NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

OTP INVEST Objavljeno: 21.05.2024
Tjedni komentar tržišta na dan 20.05.2024. - OTP Invest

Tjedni komentar tržišta na dan 20.05.2024. - OTP Invest

Dow Jones Industrial Average, S&P 500 i Nasdaq Composite postigli su rekordne razine, s Dow Jonesom koji je po prvi put prešao granicu od 40.000 bodova. U Europi, STOXX 600 blago je porastao, ali je oprez ECB-a smanjio optimizam oko daljnjeg ublažavanja monetarne politike. Japanske dionice porasle su unatoč slabostima u gospodarstvu, dok jen ostaje stabilan u očekivanju smanjenja kamatnih stopa u SAD-u. Kineska središnja vlada predstavila je povijesni paket pomoći za sektor nekretnina, dok podaci pokazuju da deflacijski pritisak i dalje opterećuje kinesko gospodarstvo. U Hong Kongu, indeks Hang Seng porastao je za 3,1% nakon objave paketa pomoći kineske vlade.

SAD

Dow Jones Industrial Average, S&P 500 i Nasdaq Composite porasli su na rekordne razine tijekom tjedna, pri čemu je Dow Jones po prvi put prešao granicu od 40.000 bodova. Kako su se zabrinutosti oko inflacije i kamatnih stopa činile da nestaju, dionice rasta nadjačale su ostale, djelomično zbog nižeg impliciranog diskonta na buduću zaradu. Glavni faktor koji je podržao raspoloženje bila je objava indeksa potrošačkih cijena (CPI) za travanj od strane Ministarstva rada, koji je bio u skladu s ili blago ispod očekivanja, za razliku od rezultata viših od očekivanih u prethodna tri mjeseca. Ukupne cijene porasle su za 0,3% u travnju, što je bilo malo ispod očekivanja, dok su osnovne cijene (bez hrane i energije) porasle za 0,3%, kako se i očekivalo. Inflacija je ostala koncentrirana u cijenama usluga, posebno troškovima prijevoznih usluga, koji su porasli za 0,9% tijekom mjeseca i 11,2% tijekom protekle godine. Isto tako i brojka maloprodaje impresionirala je investitore - ako se gleda kroz prizmu loših vijesti za ekonomiju koje se tretiraju kao dobre vijesti za dionice i inflaciju.

Ministarstvo trgovine izvijestilo je da je maloprodaja u travnju bila nepromijenjena u odnosu na konsenzusne procjene o rastu od 0,4%, dok je revidiralo svoju procjenu prodaje za ožujak prema dolje, s +0,7% na +0,6%. Podaci su uključivali dokaze da potrošači smanjuju diskrecijsku potrošnju, s padom prodaje kod trgovaca koji nisu na fizičkim lokacijama (uglavnom online) za 1,2%, dok se prodaja u restoranima i barovima nastavila smanjivati - pa čak i blago pala kada se uzmu u obzir više cijene. Iznenađenja u vezi s inflacijom i rastom pomogla su smanjenju prinosa na referentnu 10-godišnju američku državnu obveznicu na najnižu razinu u više od mjesec dana sredinom tjedna. Tržište neoporezivih municipalnih obveznica apsorbiralo je još jedan tjedan velikog izdavanja novih obveznica, pri čemu su nove ponude općenito imale snažnu potražnju. Spreadovi su se u početku proširili na tržištu investicijskih obveznica prije nego što su se suzili u drugoj polovici tjedna.

EUROPA

STOXX 600 porastao je za 0,4%, ali je pao s rekordne razine dosegnute tijekom tjedna. Oprezni komentari članova ECB-a djelovali su kao da hlade optimizam u vezi s ublažavanjem monetarne politike tijekom ove godine. Glavni burzovni indeksi bili su mješoviti. Njemački DAX pao je za 0,4%, dok je francuski CAC 40 pao 0,6%. Talijanski FTSE MIB porastao je 2,1%. U Ujedinjenom Kraljevstvu, FTSE 100 završio je blago niže. Godišnja stopa rasta plaća, bez bonusa, ostala je nepromijenjena na 6% u tri mjeseca do ožujka, što je bilo nešto više od prognoza. U privatnom sektoru, redovni rast plaća iznosio je 5,9%, što je malo manje od očekivanja Banke Engleske, koja prati navedeni pokazatelj. Međutim, činilo se da tržište rada popušta. Glavna stopa nezaposlenosti porasla je na 4,3%, dok su slobodna radna mjesta smanjena 22. mjesec zaredom. Europski ekonomist Tomasz Wieladek vjeruje da, ukupno gledano, podaci uvjetno podržavaju smanjenje kamatnih stopa u lipnju jer se čini da tržište rada trenutačno popušta. Međutim, upozorava da će kreatori politike morati obraditi još nekoliko objava podataka prije nego što odluče hoće li ublažiti stope.

Kreatori politike ECB-a Francois Villeroy de Galhau, Madis Muller i Martins Kazaks naznačili su da je smanjenje stope vjerojatno u lipnju, ali da je put nakon toga neizvjestan. Članica Izvršnog odbora Isabel Schnabel izjavila je za list Nikkei da trenutni podaci ne opravdavaju novo smanjenje u srpnju, dijelom zato što se čini da se proces dezinflacije značajno usporio. Guverner belgijske središnje banke Pierre Wunsch rekao je za Handelsblatt da je "prvih pola postotnog boda smanjenja kamatnih stopa gotovo sigurna stvar", ali da bi sporije ublažavanje politike od strane Federalnih rezervi moglo odgoditi daljnje poteze. Naglasio je da ne podržava drugo smanjenje stope u srpnju. Nadalje, industrijska proizvodnja u eurozoni porasla je drugi mjesec zaredom u ožujku, povećavši se za 0,6% na mjesečnoj razini. Naime, jači od očekivanog rezultat bio je potaknut rastom proizvodnje u Irskoj, podatkom koji je povijesno bio prilično nestabilan.

JAPAN

Japanske dionice završile su tjedan s porastom, pri čemu je indeks Nikkei 225 porastao za 1,5%, a širi TOPIX porastao za 0,6%. To je bilo unatoč slabostima u gospodarstvu i stabilnom jenu u očekivanju smanjenja kamatnih stopa u SAD-u, za razliku od neodlučne sklonosti strožoj monetarnoj politici od strane Banke Japana, što je također dovelo do umjerenog rasta prinosa na japanske državne obveznice. Investitori su se činili da zanemaruju slabost japanskog gospodarstva, kako je signalizirano slabijem od očekivanog izvješćem o BDP-u za prvo tromjesečje - godišnja kontrakcija od 2,0% u usporedbi s prethodnim tromjesečjem - što je djelomično uzrokovano negativnim utjecajem na rast zbog potresa koji je pogodio poluotok Noto u siječnju, kao i obustavom dijela proizvodnje automobila.

Ostala područja slabosti uključivala su kapitalne izdatke i vanjsku potražnju, dok su, s druge strane, snaga javne potražnje i privatne zalihe pružile potporu. Jen je završio tjedan uglavnom nepromijenjen u visokom rasponu od 155 JPY prema USD. To je bilo u kontekstu očekivanja da bi američke Federalne rezerve mogle smanjiti kamatne stope dvaput ove godine, dok se široko očekuje da će BoJ započeti daljnju normalizaciju monetarne politike-što bi moglo smanjiti kamatnu razliku između dviju ekonomija. Takva mogućnost mogla bi pružiti potporu jenu, koji se i dalje nalazi na povijesno niskim razinama unatoč tome što se investitori slažu oko toga da su japanske vlasti nedavno intervenirale dvaput na deviznim tržištima kako bi podržale valutu.

KINA

Kineske dionice nisu se mnogo promijenile nakon što je središnja vlada u petak predstavila povijesni paket pomoći za stabilizaciju posrnulog sektora nekretnina u zemlji. Shanghai Composite uglavnom je ostao nepromijenjen, dok je blue chip CSI 300 dodao 0,3%. U Hong Kongu, referentni indeks Hang Seng dobio je 3,1%. Narodna banka Kine (PBOC) smanjila je minimalni omjer predujma za 5% na 15% za kupce prve nekretnine i na 25% za kupce druge nekretnine u pokušaju da potakne potražnju. PBOC je također najavila da će ukinuti nacionalnu minimalnu razinu kamatnih stopa za hipotekarne kredite i omogućiti gradovima da sami odluče koje kamatne stope će naplaćivati. Paket potpore bez presedana došao je jer podaci nisu pokazali znakove preokreta u višegodišnjoj stambenoj krizi u Kini. Cijene novih kuća pale su za 0,6% u travnju u odnosu na prethodni mjesec, prema podacima statističkog ureda, što je 10. uzastopni mjesečni pad i najveći pad od studenog 2014. godine.

Investicije u nekretnine pale su za 9,8% u razdoblju od siječnja do travnja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, nakon pada od 9,5% u prvom tromjesečju. Podaci o inflaciji pokazali su da deflacijski pritisak i dalje opterećuje kinesko gospodarstvo. Indeks potrošačkih cijena u Kini porastao je za 0,3% u travnju u odnosu na prethodnu godinu, ubrzavajući s povećanja od 0,1% u ožujku i bilježeći treće uzastopno pozitivno očitanje. Međutim, indeks proizvođačkih cijena pao je za 2,5% u odnosu na prethodnu godinu, u usporedbi s padom od 2,8% u ožujku. Drugi podaci također su pokazali neujednačen oporavak kineskog gospodarstva. Industrijska proizvodnja porasla je iznad očekivanja za 6,7% u travnju u odnosu na prethodnu godinu, ubrzavajući s povećanja od 4,5% u ožujku. Međutim, ulaganja u fiksnu imovinu i maloprodaja rasli su manje od očekivanog, što ukazuje na anemičnu domaću potražnju. Stopa urbanih nezaposlenosti pala je na 5,0% s 5,2% u ožujku.

Svi fondovi društva OTP Invest

Izvor: OTP Invest / Hrportfolio.hr
Ključne riječi:
OTP Invest ~ fondovi ~ analiza ~ tržište kapitala ~ indeksi ~ ECB ~ SAD ~ kamate

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q2 - 2024)(na kraju Q2 - 2024)

(koji na 30.06.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +19,99%  5
Erste Quality Equity +16,28%  5
Capital Breeder +14,85%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,07290 0,00
-0,15%
GBP
0,84755 0,00
-0,04%
CHF
0,96970 0,00
0,08%
JPY
173,31000 0,16
0,09%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
95,51 €
01.07.2024
-0,64%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 31.08.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 31.08.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 02.07. 16:00  2814,36
-6,73
-0,24
CROBEX10* 02.07. 16:00  1683,44
-3,67
-0,22
CROBEX10tr* 02.07. 16:00  1873,97
1,72
0,09
ADRIAprime* 02.07. 15:38  2023,02
-0,41
-0,02
CROBISTR* 02.07. 16:31  174,9079
0,01
0,01
CROBIS* 02.07. 16:31  96,6249
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:13 02.07.2024)
(17:08:13 02.07.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ADRS2
62,00 €
0,32%
171.939,80 €
ERNT
196,00 €
-6,67%
167.763,50 €
SPAN
47,80 €
3,24%
67.966,90 €
KODT
1.610,00 €
1,26%
45.020,00 €
ZABA
17,90 €
-0,56%
42.368,30 €
KOEI
254,00 €
0,00%
35.824,00 €
RIVP
5,06 €
0,00%
27.944,40 €
KODT2
1.590,00 €
0,63%
25.440,00 €
CKML
10,40 €
0,97%
23.248,00 €
ADPL
12,90 €
0,78%
19.732,80 €
Redovni dionički promet:   
742.929,14 €
Redovni obveznički promet:   
93.995,86 €
Sveukupni promet:   
836.925,00 €