NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

EKONOMIJAObjavljeno: 16.12.2011

Ni najbolji poduzetnici ne vole prognoze, ali ne očekuju crni scenarij

Ni menadžeri najboljih tvrtki u Hrvatskoj nisu skloni iznositi stavove o onome što nas čeka u poslovnoj 2012. godini. Unatoč optimizmu na kojem grade poslovanje tvrtki u kojima su glavni menadžeri, neki od njih iskazuju zabrinutost zbog poslovnog okruženja i loših prognoza za nadolazeće razdoblje. Tako nam je direktor uspješne logističke tvrtke M SAN logistika Ilko Jurkić potvrdio da će nepovoljna događanja na vanjskim tržištima utjecati naš BDP, izvoz proizvoda i robe u zemlje EU, ali i na naš turizam.

„Ne vjerujem u najcrnje prognoze i scenarije. Europa se već dugo nije susrela s ovako teškom financijskom i ekonomskom krizom. Nema jednostavnih i brzih rješenja za izlazak, ali uvjeren sam da će velike zemlje članice EU pronaći način. Riječ je o velikim ulozima u igri, a raspad eurozone donio bi više štete nego samo daljnje kreditno zaduživanje", smatra Jurkić.

Dužnička kriza u Europi tek je počela pokazivati svoje ružno lice, rekao nam je Darko Matt Sertić, vlasnik kalifornijske tvrtke Applied Ceramics, smještene u Fremontu nedaleko od San Francisca. Iskazao je bojazan vezanu uz raspad eurozone. „Ako svaka od europskih zemlja bude gledala samo da što jeftinije prođe kroz krizu, postoji mogućnost da se euro raspadne kao europska valuta, što bi uzrokovalo još veću krizu koja će nas vratiti 50-ak godina unatrag."

Sertić je prije gotovo šest godina odlučio dio proizvodnje prebaciti u rodni Sisak. Godine 1993. osnovao je u Fremontu tvrtku za proizvodnju komponente od alumina keramike, safira i kvarca koje čine podlogu na kojoj se u strojevima proizvode mikročipovi. Osim matične tvrtke u Fremontu, u kojoj radi 150 zaposlenika Applied Ceramics, ima tvrtku kćer u Omeru u Izraelu, gdje se proizvode materijali od safira.

Njegova tvrtka u Sisku ove je godine u izboru najbrže rastućih tvrtki u Hrvatskoj u regiji srednje Hrvatska imala drugi rast od 259 posto u razdoblju 2008. - 2010. godina. U cijeloj Hrvatskoj po brzini rasta u posljednje tri godine kompanija je bila na 18. mjestu, a tehnologija kojom se bavi jedna je od najsofisticiranijih u svijetu. U nju je u posljednje vrijeme za razvoj uloženo više od dvije milijarde američkih dolara. Zaposlenici sisačkog Applied Ceramicsa, njih 45, po narudžbi prozvode keramičke poluvodiče za glavne svjetske proizvođače čipova kao što su Intel, AMD, IBM, NEC, Micron, Toshiba, Sony, Samsung, Hitachi, Philips, Infineon, Bosh i druge.

Ne samo da su vodeći u takvoj tehnologiji u Hrvatskoj nego i u regiji, a ni u Europi nema takve proizvodnje.

Nužne euroobveznice

„Na pitanje što bi moglo negativno utjecati na Hrvatsku kad je riječ o europskoj ekonomiji, odnosno na njezinu proizvodnju i turizam, teško je odgovoriti", rekao nam je Sertić. Rješenje europske dužničke krize i krize eura, tvrdi, krije se u solidarnom podnošenju tereta dugova, a jedan od putova je u euroobveznicama na kratki rok, čemu se Njemačka kao najjača europska ekonomija protivi. Sertić smatra kako bi nakon izdavanja euroobveznica trebalo postupno smanjivati utjecaj rastrošnih državnih struktura na krhke ekonomske odnose na dugi rok. Smatra kako se smanjivanje te rastrošnosti ne odnosi samo na mediteranske zemlje koje su već članice Europske unije kao Grčka, Italija, Španjolska i Portugal nego i na Hrvatsku u kojoj Vlada ne smanjuje rastrošnost.

„Kriza je nastala zato što za rješenje na dugi rok više nitko nema vremena", smatra Sertić koji očekuje smanjenje potražnje s europskog tržišta i povećanje potražnje iz Azije i Sjedinjenih Država. Za Applied Ceramics u Sisku to znači nove investicije u tehnologije koje traže novi klijenti iz SAD-a, Kine, Tajvana i Japana.

Vlada ekonomista

Na naše pitanje kako bi rezultati općih izbora mogli utjecati na hrvatsko gospodarstvo, Sertić je rekao kako se nada da će nova vlast biti svjesna ekonomske situacije, da će se potruditi skinuti dio tereta sleđa hrvatskih proizvođača i izvoznika te tako unaprijediti proizvodnju i zapošljavanje.

„Umjesto da se mjeri porastom ili padom BDP-a, predlažem da se uspješnost nove vlasti mjeri stopama otvaranja novih, kvalitetnih radnih mjesta. Radno je mjesto valuta koje nema dovoljno u većini zemalja zapadne civilizacije", ustvrdio je Sertić. Hrvatskoj bi dobro došla vlada koja zna iskoristiti situaciju u svijetu i koja može omogućiti zapošljavanje mladih stručnjaka, naravno, u Hrvatskoj. Smatra kako bi u vladi trebali biti praktični ekonomisti a ne političari i dodaje da članstvo u Europskoj uniji Hrvatskoj otvara tržište. Smanjit će uvozne i izvozne carine te donijeti nove, europske poreze i regulativu koja može povećati troškove proizvodnje.

"U Hrvatskoj ne treba puno toga promijeniti da bi bila uspješan ekonomski tigar južne Europe. Bilo bi dovoljno za početak osloboditi hrvatskog čovjeka da ulaže svoj novac u nove projekte i nova radna mjesta, umjesto u vikendice, kafiće i financijske piramide. Pozitivni rezultati bili bi vidljivi vrlo brzo", smatra vlasnik Applied Ceramicsa, koji vjeruje da će se to i dogoditi jer će Hrvatsku postojeća situacija na to natjerati.

Sertić zbog izvjesnog povećanja kamatnih stopa u 2012. godini kaže kako u njegovoj tvrtki ne planiraju uzimati nove kredite. Očekuje smanjenje konkurencije zbog bankrota, konsolidacije i redukcije proizvodnih kapaciteta, povećanje cijena materijala, energije, pa i cijene industrijskih proizvoda. Usto, Sertić očekuje neizbježan porast ulaganja u nove tehnologije i otvaranje novih, kvalitetnih radnih mjesta.

Nužna prilagodba konkurenciji EU

Direktor M SAN logistike Jurkić kaže da o konkretnim brojkama nije zahvalno govoriti jer se tržišna utakmica zaoštrava iz godine u godinu. Napomenuo je kako su cijene logističkih usluga u kontinuiranom padu, a pritom je većina ulaznih troškova nepromijenjena ili raste kao, primjerice, cijena goriva.

„Kad je riječ o logistici u Hrvatskoj, u posljednjih nekoliko godina stojimo dobro. Geostrateški položaj RH pruža velike šanse i mogućnosti koje trebamo i moramo iskoristiti. Za to imamo kompetenciju, znanje i modernu tehnologiju", smatra Jurkić dodajući kako su na našem tržištu prisutni mnogi veliki logističari. U 2012. godini očekuje gradnju nekoliko velikih LDC-a i znatnije povećanje logističkih kapaciteta Dugog Sela, Jastrebarskog, Varaždina...

Jurkić smatra da novu vladu čeka težak zadatak. „U Hrvatskoj su nužne korjenite promjene i rezovi koji će, nažalost, sa sobom donijeti povećanje broja nezaposlenosti i pad standarda, što je u izravnoj svezi sa slabljenjem kupovne moći građana i smanjenjem potrošnje, što može utjecati na poslovanje klijenata. Pozitivni učinci promjena mogli bi se očekivati tek za nekoliko godina", smatra direktor M SAN logistike. Ulaskom u EU stvaraju se nove prilike, veliko tržište od gotovo 500 milijuna potrošača.

„Na kompanije koje izvoze na to tržište ulazak u EU povećat će njihovu konkurentnosti smanjenjem administrativnih barijera, bržim protokom robe, usluga i radne snage", upozorava Jurkić. U pretpristupnom razdoblju trebali bismo se dobro pripremiti prilagodbama europskom zakonodavstvu u dijelu certificiranja proizvoda i usluga, upravljanja kvalitetom i tehnološkog opremanja.


Presudna sljedeća godina

„Produbljena kriza i u 2012. godini negativno će utjecati na likvidnost gospodarskih subjekata i na smanjenje izravnih investicija, odnosno kapitala za nove projekte", rekao nam je Mladen Ozimec, vlasnik i direktor Salona bankarske opreme iz Zagreba, ovogodišnje Gazele poslovne izvrsnosti u izboru Business.hr-a. U takvim je uvjetima neizbježno usporavanje rasta gospodarstva, a jedini izlaz Ozimec vidi u hitnim temeljitim strukturnim prilagodbama gospodarstva.

„Sljedeća godina bit će presudna za rješavanje problema koje smo godinama gurali pod tepih i jednostavno moramo pravilno reagirati ako želimo izbjeći dolazak do točke s koje nema povratka", smatra Ozimec dodajući kako nam najave o rastu cijena energije i komunalnih usluga sigurno neće pomoći. „Prilagodba novim uvjetima na tržištu bit će najvažnija za održivost poslovanja, tržištu na kojem će preživjeti samo najsposobniji i najprilagodljiviji", smatra Ozimec. Ulazak Hrvatske u EU, tvrdi, velika je opasnost i još veća prilika za hrvatsko gospodarstvo.

Pod uvjetom da se gospodarska situacija stabilizira u zemljama EU, Ozimec očekuje više novca za investicije u Hrvatskoj te ističe da će europski standardi kvalitete koje ćemo s vremenom preuzeti sigurno diferencirati kvalitetniju robu od manje kvalitetne. Osim toga, očekuje uvođenje reda i standardizaciju poslovanja.  

Izvor: business.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,07440 0,00
0,43%
GBP
0,85573 0,00
0,04%
CHF
0,97440 0,00
-0,15%
JPY
164,62000 -1,01
-0,61%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,74 €
02.05.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 03.05. 16:00  2814,05
1,29
0,05
CROBEX10* 03.05. 16:00  1705,01
1,69
0,10
CROBEX10tr* 03.05. 16:00  1861,44
1,85
0,10
ADRIAprime* 03.05. 15:28  1903,40
11,48
0,61
CROBISTR* 03.05. 16:31  174,0462
0,01
0,01
CROBIS* 03.05. 16:31  96,5246
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:06:37 03.05.2024)
(17:06:37 03.05.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ATPL
52,40 €
-0,38%
106.393,20 €
HT
30,70 €
0,33%
82.551,40 €
ERNT
203,00 €
0,00%
61.825,00 €
SPAN
44,40 €
4,23%
57.678,00 €
PLAG
376,00 €
-2,08%
53.236,00 €
KOEI
264,00 €
0,00%
40.266,00 €
ADRS
80,00 €
-4,76%
36.378,00 €
7SLO
26,67 €
1,06%
33.622,12 €
KRAS
111,00 €
-0,89%
27.186,00 €
ARNT
31,40 €
-1,26%
25.845,00 €
Redovni dionički promet:   
738.730,51 €
Redovni obveznički promet:   
15.000,70 €
Sveukupni promet:   
753.731,21 €