NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

EKONOMIJAObjavljeno: 31.07.2007

Dukat će u Europi stati uz rame Nestlea

Mato Zadro: Pregovaramo o povratku naših proizvoda u Konzum. Mliječna industrija Dukat u prvih šest mjeseci na domaćem je tržištu ostvarila prihod od 750,8 milijuna kuna što je 7,5 posto manje nego lani u istom razdoblju (razlog je, kažu, prodaja Eurobeva), dok je istodobno prihod od prodaje na inozemnim tržištima rastao 22,3 posto dosegnuvši iznos od 275,6 milijuna kuna. Dukat je u tom razdoblju promijenio i vlasnika od kojega očekuje potporu za još snažniji iskorak u regiju. Za Poslovni dnevnik o strateškim planovina Dukata govori Mato Zadro, predsjednik Uprave. Buru, koju je više u političko-državnim strukturama nego javnosti izazvala vijest o prodaji Dukata, vlasnik E. Besnier stišao je obećanjem da ima ozbiljne razvojne planove koji će Dukat pretvoriti u bazu iz koje će 'osvajati' regiju uz zadržavanje svih kooperanata, zaposlenika te domaćeg menadžmenta. Proteklo je kratko razdoblje za ocjenu novih trendova, ipak, što je Lactalis već dao lideru hrvatskog tržišta mlijeka, a što sadrže strateški planovi?
Ulaskom u sastav Lactalis grupe, Dukat je preuzeo ulogu Lactalisova centra za upravljanje regijom, kojom postaje centar za razvoj i širenje mliječne industrije na području jugoistočne Europe, a što je ujedno i dugoročna strategija razvoja poslovanja Dukata. Početkom ove godine započelo je operativno poslovanje Dukatova povezanog poduzeća u Makedoniji, a početkom lipnja Dukat je ušao u vlasničku strukturu i partnerstvo s mljekarom Inmer iz Gradačca, jednom od najznačajnijih kompanija za preradu mlijeka u Bosni i Hercegovini. U Srbiji je u tijeku preuzimanje stopostotnog vlasništva Dukatove tvornice Somboled, a uz Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju značajnim tržišnim udjelima prisutni smo i u Sloveniji i Crnoj Gori. Od 1. siječnja 2008. godine pod odgovornost Dukata, uz tržišta bivše države, ulaze i tržišta Rumunjske, Bugarske i Albanije sa strategijom razvijanja i plasiranja Dukatova segmenta svježih mliječnih proizvoda te svjetski poznatih Lactalisovih brendova sireva - President i Galbani. Dva mjeseca nakon ulaska u sastav Lactalis grupe izvozimo svježe mlijeko na Lactalisova tržišta, s posebnim naglaskom na talijansko. Naime, Galbani, tržišni lider u proizvodnji sireva u Italiji te vodeći proizvođač talijanskih sireva u Europi, također u sastavu Lactalis grupe, kao sirovinu danas koristi hrvatsko, Dukatovo mlijeko. U bliskoj budućnosti planiramo širenje naših poslovnih aktivnosti i na zemlje srednje i zapadne Europe u vidu izvoza mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva. Prve reakcije tržišta na naše proizvode izuzetno su dobre i očekujemo izvrsan plasman Dukatovih proizvoda, koji mogu stati uz rame najvećim svjetskim brendovima poput Nestlea, Danonea i drugih.
Jedna od najava novoga vlasnika spominjala je i da će svaka grupa kooperanata imati razrađen vlastiti koncept povećanja proizvodnje...
Ključna komparativna prednost Dukata na hrvatskom tržištu upravo je izgrađen partnerski odnos sa kooperantima. Financijska, stručna i savjetodavna pomoć, nabava junica i repromaterijala, strojeva te izgradnja suvremeno opremljenih farmi za muzne krave glavne su odrednice našeg poslovanja s kooperantima te glavne odrednice društveno odgovornog ponašanja Dukata. Cilj nam je povećati količinu i kakvoću mlijeka koje otkupljujemo, a to je moguće jedino razvojem partnerskih odnosa s našim kooperantima. Zajedno sa njima radimo na podizanju kakvoće mlijeka, u skladu sa standardima EU, kako bi mlijeko i mliječne proizvode mogli plasirati i na inozemna tržišta. Dakle, i prije ulaska u sastav Lactalis grupe, Dukat je imao visoko razvijen odnos s kooperantima te djelovao u smjeru razvoja sirovine, što ćemo svakako i nastaviti. U prošloj godini uložili smo devet milijuna kuna vlastitih, obrtnih sredstava u razvoj poslovanja kooperanata, a do kraja ove godine taj iznos će narasti i do 11 milijuna kuna.
Koliko kooperanata danas opskrbljuje Dukat i s kojim količinama mlijeka?
Dukat je najveći hrvatski otkupljivač mlijeka sa tržišnim udjelom od 50%. Mliječnu sirovinu svakodnevno otkupljujemo od 16.000 kooperanata širom Hrvatske. U 2006. godini otkupili smo od hrvatskih mljekara ukupno 261 milijun litara mlijeka, što je povećanje od 10% u odnosu na godinu dana ranije. Do kraja ove godine otkupit ćemo 285 milijuna litara mlijeka te ponovno zabilježiti porast otkupa od 10% u odnosu na 2006. godinu. Vodeću poziciju Dukata u otkupu mlijeka ilustrira i podatak kako drugi po veličini otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj drži oko 20% udjela u otkupu mlijeka.
Ima li u proizvodima Dukata mlijeka iz uvoza?
Nema. Dukat koristi isključivo hrvatsko mlijeko za domaću proizvodnju i ne postoji opravdanje za praksu drugačiju od ove, domaće. Činjenica je da se poslijeratnih godina dogodio deficit mliječne sirovine u Hrvatskoj, te da su prerađivači mlijeka bili prisiljeni uvoziti mlijeko. Danas je situacija drukčija, hrvatskog mlijeka za domaću proizvodnju ima dovoljno, te svaki društveno odgovorni prerađivač mlijeka može koristiti hrvatsko mlijeko za preradu i na taj način razvijati gospodarstvo te nuditi kvalitetan i zdrav domaći proizvod. Dukat kontinuirano ulaže u razvoj primarne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj, te smo osigurali dovoljne količine mliječne sirovine za preradu na domaćem tržištu.
Kakva je suradnja Dukata s resornim ministarstvom, s obzirom na njihov projekt poticanja kapitalnih ulaganja u mliječne farme?
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva od velike je važnosti za razvoj primarne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj. Subvencioniranje proizvodnje mlijeka, podizanje farmi muznih krava i okrupnjavanje posjeda glavne su odrednice djelovanja Ministarstva poljoprivrede usmjerene prema proizvođačima mlijeka, jednako kao što su to odrednice poslovanja Dukata sa kooperantima širom Hrvatske. Zajedničkim djelovanjem resornog ministarstva te Dukata kao najvećeg prerađivača mlijeka u Hrvatskoj, proizvođačima je omogućen rast količine i kvalitete proizvedenog mlijeka, a što utječe na kvalitetu Dukatovih proizvoda. Utjecaj pozitivnih mjera Ministarstva poljoprivrede posebno je izražen u posljednjih nekoliko godina, kada je napravljen iskorak prema proizvođačima mlijeka a proizvodnja mliječne sirovine određena je kao jedna od ključnih gospodarskih grana u Hrvatskoj.
Hoće li se u spektru proizvoda Dukata uskoro vidjeti neki novi proizvod? Za razvoj asortimana ostaje nadležna isključivo ovdašnja tehnologija ili će biti i 'prijenosa' znanja iz francuskih laboratorija?
Lactalis je od strane Dukata odabran kao strateški partner jer garantira razvoj Dukata u svim segmentima poslovanja. Jedan od ključnih čimbenika uspjeha je razvoj novih i inovativnih proizvoda, a od Lactalisa, druge po veličini mliječne grupacije u svijetu, očekujemo pozitivne učinke korištenja njihove ekspertize. Dukat je kompanija koja na hrvatskom mliječnom tržištu diktira nove trendove. Samo u šest mjeseci ove godine lansirali smo osam novih proizvoda, iza čega stoje mjeseci istraživačkog rada. Potrošači od nas očekuju kontinuirano inoviranje, a to će nam omogućiti Lactalisovo znanje i iskustvo i već dokazani Dukatovi stručnjaci.
Ulazak Lactalisa u Dukat bio je popraćen nesporazumom s najvećim trgovačkim lancem, Konzumom. Nakon stanke ponovno je 'zaiskrilo', na policama Konzuma opet ili nedostaju mnogi proizvodi ili ih uopće nema. Iz Agrokora šturo pojašnjavaju: radi se o uobičajenoj fazi dogovaranja 'komercijalnih uvjeta'...
U tijeku su pregovori s Konzumom kako bi Dukat i Sirela proizvodi ponovno zauzeli mjesto koje im pripada na Konzumovim policama. Dukat je vodeća mliječna kompanija u Hrvatskoj koja svoju proizvodnju bazira na domaćoj sirovini, dakle hrvatskom mlijeku. Konzum je pak najveći trgovački lanac u Hrvatskoj, kojemu je u interesu prodavati domaći proizvod, te sam uvjeren da ćemo uspjeti dogovoriti uvjete poslovanja i nastaviti suradnju na obostrano zadovoljstvo, te zadovoljstvo Dukatovih potrošača i Konzumovih kupaca. Naši su proizvodi potrošačima dostupni u svim trgovačkim lancima širom Hrvatske, gdje bilježimo povećanje prodaje što nam govori u prilog lojalnosti Dukatovih potrošača, a kojima ovim putem zahvaljujem.
Hoće li se na hrvatskom tržištu pojaviti proizvodi iz inozemnih pogona Lactalisa, dogovara se možda suradnja s trgovcima?
Najjača Lactalisova robna marka svakako je President, koja se danas prodaje u više od 150 zemalja svijeta i predstavlja jednu od najprestižnijih svjetskih brandova u kategoriji sireva. President je već prisutan na hrvatskom tržištu, no svakako ćemo raditi i na plasiranju novih Lactalisovih proizvoda, primarno sireva, koji odgovaraju našem tržištu i podneblju.
Lactalis je s upravo završenim, dodatnim preuzimanjem uspio vlasnički udjel u Dukatu dići na 93,62%, ima li namjeru ustrajati na daljnjem, stopostotnom stjecanju udjela?
Lactalis je objavio javnu ponudu za otkup preostalih 8,5 % dionica Dukata, s namjerom da ostvari stopostotno vlasništvo nad Dukatom. Javna ponuda rezultirala je povećanjem udjela u vlasništvu Dukata sa 91,5% na 93,62% dionica, a kako je svakih 18 mjeseci moguće objaviti javnu ponudu za otkup preostalih dionica, Lactalis će zasigurno iskoristiti i slijedeću priliku za ponovnu javnu ponudu.

Izvor: poslovni.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,07440 0,00
0,43%
GBP
0,85573 0,00
0,04%
CHF
0,97440 0,00
-0,15%
JPY
164,62000 -1,01
-0,61%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,74 €
02.05.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 03.05. 16:00  2814,05
1,29
0,05
CROBEX10* 03.05. 16:00  1705,01
1,69
0,10
CROBEX10tr* 03.05. 16:00  1861,44
1,85
0,10
ADRIAprime* 03.05. 15:28  1903,40
11,48
0,61
CROBISTR* 02.05. 16:31  174,0345
-0,09
-0,05
CROBIS* 02.05. 16:31  96,5246
-0,07
-0,07
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (16:17:20 03.05.2024)
(16:17:20 03.05.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ATPL
52,40 €
-0,38%
106.393,20 €
HT
30,70 €
0,33%
82.551,40 €
ERNT
203,00 €
0,00%
61.825,00 €
SPAN
44,40 €
4,23%
57.678,00 €
PLAG
376,00 €
-2,08%
53.236,00 €
KOEI
264,00 €
0,00%
40.266,00 €
ADRS
80,00 €
-4,76%
36.378,00 €
7SLO
26,67 €
1,06%
33.622,12 €
KRAS
111,00 €
-0,89%
27.186,00 €
ARNT
31,40 €
-1,26%
25.845,00 €
Redovni dionički promet:   
738.730,51 €
Redovni obveznički promet:   
15.000,70 €
Sveukupni promet:   
753.731,21 €