NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

EKONOMIJAObjavljeno: 22.03.2012

Rakar: Za promjenu poreznog zakona država mora pripremiti 4 milijarde gotovine

Prošlo je 90 dana od vladanja nove Vlade. Je li ona ispunila obećanja dana biračima u predizbornoj kompaniji? Jesu li poduzete promjene koje je nužno provesti ako Hrvatska ne želi završiti na samom dnu?

O tome i sličnim temama u jučerašnjem su izdanju emisije Otvoreno raspravljali komunikacijski stručnjak Marko Rakar, kolumnist Večernjeg lista Tihomir Dujmović, Jasmina Popović, kolumnistica Foruma, te glavni urednik Glasa Koncila, Ivan Miklenić. Osim o vladanju nove Vlade i postupcima koje je provela, raspravljalo se i o opoziciji i aktualnim stranačkim izborima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Referendumsko pitanje postavljeno građanima odnosilo se na kriterije po kojima nova Vlada vlada: po kriterijima podobnosti ili sposobnosti. Rezultati referenduma pred kraj emisije pokazali su da čak 68 posto građana smatra kako nova Vlada više koristi kriterije podobnosti, dok je samo 32 posto gledatelja glasalo za kriterije sposobnosti.

Na pitanje Hloverke Novak Srzić o tome kako se nova Vlada snašla u prva tri mjeseca, Jasmina Popović, kolumnistica tjednika Forum, izjavila je da smatra kako se Vlada nije baš dobro snašla i misli kako su mogli povući bolje poteze i provesti značajnije promjene. Istaknula je i kako su se u Vladi previše zabavljali sami sa sobom i svojim unutarnjim odnosima. "Premda 3 mjeseca nije adekvatan rok za prosuđivanje, u Vladi nisu napravili ono što je obećano. "

Marko Rakar misli da se u prethodna tri mjeseca moglo napraviti više, a određena količina vremena potrošena je na snalaženje u novoj ulozi jer imaju malo iskustvo vlasti pa im treba uhodavanje. Istaknuo je i komunikacijske probleme - nesuglasja između ministara u izjavama. No generalno misli kako je smjer OK te je pomalo satirično istaknuo kako bi se u Vladi ipak trebali malo ubrzati i staviti "u petu brzinu", kako je govorio jedan od bivših političara. Naveo je da bi promjena poreznog zakona dramatično utjecala na novčani tok cijele države i država bi morala pripremiti 4 milijarde gotovine da bi mogla to premostiti. Smatra da je to vrijedna mjera premda bi dramatično utjecala na malo i srednje poduzetništvo koje je najviše pogođeno nelikvidnošću. Mala i srednja poduzeća su temelj gospodarskog oporavka i ona su ta koja trebaju iznjedriti Hrvatsku iz krize.

Oporba i mediji također moraju preuzeti svoju ulogu da analiziraju i kritiziraju svaki potez nove vlade jer je u interesu svih da se što prije krene u pravom smjeru. Mjere koje su prezentirane javnosti su vatrogasnog karaktera kako bi se stvar smirila, a najave koje smo dobili govore kako će se u sljedećim mjesecima krenuti s prezentacijama projekata koji će pokrenuti proizvodnju i mobilizirati gospodarstvo. "Naše" banke odnosno one koje posluju u Hrvatskoj su pune novaca, vlada se zadužuje na inozemnom tržištu umjesto u bankama pa banke te novce plasiraju građanima ili poduzećima, ističe Rakar.

Hloverka je spomenula i ideju da se u Saboru bira menadžer HRT-a za što je Rakar rekao da je osjetljivo pitanje. No naveo je da je trenutni sustav disfunkcionalan i vodi k srozavanju javnog servisa pa treba potražiti novo rješenje.


Kolumnist Večernjeg lista, Tihomir Dujmović, bio je najraspoloženiji za raspravu. Rekao je da je Vlada pokazala dva segmenta - politički i gospodarski. U gospodarskom smislu su ponudili smanjenje proračuna, "pokazali su da misle šparati rasprodajom obiteljskog srebra - prodaju CO i HPB, a 8 su godina govorili da se ta imovina ne smije prodavati jer su to zadnje velike firme koje donose dobit". Smatra kako povećati porez na dobit i očekivati veći investicijski val pomalo je nelogično čak i laicima za ekonomiju. Veselija je najava ministra Linića da će se stati na kraj neplatišama PDV-a i da će se PDV naplaćivati nakon što se transakcije obave. Istaknuo je kako će to biti prava mala revolucija koja će biti velika stvar ako uspije. Što se tiče proračuna, istaknuo je da je preambiciozan i da neće preživjeti godinu jer je već najavljen rebalans. Također, ne shvaća otkud će se financirati "famozna priča s fasadama" Vlada je pokazala novi svjetonazor najavom ukidanja dana neovisnosti , saborskog komemoriranja Bleiburga i sl. Zanimljiva stvar je da se u Srbiji reafirmira četništvo , a Hrvatska o tome šuti. No istaknuo je da je to stara boljka hrvatske ljevice. U ideološkom smsislu vlada ima savršen smjer, no pitanje je koliko su realne te namjere, rekao je Dujmović.

Glavni urednik Glasa Koncila, Ivan Miklenić, misli kako Hrvatska nije doživjela demokratski i gospodarski zaokret koji joj je potreban. Nova je vlada stala na stranu krupnoga kapitala i slijedi neoliberalistički kapitalizam. Rekao je i kako država nije htjela, smjela ili znala upotrijebiti one regulatorne mjere koje ima u svojim rukama te da ima dojam da se u Hrvatskoj nastavlja sustavno slabljenje države u svim sektorima. "Svugdje je sve samo gore, nigdje nema svjetla", pomalo se metaforički izrazio Miklenić. Tvrdi kako je duboko je zabrinut za trenutnu situaciju. Naveo je i da je hrvatski izborni sustav korijen svih zala u kojoj vlada partitokracija. "Potrebno je promijeniti politički sustav, no očito je da velikim strankama odgovara ovaj sustav u kojem male stranke prikupljaju glasove za njih. Potrebno je individualizirati sustav i na izborima birati ljude a ne izborne liste." Smatra kako u državi nitko ne poštuje zakon, čak ni ovi koji su na vlasti.


Popović misli kako su građani su na izborima glasali za promjenu i novi smjer, odnosno za odlazak HDZ-a. Dober potez vladajućih bio je ulazak u koaliciju čime je građanima pružena šira paleta. Misli kako u Hrvatskoj nema prave opozicije aktualnoj vlasti, a HDZ proživljava što je zaslužio. Navela je i kako se zasada se nije promijenilo ništa bitno, a za Milanovića tvrdi da nije ljevičar u pravom smislu i zato je prihvatljiv ljudima. To nije lijeva vlada jer veliku igru igraju HNS-ovci I njihovi ministri. "Linić u sebi krije velikog ljevičara kojeg zbog pritiska HNS-a mora prikrivati." Pita se koliko dugo SDP može izdržati neoliberalistički model kojeg HNS nameće i koliko su oni zapravo socijal demokratska stranka.

Rakar se smatra da HDZ Hrvatskoj ipak treba. Osvrnuo se i na izbore i istaknuo da treba spriječiti Kosor da dobije novi mandat jer je već ukrala Hrvatskoj dvije godine i zaustaviti Karamarka jer je sudjelovao u svemu što se dešavalo od 1994. godine. Miklenić je istaknuo da u HDZ-u postoji partitokratski model putem kojeg novi šef stranke ne može biti odabran na pošten način. Smatra da je SDP-ov model puno bolji. Dujmović tvrdi da HDZ , ukoliko ne poduzme potrebne promjene, sa svojih 12-13 posto zastupnika ide ravno u muzej. "HDZ kao politička stranka je stvorila državu ali ju i upropastila, ne promjeni li se ide u muzej", istaknuo je Dujmović. Hrvatska nema oporbu i to je glavni problem demokracije. HDZ šuti na poteze vlade, bave se drugim stvarima kao što je film Tuđmana i Miloševća i sl., nemaju press konferncije.

Dujmović se osvrnuo i na medije i rekao da je u Hrvatskoj medijska struktura takva da postoji čitav niz stvari o kojima se šuti. "Nema demokracije ni pravih medija jer se u svim novinama nalazi pet istih stavova i to pet istih urednika", rekao je Dujmović na što je Hloverka istaknula kako je javnost dovoljno mudra da sam prepozna neke probleme.

Što se tiče odabira političara u nadzorne odbore, Popović je istaknula da su joj donekle jasni takvi potezi jer u vladi smatraju da su odgovorni za vladajuću situaciju pa žele imati kontrolu nad time što se događa. Trebali bi paziti koliko će se politika dokazati, ali kadrovski je ovo vrlo plitak bazen. Idealno rješenje političara u NO-u bio bi i podoban i sposoban, a takve je teško pronaći. Dujmović se složito sa Popović po pitanju da su kadrovi vladajućih vrlo plitki premda se u kampanji tvrdilo drugačije.

Rakar smatra kako bi ministri morali imati određenu autonomiju i okružiti se ljudima koji će provoditi programe. Tvrdi da su natječaji dosad bili totalno fingirani, a dovoljno je samo pogledati ured bivše predsjednice vlade i način na koji je njezin ured bio organiziran, tko su bili ljudi koji su određivali određene stvari i postaje jasno da oni nisu došli do svojih pozicija putem normalnog natječaja.

Dujmović je za kraj zaključio kako je sve vrlo neozbiljno i u Hrvatskoj neće biti ozbiljnijih promjena sve dok ne zavlada kolera.

Izvor: poslovni.hr
Ključne riječi:
Kapitalizam ~ Milanović ~ Porez ~ Sabor ~ Vlada ~ Zakon

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q1 - 2024)(na kraju Q1 - 2024)

(koji na 29.03.2024. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
Erste Quality Equity +12,06%  5
InterCapital Global Technology - klasa B A +11,60%  5
OTP indeksni A +11,36%  4

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08640 0,00
0,03%
GBP
0,85440 0,00
-0,13%
CHF
0,98840 0,00
0,04%
JPY
169,86000 0,61
0,36%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
98,65 €
20.05.2024
1,56%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 21.05. 16:00  2828,07
-3,79
-0,13
CROBEX10* 21.05. 16:00  1700,01
-6,71
-0,39
CROBEX10tr* 21.05. 16:00  1875,62
-7,31
-0,39
ADRIAprime* 21.05. 16:00  1956,33
2,24
0,11
CROBISTR* 21.05. 16:31  174,1313
0,01
0,01
CROBIS* 21.05. 16:31  96,467
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:06 21.05.2024)
(17:08:06 21.05.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
ADRS2
61,00 €
0,00%
217.972,40 €
RIVP
5,12 €
0,00%
100.561,78 €
ZABA
18,05 €
-0,82%
61.879,95 €
HT
31,00 €
-0,32%
61.434,10 €
ERNT
207,00 €
0,00%
60.477,00 €
DLKV
2,76 €
0,73%
59.218,16 €
KODT2
1.540,00 €
1,32%
58.700,00 €
PODR
156,50 €
-0,95%
53.018,00 €
ADPL
13,00 €
-0,38%
49.278,25 €
KODT
1.590,00 €
1,92%
42.680,00 €
Redovni dionički promet:   
988.518,07 €
Redovni obveznički promet:   
5.720,00 €
Sveukupni promet:   
1.298.238,07 €