NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

PBZ INVESTObjavljeno: 16.06.2020
Komentar tržišta - PBZ Invest - svibanj 2020.

Komentar tržišta - PBZ Invest - svibanj 2020.

PBZ START fond

Fond je u svibnju upravljao ročnošću depozita kod najvećih banaka u Republici Hrvatskoj te ulagao u obveznice Republike Hrvatske. Duracija PBZ START fonda je krajem mjeseca bila 1,10.

Trgovanje na novčanom tržištu proteklo je u mirnom ozračju uz slabu potražnju za kunama te obilje likvidnosti. Održane su dvije aukcija trezorskih zapisa Ministarstva financija te je prinos na jednogodišnji kunski trezorski zapis ostao nepromijenjen na povijesno niskih 0,06%. Sredinom mjeseca na redovitoj operaciji HNB-a izostao je interes za dodatnom kunskom likvidnošću koju HNB nudi na tjedan dana uz kamatnu stopu od 0,05%. Izostanak potražnje ne iznenađuje obzirom da višak likvidnosti u sustavu iznosi čak 38 milijardi kuna. U narednom razdoblju očekujemo nastavak ekspanzivne monetarne politike, izdašnu likvidnost u sustavu te nepromijenjene kamatne stope duž krivulje.

PBZ D-START fond

Fond je u svibnju upravljao ročnošću depozita kod najvećih banaka te ulagao u obveznice RH denominiranih u dolaru i u trezorske zapise Sjedinjenih Američkih Država. Duracija PBZ D-START fonda je krajem mjeseca bila 0,85.

Krajem travnja Američka središnja banka ostavila je, prema očekivanju investitora, kamatnu stopu nepromijenjenom u rasponu 0,00%-0,25% te nastavila s programom otkupa državnih vrijednosnih papira kao potpora ekonomiji uslijed globalne krize uzrokovane korona virusom. Na zadnjim sastancima FED-a, glavni čelnik Powell jasno je izrazio zabrinutost zbog neizvjesnosti koja je i dalje prisutna, posebice oko dinamike ekonomskog oporavka koji čeka američko gospodarstvo. Kretanje kamatnih stopa u SAD-u ipak se smirilo te očekujemo u lipnju kamatne stope na postojećim razinama.

PBZ Short Term Bond fond

Fond u svibnju bilježi pad cijene udjela od 0,31%. Ukupni promet obveznicama registriran na Zagrebačkoj burzi u svibnju je smanjen u odnosu na prethodni mjesec te je iznosio solidnih 400 milijuna kuna. Većina mjesečnog prometa ostvarena je putem prve aukcije fonda za stabilnost odrađene početkom svibnja. Najveći dio mjesečnog prometa (preko 50%) ostvaren je isključivo kunskom obveznicom RH dospijeća 2023. godine u rasponu prinosa od 0,90 do 1,30%. U prvom tjednu svibnja Republika Hrvatska je preko Ministarstva financija izdala još jednu obveznicu na domaćem tržištu. Izdano je ukupno 1,445 milijardi eura u valutnoj klauzuli na rok od 7 godina uz kamatnu stopu od 0,75%. Modificirana duracija PBZ Short Term Bond fonda krajem svibnja iznosi 2,08.

PBZ Euro Short Term Bond fond

Fond je u svibnju uvećao svoju vrijednost za 0,44%. Ukupni promet obveznicama registriran na Zagrebačkoj burzi u svibnju je smanjen u odnosu na prethodni mjesec te je iznosio solidnih 400 milijuna kuna. Većina mjesečnog prometa ostvarena je putem prve aukcije fonda za stabilnost odrađene početkom svibnja. Od obveznica denominiranih u valutnoj klauzuli najtrgovanija je bila ona dospijeća 2024. godine uz prinos od 1,50%. Hrvatske euroobveznice i dalje nose nešto viši prinos te su atraktivnije potencijalno novim investitorima nego li domaća izdanja denominirana u valutnoj klauzuli, iako se razlika u prinosu među njima smanjila tijekom svibnja što je pozitivno utjecalo na izvedbu fonda. U prvom tjednu svibnja Republika Hrvatska je preko Ministarstva financija izdala još jednu obveznicu na domaćem tržištu. Izdano je ukupno 1,445 milijardi eura u valutnoj klauzuli na rok od 7 godina uz kamatnu stopu od 0,75%. Modificirana duracija PBZ Euro Short Term Bond fonda krajem svibnja iznosi 1,39.

PBZ Bond fond

Fond je u svibnju porastao 0,75%. Početkom mjeseca održana je prva aukcija fonda za stabilnost putem koje je plasirana dodatna likvidnost na tržište otkupom domaćih kunskih obveznica. U prvom tjednu svibnja Republika Hrvatska je preko Ministarstva financija izdala još jednu obveznicu na domaćem tržištu. Izdano je ukupno 1,445 milijardi eura u valutnoj klauzuli na rok od 7 godina uz kamatnu stopu od 0,75%. Uz navedeno, pozitivne vijesti su došle s globalnih obvezničkih tržišta gdje se pojavio povećan interes investitora nakon poboljšanja situacije vezano uz Covid 19 i postupnog otvaranja gospodarstava. EU je najavila plan pomoći državama članicama u iznosu od čak 750 milijardi eura, od čega će 500 milijardi biti bespovratno što je pozitivno utjecalo na obveznice navedenih zemalja čiji su se troškovi zaduživanja nakon navedene vijesti smanjili. Republika Hrvatska od navedenog iznosa očekuje svoj dio kolača od cca 10 milijardi eura koji će značajno pomoći zatvaranju financijske konstrukcije proračuna uz najavljeno novo zaduženje na eurobond tržištu. Najveći pozitivan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su euroobveznica RH dospijeća 2025. godine te euroobveznica Rumunjske dospijeća 2032. godine. Modificirana duracija PBZ Bond fonda krajem svibnja iznosi 5,55.

PBZ Conservative 10 fond

Fond je u svibnju porastao 0,35%, a obveznička komponenta fonda ovaj mjesec imala je pozitivan doprinos. Najveći pozitivan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su euroobveznica RH dospijeća 2025. godine te euroobveznica RH dospijeća 2022. godine. Modificirana duracija fonda krajem svibnja iznosi 3,73.

Dionička komponenta PBZ Conservative 10 fonda koja se sastoji od izloženosti njemačkom DAX indeksu bilježi pozitivan doprinos u svibnju, s rastom od 6,65%. Nakon snažnog pada tržišta u ožujku uzrokovanog pandemijom Covid 19 virusa te oporavka u travnju s rastom od gotovo 10%, svibanj je donio nastavak oporavka dioničkih tržišta pa tako i njemačkog uz daljnji pad volatilnosti. Slabljenje pandemije u Europi te s time povezano popuštanje mjera i otvaranje ekonomija, djelovalo je pozitivno na sentiment investitora i kreiralo pozitivna očekivanja vezana uz oporavak ekonomije u nastavku godine. Nastavku oporavka doprinijeli su i brojni poticaji od strane monetarnih i fiskalnih vlasti namijenjeni oporavku ekonomije i stabilizaciji tržišta. Udio dioničke komponente u neto imovini fonda na kraju svibnja je iznosio 6,47%.

PBZ International Multi Asset fond

Cijena udjela fonda u svibnju bilježi rast od 0,96%. Dionička i obveznička komponenta fonda dale su pozitivan doprinos porastu cijene udjela fonda. Globalna dionička tržišta u svibnju su nastavila s trendom oporavka koji je započeo još u travnju, nakon pretrpljenih ozbiljnih gubitaka zabilježenih u ožujku. Američki S&P 500 indeks u svibnju je ojačao za 4,53%, dok je Europski blue - chip indeks Euro Stoxx 50 u istome periodu porastao za 4,18%. Iako su dionička tržišta nastavila s oporavkom, on je usporio u odnosu na travanj, čekajući daljnji razvoj situacije vezan uz širenje COVID - 19 virusa te njegovog utjecaja na globalno gospodarstvo. Obveznička komponenta fonda dala je važan doprinos porastu cijene udjela, primarno zbog snažnog oporavka takozvanih „Spread" obveznica te obveznica zemalja u razvoju, koje su se velikim dijelom vratile na razine jednake onima s početka godine. Daljnji razvoj situacije na tim tržištima uvelike će ovisiti o potencijalnoj ponovnoj pojavi COVID - 19 virusa te razvoju daljnjeg oporavka gospodarstva na globalnoj razini. Veseli činjenica da su nadležna tijela diljem svijeta krenula pravovremeno reagirati u smislu uvođenja fiskalnih i monetarnih mjera za spašavanje gospodarstva te su najavila nastavak istih ukoliko bude potrebno. Dionička izloženost PBZ International Multi Asset fonda krajem svibnja iznosila je oko 5,30%.

PBZ Flexible 30 fond

Cijena udjela fonda u svibnju bileži rast od 1,39%. Globalna obveznička tržišta i ovaj su mjesec nastavila s oporavkom nakon što su u ožujku zabilježila gubitke uzrokovane mjerama za sprječavanje širenja COVID - 19 pandemije koje su ostavile ozbiljan negativan učinak na razvoj svjetskoga gospodarstva. Posebno veseli oporavak obveznica država u razvoju koji ukazuje na to da je drugi val virusa u tim državama ipak daleko slabiji od prvog vala. Također, takozvane „spread" obveznice znatno su se oporavile tijekom travnja, što ulijeva nadu i optimizam u daljnji razvoj globalnog gospodarstva do kraja tekuće godine. Dionička tržišta također su nastavila s oporavkom, no bitno je za naglasiti da je brzina oporavka u svibnju bila daleko sporija od one u travnju. Vodeći njemački dionički indeks DAX u svibnju je ojačao za 6,68% te se približio razinama jednakim onima s početka godine. Američki S&P 500 indeks u istom je mjesecu porastao za 4,53% te je gotovo pa neutralizirao sve gubitke uzrokovane pandemijom COVID - 19. Brzina daljnjeg oporavka globalnih dioničkih tržišta uvelike će ovisiti o daljnjem razvoju virusa te o potencijalnom drugom valu u drugoj polovici godine. Također, mnoge će oči biti uprte u makroekonomske pokazatelje te rezultate kompanije za drugo tromjesečje tekuće godine. Dionička izloženost PBZ Flexible 30 fonda krajem svibnja, iznosila je 11,30%.

PBZ Global fond

Cijena udjela fonda u svibnju bilježi rast od 1,02%. Obveznički dio portfelja ostvario je pozitivan doprinos ovaj mjesec. Najveći pozitivan utjecaj na prinos fonda unutar mjeseca imale su euroobveznica RH dospijeća 2025. godine te euroobveznica RH dospijeća 2022. godine. Modificirana duracija fonda krajem svibnja iznosi 1,35.

Dionička komponenta PBZ Global fonda koja se sastoji od izloženosti prema svjetskim dioničkim tržištima također bilježi pozitivan doprinos. Svibanj je donio nastavak oporavka svjetskih dioničkih tržišta i smanjenje volatilnosti, dodatno potaknute postupnim ukidanjem mjera protiv epidemije u brojnim zemljama svijeta. Američki S&P 500 indeks primjerice bilježi rast od 4,53% u svibnju, njemački DAX 6,68% a japanski Nikkei 225 8,34%. Tijekom svibnja se pokazalo kako ukidanje mjera nije rezultiralo porastom broja novozaraženih, a istovremeno je donijelo postupan oporavak makroekonomskih pokazatelja, što je djelovalo ohrabrujuće na investitore. Nastavku oporavka doprinijeli su i brojni monetarni i fiskalni poticaji namijenjeni oporavku ekonomije i stabilizaciji tržišta. Oporavak bilježi i cijena nafte koja je na američkom tržištu rasla 56,21% u svibnju, na razinu iznad 35 USD po barelu. Krajem svibnja udio dioničkih financijskih instrumenata u neto imovini fonda iznosio je 49,47%.

PBZ Equity fond

U svibnju su sva regionalna dionička tržišta realizirala pozitivne prinose, a cijena udjela PBZ Equity fonda ojačala je za 4,2%. Najveći doprinos tom pozitivnom prinosu Fonda dalo je domaće i rumunjsko dioničko tržište. Domaći dionički indeks CROBEX je u svibnju zabilježio rast od čak 5,90% te tako realizirao drugi najveći rast među dioničkim regionalnim tržištima. Najsnažniji rast realizirala je dionica Valamar Riviera koja je porasla za 21,59%. Domaće su kompanije počele objavljivati rezultate poslovanja za prvo ovogodišnje tromjesečje. Sukladno očekivanjima, pandemija Covid-19 snažno je utjecala na poslovanje domaćih turističkih kompanija, koje bilježe dvoznamenkaste stope pada prihoda od prodaje. Negativan utjecaj tek je blago ublažen korištenjem mjera Vlade RH, u vidu potpore za očuvanje radnih mjesta u gospodarskim sektorima pogođenima pandemijom. Hrvatski Telekom zabilježio je manji pad prihoda od prodaje (-2,2%) dok su pojedine kompanije u krizi realizirale dvoznamenkasti rast, pa tako rast prihoda od prodaje bilježe domaće prehrambene kompanije: Atlantic Grupa i Podravka. Stoga su te kompanije predložile Glavnim skupštinama i isplatu dividendi svojim dioničarima (Podravka 9 HRK i Atlantic Grupa 25 kuna po dionici). Krajem mjeseca povećan interes pojavio se za dionice iz turističkog sektora koji možemo pripisati početku otvaranju hotela i kampova, zbog najave otvaranja granica za strane turiste, kako u Hrvatskoj tako i zemljama u okruženju.

Dioničko tržište u Sloveniji realiziralo je dobitak od 4,00%. Najveći doprinos tom rastu dale su dionice Krke (+7,28%). U prvom tromjesečju 2020. prodaja Krka Grupe porasla je za 22,3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i iznosila je 462,9 milijuna eura. Slovenska Vlada je usvojila novi paket ekonomskih poticaja sa subvencijama za skraćeno radno vrijeme, bonovima za građane koji će se moći iskorištavati u turističkim objektima širom zemlje i povoljnim kreditima za likvidnost kompanija. Paket vrijedi oko milijardu eura.

Dioničko tržite u Srbiji nastavilo je s oporavkom i u proteklom periodu, nakon snažnog pada u ožujku. Lokalni dionički indeks Belex15 skočio je 2,71%, dok je ukupan promet povećan prije svega zahvaljujući trgovini državnim obveznicama. Najaktivnija dionica bila je Komercijalna banka koja je realizirala pak pad od 8%. Najveći doprinos rastu lokalnog indeksa dala je dionica Naftna industrija Srbije koja je ostvarila rast od 15,36%.

Najveći porast među regionalnim dioničkim tržištima realiziran je na rumunjskom dioničkom tržištu gdje je lokalni dionički indeks BET ojačao za čak 9,06%. Taj rast bio većinom predvođen dionicama iz energetskog sektora. Neke od glavnih dioničkih sastavnica lokalnog BET indeksa isplatit će blizu milijardu eura dividendi od dobiti u 2019. godini, što je imalo pozitivan utjecaj na kretanje cijene lokalnih dionica. Najviše je ojačala dionica Nuclearelectrica (+21,40%).

Mi smo u svibnju povećavali izloženost prema domaćem, rumunjskom i slovenskom dioničkom tržištu, ostalih značajnih promjena nije bilo.

Tečajnica svih fondova PBZ Investa

Izvor: PBZ Invest / Hrportfolio.hr
Ključne riječi:
PBZ Invest ~ komentar tržišta ~ fondovi

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,06790 0,00
0,39%
GBP
0,85628 0,00
0,27%
CHF
0,97040 0,00
0,11%
JPY
164,82000 0,28
0,17%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,47 €
16.04.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 18.04. 16:00  2803,31
-9,75
-0,35
CROBEX10* 18.04. 16:00  1697,40
-4,00
-0,24
CROBEX10tr* 18.04. 16:00  1845,22
-4,36
-0,24
ADRIAprime* 18.04. 16:00  1879,28
-10,61
-0,26
CROBISTR* 18.04. 16:31  172,9587
0,05
0,03
CROBIS* 18.04. 16:31  96,0146
0,01
0,01
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:40 18.04.2024)
(17:08:40 18.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ADRS
84,00 €
3,07%
312.928,00 €
RIVP
5,22 €
0,77%
147.195,10 €
KODT2
1.430,00 €
0,70%
137.750,00 €
ADRS2
62,00 €
0,32%
82.866,80 €
ZABA
16,95 €
-2,59%
79.568,80 €
KOEI
258,00 €
0,00%
68.488,00 €
KODT
1.450,00 €
-0,68%
46.750,00 €
PODR
156,00 €
-1,58%
42.297,00 €
ERNT
208,00 €
-0,95%
24.189,00 €
HT
30,50 €
0,00%
15.746,30 €
Redovni dionički promet:   
1.059.211,09 €
Redovni obveznički promet:   
43.004,90 €
Sveukupni promet:   
1.102.215,99 €