NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

OSIGURAVANJE OPSTANKAObjavljeno: 31.03.2016
Spotify se zadužio za milijardu dolara izdanjem konvertibilnih obveznica

Spotify se zadužio za milijardu dolara izdanjem konvertibilnih obveznica

Muzički internetski (streaming) servis Spotify izdao je milijardu dolara vrijedne konvertibilne obveznice. Time je Spotify, koji posluje s gubitkom, osigurao opstanak, ali uz vrlo čvrste obveze prema investitorima, piše Wall Street Journal pozivajući se na upućene izvore.

U transakciji su sudjelovali private-equity tvrtka TPG, hedge fond Dragoneer Investment Group i klijenti Goldman Sachsa, sve bi trebalo završiti do kraja tjedna, tvrde izvori.

Zbog nestabilnog tržišta kapitala i nesigurnog gospodarskog okruženja tehnološki startupi sve češće posežu za izdavanjem konvertibilnih obveznica koje investitori mogu zamijeniti za određeni broj dionica.

Spotify posluje s gubitkom, a povećanje duga umjesto povećanja kapitala otvara nove rane kompaniji, ostavlja ju bez mogućnosti da postavi nižu cijenu za svoje dionice u inicijalnoj javnoj ponudi, što bi moglo usporiti rast i smanjiti interes za kompaniju u inicijalnoj javnoj ponudi.

U lipnju prošle godine Spotify je vrijedio 8,5 milijardi dolara.

Pogodnosti investitorima u IPO-u

U zamjenu za financiranje, Spotify je novim investitorima dao čvrsta jamstva vezana za inicijalnu javnu ponudu. Ako krene u javnu ponudu dionica u idućih godinu dana, TPG i Dragoneer će moći pretvoriti dug u kapital uz popust od 20 posto na cijenu dionica u javnoj ponudi, tvrde dva izvora upoznata s transakcijom. Nakon godinu dana popust se svakih šest mjeseci povećava za 2,5 postotnih poena.

Spotify je također pristao platiti godišnju kamatu na dug: početna stopa iznosi 5 posto i povećava se za jedan postotni bod svakih šest mjeseci dok tvrtka ne izađe na burzu ili dok kamatna stopa ne dosegne 10 posto. Ovaj prinos, nazvan kupon, isplaćuje se u obliku dodatnog duga, a ne u gotovini, i obično se primjenjuje kod private equity ulaganja, ali rijetko kod venture capital ulaganja.

Osim toga, TPG-u i Dragoneeru dopušteno je unovčiti svoje dionice već 90 dana nakon IPO-a, umjesto nakon 180 dana koliko traje zabrana prodaje dionica za zaposlenike i ostale sudionike javne ponude.

TPG i Dragoneer u transakciji sudjeluju sa 750 milijuna dolara, a ostatak obveznica kupili su klijenti Goldman Sachsa, koji je bio savjetnik u tom poslu, navode izvori.

Spotify je novim investitorima naznačio da javnu ponudu planira u iduće dvije godine.

Wall Street Journal podsjeća da je konvertibilne obveznice u iznosu od gotovo 100 milijuna dolara u prosincu izdao i operator dnevnih virtualnih sportskih igara (daily fantasy-sports) DraftKings Inc, također visoko cijenjena tehnološka kompanija. U srpnju prošle godine tvrtka je procijenjena na 2,1 milijardu dolara, prije spora s regulatorom oko toga jesu li usluge koje pružaju ilegalno kockanje.

Dnevne virtualne sportske igre (daily fantasy sports- DFS) su podgrupa virtualnih sportskih igara. Kao i kod tradicionalnih virtualnih sportskih igara, igrači se natječu birajući svoje timove profesionalnih sportaša iz određene lige i natjecanja, i zarađuju bodove na temelju stvarnih statističkih izvedbi izabranih igrača. Dnevne virtualne sportske igre su ubrzana inačica tradicionalnih virtualnih sportskih igara.

Ograničene su na vrlo kratko razdoblje, dan ili tjedan, za razliku od onih koje traju cijelu sezonu. Dnevne virtualne sportske igre strukturirane su u obliku natjecanja, a igrači plaćaju kotizaciju za sudjelovanje i biraju tim igrača u određenom sportu, uz ograničeni iznos ukupnih plaća. Ovisno o uspješnosti igraći mogu osvojiti udjel u unaprijed određenom nagradnom fondu, dok dio kotizacija pripada operatoru kao naknada.

Koliko vrijedi Spotify

Iako se vrijednost Spotifyja izdanjem obveznica tehnički ne mijenja, upitno je što je tržišnom vrijednošću dionica. Prema podacima regulatora knjigovodstvena vrijednost dionice Spotfyja u portfelju investicijskog fonda Fidelity Investments u siječnju iznosila je 1,643 dolara po dionici, a to je 27 posto niže od vrijednosti iste dionice u kolovozu prošle godine. Drugi investicijski fond, Vanguard International Growth platio je u prosincu dionice 2,229 dolara po dionici i još uvijek ih knjiži po istoj cijeni.

Prije izdavanja obveznica Spotify je u svojoj bilanci imao više od 600 milijuna dolara, navode upućeni izvori. Prethodno se tvrtka zadužila za više od milijardu dolara kod investitora među kojima su Founders Fund, Accel Partners, Technology Crossover Ventures i Kleiner Perkins Caufield & Byers. Iznos na računu pokazuje da se tvrtka nije morala zadužiti "pod svaku cijenu", tako da se čini da je odluka o izdavanju obveznica proizašla iz uvjerenja da će kompanija poslovati dobro.

Bude li tako, i IPO će biti uspješan, a odluka o zaduženju umjesto povećanja kapitala pokazat će se jako dobrom. No, ako se procjena pokaže pogrešnom, strogi uvjeti zaduženja mogli bi skupo koštati kompaniju.

Spotify, koji ulaže velika sredstva u glazbene tantijeme, u 2014. je zabilježio neto gubitak od 162 milijuna eura. Podaci za prošlu godinu (još) nisu objavljeni. Prihodi su u 2014. porasli 45 posto na 1,08 milijardi eura, u 2013. Iznosili su 747 milijuna eura.

Tvrtka je pod sve većim pritiskom izazivača poput Applea, koji je lani pokrenuo pretplatnički streaming servis i 24-satnu globalnu internetsku radio stanicu.

Mnogi analitičari smatraju da je upravo zbog iscrpljujuće borbe s Appleom Spoitify pristao na tako stroge uvjete zaduženja. A prikupljeni novac omogućuje kompaniji da se upusti u akvizicije. U tom kontekstu spominju se Pandora Media i SoundCloud.

Spotify je procijenjen na tri puta veću tržišnu vrijednost od Pandora Medije, radio-streaming tvrtke čija je dionica u posljednjih 12 mjeseci izgubila više od jedne trećine vrijednosti. Pandora je u ponedjeljak objavila da je dužnost izvršnog direktora preuzeo osnivač tvrtke Tim Westergren, koji će pokušati proširiti poslovanje na inozemstvo te pokrenuti pretplatu i pružanje usluge na zahtjev kako bi se povećali prihodi.

No, tvrtka vrijedna dvije milijarde dolara ipak se čini prevelikim zalogajem za Spotify, tako da se vjerojatnijim čini širenje na područje video streaminga.

Spotify sve svoje prihode generira iz audio streaminga, iz glazbe, ali već dugo investitorima daje naznake o širenju na video streaming. Prošlog proljeća su to i jasno najavili.

Širenje na video streaming

Ideja je jednostavna: Spotify već ima 30 milijuna pretplatnika u svijetu i mnogo više korisnika koji glazbu slušaju besplatno, pa zašto im ne omogućiti još neke sadržaje? Time bi se privukli dodatni oglašivači, a moguće je jednog dana ponuditi video kao posebnu pretplatničku uslugu. Osim toga, video streaming smanjio bi ovisnost o tri velike muzičke izdavačke kuće.

Iako je glazbeni servis, Spotify nudi i par videa. No, svojim korisnicima ne nudi ništa što ne mogu vidjeti negdje drugdje, iako dio toga nije lako pronaći.

Da bi svojim korisnicima osigurao sadržaje koje ne mogu lako naći na YouTubeu ili Facebooku ili Snapchatu, Spotify će morati mnogo uložiti. Tržište videa cvate, potaknuto velikim ulaganjima Netflixa i Amazona kojima su nedavno pridružio Verizon. Ulaganja u video usluge najavio je i Facebook.

Spotify se može nadati da se neće izravno sudariti s nekim od konkurenata koji imaju neograničene resurse, a milijarda dolara prikupljenih prodajom obveznica sigurno će mu pomoći da se održi u igri.

Iz TPG-a kao ulagača poručuju da je ulaganje omogućilo kompaniji strateške resurse da učvrsti vodeću poziciju na tržištu i da će se novac utrošiti na rast i marketing.

TPG je fond rizičnog kapitala (private equity) koji je usredotočen na brzorastuće tvrtke. Vodi ga Alan Waxman, bivši partner u Goldman Sachsu. U posljednje vrijeme usmjerili su se na ulaganja u velike brzorastuće IPO tvrtke koje nude određenu sigurnost, osobito nakon što su se tržište počelo hladiti prema startup tvrtkama koje razvijaju tehnologije kojima se unaprjeđuju financijske usluge (FinTech), tvrde ljudi upućeni u razmišljanja menadžera TPG-a.

Fond je također uložio u Uber Technologies i Airbnb, dvije visokovrijedne privatne tehnološke tvrtke. Uber je prošle godine izdao 1,6 milijardi dolara konvertibilnih obveznica bogatim klijentima Goldman Sachsa, navodi Wall Street Journal pozivajući se na upućene neimenovane izvore.

Izvor: banka.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,07200 0,00
0,32%
GBP
0,85675 0,00
-0,31%
CHF
0,97920 0,00
0,18%
JPY
166,76000 1,19
0,72%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,44 €
24.04.2024
-0,33%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 25.04. 16:00  2805,17
19,64
0,71
CROBEX10* 25.04. 16:00  1705,34
19,99
1,19
CROBEX10tr* 25.04. 16:00  1853,86
21,73
1,19
ADRIAprime* 25.04. 16:00  1883,19
12,03
0,64
CROBISTR* 25.04. 16:31  173,041
0,04
0,02
CROBIS* 25.04. 16:31  96,0146
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:05:17 25.04.2024)
(17:05:17 25.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KODT
1.540,00 €
4,05%
337.900,00 €
KODT2
1.520,00 €
3,40%
311.390,00 €
KOEI
266,00 €
3,91%
261.906,00 €
HT
30,60 €
0,33%
238.307,70 €
ERNT
204,00 €
-0,49%
167.324,00 €
PODR
157,00 €
2,28%
100.060,00 €
ZABA
16,65 €
-0,30%
76.360,65 €
HPB
224,00 €
-2,61%
72.834,00 €
RIVP
5,20 €
-0,38%
62.235,44 €
CKML
10,30 €
0,00%
54.590,00 €
Redovni dionički promet:   
1.994.083,93 €
Redovni obveznički promet:   
66.298,00 €
Sveukupni promet:   
2.331.421,93 €