NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

BURZE, DIONICEObjavljeno: 12.01.2009

Gvozdanović: Rast s početka godine neće potrajati

Tijekom 2008. godine, društvo je uslijed krize u fondovskoj industriji doživjelo i vlasničke promjene, pri čemu je jedini vlasnik kompanije postala tvrtka Tekoma, u vlasništvu Vesne Njavro. O očekivanjima za 2009. godinu i planovima Business.hr je razgovarao s Igorom Gvozdanovićem, članom uprave.

Počela je nova godina, što planirate ponuditi tržištu?

Očekujemo da će situacija biti slična lanjskoj što se tiče razine likvidnosti na tržištima kapitala, ali s vijestima koje će najaviti polagani povratak ulagača i povjerenja na tržište kapitala i općenito u financijski sektor. Naravno, puno će ovisiti i o samoj situaciji na tržištu kapitala. U politikama ulaganja, pokušat ćemo dati prinos koji će biti primamljiv ulagačima. Nastojimo biti brži u alociranju imovine, kao što je bio slučaj u 2008., kada smo s oba fonda bili među prvih pet tijekom cijele godine. Početkom ove godine ostvaruje se rast u čemu vidimo priliku, ali smo konzervativni u procjenama i vjerujemo da takav rast neće dugo potrajati. U svakom slučaju, naša će se politika ulaganja zasnivati, kao i dosad, na ulaganju u najlikvidnije vrijednosnice kompanija koje tradicionalno isplaćuju visok postotak dividende.

Defanzivni su sektori ipak podbacili u 2008. a imali smo i jak rast brodarskog sektora bazirano na rastu BDI indeksa do polovice godine nakon čega je uslijedio strahovit pad. Tako ispada da nema nikakvog kompasa, odnosno jasnih pokazatelja trendova koji se mogu razabrati. Obzirom na to, kako se planirate pozicionirati, u koje dionice i koje sektore?

Preferiramo oprezan i selektivan proces odabira pozicija uz prethodne pažljive analize. Kako globalno tako i u regiji - to znači oba fonda Platinum Blue Chip i Platinum JIE - ulagati će prvenstveno u kompanije koje su prošle najveće razvojne faze svog životnog ciklusa odnosno u one koje su etablirane na tržištu a posluju u industriji koja sama po sebi ima visoke ulazne barijere. To će ujedno biti dionice koje tradicionalno isplaćuju dividendu, a za koje smatramo da su tijekom zadnjih nekoliko godina bile izvan naročitog fokusa ulagača zbog pomanjkanja velikog prostora za rast operativnog profita tih kompanija.

Takav način pozicioniranja, a po raznim sektorima od kojih se zanimljivim posebno u 2009. čini tehnološki, potpuno odgovara našoj politici ulaganja kojom Platinum fondove nastojimo pozicionirati kao najmanje rizične među dioničkim fondovima. Danas je dobro vrijeme kada ulagači s dugoročno slobodnim sredstvima mogu ponovo graditi odličan i dugoročno ispravan portfelj. Kriza u isto vrijeme pruža i brojne dobre mogućnosti za ulaganje.

Koja bi to tržišta mogla biti?

Azija je ove godine krenula dobro nakon što je prošle godine dosta izgubila a ako će planovi nove američke administracije biti na pravom putu to će najviše i najbrže dići one koji su najviše izgubili. Isto tako, američko tržište prvo je ušlo u krizu no moglo bi i prvo izlaći. Tamo ima odličnih podcijenjenih dionica. Smatramo da je najsigurnije ulagati u defanzivne sektore, primjerice dionice farmaceutskih i duhanskih kompanija i slične koje isplaćuju visoku dividendu. Tako primjerice, ako HT isplaćuje dividendu s prinosom deset posto, onda je nama to dugoročno dobro ulaganje.

Fluktuacija cijene utječe na psihologiju naših ulagača, ali ako se gleda ulagač koji u fond ulaže kako se i treba ulagati, na rok duži od tri ili pet godina, za svoju djecu ili svoju mirovinu, onda je to jako dobro ulaganje.

Ako likvidnost u 2009. u regiji ostane na razini sličnoj ili nižoj od one u 2008. kako će to utjecati na vašu politiku ulaganja?

Većih problema nismo imali ni tijekom najgorih dana prošle godine jer je izvor dijela imovine stabilan odnosno potiče od investitora s dužim horizontom ulaganja, te od osnivača društva. Izvor ostalog dijela imovine pod upravljanjem su naši ulagači koji su svjesni da Platinum fondovi ulažu sigurno te su odlučili dugoročno biti uz nas što je i jedini pravi način ulaganja kad je riječ o dionicama odnosno dioničkim fondovima. Onaj dio ulagača koji je računao na ostvarivanje velikih prinosa u kratkom razdoblju ili je već izašao iz naših fondova ili je korigirao svoja očekivanja sukladno uvjetima ali i općepoznatoj činjenici da su dugoročno pažljivo odabrane dionice prilično isplativo ulaganje. Sada preostaje vidjeti koliko će realno gospodarstvo vremenski ali i 'prihodovno' patiti.

Ukoliko to razdoblje bude kraće odnosno ako američka administracija i središnje banke nastave ovakvu politiku, tržište kapitala ranije će najaviti oporavak gospodarstva kao što je najavilo i recesiju. U međuvremenu, potrebno je raditi na kvalitetnijoj globalnoj regulaciji a na što se osvrnuo i George Soros: kontrolirati i onemogućiti prekomjerno korištenje financijske poluge u kojoj banke i druge financijske institucije mogu raditi leverage od 30 ili više naprama 1, što u stvari i kreira balone na tržištu. U svakom slučaju, prosječan globalni ulagač je sad puno svjesniji rizika i trebat će više vremena da se povjerenje ponovno uspostavi. Iz tog razloga ne računamo na navalu ulagača ove godine bez obzira na marketing i promotivne akcije koje ćemo nuditi. Očekujemo ulagače dužeg horizonta ulaganja koji prepoznaju našu posvećenost kvaliteti.

Tko su novi vlasnici Platinum investa i koliko je kriza utjecala na odluku bivših vlasnika da prodaju?

Platinum ima novog/starog vlasnika, to je tvrtka Tekoma, osnovana 1988. godine i u obiteljskom je vlasništvu. Tekoma je bila među početnim osnivačima Platinuma. Danas je očito da je bila, onaj sa najdužim horizontom i motivirana da dugoročno ostane u ovom poslu. Zato, nije bilo nikakvih velikih promjena, tek su neki od početnih osnivača i ulagača izašli iz vlasništva prije svega pod izmjenjenim okolnostima koje je donijela financijska kriza prošle godine. Politika ulaganja Platinum fondova koja težište stavlja na likvidnost i konzervativnost sugerira dugoročni kontinuitet poslovanja društva što ukazuje da na domaćem tržištu želimo biti prisutni i za pedeset godina.

U 2008. se puno pričalo o tome koje tvrtke će uopće preživjeti godinu. I još uvijek nije zaboravljeno ni osnivanje Interventnog fonda ni priče o likvidaciji fondova i cijelih društava?

Hanfa je osnovala Interventni fond, što je dobrodošao potez na koji bi se svaki odgovoran i predostrožan regulator opredijelio. Predsjednik uprave Ante Samodol je onemogućio nastanak situacije u kojoj bi netko bio u poziciji kritizirati rad Agencije zbog toga što je eventualno neki fond prolazio mučnu likvidaciju po prilično diskontnoj cijeni udjela. Interventni fond je osnovan da bi predstavljao sigurnosnu mrežu prije svega zbog nekih fondova koji su u kratkom roku iskazivali superiorne prinose ulaganjem u rizične i poprilično nelikvidne dionice u, primjerice, Crnoj Gori i Makedoniji.

Što se tiče Platinum fondova, mi imamo vrlo likvidne dionice u svojem protfelju i kad bismo se kojim slučajem sutra odlučili likvidirati bilo koji fond, zatvorili bi svaku poziciju isti dan po tržišnoj cijeni što je dio filozofije ulaganja Platinuma. Posebno je to učvršćeno novim promjenama. U Platinumu smo se postavili krajnje racionalno, smanjili troškove, dio poslova riješili kroz outsourcing, tako da možemo izdržati do oporavka tržišta. Cilj nam je raditi na razvoju prepoznatljivosti Platinumovih fondova kao solidne platforme za dugoročna ulaganja. Ne očekujemo i ne obećajemo čuda. Ni naši ulagači ni osnivači ne očekuju uspjeh preko noći. Spremni smo solidno i dugoročno, profesionalno raditi s najboljim znanjem. Bilo bi pretenciozno reći koliki udjel na tržištu želimo za godinu dana, no sigurni smo da ćemo opstati i s godinama postajati prepoznatljiviji i značajniji.

Imate li kakvu projekciju rasta Crobexa u 2009?

Ovisit će o kretanjima na svjetskim burzama, te o ukupnoj makroekonomskoj situaciji u zemlji. Još uvijek nema jasnog pokazatelja preokreta trenda. Volatilnost će kao i veći dio prošle godine obilježiti dobar dio ovog razdoblja. Na domaćem tržištu mala je likvidnost i sudeći po očekivanoj stopi usporavanja gospodarskog rasta očekujemo stabilizaciju i vjerujemo da će tržišta kapitala do kraja godine najaviti boljitak realnog gospodarstva ukoliko na globalnoj razini recesija ne potraje dulje od idućih dvanaest mjeseci. Od presudne važnosti biti će uspjeh koordiniranih akcija vlada i središnjih banaka ključnih gospodarstava. Ipak, u 2009. ne očekujem ponavljanje minusa iz 2008. a uz dobar portfelj u optimističnom scenariju moguć je i oporavak, što su naznačili prvi dani 2009. Oprezan sam optimist te bih sada portfelj orijentirao prije svega na dividendu i sigurnost uz naravno kvalitetnu diverzifikaciju ulaganja.

Izvor: business.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08660 0,00
0,31%
GBP
0,85850 0,00
0,01%
CHF
0,98220 0,00
0,22%
JPY
168,33000 -0,10
-0,06%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
98,67 €
15.05.2024
2,56%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 16.05. 16:00  2822,34
6,09
0,22
CROBEX10* 16.05. 15:53  1705,85
1,01
0,06
CROBEX10tr* 16.05. 15:53  1881,98
1,10
0,06
ADRIAprime* 16.05. 16:00  1934,50
3,59
0,19
CROBISTR* 16.05. 16:31  174,0743
0,04
0,02
CROBIS* 16.05. 16:31  96,4548
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:04:30 16.05.2024)
(17:04:30 16.05.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ZABA
17,60 €
1,44%
171.004,00 €
ERNT
207,00 €
0,00%
78.442,00 €
ADPL
13,00 €
0,00%
68.689,45 €
KOEI
262,00 €
0,77%
67.098,00 €
RIVP
5,14 €
1,18%
44.363,58 €
ADRS2
60,80 €
-0,98%
43.085,40 €
PLAG
360,00 €
-2,17%
41.232,00 €
PODR
158,00 €
0,00%
34.604,00 €
HT
30,50 €
-1,61%
31.328,60 €
7BET
14,26 €
-0,35%
30.872,94 €
Redovni dionički promet:   
823.170,82 €
Redovni obveznički promet:   
30.498,80 €
Sveukupni promet:   
853.669,62 €