NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

ANALIZA Objavljeno: 12.09.2022
Što nam tržišta govore i što se može očekivati - XLIV

Što nam tržišta govore i što se može očekivati - XLIV

Datum analize: 12/9/2022

TRENUTNO STANJE:

Christine Legarde me opet nije razočarala. Po standardnom običaju Christina je napravila sve krivo za narod i EU, a sve kako treba za tradere koji jednostavno žele razoriti sustav i profitirati na pogrešnoj monetarnoj politici. Sada je kristalno jasno da je Christine Legarde dozvolila najgorem destruktivnom elementu financijskih tržišta da navale na EU i rade što hoće. Ono što će se dogoditi EU će izgledati kao kada morski psi proždru mrtvoga kita.

U klasičnoj političkoj maniri ECB je krenuo u agresivnu borbu protiv inflacije. Banke se nisu stigle pripremiti i državni proračuni umjesto da smanje deficite su ih zbog inflacije samo povećali, tako da je sada pokrenuta izrazito negativna spirala koja ekonomski može samo jako loše završiti. U tome ekonomskom stanju će svi, osim gore navedenih razornih elemenata, loše proći.

Odnosi koji su nastali na dan 9.9.2022. su otvorili vrata samo jednom smjeru. Do sada smo mogli govoriti o budućnostima, ali sada možemo samo govoriti o samo jednoj budućnosti koja će se dogoditi. Tako da od sada više nema previše sumnje gdje stvari idu.

US indeksi izgledaju kao da su našli dno. Iako sam mislio da će možda pasti još par postotaka ova razina je jako dobra. Unaprijedni P/E je 16 tako da s izlaskom zarada za mjesec dana se stvara mogućnost za još jedan val prema gore. Ako dođe do toga vala imati ćemo viši vrh i više dno i onda definitivno možemo govoriti o kraju trenda prema dolje. Prema tome kreira se obrazac za fundamentalno trgovanje koje znam iskoristiti jer imam kristalnu kuglu.

Nafta je propisno kolapsirala kao i benzin. Tako da bilo kakva priča o inflaciji i problemima inflacije u SAD-u sada definitivno postaje pluskvamperfekt. U EU je naravno stanje potpuno drugačije i inflacija je samo da neće pasti nego će i još narasti. To je jasno. Podatci također potvrđuju da je i moje predviđanje o ponašanju FED-a za sada točno.

Kako zna da je inflacija u SAD-u gotova, FED ne može reći da će prestati se boriti protiv inflacije, ali može nastaviti agresivni pričati protiv inflacije što je upravo ono što FED trenutno radi. Klasičan primjer Powellow govor koji je potpuno fundamentalno pogrešan, ali savršen kako bi se postigao FED-ov cilj. Podatci o nezaposlenosti prošli mjesec su pokazali da je FED svojom taktikom riješio najveći problem koji ima, a to je tržište rada.

Držeći burzu pod kontrolom natjerao je ljude da prestanu vjerovati da se može živjeti od YOLO trgovina i da se moraju vratiti nazad na posao. To je rezultiralo sa savršenim izvještajem o nezaposlenosti: rast broja radnih mjesta, rast udjela radne snage i rast stope nezaposlenosti upravo zato što je došlo do povećanja broja osoba koji traže posao.  Sada je samo potrebno dalje uvjeravati Wall Street da će se FED agresivno boriti protiv inflacije, iako su prave namjere FED-a u potpunosti drugačije i FED ih je uspio sakriti od svih.

Osobno ne mogu vjerovati da većina vrhunskih stručnjaka potpuno krivo analizira stanje u SAD-u i monetarnu politiku. Razlog tome je što nemaju fleksibilnost uma i donose zaključke na temelju potpuno krivih pretpostavki. Sada je jasno svima koji imaju inteligenciju iznad sobne temperature da u SAD-u neće biti recesije i da će inflacija pasti bez recesije. Upravo zato najveći izazov FED-a jeste da li će doći do povećanja kreditne aktivnosti banaka, a za to treba još malo vremena. U svakom slučaju sve se odvija po planu.

Moram reći da savršeniju monetarnu politiku od ove koju vodi Powell nisam vidio. Powell radi svoj posao maestralno. Interesantno je da Legarde svoj posao radi katastrofalno. Sigurno odlična tema za neki rad iz ekonomije.

HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:

Kristalna kugla radi savršeno budućnost je jasna. Do prošloga četvrtka su postojale budućnosti. Sada više ne postoje. Sada postoji samo jedna budućnost.

  • Krivulja prinosa u EU će se značajno nagnuti, ali ne s točkom pivota nego s paralelnim pomakom prema gore.
  • Kamatne stope u EU će narasti.
  • Inflacija će nastaviti rasti i mjere fiskalne i monetarne politike u EU će se pokazati potpuno neuspješnima.
  • ECB će intervencijama pokušati obraniti cijene obveznica, ali u tome neće uspjeti.
  • Rasta kamatnih stopa će značajno ugroziti profitabilnost banaka zbog cjenovnoga rizika.
  • Kreditni plasmani banaka će se pogoršati što će dovesti do smanjenja investicijskoga kreditiranja.
  • Fiskalna ekspanzija koja je sada temeljena na rastu socijalne pomoći se dovesti do značajnoga rasta deficita.
  • Rast deficita će kreirati spiralu rasta kamatnih stopa što će na kraju dovesti do smanjenja proračunske potrošnje i sloma proračuna s čime će biti okončana inflacija, ali s velikom cijenom na standard građana.
  • EU ekonomije će ući u dugotrajnu strukturnu inflaciju koja je standardno stanje stagflacijskoga ekvilibrija.
  • Nekoliko godina EU neće moći kreirati radna mjesta i ekonomski rast.
  • Zelena tranzicija će biti pojačana s detramentalnim posljedicama po ekonomiju i kvalitetu života.
  • EU regulativa će se značajno povećati kako bi politikom i zakonima nastojati riješiti ekonomske probleme. Na probleme pre velike regulacije, EU će odgovarati s još više regulacije što će dovesti do birokratske paralize sustava.
  • Doći će do političke netrpeljivosti unutar EU što će značajno onemogućiti normalno funkcioniranje. Kao rezultat ćemo imati nezadovoljstvo i stagnaciju.
  • U EU će doći do značajnoga pada standarda i gubitka konkurentnosti.
  • Inflacije u EU će do kraja godine biti značajno iznad 12% i godinama neće pasti ispod 5%.

S druge strane Atlantika predviđanja su puno jednostavnija: smanjeni deficit, smanjenja inflacije i povećanje ekonomskoga rasta. Toliko jednostavno.

Kineski A50 i Hang Seng stalno plešu oko istoga dna. Partija je pritisnula narod, a kako mi kažu prijatelji narod u Hong Kongu šuti. Znači da partija mora popustiti. Tako da sada mogu postaviti novu hipotezu.

Hiporeza: Partija će početi braniti burzu.

Hipotezu ću testirati sa dugim pozicijama u Hang Sengu i A50.

TAKTIKE I STRATEGIJE:

Što se tiče indeksa, kako oni nisu baš pretjerano imali trenda, primijenio sam savršenu strategiju trgovanja. Ako bi Nasdaq otišao gore ja bih ga prodao i čekao da padne, ako bi otišao gore onda bih ga kupio i čekao da naraste. Kako nema trenda, iako mi trgovanje nije bilo savršeno bilo je dovoljno profitabilno.

Također sam našao dugoročnu optimalnu strategiju za trgovanje US indeksima tako da je sada moram implementirati.

Pozicije u obveznicama su se pokazale bolje od zlatnoga rudnika. Točno predviđanje što će napraviti centralne banke mi je omogućilo dobru zaradu. Uzeo sam malo dobiti na talijanskim obveznicama jer ih ECB mora braniti. Sve ostalo sam jednostavno pustio. Schatzom se uskoro neće moći trgovati, tako da ga sada moram jahati sve dok mogu. Sve u svemu ova godina i trgovine obveznicama su bile jako zadovoljavajuće.

Kupio sam Hang Seng na temelju gore navedene hipoteze. Moram reći da nisam jako uvjeren u ovu hipotezu, ali mi je do sada trgovanje na temelju politike bilo jako dobro. Tako da mogu nastaviti.

Također sam trgovao s US 30-ogidšnjom obveznicom što je bilo dobro. Hipoteza da će FED ispeglati krivulju prinosa se za sada pokazuje točnom jer mi 5-ogidšnja i 10-ogidšnja donose novac.

Prodao sam euro, uzeo dobit, prodao opet. Planiram ovu poziciju ostaviti.

Kupio sam BBBY obveznicu.

Nemam puno dionica, ali ću se opet vratiti u FATMAN i banke za koji tjedan. Kako sada stvari stoje dionice ne idu nigdje pa nema smisla koristiti novac na dionice kada mi novac treba za futurese.

Doc. dr. sc. Neven Vidaković, prof. v.š.

Odricanje od odgovornosti: Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08920 0,00
0,00%
GBP
0,85525 0,00
0,13%
CHF
0,96300 0,00
0,18%
JPY
162,51000 0,48
0,30%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
90,40 €
15.03.2024
1,03%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 31.03.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 18.03. 15:54  2773,56
-23,04
-0,82
CROBEX10* 18.03. 15:54  1677,85
-8,91
-0,53
CROBEX10tr* 18.03. 15:54  1823,98
-9,68
-0,53
ADRIAprime* 18.03. 15:34  1894,14
-2,00
-0,11
CROBISTR* 18.03. 16:31  173,2127
0,01
0,01
CROBIS* 18.03. 16:31  96,3739
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:28 18.03.2024)
(17:08:28 18.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
256,00 €
0,00%
366.830,00 €
KODT
1.310,00 €
-7,09%
260.650,00 €
RIVP
5,00 €
0,81%
192.721,81 €
ADRS2
60,40 €
0,00%
180.758,00 €
ZABA
17,80 €
-0,84%
118.585,25 €
KODT2
1.300,00 €
-4,41%
102.820,00 €
7CASH
101,42 €
0,00%
100.405,80 €
PODR
161,00 €
-0,31%
85.403,50 €
HT
29,50 €
-1,01%
50.054,70 €
7BET
13,40 €
-0,22%
49.832,20 €
Redovni dionički promet:   
1.732.155,51 €
Redovni obveznički promet:   
536.010,20 €
Sveukupni promet:   
2.540.165,71 €