NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

AGROKORObjavljeno: 06.04.2017
U Saboru izglasan lex Agrokor

U Saboru izglasan lex Agrokor

Hrvatski sabor donio je danas većinom glasova, s 83 glasa za, 46 protiv i dva suzdržana, Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, tzv. lex Agrokor. Zakon koji će omogućiti postupak izvanredne uprave u poduzećima kojemu obveze iznose više od 7,5 milijardi kuna te ima više od 5000 zaposlenih, dijelom izmijenjen s obzirom na to da su prihvaćena tri amandmana Kluba zastupnika HDZ-a koje je premijer Andrej Plenković dijelom najavio tijekom jučerašnje rasprave, kao i jedan HNS-ov. Ostalih pet amandmana HNS je odbijeno, pa je HNS na koncu glasovao protiv zakona, jednako kao i SDP, koji s druge strane uopće nije želio glasovati o HNS-ovim amandmanima.

Glavna promjena temeljem tih amandmana omogućit će da kreditor koji nakon aktivacije spomenutog zakona kreditira koncern kako bi sustav mogao normalno funkcionirati ima prednost u naplati svih potraživanja, pa i u eventualnom stečajnom postupku ako ne uspije proces izvanredne uprave, odnosno ako ne dođe do nagodbe između vjerovnika. Taj prijedlog prema kojemu će budući kreditor biti zaštićen na najvišoj razini nije se svidio SDP-u.

- Sporan je prvi amandman koji vjerovnicima novog zaduženja, a tu se prije svega radi o bankama, dakle ruskima, daje apsolutno prvenstvo u namirenju njihovih tražbina. To znači da će se novo kreditno zaduženje Agrokoru moći davati bez ikakvog ekonomskog rizika za vjerovnike i oni će imati apsolutno pravo prvenstvo namirenja čak i ako postupak izvanredne uprave ne uspije i Agrokor u cijelom svom sastavu ode u stečaj. To znači da se tim amandmanom na neki način pretvaramo Hrvatsku u jednu koloniju ruskih financijskih interesa - komentirao je SDP-ov Peđa Grbin.

Usvojeni su i HDZ-ovi amandmani kojima se jačaju prava iz radnih odnosa.

- Od dana otvaranja postupka izvanredne uprave do njegova završetka nije dopušteno pokretanje parničnih, ovršnih i postupaka osiguranja, niti postupaka izvansudske naplate protiv dužnika i njegovih ovisnih i povezanih društava, osim postupaka koji se odnose na sporove iz radnih odnosa - stoji sad u zakonu, a precizirani su i detalji oko preuzimanja tvrtke, tako da stjecatelji dionica dužnika koje sukladno nagodbi stječu posredno ili neposredno nisu obavezni objaviti ponudu za preuzimanje.

- Amandman koji se odnosi na vođenje postupka, konkretno na pravo radnika da nastave voditi postupak radi ostvarivanja tražbina iz radnog odnosa, svakako treba pozdraviti, kao i dio koji se odnosi na mogućnost nastavka poreznih i drugih upravnih postupaka. To znači da stupanjem zakona s tim amandmanom neće biti moguće provoditi daljnje postupke prije nego porezne tražbine budu plaćene - pozdravio je SDP-ov Peđa Grbin ovaj zakonski prijedlog.

Usvojen je i amandman HNS-a kojim se jasno utvrđuje da su povezana i ovisna društva u smislu ovog zakona društva sa sjedištem u RH, a kojima dužnik drži najmanje 25 posto udjela.

- Stvarni efekt amandmana je da društva u kojima dužnik ima manjinske udjele s nekoliko postotaka, dakle, s manje od 25, neće biti obuhvaćena postupkom - objasnila je ministrica gospodarstva Martina Dalić na sjednici Vlade.

Mostov Miro Bulj zatražio je uoči glasovanja o lex Agrokoru stanku kako bi poručio da je do ove gospodarske krize koja traje došlo zbog ciljanog pogodovanja Hanfe i Hrvatske narodne banke. Članovi tih institucija dio su, pojašnjava, Vijeća financijske stabilnosti kojemu je zadatak razmatranje sistemskih rizika, i koje je dužno o tome izvještavati javnost i Sabor.

- Postavljam pitanje Hanfi, HNB-u i Ministarstvu financija - jeste li ikad razmatrali sistemski rizik Agrokora i što ste zaključili jer očito o tome niste izvijestili javnost ni Sabor? Ako to niste razmatrali, znači da niste provodili zakon - kazao je Bulj, koji se pita kako je moguće da HNB nije reagirao na izdavanje mjenica bez pokrića, iako se guverner HNB-a Boris Vujčić u intervjuu pohvalio da je zabranio eskonte takvih mjenica.

- Zašto HNB svoje spoznaje o mjenicama Agrokora nije prijavio nadležnim institucijama? Je li ovo bio upad Agrokora u monetarni sustav? Zašto Hanfa nije nadzirala faktoring društva? Smatramo da su time ispunjeni svi uvjeti zakona o Hanfi i HNB-u da se u Saboru otvori rasprava o ovim institucijama koje su radile protiv interesa hrvatskih društva. Klub Mosta će podržati ovaj zakon kako bi se pokušala zaštititi isključivo radna mjesta i gospodarski krvotok, ali ćemo do kraja inzistirati na odgovornosti onih koji su dozvolili da se HNB i Hanfa ponašaju na ovaj način i da su isključivo pogodovali gazdama protiv interesa naroda - rekao je Bulj.

Ministrica gospodarstva Martina Dalić nakon toga se očitovala o predloženim amandmanima, rekavši da Vlada ne prihvaća nekoliko amandmana. Među njima je bio i amandman broj 2 koji je odbijen zato što predviđa jačanje savjetodavnog tijela te jačanje uloge izvanrednog povjerenika, a nauštrb vjerovničkog vijeća. Predstavnik predlagatelja Ivan Vrdoljak (HNS) rekao je da su predložili da izvanredni povjerenik ne može odlučivati sam o financijskim transakcijama većim od 10 milijuna kuna, dok u obrazloženju stoji kao da su mu dali veće ovlasti.

- To su alternativne činjenice. Ne vidim nijedno mjesto gdje bi izvanredni povjerenik dobio veće ovlasti u našem prijedlogu, dapače - rekao je Vrdoljak.

Navedeni amandman na glasovanju nije dobio dovoljnu većinu te je odbijen s još nekoliko amandmana kluba HNS-a i HSU-a.

Klubovi SDP-a, HNS-a i HSU-a te HDZ-a nakon amandmana su zatražili stanke, a predsjednik Sabora Božo Petrov odredio je stanku od deset minuta.

Davor Bernardić (SDP) rekao je nakon stanke u obrazloženju da amandman 1 HDZ-a pokušava uvesti dvije stvari - da govori o tome da Vlada ni sama ne vjeruje da će uspjeti u ovom procesu te o tome da će onima koji prvi daju novac u ovom postupku kasnije moći naplatiti iz imovine Agrokora.

- To je status koji nitko dosad u Hrvatskoj ovo nije imao. Ovo je presedan. Vi na ova vrata, kao što je Riječkom krpicom Rijeka oduzeta Hrvatskoj, vi ovom HDZ-ovom flekicom pokušavate oduzeti hrvatske šume, polja, farme, izvore od hrvatskih ljudi i na taj način se riješiti dijela suverenosti RH - rekao je Bernardić.

- Na ovaj način i ovim amandmanom radnike i radnice u Hrvatskoj, u Agrokoru, male dobavljače, poljoprivrednike, ostavljate na milost i nemilost krupnom kapitalu i vežete sudbinu svih građana RH za Agrokor - rekao je Bernardić.

Ivan Vrdoljak rekao je Klub HNS-a i HSU-a neće podržati zakon, za koji je rekao stvara mogućnost prilično velikog grabeža tvrtke te da zanemaruje potrebe svih dobavljača, i malih i velikih. Kao najopasniji je istaknuo članak 37. rekavši da otvara mogućnost arbitraža i postupaka protiv Hrvatske.

- Koliko god ste nam obećavali da građani nijednu kunu iz proračuna neće platiti za tuđe dugove, s usvajanjem ovog zakona otvaramo vrata da građani Hrvatske plaćaju sudske tužbe i arbitraže onih koji će ih pokrenuti - rekao je Vrdoljak.

Branko Bačić (HDZ) reagirao je na Bernardićeve prozivke pitajući ga je li svjestan što je rekao.

- Cilj ovog zakona je stabilizirati poslovanje i nastaviti poslovanje sistemske tvrtke, čiji odlazak u stečaj zaustavljanje poslovanja može narušiti financijsku sigurnost države - rekao je Bačić. Naglasio je da je za davanje kredita potrebno jamstvo te da zakonodavac mora osigurati senioritet tim sredstvima, ne samo kroz postupak izvanredne uprave, nego i ako taj postupak ne uspije i dođe do stečaja.

- Vi govorite o šumama, poljima, izvorima vode. Znate li kolika je trenutna obveza, ako ćemo govoriti o Agrokoru, prema bankama? 5 milijardi eura. I da ovog zakona nema, i da je otvoren stečaj, što bi se dogodilo? Dogodilo bi se to da bi se u tom postupku vjerovnici namirivali iz imovine dužnika - rekao je Bačić, optužujući Bernardića da plaši hrvatsku javnost.

- Nije dobro na ovaj način iznositi za podatke za koje sam siguran da i vi znate da obmanjujete javnost - rekao je Bačić, dodajući da su drugi amandmani HDZ-a išli prema zaštiti radnika.

Culej upozorio na abolirane

Sjednica je počela u 10 sati, nakon jučerašnje rasprave koja je trajala do dugo u noć. Zakonskim prijedlogom o dopuni Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji propisuju se specifičnosti u postupku zahtijevanja i dobivanja posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije u svrhu kontrole osuđivanosti osoba koje su kandidati na lokalnim izborima. Uvodi se i mogućnost traženja i izdavanja posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije, ne samo u sjedištima općinskih sudova, već i u stalnim službama i putem sustava e-Građana.

Nakon što je državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Sanja Mišević predstavila Zakon, počela je rasprava. Zakon je u ime Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista podržao Maro Krstić i rekao da su promjene tehničke prirode.

Prvi se za repliku javio Darko Parić (SDP) te je pozdravio izdavanje potvrda i uvjerenja preko e-Građana.

- Ono što me interesira je da se ova praksa nastavi i nakon lokalnih izbora. Ovo je jedan od najtraženijih dokumenata i apsolutno ga podržavam, ali zanima me hoće li se ta praksa nastaviti?

Ispred Kluba zastupnika HDZ-a govorila je Marija Jelkovac i u ime Kluba podržala prijedlog izmjena Zakona.

- Ono što je bitno u predloženim izmjenama, je da se te potvrde mogu izdati i u e-obliku. Zahtjev za izdavanje potvrde se podnosi Općinskim sudovima nakon raspisivanja izbora. Provođenje ovih promjena Zakona neće zahtijevati nikakvo dodatno trošenje novaca građana i Klub HDZ-a će to podržati.

Željko Glasnović (nezavisni) rekao je da ga zanima ako osoba ne počini kazneno djelo u roku 3 godine, može li se ponovno kandidirati. - Osim toga, zanima me mogu li se kandidirati službenici iz prošlog sustava? Ovaj Zakon je zamagljivanje pravnog sustava. Imate nekoga tko je radio u SFRJ, ima li on pravo kandidiranja?

Jelkovac je odgovorila da je zakonom propisan postupak brisanja iz kaznene evidencije te u tom slučaju osoba dobiva uvjerenje da nije kažnjavanja pa ispunjava uvjete da se može kandidirati

Stevo Culej (HDZ) je rekao da će se složiti da se oni koji su kažnjavani ne mogu kandidirati, no upozorio na one koji su abolirani devedesetih godina:

- Ali, nismo li mi kao država koja je nedavno izašla iz rata u Saboru imali osobe osuđene za ratne zločine? Oni su predstavljali one koji se abolirani za najteže oblike pobune i izdaje RH. Hoće li biti spriječeni Hrvatice i Hrvati koji bi se kandidirali u svojim mjestima za neku službu, a neće moći jer se je njih u nekom vremenu neke vlade i prisile Mupa, okarakteriziralo kao prijestupnike, rušitelje i nasilnike mada su se borili za istinu? Ima jedna grupacija građama u Vukovaru, a zove se Stožer za obranu grada Vukovara, koji se borio protiv jedne protuustavne odluke i nije želio trpjeti pogrešne odluke nekih ljudi. Neće li njima ovim putem biti onemogućeno kandidiranje? Imat ćemo situaciju da oni koji su napadali, pucali i bili abolirani imaju pravo kandidiranja, a oni koji su se branili nemaju?

Horvat: Oni nisu bili ratni zločinci

Replicirao mu je Darko Parić (SDP) i podsjetio Culeja da je HDZ donio Zakon o ćirilici, a sada on govori protiv istog tog Zakona.

- U božjem vrtu svega ima. Pa ne moramo mi o svemu isto razmišljati ili djelovati. Ja neću reći je li to dobro ili nije dobro u nekom gradu, ali ćirilica u Vukovaru nije primjerena. - odgovorio mu je Stevo Culej.

Mladen Karlić (HDZ) je replicirao Culeju i spomenuo da mu je drago što se po potvrde o nekažnjavanju sada neće trebati ići u Vukovar ili negdje dalje.

Culej je dalje govorio tome da se u Vukovaru u sudovima nalaze osobe koje su bile zaposlene od 91. do 97. - Isti oni koji nisu proganjali počinitelje ratnih zločina u Vukovaru, to su promatrali kroz "sljepačke naočale". Da bismo mi te suce naslijedili i dan danas. Došao sam kod suca kod kojeg sam bio kad mu je gorila kuća. Rekao sam mu da mu ja nisam kuću zapalio, nego njegovi. I danas ideš kod takvog suca na sud kao hrvatski branitelj.

Nadovezao se Glasnović i rekao da je prema izvješću SOA-e 20 sudaca prijetnja za RH. - Koji su to suci? Za mene je ovo "paradajz" republika, uz dužno poštovanje prema svima koji su se za nju borili. No, ostavili smo je svi skupa trutovima. - rekao je.

Mile Horvat (SDSS) replicirao je Culeju i rekao da oni protiv kojih govori nisu bili ratni zločinci jer su sve prijave protiv njih odbijene. - Abolicijom je predsjednik Tuđman abolirao one koji nisu osuđeni i kažnjeni. Nije isto biti amnestiran i aboliran, a Zakon se ne odnosi na abolirane - rekao je Horvat.

- Hrvatsko pravosuđe iz tko zna kojeg razloga je najsporije pravosuđe valjda u svijetu. Tako možemo jednog Tomislava Merčepa osuditi na osnovu nečega i sudac mu kaže da je bio na pogrešnoj strani. Na kojoj je on to strani trebao biti? Čovjek koji pojedinačno nije počinio niti jedan zločin. on je presuđen u hrvatskoj. U zatvoru je umro Đuro Brodarac,a protiv nekog drugog se optužnice odbacuju - Culej je odgovorio Horvatu.

Za pojedinačnu raspravu javio se Dražen Bošnjaković (HDZ) te je rekao da apsolutno podržava Zakon. - Doista, kad pogledamo da ljudi koji su morali odlaziti u centre sudova ili ministarstva po potvrde o nekažnjavanju, ova mogućnost da se to obavi putem e-Građana je zaista jedan dobar iskorak i treba biti primjer kojim i javna uprava treba ići.- Dodao je i da ćemo informatizacijom i digitalizacijom olakšati građanima i sustavu.

Branko Hrg (HDS) rekao da se od 93. godine stalno nešto racionalizira i da ne želimo sagledati da se život odvija u svim dijelovima Hrvatske. - Svako ukidanje, zapravo je ukidanje jednog dijela života u tom kraju, a tako je i sa sudovima - rekao je.

Oko razrješenja pravobraniteljice za djecu nije bilo rasprave.

Izvor: vecernji.hr
Ključne riječi:
Agrokor ~ Sabor ~ sjednica ~ koncern ~ kreditori

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,06370 0,00
-0,18%
GBP
0,85440 0,00
0,04%
CHF
0,97120 0,00
-0,13%
JPY
164,54000 0,49
0,30%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,47 €
15.04.2024
-0,01%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 16.04. 16:00  2813,06
-18,49
-0,65
CROBEX10* 16.04. 16:00  1701,40
-2,64
-0,15
CROBEX10tr* 16.04. 16:00  1849,58
-2,86
-0,15
ADRIAprime* 16.04. 15:24  1880,21
-9,68
-0,51
CROBISTR* 16.04. 16:31  172,9119
0,01
0,01
CROBIS* 16.04. 16:31  96,0081
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:08 16.04.2024)
(17:08:08 16.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
RIVP
5,18 €
-0,38%
263.765,04 €
JDOS
460,00 €
-3,77%
138.218,00 €
ZABA
17,40 €
-5,43%
121.054,50 €
ADRS2
61,80 €
-0,32%
79.090,20 €
HT
30,50 €
0,00%
67.675,90 €
KOEI
258,00 €
0,00%
57.964,00 €
ERNT
210,00 €
0,48%
51.800,00 €
ADRS
81,50 €
0,62%
50.388,50 €
7BET
13,79 €
-0,29%
34.695,64 €
KODT2
1.420,00 €
0,00%
25.560,00 €
Redovni dionički promet:   
1.033.813,93 €
Redovni obveznički promet:   
339.500,00 €
Sveukupni promet:   
1.373.313,93 €