NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

VLADINE MJEREObjavljeno: 14.09.2023
Cijena struje ostaje ista, ograničavaju se cijene za 30 proizvoda

Cijena struje ostaje ista, ograničavaju se cijene za 30 proizvoda

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela peti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, po kojem cijene struje za građane, gospodarstvo i institucije ostaju iste, a Vlada ograničava cijene za ukupno 30 proizvoda i to od ponedjeljka, 18. rujna.

Novi paket mjera koji se odnosi na idućih šest mjeseci vrijedan je 464 milijuna eura, uz postojeći 551 milijun eura koliko ukupno vrijede mjere iz prethodnog paketa koje su na snazi godinu dana, do 31. ožujka 2024. godine.

Tu je i dodatna alokacija za zelenu tranziciju i energetsku učinkovitost, odnosi se na dugoročnije razdoblje, "teška" milijardu i 212 milijuna eura, a većim dijelom se odnosi na energetsku obnovu zgrada javnog sektora, uključujući i one stradale u potresu.

U sklopu novoga paketa mjera, od 1.listopada pa idućih šest mjeseci cijena struje ostaje ista za građane, gospodarstvo i institucije, za što država izdvaja 288 milijuna eura, rekao je premijer Andrej Plenković.

Kućanstva će tako od 1. listopada 2023. do 31. ožujka 2024. godine, za polugodišnju potrošnju do 3000 kilovatsati (kWh), struju plaćati po prosječnoj cijeni od 59 eura po megavatsatu (MWh), a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura.

Tako su zadržane iste cijene, no povisio se polugodišnji prag na 3.000 kWh, koji u još važećem paketu iznosi 2.500 kWh.

"To znači da naša kućanstva mogu potrošiti više struje po povoljnijoj cijeni", istaknuo je Plenković, dodavši da se mjera odnosi na ukupno 2.214.236 mjernih mjesta i vrijedna je 102 milijuna eura.

Iznio je i izračun uštede na računu za prosječnu godišnju potrošnju struje od 3.500 kWh, koja tako lani na razini godine dana, zahvaljujući mjerama Vlade, iznosi 1.153 eura, a u ovoj godini prosječno 418 eura.

Jeftinija električna energija za javni i neprofitni sektor zadržava se na prosječnoj cijeni od 62 eura po megavatsatu, mjera je vrijedna oko 100 milijuna eura, obuhvaća 21,9 tisuća korisnika, a odnosi se na vrtiće, škole, fakultete, domove za umirovljenike, nevladine udruge, institute, vjerske zajednice, općine, gradove, državne institucije, komunalna poduzeća i druge.

Cijena električne energije za malo poduzetništvo za polugodišnju potrošnju ispod 250.000 kWh se također zadržava na 62 eura po megavatsatu, pri čemu je mjerom obuhvaćeno 93,2 tisuće korisnika, a vrijednost mjere doseže 86 milijuna eura.

Za polugodišnju potrošnju iznad 250.000 kWh, opskrba električnom energijom ugovara se po tržišnim uvjetima.

Za velike gospodarske subjekte nema subvencioniranja cijena struje, jer je tržišna cijena pala i subvencije nisu potrebne, ali Vlada, rekao je Plenković, jamči da će i njima subvencionirati cijene struje ako dođe do ozbiljnijeg poskupljenja i poremećaja na tržištu električne energije.

"U svakom slučaju, ovdje ne bi bilo svrhovito donositi mjeru po cijenama koje su iznad tržišnih cijena", dodao je Plenković.

Jednokratne naknade umirovljenicima, korisnicima dječjeg doplatka

Za zaštitu od inflacije vlada u novom paketa predviđa ukupno 116 milijuna eura.

Tu su tako potpore za 720 tisuća umirovljenika s mirovinom do 700 eura, za koje će se ukupno izdvojiti 72 milijuna eura.

Umirovljenicima s mirovinom do 300 eura pripast će 160 eura jednokratnog dodatka, onima koji imaju od 300 do 435 eura dobit će 120 eura, od 435 do 570 eura - 80 eura, a onima koji primaju između 570 i 700 eura jednokratna naknada će iznositi 60 eura.

Po prvi puta će jednokratnim naknadama biti obuhvaćeni i zaposleni korisnici mirovina, ako im mirovina i primanja od rada ukupno ne prelaze 700 eura.

Isplatit će se i potpora korisnicima doplatka na djecu i to 50 eura za jedno, 100 za dvoje, 150 za troje, 200 eura za četvero i 300 eura za petero i više djece.

Procjenjuje se da će biti obuhvaćeno otprilike 112 tisuća obitelji s oko 220 tisuća djece. Vrijednost mjere je 11 milijuna eura, a novčane potpore korisnicima će se isplatiti u listopadu, a u studenom onima koji su u postupku ostvarenja prava.

Ograničavaju se cijene jogurta, troslojnog toaletnog papira, mliječne čokolade bez dodataka ....

U sklopu Vladinih mjera, od ponedjeljka će biti ograničene cijene 30 osnovnih proizvoda.

Osim već limitiranih cijena iz prethodnog paketa za sedam prehrambenih proizvoda - suncokretovo ulje, mlijeko, oštro i glatko brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso, uvodi se i ograničenje cijena jogurta u čašici ili bočici od 180 ili 200 grama, na 0,49 eura, dok je cijena tog proizvoda 31. prosinca lani iznosila 0,63 eura, pa je tako riječ o sniženju za 22 posto.

Nadalje, cijena kilograma polutvrdog sira Goude (blok za narezivanje) ograničit će se na 6,49 eura, što je sniženje u odnosu na kraj prošle godine za 28 posto, kada je kilogram Goude koštao 9,02 eura.

Cijena kilograma riža ograničava se na 2,29 eura, što je 53 posto manje no na kraju 2022. godine, maksimalna cijena pola kilograma špageta bit će 1,09 eura, uz pad za 44 posto, svježa jaja razreda M, 10 komada, moći će najviše koštati 2,45 eura, dok im je prosječna cijena krajem prošle godine dosezala 2,99 eura.

Cijena kilograma svinjskog vrata bez kosti ograničava se na 5,49 eura, junećeg vrata s kosti na 6,99 eura, pileće ili pureće hrenovke će moći najviše koštati 2,69 eura po kilogramu, pet kilograma krumpira 3,99 eura, što je pad prosječne cijene za 20 posto u odnosu na kraj 2022.

Nadalje, cijena kilograma mrkve u rinfuzi ograničava se na 0,89 eura, hamburgera (slanina) na 6,99 eura, šarenog graha u rinfuzi na 1,99 eura, pola litre pasirane rajčice u tetrapaku moći će najviše koštati 1.09 eura, što je manje za 34 posto u odnosu na prosječnu cijenu s kraja prošle godine, cijena kilograma limuna u rinfuzi se ograničava na 1,49 eura, uz pad prosječne cijene za 27 posto, kilogram jabuke "Gala" limitira se na 1,39 eura, dok će mliječna čokolada bez dodataka, od 80 ili 100 grama, najviše moći koštati 1,29 eura, pri čemu se iznosi procjena o sniženju za 48 posto u odnosu na kraj 2022., kada je prosječno koštala 2,48 eura.

Od artikala koje ubrajamo u prehrambene tu je i sirup sa šećerom, s limitiranom cijenom od ponedjeljka za litru od 2,99 eura, što je 38 posto manje u odnosu na 4,80 eura s kraja prošle godine.

Vlada je ograničila cijene i za više higijenskih potrepština, pa će tako gel za tuširanje od 250 ml moći najviše koštati 2,99 eura, a na istu cijenu je ograničena i pasta za zube od 125 ml i 10 rola troslojnog toaletnog papira.

Litra šampona ograničava se na 3,49 eura, standardne pelene na 30 centi po komadu, a standardni higijenski ulošci na 25 centi.

Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena, na kraju prošle godine koštala bi 99,68 eura, a po novom cijenama 76,19 eura što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 eura, rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Najavio je da će svi ti proizvodi dobiti oznaku ograničene cijene kako bi one bile vidljive potrošačima.

Naknade i za korisnike socijalne skrbi, nezaposlene ...

Vladinim paketom su obuhvaćene i naknade u sustavu socijalne skrbi, mirovinskome sustavu i sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, ukupno vrijedne 33,3 milijuna eura.

Tako će više od 173.000 osoba, od čega ih je oko 140.000 s invaliditetom, imati pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura, pri čemu je mjera ukupno vrijedna 26 milijuna eura.

Naknada je namijenjena ugroženim kupcima energenata, uključujući i korisnike Nacionalne naknade za starije, zatim korisnicima zajamčene minimalne naknade koji nisu korisnici naknade za ugroženog kupca energenata, obuhvaćeni su i korisnici prava na doplatak za pomoć i njegu ostvarenog u mirovinskome sustavu i sustavu socijalne skrbi, te naposljetku nezaposleni hrvatski branitelji i civilni stradalnici iz Domovinskog rata.

Vlada je donijela i odluku o jednokratnoj isplati 100 eura nezaposlenim osobama, prijavljenim u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), na dan 1. rujna, čime će biti obuhvaćeno 73 tisuće osoba, mjera je vrijedna 7,3 milijuna eura, a HZZ će tu novčanu naknadu isplatiti u listopadu.

S obzirom da u evidenciji HZZ-a ima više nezaposlenih, Plenković je pojasnio da je dio nezaposlenih obuhvaćen mjerom od 150 eura, pa ne mogu biti korisnici obje mjere.

Potpore i za poljoprivrednike

U segmentu poljoprivrede, Vlada je donijela mjeru za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge. Cilj mjere je oporavak svinjogojske proizvodnje, održanje cjelokupne stočarske proizvodnje, kao i očuvanje prehrambenog lanca na područjima pogođenim afričkom svinjskom kugom, a vrijednost joj je 15 milijuna eura.

Donesena je i odluka o otpisu zakupnine za državno poljoprivredno zemljište u zonama pogođenima svinjskom kugom, a ta mjera "teži" 6,8 milijuna eura.

Tu su i potpore za poljoprivrednike za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u ovoj godini, ukupne vrijednosti 25 milijuna eura, čime će biti obuhvaćene štete od poplava, tuče, mraza, olujnog nevremena i požara.

Prethodne bespovratne potpore iznosile su 10 milijuna eura, tako da je došlo do povećanja iznosa za 15 milijuna eura, pri čemu će poljoprivrednicima do kraja ove godine biti isplaćeno 19 milijuna eura, a šest milijuna u idućoj godini.

Za poljoprivrednike i prerađivače tu je i mjera kreditiranja, vrijedna 23 milijuna eura, koja uključuje otvaranje kreditnih linija za obrtna sredstva i za investicije.

Od glavnih gradova Unije, građani Zagreba plaćaju drugu najnižu cijenu plina i struje

Podsjetivši na postojeće mjere od 551 milijun eura, Plenković je istaknuo da na mjere zadržavanja niskih cijena energije otpada 481 milijun eura, od čega na zadržavanje niskih cijena plina 179 milijuna eura.

Kada se promatraju glavni gradovi članica EU-a, Plenković je istaknuo da, osim građana Budimpešte, Zagrepčani zahvaljujući mjerama Vlade plaćaju najnižu cijenu plina, a isti je slučaj i sa strujom.

Pritom, naveo je predsjednik Vlade, prosječna cijena plina za kućanstva u Uniji iznosi 107 eura /MWh, a u Hrvatskoj 47 eura.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,07180 0,00
0,00%
GBP
0,85478 0,00
0,00%
CHF
0,97870 0,00
0,00%
JPY
168,27000 0,00
0,00%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,74 €
30.04.2024
0,34%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 02.05. 12:37  2817,71
11,42
0,41
CROBEX10* 02.05. 12:33  1706,84
4,85
0,28
CROBEX10tr* 02.05. 12:33  1863,43
5,28
0,28
ADRIAprime* 02.05. 12:37  1892,37
3,42
0,18
CROBISTR* 30.04. 16:31  174,1211
-0,01
0,00
CROBIS* 30.04. 16:31  96,5928
-0,01
-0,01
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (12:39:25 02.05.2024)
(12:39:25 02.05.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ATPL
52,40 €
15,16%
92.428,40 €
ATGR
57,00 €
2,70%
62.929,00 €
HT
30,60 €
0,00%
59.673,00 €
ERNT
204,00 €
-0,49%
55.050,00 €
ZABA
16,70 €
-0,30%
35.555,25 €
KODT
1.550,00 €
0,65%
30.930,00 €
SPAN
42,60 €
3,15%
28.313,50 €
LPLH
31,60 €
6,76%
22.833,80 €
ADPL
12,85 €
-0,39%
21.316,00 €
KOEI
266,00 €
-0,75%
18.730,00 €
Redovni dionički promet:   
517.607,13 €
Redovni obveznički promet:   
40.000,00 €
Sveukupni promet:   
1.005.607,13 €