NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

ANALIZAObjavljeno: 27.02.2023
Što nam tržišta govore i što se može očekivati - LVI

Što nam tržišta govore i što se može očekivati - LVI

Datum analize: 27/02/2023

TRENUTNO STANJE:

Situacija je postala jako interesantna i jedva čekam vidjeti kako će se stvari odviti. Sada ću moći testirati svoju veliku geopolitičku hipotezu. Već sam zauzeo pozicije i kako se kaže: vežite se polijećemo.

Već dugo vremena mi se čini da je rat u Ukrajini dio širega plana s kojim Kina sustavno nastoji postati globalna sila. Dio toga plana je smanjenje globalnoga utjecaja dolara. Kina već aktivno radi na ovome. Ipak srce plana leži u Sun Tzu koji kaže da treba napasti strategiju i saveze. U jednom drugom radu sam pokrio kako i zašto Kina napada saveze i strategije zapada, tako da sada ne planiram ulaziti u detalje u ovome tekstu. Ovo je ekonomska analiza. Meni se čini da bi pravi napad na saveze i strategiju mogao uslijediti uskoro.

Ako je netko pametan, onda najbolji način da napadneš cijelu strategiju zapada je da oslabiš savez EU s SAD-om. Za slabljenje toga saveza potrebno je oslabiti ekonomiju. Trenutno je najbolje slabljenje ekonomije preko inflacije. Znači cilj je održati da inflacija bude što veća. Ukratko rečeno.

I sada dolazimo do jedne činjenice i jednog pitanja. Činjenica je da je inflacija u EMU na vrhuncu i da bi trebala početi padati. Pitanje je: kako ponovo povećati inflaciju? Odgovor je rastom cijena nafte.

Nafta je već mjesecima zacementirana u pet posto gore, pet posto dolje. Uskoro bi se trebala odlučiti gdje će. Kako OPEC+ planira braniti cijenu od 70$ onda ostaje samo jedan put, a to je prema gore. Cijenu prema dolje je puno lakše obraniti, dok je put prema gore otvoren.

Ono što je najvažnije za trenutnu cijenu nafte jeste da je fundamentalno savršena. Cijena koju vidimo zadnjih nekoliko mjeseci jeste cijena koja odražava samo stvarnu ponudu i potražnju. Uopće nama špekulativnoga elementa koji bi mogao kreirati trend u jednom smjeru. Ovakvo stanje također onemogućuje kreiranje refleksivnoga odnosa koji opisuje Soros, a koji je jako važan za kreiranje trendova i balona. Vijesti o smanjenju proizvodnje i stvarno smanjenje proizvodnje bi sigurno kreiralo špekulativni element koji bi onda gurnuo cijenu nafte. Za sada ima nekih vijesti, ali ne značajno velikih.

Ako prihvatimo da je cijena savršeno uravnotežena onda samo ostaje pitanje tko i zašto je želi bilo gdje pomaknuti? Odgovor: Kina radi destabilizacije zapadnih ekonomija. Pregledom ovoga stanja meni je trenutno sada puno bolje biti dugačak naftu nego kratak, jer cijena prema dole se jako lagano obrani.

Zbog gornje analize sam prodao soju, pšenicu i kukuruz, a kupio sam svinjetinu. Ako je cilj oslabiti državu onda je također potrebno i naštetiti poljoprivredi. Tako da cijena žitarica mora pasti, ali bi cijena mesa trebala narasti. Ovako kompleksno trgovanje robama nisam nikada imao. Sada trebam vidjeti da li sam u pravu.

Ako sada cijena padne to znači da će sljedeća žetva biti manja i konzekventno skuplja i na taj način propagirati inflaciju još neko vrijeme. Cijena mesa mora narasti upravo zato što je meso sada na drugoj strani. Hrana je jeftina ali ima malo jedinki za proizvodnju. Samo treba pogledati cijenu teletine na burzi.

Moguće su dvije stvari. Prava je da nisam u pravu. Kako je jednom Ivan Stojanović predivno rekao: sve naše pozicije su krive. Druga je da prerano ulazim u poziciju. Kako god bilo, mehanizam trgovanja je jednostavan. Ući u poziciju u futures ugovoru koji ističe za nekoliko mjeseci i možda prodavati opcije kako bi malo smanjio troškove. To još moram vidjeti radi marže.

Druga stvar koja me je okupirala zadnja dva tjedna je Japan. Inflacija je najveća u 40 godina i kontinuirano raste. Kamatna stopa centralne banke je negativna. Centralna banka upravlja krivuljom prinosa i fiksira kamatnu stopu na desetogodišnju obveznicu na 0,5% s time da je kamatna stopa na toj razni već mjesec dana i centralna banka je morala nekoliko puta intervenirati kako bi zadržala cijenu jer postoji jako veliki pritisak na prodaju obveznica.

Ostatak krivulje prinosa se već nagnuo, a prinos na 8 godina je 0,52%. Budućnost je i više nego jasna: funta 1992. Centralna banka će biti prisiljena kupovati obveznice (ekspanzivna monetarna politika) u trenutku rastuće inflacije. Dakle nešto će morati pući, a naravno da znamo da će to morati biti centralna banka.

Ne mogu reći što me više veseli. Da centralna banka digne kamatnu stopu ili da pokuša sa sterilizacijom. Sterilizacija je transakcijska tehnika kojom centralna banka intervenira na dva tržišta  istovremeno kako bi zadržala količinu novca u ekonomiji nepromijenjenom. U slučaju Japana to bi značilo kupnja desetogodišnje obveznice, a prodaja dionica iz vlastitoga portfelja centralne banke. Ako ovo pokušaju onda je jasno što se mora dogoditi sa cijenom dionica. Naravno da sam i kratak NIKKEI indeks.

Ako centralna banka odustanu od kontrole kamatne stope imamo pad cijena obveznica, ako upotrijebe sterilizaciju imamo pad cijena dionica. Ekonomija je slaba. Prema tome jednostavno čekaju da ih netko očerupa. Najljepša stvar u svemu je što su već jednom morali braniti tečaj i vrijednost bilance centralne banke divlja. Sve u svemu ovo će biti jako dobra vježba za trgovanje.

Poseban problem je YEN. On će sada slabiti, jer centralna banka mora braniti kamatnu stopu, ali nakon što prestanu s kontrolom će ojačati. Tako da ga moram jako pažljivo trgovati. Možda osmislim neku opcijsku strategiju.

DAX je napokon počeo padati. Sljedeći tjedan je inflacija u EMU. To mi je jako važno radi ulaska i izlaska iz pozicija. U idealnom slučaju podatci o inflaciji će biti dobri. To bi gurnulo obveznice gore, ali onda je sastanak ECB-a nakon kojega bi cijena obveznica u potpunosti trebale kolapsirati. Još jedna analiza koja zahtjeva jako dobro trgovanje.

US indeksi mi izgledaju jako dobro. Pad od prošloga tjedna je odličan. Ako S&P indeks ostane na razini od 3900 to bi bio jasan signal kako će izgledati budućnost. Proboj do 3600 bi definitivno bila razina na kojoj bih gledao ulazak u dugačku poziciju. Proboj ispod te razine je u ovome trenutku moguć samo ako Powell najavi da će dizati kamatnu stopu sve dok ekonomija ne uđe u recesiju. Do sada nije bio destruktivan u svome ponašanju ne znam zašto bi sada postao.

Sada dolazimo do podataka. PCE inflacija koja je izašla je pokazala rast na godišnjoj razini. Jedna lasta na čini proljeće, posebno kada je ta lasta prvi mjesec. Moguće je da su cijene narasle jer su svi početkom godine digli cijene za ostatak godine i onda je to to. Ali ova brojka mi je inflaciju u SAD-u vratila u fokus. Iako sam napisao da je inflacija u SAD-u pluskvamperfekt sada ću to promijeniti da je inflacija u SAD-u samo perfekt. Ne želim jednoj brojci dati jako puno značaja, ali je niti ne mogu ignorirati. Želim vidjeti podatke koji će izaći u ožujku kao i PCI brojke prije nego što promijenim stav.

Naravno da bi proboj nafte prema gore i odlazak nafte na 120$ bilo nešto što bi tražilo potpuno novu analizu situacije. Ja sam još uvijek uvjeren da FED zna šta rade i zato sam kupio fed funds futures, ali radi se o maloj poziciji koju tek planiram graditi.

Jako je puno silnica na tržištu. Puno njih su kontradiktorne. To naravno ne znači da se i samo tržišne neće ponašati kontradiktorno. Sve korelacije su narušene.

HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:

Pojavilo se nekoliko novih prilika koje sam morao iskoristiti. Tako da imam nekoliko novih hipoteza.

H1: Nafta će zbog geopolitičkih okolnosti narasti, a cijena žitarica će pasti.

Logika ovoga poteza je opisana gore.

H2: Centralna banka Japana će naglo promijeniti politiku.

Kamatna stopa je negativna, a inflacije je iznad 4%. Hipotezu ću testirati kratkom pozicijom u 10-goidšnjoj obveznici i kratkoj poziciji u NIKKEI indeksu.

TAKTIKE I STRATEGIJE:

Kao što sam i pisao ova godina će biti godina vježbanja trgovanja. Ne mogu reći da sam do sada bio jako dobar. U minusu sam oko 10%. U velikom dijelu sam propustio val prema gore i nisam bio dobro pozicioniran u svojim kratkoročnim trgovanjima. Sada sam u potpuno drugoj poziciji. Većina mojih pozicija sve više i više postaju izrazito dugoročne. Takvo stanje nužno vodi ka većoj volatilnosti portfelja i traži manje pozicije. Stanje portfelja na koje nisam baš navikao.

Ideja da podijelim portfelj u dva dijela: dugoročni i kratkoročni se pokazuje točnom u praksi. Problem je što mi je kratkoročni dio trgovanja bio jako loš. Zato imam gubitke, a dugoročni dio nisam u potpunosti uspio formulirati do sada. Sada ostaje naravno pitanje da li su moje analize točne?

S fundamentalne strane izgleda da jesu. S tehničke također. Tržišta na kojima sam zauzeo dugoročne pozicije (NIKKEI, soja, pšenica, kukuruz, nafta) su već mjesecima stabilni. Nigdje ne idu. Fundamenti govore da bi se trebali pomaknuti. Sada ostaje samo da vidim da li će se pomaknuti i da li sam u pravu u kojem smjeru.

U petak 24.02.2023. sam napravio veliku reorganizaciju portfelja. Kupio sam naftu, prodao sam NIKKEI i japansku 10-ogidšnju obveznicu. Izašao sam iz pozicije u DAX-u, iako 100 bodova prerano, ali nema veze.

Ranije sam izašao iz pozicija u EU obveznicama vrlo blizu dna. Iako se činilo da sam i tu prerano izašao iz pozicije zbog roll overa u sljedeći futures ugovor, nisam puno pogriješio.

Također sam prodao soju, kukuruz, pšenicu u pravo vrijeme prije nego što su pali. Tako da na tim pozicijama sada imam dobru dobit. Kupio sam i svinjetinu. Nisam trgovao svinjetinom 20 godina od kada sam radio u Clevelandu. Biti će jako interesantno. Za sada pozicije u robama dobro funkcioniraju.

Počeo sam graditi poziciju u fed funds futures ugovorima. Trenutno imam 3, ali plan je imati barem 10 ako inflacija i ostali ekonomski podatci budu po planu. Ovdje se radi o tome da vrijednosti savršeno odražavaju očekivanja. Voljan sam pozicionirati se na to da će se očekivanja s ekonomskim podatcima promijeniti i da će očekivanja o fed funds rate pasti.

Nakon inflacije sljedeći tjedan ću ponovo prodati EU obveznice. Idealno bi bilo da rezultati budu jako dobri i onda ih prodam nakon odskoka. Također planiram ponovo prodati DAX također nakon inflacije.

Ovo je odlično stanje. Imam preko 20 pozicija u futures ugovorima za koje mislim da su odlični. Sada je samo potrebno izbalansirati izloženost prema svakoj od željenih pozicija.

Analiziram i jako puno pozicija u dionicama, ali to je još uvijek samo na razini analize.

Doc. dr. sc. Neven Vidaković, prof. v.š.

Odricanje od odgovornosti: Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.
Ključne riječi:
tržište kapitala ~ ulaganje ~ investiranje ~ analiza ~ ECB ~ FED

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,06530 0,00
-0,24%
GBP
0,85620 0,00
-0,01%
CHF
0,96800 0,00
-0,25%
JPY
164,68000 -0,14
-0,08%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,47 €
18.04.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 19.04. 16:00  2799,37
-3,94
-0,14
CROBEX10* 19.04. 16:00  1698,51
1,11
0,07
CROBEX10tr* 19.04. 16:00  1846,43
1,21
0,07
ADRIAprime* 19.04. 15:54  1883,43
4,15
0,22
CROBISTR* 19.04. 16:31  172,9705
0,01
0,01
CROBIS* 19.04. 16:31  96,0146
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:07:56 19.04.2024)
(17:07:56 19.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ATGR
56,50 €
0,00%
165.386,50 €
ZABA
16,90 €
-0,29%
112.780,20 €
ATPL
44,10 €
2,56%
80.061,90 €
ERNT
207,00 €
-0,48%
67.333,00 €
HT
30,50 €
0,00%
52.721,00 €
KODT2
1.380,00 €
-3,50%
51.780,00 €
ADRS2
62,40 €
0,65%
48.625,20 €
ADRS
84,00 €
0,00%
40.152,00 €
JDOS
460,00 €
-4,17%
39.164,00 €
KODT
1.440,00 €
-0,69%
28.880,00 €
Redovni dionički promet:   
849.033,89 €
Redovni obveznički promet:   
20.002,00 €
Sveukupni promet:   
1.999.035,89 €