NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

POSLOVANJEObjavljeno: 27.05.2020
Ina i Janaf o Memorandumu o razumijevanju; objavili i sam Memorandum

Ina i Janaf o Memorandumu o razumijevanju; objavili i sam Memorandum

Memorandum o razumijevanju između Ine i Janafa neobvezujući je dokument, potpisan u kolovozu 2018. s ciljem stvaranja pretpostavki za donošenje poslovnih odluka koje osiguravaju veću profitabilnost i održivost rafinerijskog poslovanja Ine, a time i cijele kompanije, priopćeno je u utorak iz Ine, koja je objavila i memorandum.

Naime, iz Ine i Janafa su odvojenim priopćenjima, kojima su obje kompanije priložile i sam tekst memoranduma, reagirali na tekst u Nacionalu, koji piše da je došao do tajnog memoranduma između Ine i Janafa kojim hrvatski premijer dopušta izvoz hrvatske nafte u Mađarsku. Tako je samo od početka 2020. iz Siska u Mađarsku, umjesto u Rijeku, prebačeno 247 tisuća tona nafte, piše Nacional u tekstu u kojem tvrdi da memorandum potkopava nacionalne interese.

Ina: Memorandum - dvosmjerni tok između Janafovog terminala u Sisku i RN Sisak

Iz Ine u priopćenju ističu kako je Memorandum o razumijevanju neobvezujući dokument potpisan 21. kolovoza 2018. godine, objašnjavajući ga i u kontekstu Inina programa Ina R&M Novi smjer 2023.

"Ina je krajem 2018. godine započela s programom INA R&M Novi smjer 2023., koji podrazumijeva koncentraciju prerade nafte u Rafineriji nafte Rijeka te transformaciju lokacije u Sisku u industrijski centar. Cilj programa je pretvoriti gubitak od u prosjeku milijardu kuna godišnje u dobit te održati sigurnu i neprekinutu proizvodnji nafte i stabilni rad", navode iz Ine.

Ističu i da je kompanija, kako bi ostvarila tehničke preduvjete za taj strateški projekt, "prethodno donijela poslovnu odluku o potpisivanju Memoranduma o razumijevanju s Janafom koji podrazumijeva uspostavljanje bolje optimizacije transporta nafte između Janafovog Terminala Sisak i Rafinerije nafte Sisak".

Također, osigurana je i bolja optimizacija raspoloživih skladišnih prostora i fleksibilnost Ininog Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.

"Izgradnja dvosmjernog toka između Janafovog Terminala Sisak i Rafinerije nafte Sisak realizirana je u posljednjem kvartalu 2019. čime je Ini omogućena prodaja nafte na tržištu po tržišnoj cijeni i ostvarivanje veće ekonomske vrijednosti za naš proizvod. Nafta s hrvatskih polja se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka u skladu s logističkim mogućnostima, a dio se prodaje po tržišnim cijenama. Posljedično, riječka rafinerija prerađuje na učinkovitiji način 20 posto veće količine nafte u odnosu na ranije i one su dovoljne za pokrivanje potreba hrvatskog tržišta", ističu iz Ine u priopćenju.

Naglašavaju kako to donosi veću profitabilnost te kompaniji osigurava sredstva za financiranje projekata koji će pridonijeti održivom poslovnom modelu, što uključuje i ulaganje od oko 4 milijarde kuna u izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji.

Podsjećaju, naime, kako program INA R&M Novi smjer 2023. uključuje i izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka s ukupnim kapacitetom rafinerije od 4,5 milijuna tona godišnje, što pokriva potražnju na hrvatskom tržištu i izvoz.

"Naime, potražnja hrvatskog tržišta iznosi 2,7 milijuna tona godišnje. Trenutačno, Ina prerađuje otprilike 4 milijuna tona godišnje, od čega 1,9 milijuna tona prodamo na domaćem tržištu. Dakle, Ina ne samo da zadovoljava potražnju na hrvatskom tržištu, već i izvozi na druga tržišta", poručuju iz Ine.

Navode kako Memorandum, uz izgradnju dvosmjernog toka u Sisku, podrazumijeva i postavljanje odušne stanice u Rafineriji nafte Rijeka koja je u izgradnji te će služiti kao dodatna mjera zaštite okoliša i sigurnosti u radu podmorskog naftovoda Omišalj - Urinj.

"Također, Ina kao članica MOL Grupe ulaže maksimalne napore da poveća količine transportirane sirove nafte od Janafovog terminala Omišalj prema Mađarskoj i Slovačkoj, što će imati pozitivan utjecaj na Janaf i državni proračun", zaključuje se u priopćenju Ine.

Uprava Janafa: Donosimo poslovne odluke kojima je cilj pridonositi rastu i razvoju

Priopćenjem su reagirali i iz Jadranskog naftovoda (Janaf) iz kojeg ističu da Uprava planira i poduzima poslovne aktivnosti koje za rezultat imaju podizanjem prihoda i dobiti tvrtke te smanjivanje i kontroliranje rashoda. "Stoga društvo posljednjih godina bilježi konstantni rast i postiže rekordne poslovne rezultate te je jedno od najboljih i najstabilnijih hrvatskih gospodarskih subjekata. Isto tako, Uprava u svome radu nije donijela niti jednu odluka koja bi na bilo koji način ugrozila poslovanje društva te samim time narušila dobro poslovanje Janafa", poručuju iz te kompanije.

Diverzificirajući posljednjih godina poslovanje razvojem djelatnosti skladištenja nafte i naftnih derivata, privučeni su novi poslovni partneri te se Janaf pozicionirao kao nezaobilazni faktor u naftnom biznisu u ovom dijelu Europe. Usporedo s povećanjem prihoda od skladištenja, došlo je i do povećanja prihoda i od transporta nafte za postojeće i nove korisnike, naglašavaju iz Janfa.

Dodaju da su pokrenuti i veliki investicijski ciklusi koji povećavaju sigurnosti opskrbe naftom i naftnim derivatima, prihod i dobit za Janaf i sve tvrtke koje su poslovno vezane uz izgradnju projekata, izvoz usluga transporta i skladištenja, proračunske prihode lokalnim zajednicama i državi te direktno i indirektno utječu na povećanje zaposlenosti.

"Stoga ove činjenice idu u prilog tome kako Uprava Janafa donosi poslovne odluke koje imaju za cilj pridonositi rastu i razvoju društva i hrvatskog gospodarstva te stabilnosti opskrbe nafte i naftnih derivata članica Europske unije, kao i zemalja u okruženju", zaključuje u priopćenju Uprava Janfa.

Memorandum: Dvosmjerni tok u Sisku i odušna stanica u Rijeci

I Ina i Janaf su objavili i sam tekst Memoranduma o razumijevanju, koji ima četiri stranice, a 21. kolovoza 2018. potpisali su ga kao predstavnici Ine predsjednik Uprave Sandor Fasimon i član Uprave Ivan Krešić te predstavnik Janafa, a u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike.

Prema tekstu, Ina i Janaf potvrđuju kako među njima, u odnosu na predmet samog Memoranduma, zasad ne postoji ugovorni odnos, ali su suglasne da će raditi zajedno u duhu partnersta kako bi iskazale financijsku, administrativnu te upravljačku obvezu prema projektu kako je definirano tekstom.

U nastavku memoranduma se detaljnije govori o dvosmjernom toku između Janafovog terminala Sisak i Rafinerije nafte Sisak, pri čemu se navodi da je Ina iskazala potrebu da Janafov terminal bude u mogućnosti u svoje spremnike primati naftu iz smjera sisačke rafinerije. Time bi se toj rafineriji i Ininom istraživanju i proizvodnji omogućio stalan pristup dodatnom skladišnom prostoru na Terminalu Sisak.

"Ina i Janaf zaključit će sporazum o transportu nafte uz tržišne uvjete najkasnije kada Janaf bude tehnički u mogućnosti zaprimati naftu na svoj Terminal Sisak i ishodi sve potrebne dozvole. Stranke će nastojati istražiti mogućnost skladištenja nafte u Janafovom Terminalu Sisak na komercijalnoj osnovi. Ina, kao članica MOL grupe, uložit će maksimalne napore da poveća količine transportirane sirove nafte od Janafovog Terminala Omišalj prema Mađarskoj i Slovačkoj Republici, posebice za rafinerije MOL grupe", navodi se u Memorandumu.

U nastavku se detaljnije govori o radnjama koje Janaf namjerava poduzeti kako bi se omogućilo zaprimanje nafte iz sisačke rafinerije na Terminalu Sisak, među kojima su primjerice odabir izvođača radova, nabava potrebnih dijelova i opreme, realizacija građevinskih i instalacijskih radova na Terminalu, ishođenje svih potrebnih dozvola itd.

Memorandum detaljnije govori i o odušnoj stanici u Rafineriji nafte Rijeka, za čime je potrebu iskazao Janaf, a predviđa se da Ina poduzme radnje vezane uz to, od izrade projekta i ishođenja građevinske dozvole, nabave potrebnih dijelova i opreme, građevinskih i instalacijskih radova, ishođenja dozvola i sl.

Prema Memoranduma, očekivano vrijeme za završetak aktivnosti na dvosmjernom toku između Janafovog terminala Sisak i sisačke rafinerije bio je prvi kvartal prošle godine, a za odušnu satnicu u riječkoj rafineriji kraj trećeg kvartala 2019. godine.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina
Ključne riječi:
INA ~ Janaf ~ Memorandum

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08160 0,00
-0,36%
GBP
0,85768 0,00
-0,09%
CHF
0,98110 0,00
0,01%
JPY
163,52000 -0,88
-0,54%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,19 €
27.03.2024
-0,67%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 28.03. 14:19  2827,73
-14,68
-0,52
CROBEX10* 28.03. 14:09  1712,09
-4,27
-0,25
CROBEX10tr* 28.03. 14:09  1861,20
-4,64
-0,25
ADRIAprime* 28.03. 14:16  1917,44
-6,14
-0,32
CROBISTR* 27.03. 16:31  172,7653
0,08
0,05
CROBIS* 27.03. 16:31  96,038
0,01
0,01
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (14:20:25 28.03.2024)
(14:20:25 28.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
266,00 €
0,76%
268.126,00 €
MONP
8,00 €
-4,19%
178.868,25 €
HPB
230,00 €
-0,86%
126.370,00 €
7SLO
27,14 €
0,11%
111.213,23 €
HT
30,30 €
-0,33%
102.961,60 €
RIVP
5,12 €
-0,78%
82.297,86 €
7BET
13,87 €
0,65%
69.300,84 €
KODT
1.340,00 €
-2,90%
64.260,00 €
ADRS2
60,40 €
0,33%
60.996,00 €
ZABA
18,20 €
0,00%
51.376,20 €
Redovni dionički promet:   
1.323.523,89 €
Redovni obveznički promet:   
92.517,06 €
Sveukupni promet:   
3.201.040,95 €