac za 5G koncesije u Hrvatskoj ne bi trebalo biti jer zakon kaže da se na takav natječaj mogu javiti samo pružatelji usluga, a po tome bi, tumače nam odgovorni, Huawei trebao najprije postati operator pa se tek onda kandidirati.

Izvor: vecernji.hr
Ključne riječi:
Huawei ~ Kina ~ SAD ~ digitalizacija

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,06530 0,00
-0,24%
GBP
0,85620 0,00
-0,01%
CHF
0,96800 0,00
-0,25%
JPY
164,68000 -0,14
-0,08%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,47 €
18.04.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 19.04. 16:00  2799,37
-3,94
-0,14
CROBEX10* 19.04. 16:00  1698,51
1,11
0,07
CROBEX10tr* 19.04. 16:00  1846,43
1,21
0,07
ADRIAprime* 19.04. 15:54  1883,43
4,15
0,22
CROBISTR* 18.04. 16:31  172,9587
0,05
0,03
CROBIS* 18.04. 16:31  96,0146
0,01
0,01
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (16:29:58 19.04.2024)
(16:29:58 19.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ATGR
56,50 €
0,00%
165.386,50 €
ZABA
16,90 €
-0,29%
112.780,20 €
ATPL
44,10 €
2,56%
80.061,90 €
ERNT
207,00 €
-0,48%
67.333,00 €
HT
30,50 €
0,00%
52.721,00 €
KODT2
1.380,00 €
-3,50%
51.780,00 €
ADRS2
62,40 €
0,65%
48.625,20 €
ADRS
84,00 €
0,00%
40.152,00 €
JDOS
460,00 €
-4,17%
39.164,00 €
KODT
1.440,00 €
-0,69%
28.880,00 €
Redovni dionički promet:   
849.033,89 €
Redovni obveznički promet:   
20.002,00 €
Sveukupni promet:   
1.999.035,89 €