NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

AGROKORObjavljeno: 05.04.2017
′Lex Agrokor′ ide po hitnom postupku

′Lex Agrokor′ ide po hitnom postupku

Pred Hrvatskim saborom danas se nalazi zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, tzv. lex Agrokor, koji je predložila Vlada, a koji bi se odnosio na kompanije s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna. Zastupnici su za ovaj zakon izglasali hitni postupak.

Sjednica se nakon više stanki nastavila u 11 sati, a u Sabor su došli i premijer Andrej Plenković i ministrica gospodarstva Martina Dalić kako bi dodatno obrazložili prijedlog.

- Ovo nije zakon za Ivicu Todorića, ovo nije lex Agrokor, ovo je zakon kojim hrvatska država, Vlada, a, uvjeren sam, i velika većina zastupnika, štite interese hrvatskog financijskog sustava, gospodarstva, radnika i zaposlenika Agrokora, OPG-ova, dobavljača i svih dionika koji su trenutno uključeni u proces koji se zbiva u vezi naše najveće kompanije - rekao je Plenković.

Dodao je da ovim zakonom žele zaštiti sve porezne obveznike i sve ljude u Hrvatskoj. Kriteriji su da tvrtka ima prosječno više od 5000 radnika te da imaju obveze veće od 7,5 milijardi kuna.

- Takvih kompanija u Hrvatskoj nema puno, ali dovoljno da zapošljavaju 11,5 posto ukupno zaposlenih u Hrvatskoj - rekao je Plenković. Naglasio je da je ovaj zakon napisan tako da je u skladu s Ustavom, koji štiti privatno vlasništvo.

- Ovaj zakon slijedi članak 50. stavak 2. koji govori o ograničenju poduzetničkih i vlasničkih prava, a ona se mogu ograničiti jedino u cilju zaštite interesa i sigurnosti RH, prirode, ljudskog okoliša ili zdravlja ljudi. To je ključ. Te ustavne odredbe su bile okvir na temelju kojih smo izrađivali prijedlog ovog zakona - rekao je Plenković.

Naše je da djelujemo. Bilo bi protuustavno ne činiti ništa. To bi bilo najgore

- Nije isto tko provodi proces restrukturiranja. Ako on dolazi na poticaj Vlade, hrvatske države, onda osoba koja tamo dođe, ili osobe koje dođu, moraju voditi jednaku brigu o zaposlenici u Konzumu, o interesu OPG-a, dobavljača, financijskog krvotoka, našeg gospodarstva. I to je ključ i to je bit i molim vas da to razumijete. Ovakav zakon nije pisan napamet, pisan je u ubrzanoj proceduri, ali na temelju sličnih situacija u kojima su se ranije našle i druge države EU. I druge države su posezale za posebnim pravnim režimima kada im se dogodila ovakva situacija - rekao je Plenković. Dodao je da ovo pitanje ima i međunarodnu dimenziju, da je Agrokor bitan i u Sloveniji, BiH, Srbiji, te da su svi zainteresirani za taj proces.

- Niti vas, a niti mene, privatna kompanija, ne samo ova, nego bilo koja, ne pita kod koga, mislim da koju banku ni u čijem vlasništvu, će se zaduživati. To su činjenice koje su danas na stolu. Zajedno ih moramo sagledati - rekao je Plenković. Dodao je da ovaj zakon radi svojevrsnu sigurnosnu mrežu koja treba zadržati hrvatsku ekonomiju.

Dalić: Ovo nije paralelni Stečajni zakon

- To je njegova glavna namjera i očekujem od vas da u ovakvom trenutku, baš svi, i tu se obraćam kolegama iz oporbe, da prepoznate značaj situacije i da oko ovog pitanja, bez obzira na lokalne izbore, ideološke i političke razlike, pokušamo pronaći suglasje koje je bitno u ovom trenutku - rekao je Plenković.

Plenković je pozvao zastupnike da doprinesu procesu raspravama i prijedlozima.

- Mi izbora nemamo. Naše je da djelujemo. Bilo bi protuustavno ne činiti ništa. To bi bilo najgore - poručio je.

Ministrica Dalić je rekla da je cilj postupka izvanredne uprave postići nagodbu među vjerovnicima o budućnosti poslovanja društva u roku od 12 mjeseci, koji se može odlukom suda produljiti za još tri mjeseca.

- U svojoj biti ovo nije Stečajni zakon, ovo nije paralelni Stečajni zakon i ovo nije zakon u kojem se explicite definira način na koji će se vjerovnici namirivati - rekla je Dalić.

Dalić je rekla da se osigurava da povjerenik bude osoba od profesionalnog, stručnog i moralnog ugleda koja će podržana autoritetom suda i Vlade jamčiti nepristranost, profesionalnost i stručnost cijelog procesa izvanredne uprave. Jedna od najvažnijih zadaća povjerenika je da u roku od 30 dana izabere savjetnika za restrukturiranje, pravnu osobu s najvećim stručnim referencama koja treba podržati povjerenika u analizi stanja, utvrđivanju stvarnog stanja i dati mu podršku u izradi nagodbe.

- Srce je ovoga zakona mogućnost da povjerenik u ime kompanije uzme kredit i tim kreditom isplati tražbine za robe i usluge koje su nastale do dana otvaranja postupka, odnosno da isplati dobavljače. Takav kredit onda ima status najstarije tražbine - rekla je Dalić.

Maras: Vaša Vlada je pupčanom vrpcom povezana s Agrokorom

Prvi se za repliku javio Gordan Maras (SDP) koji je rekao da ne pristaje dijeliti odgovornost za loše odluke koje Plenković donosi u ime RH.

- Ovo je zakon o Agrokoru, ovo je zakon o Todoriću, ovo je zakon kojim želite prikriti kako je problem nastao, kako je problem eskalirao, želite prikriti interesnu povezanost vaše Vlade s Agrokorom. Vaša Vlada je pupčanom vrpcom povezana s Agrokorom. To je intencija ovog zakona - rekao je Maras, koji je prigovorio da se ovim zakonom ne brine o najmanjim dobavljačima i radnicima Agrokora.

- Imamo indicije da je vaša i prethodna Vlada čitavim nizom akata doprinijela da situacija u Agrokoru eskalira - rekao je Maras.

- Želim vaš odgovor ovdje: Da li ministar Marić odlučuje o bilo čemu? - pitao je Maras.

Plenković je rekao da ništa bolje nije ni očekivao od njega te da se pretvara u šampiona demagogije SDP-a.

- Reći meni i mojoj Vladi da smo pupčanom vrpcom vezani za Agrokor? Kolega Maras, jeste li pročitali zakon? Jeste? Onda imate problem logike i shvaćanja ozbiljnosti situacije - rekao je Plenković. Napomenuo je da se ministar Zdravko Marić izuzeo iz svih odluka o ovoj temi.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) rekao je da je Plenković puno demagoški pričao, ali nije se dotaknuo srži zakona.

- Zakonom rušite pravnu sigurnost za ulaganje u RH - rekao je Hajdaš Dončić, koji je predložio Plenkoviću da imenuje Zdravka Marića za povjerenika u Agrokoru.

- Imamo veliki problem da vi kao ministar niste uspjeli razumjeti što sam govorio. To je podcjenjivački prema hrvatskoj javnosti i meni kao predsjedniku Vlade - rekao je Plenković, dodajući da će razmisliti o njegovoj sugestiji za povjerenika.

Plenković Jovanoviću: Nemate pojma

Ivan Vrdoljak (HNS) žestoko je kritizirao Plenkovića i pročitao raniju izjavu Zdravka Marića da nema rizika u Agrokoru.

- Vi danas pozivate na suglasje, izgubili smo mjesece, dok ste se bavili arhivima - rekao je Vrdoljak, dodajući da je nudio pomoć za rješenje, što je Plenković doveo u pitanje rekavši da je nudio "Supermana" za povjerenika.

- U problemu smo se našli zbog vaše vjerodostojne neodlučnosti - rekao je Vrdoljak.

Vrdoljak je nastavio dobacivati Plenkoviću dok je on odgovarao, na što mu je predsjedavajući Gordan Jandroković rekao: "Smiri se".

- Ovo je aktivan, odlučan i jedini mogući potez odgovorne države - rekao je Plenković.

Željko Jovanović (SDP) rekao je da Plenković u Vladi štiti interese krupnog kapitala te odbacio njegove pozive na suradnju.

- Ovaj zakon štiti jedino krupni kapital, štiti jedino velikog gazdu i menadžere koji su bili povezani s gazdom - rekao je Jovanović.

Na Jovanovićevu primjedbu da se šeće po Ukrajini Plenković mu je odgovorio da nema pojma o vanjskoj politici. Jovanović se javio za povredu poslovnika tražeći Jandrokovića da opomene premijera jer omalovažava ostale zastupnike, a sličnu primjedbu imao je i Maras.

- Ja ću ovdje reći da vi nemate pojma o ekonomiji. To je puno opasnija situacija u ovoj situaciji - rekao je Maras.

Peđa Grbin (SDP) rekao je da Plenkovićeva rasprava bila tipično HDZ-ovska te da je obveza oporbe da se ne slaže sa stajalištima vladajuće većine.

- Ne složiti se s vama danas, to je obveza prema građanima RH, prema zaposlenicima ne samo Agrokora, već i Francka i Kraša i drugih, jer ste vi ti koji dijelite. A dijelite upravo ovim zakonom jer ćete imenovati čovjeka koji će odlučivati tko će opstati, a tko će propasti - rekao je Grbin.

Plenković je rekao da je svrha aktivizma države da se omogući jednaki položaj svih dionika procesa te da je logično da, ako vlada predloži kompetentnog povjerenika, a sud to odobri, onda upravo netko tko dolazi s takvim ciljem ima najširu sliku i najbolju volju i obvezu da gleda na zadovoljavanje ciljeva i interesa svih dionika - od radnika do same kompanije i kreditnih institucija.

Goran Beus Richembergh (HNS) rekao je Plenkoviću da se ponaša kao da ima sve vrijeme ovog svijeta te da je prije mjesec dana trebao posjesti sve dionike.

- Kasnite i sad vas upozoravamo. Imamo Borovo, Petrokemiju, Đuru Đakovića... Nadamo se da opet ne spavate zimskim snom - rekao je Beus Richembergh.

Plenković je odgovorio da se puno posla Vlade odvija mimo javnosti te da su se procesi između Agrokora i vjerovnika ubrzali nakon što je obznanjeno da Vlada radi na zakonu.

- Reagirali smo pravodobno, otvoreno, onako kako možemo. Zakonskim rješenjem koje je sukladno drugim propisima i koje omogućuje da reagiramo na jedini ispravan način - rekao je Plenković.

Nada Turina Đurić (HNS) rekla je da njima u HNS-u najviše smeta da novinari već dugo znaju što se događa u Agrokoru, a Zdravko Marić ne zna ili se pravi ili Plenkoviću nije na vrijeme rekao. Milorad Batinić (HNS) pitao je Plenkovića o kojih se drugih devet društava osim Agrokora radi. Plenković je odgovorio da su te tvrtke Ina, HEP, Zagrebački holding, Hrvatske pošte, Hrvatske šume, HŽ Infrastruktura, Podravka, Adris i Atlantic. Anka Mrak Taritaš (HNS) rekla je da joj je spominjanje Holdinga jako zazvučalo u ušima te je pitala događa li se nešto s Holdingom o čemu javnost ne zna. Plenković je odgovorio da je Holding spomenuo prema kriteriju o broju zaposlenika te da u Holdingu, koliko mu je poznato, nema problema.

Krešo Beljak (HSS) sugerirao je da je zakon povratak u samoupravni socijalizam te da će Plenkovića početi zvati predsjednikom Saveznog izvršnog vijeća. Jandroković mu je ugasio mikrofon jer je premašio dopušteno vrijeme te poručio: "Vrlo ste mudri, samo ste prešli 27 sekundi".

- Da nazovem gospodina Antu Milovića da ga pitam za savjet kako je to biti predsjednik Izvršnog vijeća? - odgovorio je Plenković.

- Vi vapite za čime? Za nacionalizacijom, to je bila bit vašeg izlaganja, a istodobno zakon proglašavate socijalističkim samoupravljanjem. Toliko kreativnosti i nelogičnosti od predsjednika jedne stranke ja osobno dugi niz godina u ovom visokom domu nisam čuo, a moram priznati da nisam ni očekivao - dodao je.

Ranko Ostojić (SDP) pozvao je Plenkovića da se drži teme te poručio da je on gost u ovom Saboru, a da su zastupnici birani, te da ne može omalovažavati zastupnike. Jandroković je rekao da smatra da nije bila riječ o povredi poslovnika.

Branimir Bunjac (Živi zid) rekao je da Todorić mora izaći iz Agrokora te da je sramotno da poziva sve, uključujući Živi zid, na dijeljenje odgovornosti.

- Vaša stranka stvarala je kojekakve Guciće, Kutle, Nadane i Joze i sada imate obraza nakon svega reći da hrvatski građani svi jednako snose odgovornost za vašu promašeno politiku. Imate hrabrosti i raščistite stanje sami. Dok je Todorić u Agrokoru nikakvo rješenje neće biti moguće - rekao je Bunjac. Plenković mu je odgovorio da on odgovara za svoj mandat.

Silvano Hrelja (HSU) rekao je da su prije mjesec-dva Ministarstvo financija i Porezna uprava propustili pokrenuti predstečajnu nagodbu te da bi bolja bila i nacionalizacija umjesto ovakve situacije. Također je Plenkoviću rekao da je Antun Milović mrtav, na što je Plenković odgovorio da to dobro znam jer je njegova kćer išla u paralelni razred s njim. Plenković je također uputio jedan komentar Marasu.

- Joj Maras, poslije ćemo razgovarati na kavi. Najjači si - rekao je uz smijeh zastupnika.

Vesna Pusić (HNS) pitala je postaje li država glavni dužnik i preuzima li sve financijske obveze.

- Ovo je upravo obrnuto od zaštite poreznih obveznika, jer ako država preuzima i sve financijske obveze u jednoj privatnoj tvrtki, država nema drugih novca osim novca poreznih obveznika. Hoće li oni preuzeti Todorićev dug? - pitala je Pusić, na što je Plenković odgovorio da neće - povjerenik i zamjenici preuzimaju uloge organa društva, a država ne postaje vlasnik.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) rekao je da je Zdravko Marić "izmislio" kredit za Božić te da je dio novca završio u Idei iz Srbije. Zašto je Marić dao taj kredit ako je znao u kakvom je stanju Agrokor, upitao se Sinčić.

- Sve dosadašnje vlasti su odgovorne. Todorić je priča iz devedesetih. Doveli su nas u talačku krizu, ne samo nas, nego cijelo hrvatsko gospodarstvo. Ovaj zakon je loš i vjerujem da neće ništa napraviti pa pozivam sve vas, sve nas, da sa stručnjacima zajedno sjednemo i donesemo rješenje za spas hrvatskog gospodarstva, šuma, voda, polja, da nam netko ne zasjedne na resurse - rekao je Sinčić.

Plenković je rekao da se Marić izuzeo iz svih odluka HBOR-a.

Ivan Pernar (Živi zid) rekao je da Plenković prosipa puno velikih riječi, ali da su djela iza cijele priče loša. Vodeći ljudi u Enronu i Parmalatu nakon afera su završili u zatvoru, a čovjek iz Agrokora u Vladi, rekao je.

- Ovaj zakon će tobože štititi Agrokor, a što je s dobavljačima, njih ne štiti nitko - rekao je Pernar. Dodao je da je ovaj zakon prije zvao lex Todorić, a sada će ga zvati lex Plenković, te da je država u gorem stanju nego Agrokor.

- Vodite nas sve skupa u propast. Vi ovim zakonom ne spašavate Agrokor jer mu nema spasa, spašavate ovaj ekonomski model - rekao je Pernar.

Plenković je odgovorio da zakon ima jedini interes - zaštitu hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava.

Marija Puh (HNS) pitala je tko štiti male dobavljače, a Plenković je odgovorio da je cilj upravo zaštita malih.

Bojan Glavašević (SDP) pitao je Plenkovića zašto je opoziciju na sastanak o ovoj temi zvao samo pola sata prije te nije li problem što Hrvatska u ovom trenutku efektivno nema ministra financija jer se Marić izuzeo.

- Vlada ima ministra financija, i to uspješnog - odgovorio je Plenković. Na prvo pitanje odgovorio je da su na sastanak došla trojica Glavaševićevih kolega.

Sabina Glasovac (SDP) rekla je kako bi radnici nekadašnjih zadarskih tvrtki bili sretni da nisu pali pod privatizacijski nož devedesetih.

- Da su živjeli u ovo vrijeme imali bi svoj zakon, ali nemaju tu sreću. I sad ćete vi nas uvjeravati da ovaj zakon štiti radnike, a i vi i mi znamo da to nije istina - rekla je Glasovac, dodajući da je zakon pogrešan.

Plenković je odgovorio se u cijeloj Dalmaciji nakon 1990. godine niti jedan grad nije razvio kao Zadar.

- Za to ne trebate biti veliki ekspert, dovoljno je da posjetite grad - rekao je.

Lovrinović: Zakon je iznimno loš

Milorad Batinić (HNS) rekao je na početku sjednice da nema potrebe za hitnim postupkom za ovaj zakon, da se s obzirom na novonastalu situaciju u Agrokoru mogu provesti dva čitanja, kao i da je prijedlog nedorečen i nerazumljiv većem broju onih na koje će se odnositi. Međutim, zastupnici su većinom glasova podržali hitni postupak.

Goran Aleksić (Snaga) i Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) nakon toga su zatražili stanku od deset minuta, koju je predsjednik Sabora Božo Petrov odobrio.

Nakon stanke Aleksić je obrazložio stanku govoreći o presudama bankama zbog nezakonitog podizanja kamatnih stopa.

Lovrinović je rekao da ekonomisti znaju da su ovi dani ključni i kritični za Agrokor jer je ugrožena likvidnost. Naglasio je da je udio Agrokora u ukupnom vanjskom dugu 8 posto.

- Sve se znalo, ali nitko nije intervenirao. Znala je Hanfa, HNB, znali su da to strateški ugrožava financijsku stabilnost, nisu ništa poduzeli i treba tražiti odgovornost tih institucija. Stranka Promijenimo Hrvatsku neće prihvatiti ovaj zakon jer je iznimno loš, manjkavo je pripremljen i pogodovat će samo nekima, zna se, najjačima - rekao je Lovrinović, dodajući da bi zakon mogao u dužničko ropstvo poslati još dobavljača.

Vladu je upitao tko će odgovarati za ovako veliki dug, kada će se vladajući političari prestati ponašati prijepodne kao građani, a poslijepodne kao političari, tko će odgovarati za nepoštovanje Zakona o rokovima plaćanja, te tko će zaštititi male dobavljače, jer država, kako je rekao, očito neće. Rekao je i da zakon predstavlja novu redefiniciju strateških kompanija.

- Ne možemo se odati dojmu da je ovaj zakon protivan Ustavu, odnosi se na jednu kompaniju - rekao je Lovrinović.

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja odnosi se na velike kompanije koje se nađu u određenim poteškoćama, a njihov značaj i veličina imaju sistemski karakter za funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava te u konačnici za ukupnu stabilnost zemlje, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade s koje je zakon upućen u Hrvatski sabor. Zakonom se, objasnio je, uređuje postupak izvanredne uprave, odnosno Vlada bi predložila izvanrednog povjerenika kojeg onda odobrava i utvrđuje Trgovački sud u Zagrebu, i to ili na zahtjev samog dužnika ili na zahtjev vjerovnika, ali uz suglasnost dužnika. Premijer posebno ističe kako cilj zakona nije "pomaganje bilo kojoj pojedinoj osobi ni konkretnoj kompaniji, nego pomoć kvalitetnom i normalnom funkcioniranju hrvatskog gospodarstva, našeg financijskog krvotoka i ukupnoj stabilnosti.

Izvor: vecernji.hr
Ključne riječi:
Agrokor ~ Ivica Todorić ~ Sabor ~ rasprava

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,06790 0,00
0,39%
GBP
0,85628 0,00
0,27%
CHF
0,97040 0,00
0,11%
JPY
164,82000 0,28
0,17%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,47 €
16.04.2024
0,00%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 19.04. 10:13  2799,13
-4,18
-0,15
CROBEX10* 19.04. 10:13  1696,22
-1,18
-0,07
CROBEX10tr* 19.04. 10:13  1843,94
-1,28
-0,07
ADRIAprime* 19.04. 10:19  1880,78
1,50
0,08
CROBISTR* 18.04. 16:31  172,9587
0,05
0,03
CROBIS* 18.04. 16:31  96,0146
0,01
0,01
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (10:20:44 19.04.2024)
(10:20:44 19.04.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ERNT
208,00 €
0,00%
54.913,00 €
ATGR
56,50 €
0,00%
44.748,00 €
KODT2
1.400,00 €
-2,10%
37.880,00 €
ATPL
43,00 €
0,00%
22.984,60 €
ZABA
16,90 €
-0,29%
19.102,55 €
7SLO
26,28 €
-0,19%
14.454,00 €
KODT
1.450,00 €
0,00%
11.600,00 €
ARNT
32,40 €
-1,22%
7.137,60 €
DLKV
2,38 €
-1,65%
6.698,68 €
HT
30,40 €
-0,33%
6.110,40 €
Redovni dionički promet:   
240.376,67 €
Redovni obveznički promet:   
20.002,00 €
Sveukupni promet:   
260.378,67 €