NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

BURZE, DIONICEObjavljeno: 04.04.2013

RBI: MOL, LUKoil, Azoty Tarnow i PKO BP najatraktivnije dionice u regiji

Analitičari Raiffeisen Bank International AG-a (RBI) nadaju se oporavku gospodarstva u drugoj polovini ove godine, stoji u najnovijoj analizi RBA. "Gospodarska aktivnost u Europi, kao i u SAD-u, i dalje je usporena. Premda vodeći pokazatelji, kao što su proizvođački indeks američkoga ISM-a i IFO indeks poslovne klime u Njemačkoj, neprestano ukazuju na bolje raspoloženje među kompanijama, prave činjenice poput novih narudžbi tek trebaju potvrditi to poboljšanje", izjavio je Peter Brezinschek, direktor Raiffeisen istraživanja. No, ipak je taj stručnjak pun pouzdanja. Još bi prije kraja prvoga polugodišta neto izvoz trebao dati prve naznake gospodarskoga rasta i potom potaknuti ulaganja.

Snažna tržišta rada i povoljna kretanja plaća zaposlenika u ključnim zemljama eurozone oko Njemačke ukazuju i na uzlazni trend privatne potrošnje. "Pad stope inflacije za 2013. godinu otvorit će dodatan prostor za povećanje realnoga dohotka. Ipak, očekujemo da će učinci prihoda imati veću ulogu tek od 2014. godine nadalje", govori Brezinschek.

Na prvi su pogled predviđanja rasta ovogodišnjega BDP-a u eurozoni slaba, na razini 0,1 posto uz negativan predznak budući da bi prva polovina godine mogla proteći prilično oprezno. Gledajući u cjelini, trend u idućih 12 do 18 mjeseci trebao bi biti uzlazan. No, divergencija gospodarske aktivnosti unutar eurozone vjerojatno će trajati nešto dulje. Proračunska smanjenja provedena u SAD-u u ožujku u skladu su s projekcijom rasta BDP-a naših analitičara za 1,5 posto u 2013. godini.

Globalna likvidnost pogoduje ulaganju
Izuzetna povećanja cijena dionica tijekom prvih nekoliko mjeseci 2013. godine dovela su do približavanja ili čak premašivanja rekordnih vrijednosti nekih tržišnih indeksa. Globalna likvidnost, uz očekivanja gospodarskoga oporavka u drugoj polovini godine, pogoduje klimi za ulaganje. Dokle god vodeći pokazatelji opet ne padnu, kao što je bio slučaj 2012. godine, pozitivna kretanja cijena će se nastaviti.

Premije prinosa korporativnih obveznica također bi mogle ostati na povijesno niskim razinama. Među čimbenicima rizika su sastavljanje nove vlade u Italiji, budući ciparski poslovni model te otpor nastavku provođenja reforma u Francuskoj.

Kretanje tečaja eura u odnosu na dolar
Od početka godine na kretanje tečaja EUR/USD trag uglavnom ostavlja dužnička kriza u državama članicama eurozone. "Čim bude uspostavljena vjerodostojna vlada, nesklonost riziku na tržištima ponovno će se smanjiti. Posljedično će opet doći i do smanjivanja razlike u prinosima.

Ako tako bude, euro će ubrzano jačati i njegov će se tečaj pomicati prema razini od 1,35 u odnosu na dolar. No, još uvijek je tu rizik nepostizanja dogovora o održivoj talijanskoj vladi", stoji u izvještaju o strategiji Raiffeisen istraživanja za drugo tromjesečje 2013. godine.

Bolji potencijal prinosa europskih dionica na dulji rok
Promatrajući indeks S&P 500, faze rasta u kojima je zabilježen novi rekord povijesno su trajale nešto kraće od pet godina, uz porast cijena za zamašnih 155 posto u prosjeku. Sadašnji je rastući trend započeo prije točno četiri godine i tržište je do ovoga trenutka uspjelo porasti za približno 130 posto. Ta zapažanja potvrđuju da je ciklus američkoga tržišta kapitala ušao u početnu fazu zrelosti.

Na europskomu tržištu dionica kretanja su mješovita, uglavnom zbog pada korporativnih rezultata u perifernim zemljama članicama te visokoga pondera financijskoga sektora.

"Uzmemo li u obzir trajno povoljne uvjete financiranja i gotovo nepromijenjena kretanja na tržištu rada, ne očekuje se skori kraj trenda porasta zarada", kaže Helge Rechberger, voditelj istraživanja tržišta dionica. "Prilično visoke američke marže u ovomu trenutku ukazuju na to da se na dulji rok mogu očekivati znatno niže stope rasta zarada od prosječnih. U Europi su, s obzirom na niže početke razine i potencijal gospodarskog oporavka, izgledi u tomu pogledu povoljniji".

Rast u SIE-u tek u drugom polugodištu
Opsežni napori za postizanje proračunske konsolidacije i skromna povećanja realnoga dohotka već neko vrijeme sputavaju domaću potražnju na području SIE-a. Sad su i stope rasta BDP-a u regiji, izuzev nekoliko iznimaka, također skliznule u negativno područje. Dok većina zemalja Srednje Europe (SE) te Jugoistočne Europe (JIE) upravo pogađa očekivano smanjenje gospodarske djelatnosti, zemlje ZND-a bilježe pozitivne stope rasta.

Recesija u velikomu dijelu eurozone prouzročila je znatan pad neto izvoza."Do značajnijega poboljšanja stopa rasta diljem SIE-a doći će tek u drugoj polovini godine. I u Austriji će se blagi napredak u pogledu rasta zamijetiti vjerojatno tek poslije proljetnoga tromjesečja", riječi su glavnog analitičara Brezinscheka.

Za regiju SIE-a se u 2013. godini očekuje stopa rasta BDP-a na razini 2,0 posto (prethodna godina: 2,0 posto). Što se tiče podregija, SE će zabilježiti rast za 0,5 posto (prethodna godina: 0,6 posto), SIE 0,9 posto (prethodna godina: -0,3 posto) te ZND za 2,8 posto (prethodna godina: 3,1 posto). Kad to usporedimo s eurozonom, za 2013. godinu se očekuje negativna stopa rasta BDP-a od -0,1 posto (prethodna godina: -0,5 posto). U Austriji će se zadržati rast BDP-a na razini 0,5 posto. Prvi poticaj ove godine doći će od izvoza (s porastom za 1,9 posto) i ulaganja (za +0,9 posto).

U ovoj godini Raiffeisen analitičari ne očekuju oporavak pa bi 2013. mogla biti peta godina recesijskih kretanja u Hrvatskoj. Posebno teška bit će prva polovina godine u kojoj će nepovoljna kretanja predvoditi osobna potrošnja i investicije. Dašak optimizma trebala bi donijeti druga polovina godine. Uz uobičajeni optimizam tijekom turističke sezone i pozitivan utjecaj na neto izvoz roba i usluga, očekujemo i pokretanje investicija financiranih sredstvima iz EU fondova, posebno u područjima zaštite okoliša, obnovljivih izvora energije i prijevoza. Uz to, imperativ je nastaviti fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme kako bi se zaustavila neodrživa dinamika rasta javnog duga.

Snažna potražnja za državnim obveznicama SIE-a
Zbog iznimno niskih prinosa u eurozoni znatno se povećalo zanimanje za državne obveznice SIE-a. Snažna inozemna potražnja za državnim obveznicama SIE-a pridonijela je sniženju razina prinosa. Stručnjaci Raiffeisen istraživanja predviđaju da bi prinosi na državne obveznice diljem regije do sredine godine mogli ostati na uglavnom nepromijenjenim razinama. Tu pretpostavku podržava nastavak smanjenja kamatnih stopa zbog opadanja stopa inflacije.

Analitičari vide potencijal za tržišta kapitala SIE-a, na kojima do kraja drugoga tromjesečja očekuju povećanje indeksa između 4 i 9 posto. Što se uspješnosti tiče, prednjačiti bi mogao Istanbul, a slijedili bi ga Bukurešt i Beč.

Sve dok je kretanje tečaja EUR/HRK stabilno, HNB će nastaviti podržavati visoku likvidnost na tržištu, koja još uvijek ne utječe na realni sektor gospodarstva, ali omogućava jeftino kratkoročno financiranje Države. Sukladno tome, kamatne stope i prinosi na trezorske zapise zadržavaju se na niskim razinama. Visoka likvidnost na inozemnim tržištima koju održavaju Fed i ESB te niski prinosi na njemačke i američke državne obveznice daju potporu obveznicama CEE regije, pa tako i Hrvatskim euroobveznicama, no raspoloženje tržišta prema regiji značajno ovisi o neizvjesnosti na inozemnim tržištima.

Ciljna vrijednost ATX-a: 2.650 do kraja godine
Gledajući unaprijed do kraja godine, domaće bi tržište dionica trebalo i dalje jačati prema razini od 2.650 bodova. "Stoga za austrijsko tržište dajemo jasnu preporuku za kupnju. Također bismo naglasili relativnu atraktivnost dionica u odnosu na ulaganja u obveznice - na koncu konca, prosječan očekivani dividendi prinos od 3,2 posto za 2013. godinu znatno nadmašuje prinos u visini 1,65 posto na 10-godišnje državne obveznice", objašnjava Stefan Maxian, voditelj istraživanja kompanija Raiffeisen Centrobank AG-a (RCB). Do kraja lipnja, RCB u svojem izvještaju o kompanijama predviđa da će vodeći indeks Bečke burze ATX dosegnuti 2.560 bodova. To odgovara povećanju za oko 8 posto.

Austrijski favoriti: CA-Immobilien, RHI i Flughafen Wien
U Austriji analitičari RCB-a u ovomu trenutku posebno preporučuju dionice kompanija CA-immobilien, RHI-ja i bečke luke Flughafen Wien. Dok su CA-Immobilien i RHI bile među glavnim preporukama analitičara i u proteklomu tromjesečju, za Flughafen Wien se preporuka s "držati" na "kupiti" podigla tek prošli tjedan.

Kad je riječ o CA-Immobilien, RCB naglašava usredotočenost te grupacije na jačanje bilance i povećanje profitabilnosti. Veliki program prodaje nekretnina tijekom 2013. godine mogao bi dovesti do povećanja koeficijenta vlastitoga kapitala za nekoliko postotnih bodova pa se očekuje pozitivan učinak i na porast vrijednosti. Što se tiče RHI-ja, Stefan Maxian cijenu dionica te industrijske grupacije još uvijek smatra privlačnom: "Zahvaljujući niskoj troškovnoj osnovici, intenzivna integracija putem preuzimanja dobavljača grupacije mogla bi imati povoljan učinak na zaradu. Kako godina bude odmicala, očekujemo i pozitivan dotok vijesti o projektima s potencijalom rasta u zemljama BRIC-a".

Flughafen Wien u četvrtomu tromjesečju 2012. godine ponovno je ugodno iznenadio još snažnijim mjerama rezanja troškova, nego što se očekivalo. Sljedećih se mjeseci, zahvaljujući prestanku utjecaja negativne osnovice zbog smanjenja kapaciteta avioprijevoznika, očekuje i poboljšanje blago negativna trenda kretanja broja putnika u prva dva mjeseca ove godine.

Najatraktivnije dionice SIE-a: MOL, LUKoil, Azoty Tarnów i PKO BP
Glavnomu su analitičaru RCB-a u ovomu trenutku na području SIE-a favoriti dionice mađarske naftne kompanije MOL te ruskoga LUKoil-a, kao i poljske kompanije Azoty Tarnów te banke PKO BP. Prema Maxianovim riječima, za nedavni pad cijena dionica MOL-a nema opravdanih fundamentalnih razloga. „Po našemu mišljenju, sadašnja je cjenovna razina privlačna zbog očekivanja o nastavku povoljnih kretanja cijena nafte", veli Maxian.

LUKoil, druga vertikalno integrirana privatna naftno-plinska kompanija po količini zaliha u svijetu, u ovomu je trenutku znatno podcijenjena u odnosu na najbližega konkurenta Rosneft. Što se tiče poljskoga bankarskog sektora, cjenovno je najprivlačniji PKO BP, a njegove su dionice u posljednje vrijeme također uspješnije od nekih drugih iz istoga sektora.

Od konsolidacije unutar poljske kemijske industrije korist je imao proizvođač gnojiva Azoty Tarnów. Sljedećih se godina očekuje pozitivno kretanje prihoda od prodaje, i to ponajviše zbog povećanja subvencija EU-a poljskim poljoprivrednicima. Pogoni za proizvodnju amonijaka te grupacije među najučinkovitijima su u svijetu.

Izvor: banka.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,07180 0,00
-0,02%
GBP
0,85478 0,00
-0,02%
CHF
0,97870 0,00
0,11%
JPY
168,27000 0,74
0,44%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,43 €
29.04.2024
-0,35%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 30.04. 16:00  2806,29
5,36
0,19
CROBEX10* 30.04. 16:00  1701,99
-0,58
-0,03
CROBEX10tr* 30.04. 16:00  1858,15
-0,63
-0,03
ADRIAprime* 30.04. 15:54  1888,95
1,40
0,07
CROBISTR* 30.04. 16:31  174,1211
-0,01
0,00
CROBIS* 30.04. 16:31  96,5928
-0,01
-0,01
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:07:38 30.04.2024)
(17:07:38 30.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
268,00 €
0,75%
228.906,00 €
KODT2
1.520,00 €
0,66%
209.860,00 €
SPAN
41,30 €
-7,40%
183.575,90 €
CKML
10,30 €
0,00%
127.431,60 €
RIVP
5,08 €
0,79%
119.346,28 €
ADRS2
60,40 €
-3,21%
105.779,60 €
PODR
157,00 €
0,00%
89.987,00 €
KODT
1.540,00 €
0,65%
62.380,00 €
7BET
14,01 €
0,72%
62.318,45 €
ERNT
205,00 €
0,99%
50.904,00 €
Redovni dionički promet:   
1.545.342,67 €
Redovni obveznički promet:   
62.500,00 €
Sveukupni promet:   
1.607.842,67 €