FONDOVI INFO 0800 600 700
SAKRIJ OGLAS [X]

Vijesti

AGROKOR: Predstavljanje revidiranog financijskog izvještaja za 2016.

NAJČITANIJE

FONDOVI

TRŽIŠTE KAPITALA

EKONOMIJA

KOMPANIJE

DOGAĐAJI

ANTE RAMLJAK Objavljeno: 05.10.2017

AGROKOR: Predstavljanje revidiranog financijskog izvještaja za 2016.

Izvanredna uprava Agrokora predstavlja nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne kompanije u sastavu Agrokor Grupe.

Agrokor - revidirani financijski izvještaj za 2016.

Revizorsko izvješće pokazalo je da je u maloprodajnom dijelu Agrokora u prošloj godini ostvaren neto gubitak od 2,2 milijarde kuna, od čega u Konzumu 1,9 milijardi kuna, kazao je u izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak, predstavljajući rezultate kompanija iz sastava tog koncerna.

U maloprodajnom segmentu revizija je obuhvatila Konzum i Tisak, a ukupan negativni efekt u 2015. i 2016. godini u tom segmentu iznosio je 2,5 milijardi kuna, kazao je Ramljak. U poljoprivredi - Belju, PIK-u Vinkovci i Vupiku - ostvaren je neto gubitak u 2016. godini od 300 milijuna kuna, a u prehrani, koja obuhvaća Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec, 700 milijuna kuna.

U razdoblju od 2015. i 2016. godine ukupni negativni efekt na neto dobit u poljoprivredi dosegnuo je 200 milijuna kuna, a u prehrani 1,4 milijarde kuna. Najznačajniji negativni utjecaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, pokazalo je revizorsko izvješće.

Ramljak je kazao da opseg revizije Agrokora koji je napravio PricewaterhosuseCoopers (Pwc) obuhvaća 27 društava, koji su obveznici zakonske revizije u Hrvatskoj, 3 društva u Srbiji i 3 društva u BiH, pri čemu je obuhvaćeno 99 posto grupnog prihoda te 98 posto grupne dobiti za 2016. godinu. "Zahvaljujući zaštiti koju društvima sada pruža zakon o postupku izvanredne uprave sa ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ovi izvještaji pripremljeni su po načelu neograničenosti poslovanja", istaknuo je Ramljak, pojasnivši da je to važno, jer da nema tog zakona, financijski izvještaji bi doveli u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanija, odnosno trebao bi se otvoriti stečajni postupak.

Gubitak kompanija bio bi puno veći da nije bilo lex Agrokora

Ukoliko bi se izvještaji pripremali na likvidacijskoj osnovi, na osnovi stečaja, gubitak vrijednosti po kompanijama bio bi puno veći, napomenuo je Ramljak. Na novinskoj konferenciji koja je u tijeku, izvanredna uprava Agrokora prezentira najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne pojedinačne kompanije u sastavu Agrokor grupe, s izuzetkom Agrokora d.d.

Iz Agrokora, naime, objavu revidiranog financijskog izvještaja Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe Agrokor najavljuju za početak idućeg tjedna, a nakon što budu predstavljeni Privremenom vjerovničkom vijeću.

U ovoj prezentaciji revidiranih financijskih izvješća prezentirat ćemo rezultate pojedinih kompanija koje su u sastavu Agrokor koncerna. - Nećemo prezentirati konsolidirane podatke i podatke za Agrokor. d.d. - kazao je Ante Ramljak na početku. Zahvalio se svima koji su sudjelovali na izradi izvješća.

- Nije bilo lako. Stvarno nije bilo lako - kazao je Ramljak i opisao reviziju kao kompleksan zadatak koji je obavljen "u rekordnom roku". - Znate da je Agrokor kao grupa vrlo kompleksan sustav koji je bio ispremiješan kompleksnim odnosnima i nije bilo lako sve raspretljati u ovako kratkom roku. - Došli smo do onoga što mislimo da su realni rezultati koji odražavaju realnu vrijednost ove kompanije - rekao je Ramljak.

Razlike u službenim izvještajima i stvarno stanje

Predstavit će izvješća za maloprodaju, poljoprivredu i prehranu. - Opseg cijele revizije obuhvaća 99 posto grupnog prihoda te 98 posto grupne dobiti za 2016. godine - kazao je Ramljak.

- Zahvaljujući zaštiti koju pruža zakon (lex Agrokor) ovi izvještaju su pripremljeni po načelu neograničenosti poslovanja. Da nije bilo tog zakona financijski izvještaji bi doveli u pitanje buduću opstojnost i cijele grupe i kompanija unutar grupe odnosno trebao bi se otvorio stečajni postupak - rekao je Ramljak te dodao da bi gubitak vrijednosti po kompanijama bio puno veći bez donošenja lex Agrokora. Rekao je da su neke stvari bile krivo knjižene i u 2015. godine pa su radili reviziju i za tu godinu.

- Gubitak u maloprodaji je 2,2 milijarde kuna, od čega Konzum i Tisak čine više od 95 posto tog gubitka. Konzum je imao 1,8 milijardi kuna, a Tisak 388 milijuna kuna. Grupa poljoprivreda je ostvarila na kraju 2016. godine gubitak od 329 milijuna, a Prehrana je imala gubitak od 741 milijun kuna - kazao je Ramljak. - U 2015. godini je Konzum službeno imao dobit od 215 milijuna, no stvarni gubitak Konzuma je milijardu i 400 milijuna kuna - rekao je Ramljak i dodao da se razlika vidi i u drugim kompanijama.

- Konzum je imao gubitak iznad visine kapitala od 7,4 milijardi kuna - rekao je Ramljak i dodao da je u 2015. godini izvještavano da je Konzum imao pozitivan od 2,8 milijardi kuna, on je već tada imao više od 5 milijardi kuna gubitka iznad visine kapitala - kazao je Ramljak.

- Ispravak vrijednosti u maloprodaji je bio 10,5 milijardi kuna, u poljoprivredi 1,7 i na prehrani 1,2 milijardi kuna - kazao je Ramljak i dodao da se kod prehrambenih i poljoprivrednih kompanija većina odnosila na ispravke potraživanja unutar grupe.

Potom je Ramljak prešao na prezentacije po kompanijama. - Konzum je u 2016. godini imao gubitak 1,8 milijardi kuna - rekao je Ramljak i dodao da je "ukupan kapital Konzuma negativan". - To ne znači da je Konzum kao kompanija na operativnoj strani loše poslovala. To govorim da ne unesemo nepotrebnu nervozu kod dobavljača i zaposlenika - rekao je Ramljak.

- Konzum je imao manju dobit nego je ona bila prikazivana i tako je to išlo godinama, ali to nije razlog zašto se Agrokor Grupa našla u problemima - rekao je Ramljak. Potom je Ramljak prešao na prezentacije po kompanijama. - Konzum je u 2016. godini imao gubitak 1,8 milijardi kuna - rekao je Ramljak i dodao da je "ukupan kapital Konzuma negativan".

- To ne znači da je Konzum kao kompanija na operativnoj strani loše poslovala. To govorim da ne unesemo nepotrebnu nervozu kod dobavljača i zaposlenika - rekao je Ramljak. - Konzum je imao manju dobit nego je ona bila prikazivana i tako je to išlo godinama, ali to nije razlog zašto se Agrokor Grupa našla u problemima - rekao je Ramljak.

Tisak je također imao ispravke vrijednosti. Njegov gubitak 2016. godine bio je 388 milijuna kuna. Belje je imalo gubitak od 45 milijuna kuna u 2016. godini, no Belje još uvijek ima pozitivan kapital, rekao je Ramljak.

Jamnica imala gubitak 255,6 milijuna kuna

Jamnica je u 2016. zabilježila gubitak prije oporezivanja od 255,6 milijuna kuna, koji je posljedica ispravka vrijednosti potraživanja od povezanih društava od 616,8 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano revidirano financijsko izvješće koje je Jamnica objavila na Zagrebačkoj burzi.

Jamnica je u 2016. godini ostvarila ukupni prihod od 2,73 milijarde kuna, što je za 3 posto više nego godinu ranije, dok je operativna dobit, normalizirana za jednokratni efekt ispravka vrijednosti potraživanja povezanih društva, iznosila 306,1 milijun kuna i 17 je posto veća nego 2015, pokazuju konsolidirani revidirani rezultati te kompanije za prošlu godinu.

Za prošlu godinu Jamnica je iskazala gubitak prije oporezivanja od 255,6 milijuna kuna, nakon dobiti u godini ranije od 316,7 milijuna kuna. Iskazani gubitak posljedica je ispravka vrijednosti potraživanja od povezanih društava od 616,8 milijuna kuna, navodi se u izvješću.

Ispravak je proveden zbog neizvjesnosti naplate koja će ovisiti o ishodu nagodbe i cjelokupnom procesu restrukturiranja Agrokor grupe u postupku izvanredne uprave, kaže se u izvješću revizora na 74 stranice.

Prema neslužbenim podacima ukupni gubici Agrokora i njegovih društava bio je nakon revizije 15 milijardi kuna, no sada se već govori i o većem iznosu od toga. Nepravilnosti unutar pojedinih kompanija Agrokora saznat će se danas, ali navodno ih je najviše bilo u Konzumu.

Vlada je vođena s dva temeljna načela

Premijer Andrej Plenković izjavio da se Vlada u vezi krize u Agrokoru vodi s dva temeljna načela - očuvanja stabilnosti hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava te sve radi vrlo odgovorno i isključivo u javnom interesu. Kazao je da je Vlada u tom procesu vođena s dva temeljna načela, a prvi je očuvanje stabilnost hrvatskog gospodarstva i našeg financijskog sustava.

Izvor: vecernji.hr
Komentiraj
 • NEWSLETTER
Prijava
 • ULAGAČKI CENTAR
 • IZRAČUNI

AKCIJE

Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
HPB Bond Plus NOVI FOND
A1 PRODUŽENO AKCIJA do 30.06.
OTP fondovi PRODUŽENO AKCIJA do 30.04.
PBZ fondovi PRODUŽENO AKCIJA do 30.06.
PBZ International Multi Asset PRODUŽENO AKCIJA do opoziva
HPB fondovi - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 30.04.
OTP fondovi – upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 30.04.
ZB fondovi - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 30.04.
PBZ Short term bond - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do 11.05.
PBZ fondovi - upravljačka PRODUŽENO AKCIJA do opoziva
Allianz Cash - upravljačka AKCIJA do 30.04.
Auctor Cash - upravljačka AKCIJA do 31.08.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 2018.)

 • Dionički
 • Mješoviti
 • Obveznički
 • Novčani
Fond Prinos Riz. Info Kupi
InterCapital SEE Equity +1,40 4 Kupnja udjela u fondu InterCapital SEE Equity
KD Nova Europa +1,38 6 Kupnja udjela u fondu KD Nova Europa
KD Victoria +0,45 5 Kupnja udjela u fondu KD Victoria
PBZ Equity fond +0,19 4 Kupnja udjela u fondu PBZ Equity fond

FOND HRVATSKIH BRANITELJA

Vrijednost Datum Promjena Graf
452,92 23.04.2018
-0,07%

ANKETA

VALUTE (Srednji tečaj HNB-a - 25.04.2018.)

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
1 EUR 7,410215 0,00
0,01%
1 USD 6,069966 0,01
0,21%
1 GBP 8,471722 0,01
0,11%
1 CHF 6,208290 0,01
0,09%
EUR - 1 mjesec 2018 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
KN EURUSDGBPCHF
=
KN EURUSDGBPCHF

INDEKSI

 • ZSE
 • Regija
 • Svijet
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
Zagrebačka burza
CROBEX* 24.04. 16:00  1.788,71
7,46
0,42
CROBEX10* 24.04. 16:00  1.039,86
6,26
0,61
CROBEXtr* 24.04. 16:50  1.130,43
4,70
0,42
CROBEXplus* 24.04. 16:50  1.018,45
0,00
0,00
CROBIS* 24.04. 17:30  112,45
0,03
0,03
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
Osvježi
CROBEX - 1 mjesec 2018 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - dionice (24.04.2018 16:00:08)

 • Promet
 • Rast
 • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ADRS2 419,00
0,72%
1.233.288,00
HT 163,00
1,24%
555.423,50
RIVP 39,20
0,00%
415.720,69
PODR 270,00
0,00%
365.240,00
ATPL 532,00
-3,27%
239.370,00
ERNT 1.145,00
1,33%
169.040,00
VLEN 9,15
-7,11%
115.114,95
ADPL 185,00
0,27%
101.298,00
TUHO 2.800,00
-3,45%
79.640,00
KRAS 424,00
0,00%
66.568,00
Redovni dionički promet:   3.791.994,91 kn
Redovni obveznički promet:   448.897,75 kn
CE ENTER promet:   59.643,60 kn
Blok promet:   0,00 kn
Sveukupni promet:   4.300.534,00 kn
Osvježi