NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

CFA INSTITUTObjavljeno: 13.02.2019
„Prepoznali smo potencijal tržišta kapitala na Balkanu“

„Prepoznali smo potencijal tržišta kapitala na Balkanu“

Inauguracija hrvatskog društva šalje jasnu poruku da snažno podržavamo razvoj lokalne zajednice, naglasio je Baker.

Hrvatska je nakon Slovenije druga država na području bivše Jugoslavije koja je dobila svoje CFA društvo koje okuplja financijske analitičare s prestižnom CFA poveljom. Na inauguraciji u ponedjeljak u Zagrebu tim je povodom govorio i Gary Baker, direktor CFA instituta za EMEA regiju, a u razgovoru za Poslovni dnevnik objašnjava što ta globalna organizacija može pružiti regionalnim tržištima kapitala.

Što za CFA institut znači osnivanje hrvatskog CFA društva?

Pokretanje CFA društva u Hrvatskoj omogućit će nam unapređenje našeg etosa i naše aspiracije da budemo standarni nositelj u Hrvatskoj. U regiji postoji potražnja za našim programima te hitna potreba pomaganja u oblikovanju društava, podršci kandidatima i doprinosu razvoju tržišta kapitala (nekima u njihovoj početnoj fazi) s našim normama, standardima, etičkim vodstvom i podrškom. Inauguracija CFA društva u Hrvatskoj šalje jasnu poruku da snažno podržavamo razvoj onoga što već postoji lokalno i da smo globalna organizacija predana važnosti tržišta u razvoju. Ključno je djelovati kao mostobran u područjima koja će trebati biti naš motor rasta u nadolazećim godinama. Uistinu, sve najbrže rastuće podregije za kandidate i nositelje CFA povelje u području Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) rastuća su tržišta, a središnja i istočna Europa jedno je od njih.

Koji su planovi CFA instituta u regiji bivše Jugoslavije?

Kroz našu mrežu od 154 društva širom svijeta CFA institut traži postavljanje profesionalnih standarda u investicijskom menadžmentu i suradnju s financijskim institucijama, regulatorima, vladinim organizacijama i sveučilištima radi iznalaženja boljih rezultata za investitore. Nositelji CFA povelje u Hrvatskoj i regiji već surađuju na vodećim obrazovnim događanjima, uključujući prvu Investicijsku konferenciju središnje Europe te konferenciju Žene u investiranju. Snažno podržavamo daljnje širenje ove dinamične regionalne suradnje. U području bivše Jugoslavije CFA institut je usmjeren na podršku lokalnim investicijskim profesionalcima kroz strateške aktivnosti koje dodatno razvijaju financijsko obrazovanje investicijske zajednice, doprinoseći poboljšanoj razini korporativnog upravljanja.

Namjeravate li širiti suradnju s hrvatskim sveučilištima?

Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta članica je našeg University Affiliate Programa i radujemo se primanju više hrvatskih sveučilišta u taj program. Ta inicijativa omogućuje sveučilištima integraciju 70 posto CFA programa u svoje kurikulume, dajući studentima odličan start u njihovim budućim karijerima u profesiji investicijskog upravljanja. Hrvatska je također aktivan sudionik u Istraživačkom izazovu CFA instituta, godišnjem, globalnom natjecanju u kojem studenti rade u timovima na istraživanju i analizi kompanija uvrštenih na burzu, a potom pišu izvješće o kompaniji koja im je dodijeljena s preporukom za kupnju, prodaju ili držanje dionice. To uključuje mentoriranje i intenzivan trening u financijskoj analizi od njihovih profesora na fakultetima te investicijskih profesionalaca iz njihovih lokalnih CFA društava. Natjecanje pokazuje studentske kapacitete u sintezi velikih količina podataka, provođenju detaljne analize i izradi uvjerljivih i "ispoliranih" prezentacija kroz efikasni timski rad. To je vrlo zahtjevno natjecanje koje iziskuje mnogo truda i želimo hrvatskim sudionicima svake godine uspjeh.

Kakav je prošle godine bio interes kandidata iz ove regije za CFA povelju te je li prethodnih godina bilo više kandidata?

U posljednjih 10 godina imali smo snažan rast broja nositelja CFA povelje i kandidata širom EMEA regije. Od 2008. godine broj nositelja povelje porastao je u Hrvatskoj za 171 posto: sada imamo 88 nositelja povelje i 115 kandidata u CFA programu. Na Balkanu je broj kandidata i nositelja povelje  porastao za 218 posto od 2008. godine dosegnuvši brojku od 665 nositelja CFA povelje. Očekujemo da će te brojke nastaviti rasti širom Balkana gdje su također jako velike mogućnosti doprinosa zdravom funkcioniranju tržišta kapitala kroz etiku, obrazovanje i unaprijeđene profesionalne standarde.

Tržišta kapitala u ovoj regiji karakterizira niska razina razvijenosti. Kako financijski stručnjaci sa CFA poveljom mogu pomoći u razvoju tržišta?

Integralni aspekt CFA instituta je naš fokus na standarde i etiku. Za institucije razvijamo skup normi za upravljanje imovinom te Globalne standarde investicijskih izvedbi (GIPS). Oboje su dobrovoljni skupovi praktičnih normi koji podcrtavaju etičke i profesionalne odgovornosti investicijskih tvrtki i temeljne principe potpunog otkrivanja i poštenog predstavljanja investicijskih izvedbi. Ulagači mogu imati višu razinu povjerenja u tvrtke koje se pridržavaju normi CFA instituta čime se zauzvrat gradi povjerenje u tržišta. Na individualnoj razini ključni dio CFA programa stoga je fokus na etiku. Približno 15 posto kurikuluma CFA programa fokusira se na obrazovanje investicijskih profesionalaca u navigiranju često složenim etičkim pitanjima s kojima se mogu suočiti u radu. Okvir za donošenje etičkih odluka koji je razvio CFA institut pruža podršku nositeljima u razrješenju etičkih dilema u najboljem interesu klijenta.

Koji su najveći izazovi s kojima se globalno financijsko tržište trenutno suočava?

U Europi građani i politički sustavi suočavaju se sa izazovima populizma, a sa brexitom na vidiku, mogu se očekivati daljnje disrupcije. Posljedice, većeg ili manjeg stupnja, osjetit će se ne samo u Europi već i globalno zbog međupovezanosti financijskih tržišta. Podaci CFA instituta pokazuju da su investicijski profesionalci zabrinuti potencijalnim utjecajem geopolitičke nesigurnosti - približno 70 posto ispitanika u nedavnom istraživanju kaže da će se investicijski povrati u sljedećih tri do pet godina smanjiti. Geopolitika je samo jedna od poteškoća s kojima se suočavaju stručnjaci za upravljanje imovinom i njihovi klijenti. To je samo jedan od mnogih izazova koji, zajedno, predstavljaju točku preokreta za investicijske kompanije. Industrija ulaganja zrela je za disrupciju: poljuljanog povjerenja, negativno je percipirana, nedostatak djelovanja dugoročnih investitora te apatična generacija milenijalaca znači da debata o ukupnoj disrupciji nije pretjerivanje. Posebice u sadašnjem okružju niskih kamatnih stopa i niskih povrata. Privatni institucionalni investitori koji upravljaju velikim sredstvima predvode prelazak s uređenih tržišta i to može imati značajne implikacije za dugoročne investitore i mirovinske fondove. Povećana sposobnost poduzetnika u pristupu privatnom kapitalu ohrabrila je prelazak s prikupljanja kapitala na uređenom tržištu, a time je manje mogućnosti da investitori pristupe investicijskim prilikama koje nude viši rast. Sve dok su ti problemi neriješeni, mora se učiniti više u otvaranju prostora privatnog kapitala pojedincima. Postoji nekoliko stvari koje su tako važne kao održivost našeg planeta i za to posto snažna podrška za promjenu širom svijeta. Sljedeća generacija zahtijeva poduzimanje akcije u vezi održivosti: investitori i građani sve glasnije zahtijevaju da financijska industrija mora preuzeti vodstvo, ne samo odgovornim ulaganjem, već i donošenjem hrabrih, strateških odluka koje promoviraju model zelenog financiranja za sveopću dobrobit društva.

Kako primjena umjetne inteligencije mijenja status CFA analitičara?

Dok tradicionalne kompetencije potrebne za karijeru u investiranju ostaju značajne, proaktivnost i prilagođavanje disrupcijama sada su iznimno važne. Ta nova disrupacija uključuje umjetnu inteligenciju. Kurikulum CFA programa temelji se na opsežnom praktičnom procesu analize koji prati kako se profesija upravljanja ulaganjima mijenja tokom vremena, zauzvrat obogaćujući sadržaj našeg kurikuluma kako bi oboružao kandidate vještinama i znanjem koje su im potrebne za uspjeh u industriji. U kolovozu 2018. integrirali smo financijsko-tehnološke tvrtke i strojno učenje u kurikulum; te izmjene istražuju niz novih tehnologija i njihovu financijsku primjenu u upravljanju investicijama kao i etičke studije slučaja unutar radnog okruženja financijsko-tehnoloških tvrtki. Očito je da je to okruženje koje se brzo mijenja i naš je zadatak osigurati da su kandidati ne samo potpuno pripremljeni za zauzimanje mjesta u industriji, već i za njezino vođenje. Disrupcija će također biti tema naše godišnje konferencije u svibnju u Londonu.

Izvor: poslovni.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,06530 0,00
-0,24%
GBP
0,85620 0,00
-0,01%
CHF
0,96800 0,00
-0,25%
JPY
164,68000 -0,14
-0,08%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,47 €
18.04.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 19.04. 16:00  2799,37
-3,94
-0,14
CROBEX10* 19.04. 16:00  1698,51
1,11
0,07
CROBEX10tr* 19.04. 16:00  1846,43
1,21
0,07
ADRIAprime* 19.04. 15:54  1883,43
4,15
0,22
CROBISTR* 19.04. 16:31  172,9705
0,01
0,01
CROBIS* 19.04. 16:31  96,0146
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:07:56 19.04.2024)
(17:07:56 19.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ATGR
56,50 €
0,00%
165.386,50 €
ZABA
16,90 €
-0,29%
112.780,20 €
ATPL
44,10 €
2,56%
80.061,90 €
ERNT
207,00 €
-0,48%
67.333,00 €
HT
30,50 €
0,00%
52.721,00 €
KODT2
1.380,00 €
-3,50%
51.780,00 €
ADRS2
62,40 €
0,65%
48.625,20 €
ADRS
84,00 €
0,00%
40.152,00 €
JDOS
460,00 €
-4,17%
39.164,00 €
KODT
1.440,00 €
-0,69%
28.880,00 €
Redovni dionički promet:   
849.033,89 €
Redovni obveznički promet:   
20.002,00 €
Sveukupni promet:   
1.999.035,89 €