NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

ANALIZA Objavljeno: 11.04.2023
Što nam tržišta govore i što se može očekivati - LIX

Što nam tržišta govore i što se može očekivati - LIX

Datum analize: 10/04/2023

TRENUTNO STANJE:

Kako kažu u onoj seriji "and just like that" sve je postalo jasno. Odluka OPEC-a da smanji proizvodnju nafte je potvrdila moju geopolitičku hipotezu. Činjenica da je OPEC odlučio smanjiti proizvodnju gurnula je naftu nazad na 80$. Da li će doći do probijanja točke otpora i trenda prema gore, još treba vidjeti.

Geopolitička situacija je sada više nego očita. Kina je oko sebe okupila zemlje s kojima planira promijeniti globalni svjetski poredak. BRIC plus Južna Afrika, Iran, Saudijska Arabija, a uskoro će im se pridružiti i drugi, će stvoriti novi dominantni svjetski blok. Najveće pitanje je da li će im se pridružiti i Turska. Ako Turska priđe ovome bloku cijela konstrukcija EU i temelji EU će biti pod velikim povećalom i dovedeni u pitanje. Turska kao i Rusija je dio Europe, ali nikada nije bila tretirana kao prava Europska zemlja. To dokazuje činjenica da pregovori o članstvu Turska u EU traju već desetljećima. Okretanje Turske od EU će jasno pokazati da EU nema nikakvu globalnu težinu. Grozna, ali istinita spoznaja.

Gledano unazad (a kako je Jay mene uvijek učio pogled unazad je 20/20) Kina je ovo napravila predivno. Prvo je provela deamerikanizaciju. Kinezi su sve negativne aspkete američke kulture zadnjih nekoliko godina u potpunosti eliminirali. Celebritizacija gdje netko puno zarađuje, a ništa ne radi je eliminirana. Fetišizacija burze je dokinuta s padom burzovnih indeksa od 50%. Društvene mreže su podređene poboljšanju mladih, a ne kvarenju mladeži. Partija je ispravno procijenila da ako Twitter zabrani pristup Trumpu, koji je bivši predsjednik SAD-a, možda netko pametan pomisli da može i zabraniti pristup Partiji na Tick-Tocku. To naravno se ne smije dozvoliti.

Ipak najvažniju stvar koju je Partija uspjela provesti jeste da je uspjela eliminirati najveću modernu pošast zapada: špekulaciju na nekretninama. Lijepo je partija rekla narodu: stan je za život, a ne za špekulaciju. Sada je jasno da je cijeli kolaps Evergrandea bio dio jasno detaljnoga plana da se cijena nekretnina stavi pod kontrolu i kontrolirano spusti. Sjetite se samo onih najava kako će "doći do kolapsa nekretnina u Kini" i da će taj "kolaps izazivati novu globalnu krizu". Sve te najave sada izgledaju smiješno. Naravno ako netko pročita moje blogove unazad vidjeti će da sam ja oduvijek pisao da nema nekretninskoga problema u Kini i da nema govora o nikakvom kolapsu.

Jednom kada je očistila svoju kuću, osnažila svoje zaleđe mogla je krenuti unaprijed i praviti saveze.

Priče o krizi u Kini i o tome kako će ih COVID-19 nula politike uništiti, su naravno bile priče s kojima se zapad tješio. Najednom kada se Kina otvorila, ekonomija im je procvjetala točno u trenutku kada ekonomija EU ulazi u recesiju. Inflatornoga vala nikada nije bilo. Kao da je to netko planirao? Svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna, kako piše na kraju filmova.

Posebno je važno naglasiti kako je Kina proces globalizacije sada okrenula u svoju korist kada je krenuo proces de-globalizacije. Inflacija u Kini nikada nije niti značajno narasla kao u zapadnim zemljama. Kina je tehnološki i proizvodno osnažila svoju ekonomiju upravo u trenutku kada je EU svoje proizvodne kapacitete, povlačenjem iz Rusije, značajno smanjila. Sada Kina može proizvoditi koliko hoće. EU je stavljena u poziciju da mora obnoviti svoje kapacitete. Naravno bilo kakvo pokretanje značajnih investicija u EU je sada nemoguće. Christine Lagarde je povukla toliko novca iz opticaja da su banke prestale kreditirati velike investicije. ECB je preuzeo idejnu politiku koju je HNB doveo do savršenstva: uvijek kada ekonomiji najviše treba centralna banka će napraviti najgoru moguću stvar.

Za ne povjerovati. U trenutku kada EU mora provesti svoj proces de-globalizacije, povećati svoju proizvodnju i provesti potpuno novu razvojnu politiku kako bi izbjegla strukturnu inflaciju, ECB je u potpunosti onemogućio kreditiranje banaka. Nedostatak investicije za vrijeme de-globalizacije će osnažiti strukturnu inflaciju i trajno oslabiti EU na svjetskoj pozornici.

Sada najednom i rat u Ukrajini postaje očit. Radi se o načinu da se napadne cijela strategija zapada i svi zapadni savezi. Točno kako je učitelj Sun Tzu propisao. Direktno iz knjige. Sada Kinezi imaju snagu, prijatelje i samo trebaju čekati da zapad oslabi.

I naravno počeo je proces dedolarizacija koji je također Kina planirala i pokrenula. SAD ima sreću da se proces dedolarizacija počeo događati u trenutku kada FED povlači novac iz opticaja i kada je zaduživanje države nemoguće. Tako da proces nije agresivan i destruktivan. Bilo koji drugi trenutak bi doveo o globalnoga kolapsa dolara.

Činjenica da je SAD udarila gornji limit duga i da se ne može zaduživati je značajno smanjila potražnju za dolarom u SAD-u tako da se proces kvantitativnoga smanjenja odvija vrlo smireno. Upravo zato je i slabljenje dolara bilo relativno kontrolirano do sada. Ukoliko bi SAD krenuo u masovnu fiskalnu ekspanziju održivost dolara bi došla u pitanje.

Zato je i SAD-u jako potrebno da se limit duga ne podigne nekoliko mjeseci. Za to vrijeme FED bi nastavio povlačiti novac iz opticaja i stabilizirao bi globalnu količinu dolara. Kada se podigne limit duga činjenica da Republikanci kontroliraju Kuću predstavnika bi morala smanjiti državnu potrošnju i uzročno-posljedično proizvodnju obveznica.

Kombinacija manje državne potrošnje s povlačenjem dolara iz opticaja, uz uvjet da FED ne slomi ekonomiju dizanjem kamatne stope, bi mogla učiniti globalne tokove stabilnima. Bilo koja devijacija od ovih uvjeta bi naravno značila totalni pičvajz.

Sve u svemu Kina je ovo odigrala briljantno. Dostojan protivnik.

Tržišta su izluđena. Toliko izluđena da sam i sam morao reducirati pozicije. Situacija je više-manje jasna, ali je pitanje da li će se i tržište ponašati jasno.

Krenimo od početka. S&P indeks je tehnički jak. Raspon od 3600-4200 drži i ako sve bude u redu izdržati će. Za proboj prema gore treba imati puno jače fundamente. S obzirom na očekivanja zarada i stanje ekonomije to je malo vjerojatno. Vjerojatno idemo prema dolje kao i prošli  kvartal u ovo doba. Tehnički i fundamentalno gledano S&P je visoko i skup je sa forward P/E omjerom iznad 18.

Ono što sada dolazi je CPI i FED. FED će vjerojatno prestati dizati, a i ako digne dići će samo za 0,25% i onda je to to. Činjenica jeste da je FED digao jako puno jako brzo. Inflacija pada već mjesecima i sada više nema potrebe za tako agresivnim ponašanjem.

Očekivanja za CPI za ožujak su 5,2%, a za temeljnu inflaciju su 5,6%. To je jako loše. Da bi razumjeli zašto je to loše trebamo razumjeti kako CPI funkcionira. CPI je mjerilo inflacija u ekonomiji. Najveći dio toga indeksa su hrana i energija jer to najviše i najčešće koristimo. Ostala dobra su puno manje zastupljena jer njih manje koristimo. Zato je CPI razdvojen na CPI (koji obuhvaća hranu i energiju) i temeljni (core) CPI koji to ne obuhvaća. Ako dođe do nekoga nagloga skoka cijena hrane ili energije narasti će CPI, ali ne i temeljni CPI. Kako su šokovi u hrani i energiji obično kratkoročni onda rast samo CPI, bez rasta temeljnoga CPI znači da se radi o privremenom šoku koji će proći.

Ako raste temeljni CPI, a CPI pada to znači da su cijene hrane i energije u padu, ali da cijene svega ostaloga rast. Ako temeljni CPI raste onda imamo inflaciju svega jer je inflacija ukorijenjena u očekivanjima. Upravo ono čega se FED bojao i naglašavao da to ne želi.

Naravno jedna lasta ne čini proljeće i ne može se reći da je proces smanjenja inflacija u SAD-u prestao. Naprotiv on se događa. Također gornja analiza je na očekivanim brojkama, stvarne tek trebaju izaći. Analiza zato nije poziv na paniku, ali predstavlja temelj za odlučivanje ako se očekivane brojke ostvare.

Proboj nafte iznad 80$ bi podigao i CPI. Ako se očekivanja ostvare i ako nafta probije prema gore smjer djelovanja je jako jednostavan. Morati ću ispolirati kristalnu kuglu jer će mi jako puno trebati.

DAX je tehnički jako slab. Nalazi se na vrhu, jako blizu najviših razina u povijesti u trenutku kada centralna banka provoditi izraziti restriktivnu monetarnu politiku. Takvo stanje se može opravdati ako se radi o početku restriktivne monetarne politike, ali ako se radi o restriktivnoj monetarnoj politici koja traje već godinu dana onda je nove vrhove teško opravdati.

Činjenica koja podupire DAX jeste da je fundamentalno jako stabilan. Forward P/E je nizak. Jedina stvar koja može srušiti DAX je pad zarada i pad očekivanja. Do toga mora doći kroz podatke ili neki eksterni šok.

Tržište rada je još uvijek jako jako i stabilno s obje strane Atlantika. Upravo zato mislim da FED mora prestati dizati. Tržište rada može jako brzo postati jako loše, a trebaju godine da se oporavi. Zato sam uvjeren da će FED prihvatiti malo veću inflaciju radi stabilnosti ekonomije. Pitanje na koje nema odgovor je: da li će i ECB imati toliko dalekovidnost i zašto je nikada nemaju?

Potrebno se vratiti na stagflacijski scenarij. Taj scenarij je sada u EU očigledan. U SAD-u postaje sve vjerojatniji, ali da bi bio potvrđen u obje ekonomije trebamo još malo čekati.

Izašao sam iz pozicije u robama, nakon toga su naglo odskočile i sada ponovo divljaju. Ako budem imao prostora ući ću kratak u WASDE izvještaj i onda vidjeti kako ću proći. Svinjetina malo pada malo raste. Tako da je to interesantno.

Obveznice su u totalnom neredu. Došlo je do značajnoga odvajanja kamatne stope centralnih banaka od kamatne stope na dvogodišnje obveznice. Razlog tome su naravno potpuno pogrešna očekivanja o tome da će centralne banke smanjiti kamatnu stopu.

Da bi došlo do smanjenja kamatne stope mora doći do nagloga pada inflacije. U recesiji to se redovito događa, ali sada nemamo inflaciju potražnje nego inflaciju ponude uzrokovanu deglobalizacijom. Znači da bi recesija samo dovela to pada realnoga rasta i smanjenja zaposlenosti ne i do smanjenja inflacije. Odnosno nova recesija bi bila staglacija. Upravo zato bilo kakva priča o tome kako će centralne banke naglo smanjiti inflaciju je priča jednodimezionalne analize koja nema smisla.

Na ovo se također mora nadovezati i kvantitativno povećanje. Ne znam točno u kojoj verziji ekonomije s viskom inflacijom centralna banka može raditi kupnju obveznica bez da destabilizira ekonomiju. Većina analitičara miješa povećanje količine novca s davanjem kratkoročne likvidnosti bankama. Likvidnost  koja je dana bankama ne povećava količinu novca u realnoj ekonomiji. Bilo kakvo ponovno kupovanje obveznica bi povećalo količinu novca u ekonomiji i destabiliziralo bi inflatorna očekivanja. Tako da neki novi QE trenutno nije opcija.

Najbolja stvar koja se može dogoditi jeste da inflacija uspori i onda centralne banke iz restriktivne prijeđu u neutralnu monetarnu politiku. U tome slučaju će se dogoditi blago smanjenje kamatnih stopa, ali naglo ne.

Pad kratkoročnih kamatnih stopa je također i smanjio nagib krivulje prinosa. Sada je restriktivna monetarna politika oslabljena što je vjerojatno dobro jer će šokovi monetarne politike na ekonomiju biti manji.

Ako inflacija ne padne, i to jako puno jako brzo, pitanje je dana kada će obveznice u EU kolapsirati. Jedino što drži cijenu obveznica u SAD-u jeste činjenica da SAD već mjesecima nije izdala niti jednu novu obveznicu. Činjenica da obveznice u SAD-u nisu kolapsirale daje snagu i cijenama obveznice u EU i ništa drugo.

Za EU je dodatan problem deficit država koji se ne smanjuje. Francuska je upravo objavila deficit za dva mjeseca u iznosu od 50 milijardi Eura. Netko ima mora dati novac državama za deficit, a kako banke imaju sve manje novca, banke moraju novac uzeti iz realne ekonomije. I sada je krug zatvoren. Kinezi su me stvarno impresionirali. Dugo vremena nisam vidio nešto ovako detaljno isplanirano i savršeno provedeno.

Ukoliko nafta naraste i/ili inflacija ne padnu svi koji imaju obveznice će shvatiti da imaju nešto jako skupo što nitko drugi ne želi i onda ćemo ponovo imati veliki pad. Sada je samo pitanje kako to pravilno protrgovati.

HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:

Nemam hipoteza. Najznačajnija hipoteza o nafti se ostvarila. Sada moram vidjeti kako će se to preliti na tržište. Na sceni su novi odnosi, ali to ne mora nužno značiti da će se na burzi bilo što promijeniti.

Promjena stanja u ekonomiji nije promjena stanja na tržištu. Za definiranje novoga sustava mora doći do strukturne promjene na burzi, a to za sada nemamo.

Sljedeći tjedan počinju i rezultati zarada poduzeća. Sa svim što se događa u Travnju najbolje je baviti se kratkoročnim trgovanjem i onda vidjeti da li se može bilo što napraviti. Vrijeme je za smanjenje pozicija i povećanje kontrole nad portfeljem.

TAKTIKE I STRATEGIJE:

Iako nisam zadovoljan svojim trgovanjem imao sam nekoliko jako dobrih pozicija. U vikend kada je OPEC odlučio smanjiti proizvodnju ušao sam s dugačkom pozicijom u nafti. Nakon nekoliko dana sam uzeo dobit jer mi se ne čini da će sada krenuti val prema gore. Iako sam spreman ponovo uskočiti u poziciju.

Kupio sam zlato preko futuresa i preko opcija. Tu poziciju još uvijek držim, posebno u opcijama gdje sam trenutno theta pozitivan. Pozicija je također u plusu.

Prodao sam prosinac FED funds future jer ne očekujem da će doći do brzoga i značajnoga smanjenja kamatne stope. Nakon objave nezaposlenosti i tu sam u plusu.

Tjedan sam završio s kratkom pozicijom u DAX-u i NASDAQ-u i manjoj kratkoj poziciji u dvogodišnjoj njemačkoj obveznici. Nisam siguran u ovu poziciju, ali želi biti barem malo kratak obveznice. Još moram smisliti kako se pozicionirati i preko čega u obveznice.

Izašao sam iz dobara osim svinjetine gdje još uvijek držim poziciju.

Doc. dr. sc. Neven Vidaković, prof. v.š.

Odricanje od odgovornosti: Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.
Ključne riječi:
tržište kapitala ~ ulaganje ~ investiranje ~ analiza ~ FED ~ ECB ~ OPEC

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,07180 0,00
-0,02%
GBP
0,85478 0,00
-0,02%
CHF
0,97870 0,00
0,11%
JPY
168,27000 0,74
0,44%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,43 €
29.04.2024
-0,35%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 30.04. 16:00  2806,29
5,36
0,19
CROBEX10* 30.04. 16:00  1701,99
-0,58
-0,03
CROBEX10tr* 30.04. 16:00  1858,15
-0,63
-0,03
ADRIAprime* 30.04. 15:54  1888,95
1,40
0,07
CROBISTR* 30.04. 16:31  174,1211
-0,01
0,00
CROBIS* 30.04. 16:31  96,5928
-0,01
-0,01
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:07:38 30.04.2024)
(17:07:38 30.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
268,00 €
0,75%
228.906,00 €
KODT2
1.520,00 €
0,66%
209.860,00 €
SPAN
41,30 €
-7,40%
183.575,90 €
CKML
10,30 €
0,00%
127.431,60 €
RIVP
5,08 €
0,79%
119.346,28 €
ADRS2
60,40 €
-3,21%
105.779,60 €
PODR
157,00 €
0,00%
89.987,00 €
KODT
1.540,00 €
0,65%
62.380,00 €
7BET
14,01 €
0,72%
62.318,45 €
ERNT
205,00 €
0,99%
50.904,00 €
Redovni dionički promet:   
1.545.342,67 €
Redovni obveznički promet:   
62.500,00 €
Sveukupni promet:   
1.607.842,67 €