NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

INTERCAPITAL ASSET MANAGEMENT D.O.O.Objavljeno: 23.09.2022
DOLAR: Nova dimenzija diverzifikacije

DOLAR: Nova dimenzija diverzifikacije

Redoviti čitatelji već su više puta imali priliku čitati o diverzifikaciji. Pisali smo o diverzifikaciji kao osnovnom postulatu upravljanja rizikom i kao jednoj od glavnih prednosti ulaganja u investicijske fondove.

U ovom tekstu dodatno ćemo proširiti već obrađene teme s ciljem da vam bolje objasnimo zašto biste trebali razmišljati kako dodatno unaprijediti svoj portfelj.

1. Što je diverzifikacija?
2. Nova dimenzija diverzifikacije
3. Štediti ili investirati dolare?
4. Dolar - Ponuda fondova

1. Što je diverzifikacija?

Jednostavno rečeno, diverzifikacija je alat smanjenja rizika koji nastaje velikom izloženošću prema jednom ili manjem broju investicija. Ona ima više razina i u praksi se najčešće upotrebljava na sljedeće načine:

Diverzifikacija štednje između više banaka

Domaći štediše često drže novac u više banaka kako bi smanjili mogućnost da im insolventnost jedne banke ugrozi financijsku stabilnost. Bankovni sustav u Hrvatskoj je iznimno stabilan i sve banke koje su se zadnjih godina našle u teškim okolnostima su bile u mogućnosti isplatiti sve depozite, ali bez obzira na to, često se za štednje (posebice većih iznosa) koristi više različitih banaka

Diverzifikacija između štednje i ostalih investicija

Uz klasičnu štednju, iduća razina diverzifikacije je stvaranje investicijskog portfelja. Najčešći prvi izbor za ulaganje u Hrvatskoj su nekretnine, ali u ovom kontekstu možemo govoriti i o svim ostalim ulaganjima na tržište kapitala (npr. dionice ili obveznice). Dodavanjem investicija smanjuje se gore spomenuti rizik i otvara se potencijal ostvarenja većih povrata.

Diverzifikacija unutar investicijskog portfelja

Jednom kada se štednja proširi investicijama u nekretnine ili vrijednosne papire, pojavljuju se novi izazovi. Ako uzmemo za primjer dionice, kupnja dionice samo jedne kompanije može biti dobar izbor, ali značajno povećava rizike. Sa jednom kompanijom puno stvari može poći po zlu. Loš menadžment, kriza u tom gospodarskom sektoru ili državi u kojoj tvrtka posluje, popis mogućih nedaća je dug. Kako smanjiti taj rizik?

Ulaganjem u neku drugu kompaniju koja je što je manje moguće povezana sa prvom, možda i kupnjom drugih vrijednosnih papira (npr. obveznica). Upravo to je i jedna od glavnih prednosti investicijskih fondova, što jednom kupnjom udjela zapravo kupujete veći broj različitih dionica i/ili obveznica na različitim tržištima čime se smanjuju nabrojani rizici.

Sa svakim od nabrojanih primjera diverzifikacije može se ići gotovo u beskonačnost. Na primjer, zašto stati na kupnji dionica samo dviju, pet ili deset različitih dionica kada ih teoretski možete posjedovati tisuće? Nažalost, to nije praktično i u stvarnosti se još nismo susreli s problemom prevelike diverzifikacije, najčešće je problem upravo suprotan.

Gore nabrojani oblici diverzifikacije su najčešći, ali s obzirom na trenutačne okolnosti, vjerujemo da je došao trenutak za uvođenje nove dimenzije diverzifikacije.

2. Nova dimenzija diverzifikacije

Jedan od oblika diverzifikacije koji se često preskače je valutna diverzifikacija. Što to znači?

Kao i kod štednje u više banaka, ulaganja u veći broj dionica i slično, bilo bi dobro novac držati u različitim valutama ili u investicijama koje su vezane za različite valute. U Hrvatskoj statistike pokazuju da se valutna diverzifikacija rijetko koristi.

Od cjelokupne oročene štednje kućanstava, čak 71% je u euru ili uz valutnu klauzulu na euro, 21% je u kunama, dok ostale valute predstavljaju tek nešto više od 7% ukupnih oročenja. U tih 7% su zapravo sve ostale globalne valute poput američkog, kanadskog ili australskog dolara, britanske funte, švicarskog franka itd.

U ovim podacima ne čudi visoka zastupljenost eura koji je već tradicionalno glavni izbor za štednju te dodatno potvrđuje visoki stupanj „euriziranosti" domaćeg tržišta. Budući da Hrvatska 2023. ulazi u Eurozonu, sa 1.1. statistika će pokazivati značajno veću koncentraciju jer će, prema sadašnjoj raspodjeli, eurska štednja predstavljati čak 93% udjela.

Nestankom kune nestaje i trenutačna diverzifikacija štednje te smatramo da je to odličan razlog za „uvođenje" drugih valuta u svoje portfelje. Američki dolar kao najvažnija globalna valuta i valuta u kojoj se izražava vrijednost mnogih globalno važnih roba (npr. nafta) je logičan prvi izbor za valutnu diverzifikaciju.

Gospodarske i geopolitičke okolnosti ove godine su dovele do značajnog jačanja američkog dolara što je podiglo i interes za štednjom ili investiranjem u toj valuti, ali bez obzira na kratkoročne trendove, smatramo da je dolar prvi izbor za dugoročnu valutnu diverzifikaciju, tj. da treba manji dio svog portfelja držati u toj valuti.

Na primjer, dio poskupljenja cijene goriva nastao je zbog rasta cijene nafte, ali dio je nastao i zato što je dolar jačao. Netko tko je dolar koristio za štednju dijela imovine je ublažio taj inflatorni udarac jer je kunska vrijednost, u kojoj plaća gorivo, narasla zbog jačanja tečaja.

3. Štediti ili investirati dolare?

Jednom kada donesete odluku da ćete dio portfelja prebaciti u dolare, suočeni ste sa sličnim dilemama kao i kod eurske štednje/investicija. Kamate na dolarske depozite su niske, na razini onih u eurima te od takve štednje nije moguće očekivati zadovoljavajuće povrate nego služi isključivo za čuvanje nominalne vrijednosti.

Što se tiče mogućnosti ulaganja, kako je domaće tržište većinom okrenuto prema euru, tako su i domaći investicijski fondovi većinom vezani za tu valutu. Mogućnosti ulaganja u dolarima su relativno rijetke, ali u InterCapital Asset Managementu kontinuirano razvijamo paletu investicijskih fondova te tako u ponudi imamo i mogućnosti ulaganja u dolarima.

Dodatna velika prednost korištenja investicijskih fondova je mogućnost ulaganja u kunama pri čemu se za konverziju primjenjuje srednji tečaj HNB-a.

U praksi to znači da korištenjem fondova kunama možete kupiti dolar po najpovoljnijem tečaju!

4. Dolar - ponuda fondova

Prvu stepenicu ulaganja u investicijske fondove predstavlja InterCapital Dollar Bond, obveznički fond niske razine rizika denominiran u dolarima. S obzirom na trenutačno relativno visoke prinose na dolarske obveznice, smatramo da je riječ o fondu koji trenutačno ima najbolji omjer što nižeg rizika i potencijalnog prinosa.

Druga mogućnost ulaganja u dolarima je investiranje u dionički fond InterCapital Global Technology koji se nalazi na drugoj strani spektra rizika od obvezničkog fonda. Riječ je o dioničkom fondu koji je fokusiran na ulaganje u kompanije iz tehnološkog sektora i vjerujemo da dugoročno ima iznimno visok potencijal prinosa, no u kratkom roku mogu se očekivati veliki pomaci.

Pročitajte još: Dolar i dolarski fondovi kao sredstvo dugoročne diverzifikacije.

Svi InterCapital fondovi Izdavanje / Kupnja udjela

Ovaj tekst pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih Intercapital asset management d.o.o. u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Cjelovit, točan i istinit opis UCITS fondova koji se spominju u ovom tekstu, propisanih obveza i povezanih rizika, možete pronaći u Prospektu i Ključnim informacijama za ulagatelje svakog fonda na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje Intercapital asset management d.o.o. smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet analize nisu u cijelosti objašnjeni. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju bez oslanjanja na u tekstu iznesene stavove.

Izvor: InterCapital Asset Management d.o.o. / Hrportfolio.hr

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08110 0,00
-0,05%
GBP
0,85510 0,00
-0,30%
CHF
0,97660 0,00
-0,46%
JPY
163,45000 -0,07
-0,04%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,19 €
27.03.2024
-0,67%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 28.03. 16:00  2834,52
-7,89
-0,28
CROBEX10* 28.03. 16:00  1713,17
-3,19
-0,19
CROBEX10tr* 28.03. 16:00  1862,37
-3,47
-0,19
ADRIAprime* 28.03. 16:00  1919,38
-4,20
-0,22
CROBISTR* 28.03. 16:31  172,777
0,01
0,01
CROBIS* 28.03. 16:31  96,038
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:36 28.03.2024)
(17:08:36 28.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
260,00 €
-1,52%
309.290,00 €
PODR
160,00 €
0,31%
211.489,00 €
MONP
8,35 €
0,00%
179.703,25 €
HPB
236,00 €
1,72%
154.070,00 €
RIVP
5,18 €
0,39%
123.723,18 €
7SLO
27,14 €
0,11%
111.213,23 €
HT
30,40 €
0,00%
111.163,60 €
7BET
13,84 €
0,44%
97.880,44 €
KODT
1.340,00 €
-2,90%
64.260,00 €
ADRS2
60,40 €
0,33%
63.230,80 €
Redovni dionički promet:   
1.713.649,50 €
Redovni obveznički promet:   
92.517,06 €
Sveukupni promet:   
3.591.166,56 €