NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

PLATINUM INVEST Objavljeno: 03.03.2020
Dnevnik trgovanja dioničkih fondova Platinum Investa

Dnevnik trgovanja dioničkih fondova Platinum Investa

Ovo je dnevnik upravljanja dioničkim fondovima Platinum Investa za vrijeme najgorega tjedna na tržištima od 2008. Dnevnik pokazuje naše razmišljanje i način kojim upravljamo fondovima. Posebno je važno pratiti kako se razmišljanja mijenjaju iz dana u dan. Razlog za to su promjene stanja na tržištu i aktivna prilagodba promijenjenim situacijama.

Volatilnost, nered, strah, panika, sve riječi koje navodno ne postoje za dugoročnoga investitora su bile obilježje prošloga tjedna. Ovaj tekst je opis kako smo mi to prebrodili.

Nakon trijumfalnoga siječnja koji smo završili iznad indeksa, u našem europskom fondu Blue Chip i dolarskom fondu Global Opportunity za vrijeme veljače nikako se nismo mogli uskladiti s tržištem. Napravili smo krivu procjenu da val rasta koji je počeo u listopadu treba biti gotov u siječnju i zauzimali smo krive pozicije. To nas je koštalo toga da nismo uhvatili rast tržišta u veljači. Početna pozicija je bila da smo bili značajno iza konkurencije i za tri radna tjedna u veljači smo stekli titulu fondova sa najlošijim povratom. Stalno očekivajući korekciju, a tržište je i dalje raslo.

Ipak činilo nam se da nekoliko stvari potvrđuje našu hipotezu da je tržištu potrebna korekcija. Unaprijedni P/E omjer (omjer zarada dionica i cijena dionica na burzi) je bio 19. Zadnja korekcija je bila kada je taj omjer bio 18. Osim toga rast cijena NASDAQ-a od više od 10% ove godine je u potpunosti neprirodan. Što je najinteresantnije jest da rastu samo tržišta SAD-a. Ostala tržišta, posebno EU, nisu u stanju pratiti taj rast što jasno pokazuje da je rast ograničen samo na SAD i to bez dobrih fundamenata. Prema tome tržište je spremno za korekciju. Pitanje je samo koliku i kada? Najveći problem zašto nema korekcije jest činjenica da je nema što izazvati. Svi pričaju kako je super i kako samo treba kupovati. Corona virus je prisutan, ali sve se čini kao da ga tržište ignorira.

Odlučili smo prestati se boriti s tržištem. Povećali smo izloženost prema dionicama i kupili smo NASDAQ futures ugovore. Ali smo isto tako stavili puzajuću stop naredbu na NASDAQ i na S&P i na DAX ako tržite naglo počne padati. Zadnja 4 mjeseca je vrijedilo pravilo da treba kupiti sve manje padove. Idemo testirati da li to pravilo još uvijek vrijedi.

Vraćajući se kući u tramvaju sam vidio da su mi se aktivirale stop naredbe i da sam zaštitio cijeli portfelj. Nisam baš bio sretan s ovim raspletom događaja jer su mi takvi potezi u zadnja dva tjedna onemogućili da dođem do značajnih profita. Iz ove perspektive mi se ponovo čini da nismo usklađeni s tržištem.

Do kraja dana tržište je palo i onda se vratilo. Pitanje koje ostaje jest kakav će biti petak. Trenutno se ovo čini kao vrh, ali i ne mora biti. Dugoročna hipoteza o korekciji će možda ponovo biti testirana, a meni će trebati cijelo moje znanje da budem dobro pozicioniran.

Tržište je palo i kreiralo tehnički značajnu poziciju jer je dnevno dno bilo vrh iz siječnja. Moje kratke pozicije su se sada pokazale ispravnima. Bio sam zaštićen i zbog pada tržišta sam profitirao. Naivno bi bilo vjerovati da je ovo početak korekcije i da tržište ponovo neće otići gore iako svi indikatori ukazuju da stvari postaju precijenjene.

Ponovno moram procijeniti svoju hipotezu da je tržište precijenjeno. S Filipom sam detaljno prošao kroz sve pozicije u dionicama i sve je bilo dobro. Filip je napravio stabilan portfelj u kojemu imamo dovoljno tehničkih dionica koje nas vuku gore, kao i stabilnih dionica koje neće puno pasti ako dođe do korekcije. U svakom slučaju nemam izrazito jaku hipotezu za investiranje. Tržište će ponovo možda pasti, a možda će i narasti. Moguće je manja, ali i veća korekcija. Trenutno sam ponovo neutralan što je dobro iz perspektive rizika, ali loše iz perspektive prinosa. Ove godine opreznost mi nije donijela ništa osim slabe prinose, ipak kako je rekao jedan moj prijatelj: ne postoji biti previše zabrinut i oprezan. Preko vikenda ću razmisliti o svemu i u ponedjeljak se ponovo pozicionirati. Trenutno sam voljan prihvatiti slabije prinose, godina je dugačka.

Ušli smo u značajnu korekciju. Kratke pozicije u indeksima su se sada pokazale jako profitabilnima. Tijekom dana sam povećao pozicije koje zarađuju na padu tržišta i odmah tijekom dana sam uzeo profit. S&P se zatvorio otprilike na 0 za godinu. Ponovo tehnički značajna razina ako sutra tržište naraste, iako se ne čini tako. Ja sam sretan sa dobiti koju sam uzeo tijekom dana. Također sam povećao pozicije koje koristim za zaštitu kako bih si garantirao neutralnost portfelja u slučaju pada tržišta.

Moja pozicija je danas puno bolja nego prije nekoliko dana. Tržište je palo, ali ako dođe do rasta nakon ove korekcije bit ću puno sigurniji kod pozicioniranja prema gore, ako dođe do pada zaštićen sam i neću imati velike gubitke.

Futures ugovori su se otvorili pozitivno, ali je dan završio katastrofalno. Tijekom dana sam nastavio zauzimati pozicije kako bih profitirao na padu tržišta. Sada je jasno da se ne radi o korekciji nego o panici. Ali kao što sam i obećao svojim investitorima, mi ćemo zarađivati novac i kada tržište padne. Trgovanje mi je dobro iako je lošije u Blue Chipu zbog volumena portfelja.

Problem koji sada nastaje jest da su svi pogubljeni. Oni koji su hvatali val prema gore sada su počeli gubiti novac i počet će likvidirati pozicije zbog straha. Ja sam prilično hladne glave jer imam nevjerojatne mogućnosti. Moji prospekti su savršeni kao i tehničke dostupnosti instrumentima. Upravo sada je pravo vrijeme da u potpunosti oslobodim svu moć svojih prospekta.

Jedna stvar koju sam obećao sebi i svojim investitorima jest da se nikada više neće ponoviti zadnji kvartal 2018. godine. Tada je tržište palo, a ja nisam imao nikakvih mogućnosti da zaštitim portfelj i jednostavno sam morao podnijeti gubitak. Sada su stvari drugačije. Sve što želim, imam i planiram to u potpunosti iskoristiti. Pad koji je počeo će se nastaviti nekoliko dana i bit će grozan za sve sudionike osim mene. Ja sam zaštitio portfelj i sada mogu mirno profitirati na padu. Kada pad stane bit ću odlično pozicioniran da zaradim na rastu tržišta i ostvarim sjajne prinose ove godine.

Pitanje koje mi ostaje otvoreno jest do kada će ovo trajati. Jasno je da će u jednom trenutku morati stati, ali je pitanje kada. Trenutno je još rano. Nastavljam po starom. Portfelj je zaštićen, ulazim u instrumente koji mi zarađuju na padu tržišta i uzimam dobit.

Trgovanje mi je bilo gotovo savršeno. Izašao sam iz kratkih pozicija sa velikom dobiti. Tržište je poslije podne otišlo gore i ponovno sam zauzeo kratke pozicije. Do kraja dana tržište je ponovon palo tako da sam dva puta realizirao dobit na istim vrijednostima tržišta. Tržište je opet na tehnički stabilnoj razini. Čini se da bi ovo moglo biti dno, ali još uvijek ne planiram zauzimati bilo kakve dugačke pozicije. Tržište je u stanju potpune panike.

Neosporno je da korona virus ima utjecaj na ekonomiju, posebno u Kini, ali taj utjecaj će proći kao i sve ostalo. Ne radi se o trajnom ekonomskom poremećaju. Utjecaj zbog panike na ostale zemlje će također biti očit, ali prolazan.

Po meni problem je što je korona virus bio povod, ali je uzrok pada tržišta. Pad tržišta treba uzrokovati preveliki dug u Kini i ekonomija EU koja je katastrofalna. To su pravi razlozi za pad, a ne ovo što se sada događa. Ipak u panici koja vlada tržištem mi smo napravili dosta dobrih poteza tako da sam zadovoljan. Filip je napravio odličan portfelj dionica za ovo stanje, a moje pozicije u derivatima su nam doslovno spasile glavu. Ostvario sam sve što sam želio, na velikom slomu tržišta sam bio na pravoj strani.

Taktička greška. Mislio sam da je tržište našlo dno i počeo sam zauzimati dugačke pozicije ujutro. Do kraja dana sve je potonulo i imam gubitke i na strani dionica i na strani derivata. Iako gubitci nisu veliki, Global je još uvijek u plusu od početka korekcije, Blue Chip je imao velike gubitke, ali ne kao drugi fondovi. Razlozi za očekivanu stabilizaciju prema mojoj analizi su bili višestruki. Prvo volatilnost se stabilizirala (ujutro), tržište je palo previše pre kratko i mora odskočiti. Nikkei se čini kao da je našao dno, a prema logici da je korekcija prvo počela u Aziji onda treba i prvo završiti u Aziji.

Trenutno sam sklon riziku. Tržište je do te mjere palo da mi se fondovi nalaze u značajno boljoj poziciji od konkurencije. Osim toga kontrola situacije mi se čini jako dobrom. Ne mogu savršeno pogoditi tržište u svakom trenutku, ali sve do sada je bilo i više nego jako dobro. Prema tome nema razloga da ne vjerujem svojim analizama bez obzira na trenutno ludilo koje vlada na tržištu.

Također mi je važno kako će sada reagirati fiskalne i monetarne politike. Od EU mogu očekivati i uvijek dobiti ništa, ali za sada još nisam ništa čuo od SAD-a.

Predsjednik jest twitnuo da je tržište jeftino, ali FED za sada šuti. Mislim da je i njih uhvatio pad tržišta. Osobno ne očekujem da će FED smanjiti kamatnu stopu, ali sve je moguće posebno sa trenutnim prinosima na tridesetogodišnju obveznicu.

Stanje je opasno. U ožujku nema podataka o zaradama poduzeća koje mogu fundamentalno pomoći tržištu. Sljedeći tjedan je također posebno važan: sastanak OPEC-a, super utorak koji će definirati tko će biti demokratski kandidat za predsjednika i onda šećer na kraju u petak: nezaposlenost u SAD-u. Bit će jako zahtjevno kontrolirati portfelj.

Hipoteza da je tržište našlo dno će biti jako testirana sutra.

Ujutro sam se osjećao jako umorno. Zadnjih nekoliko dana me iscrpilo, također nisam bio previše sretan sa dugačkim pozicijama, ali kako se kaže dugačak je dan. Jedino što sam napravio jest da sam rano ujutro zauzeo još jednu kratku poziciju u VIX-u kako bi pojačao pozicije za smirenje tržišta. Osim toga, ujutro su postojali još neki znakovi da se stvari smiruju. Zatim sam otišao gostovati u emisiji na HRT 4. Do 12 sati sam se osjećao u potpunosti spaljeno. Upravo zato sam odlučio zadržati sve pozicije koje imam, posebno dugačke. Stanje u kojem se nalazim nije za donošenje odluka osim toga ništa mi ne govori da su moje pozicije pogrešne. Što god se dogodi danas, preko vikenda ću imati vremena da se opustim i razmišljam. Stavio sam naredbe da izađem iz zaštite ako tržište ode gore. Ostale, posebno dugačke pozicije nisam htio dirati.

Tržište je nastavilo biti ekstremno volatilno. S&P 500 bi se pomaknuo 1% svakih pola sata. Ponovo se činilo kao da se stvari smiruju, ali i VIX je podivljao. Sa 40 bodova je skočio na 49, ponovo pao na 40, zatim ponovo narastao na 49. Ako bih želio sam sebi povlađivati vjerovao bih da je to znak dna. Upravo vezano za sve odluke koje sam napravio odlučio sam sve pustiti. Otišao sam kući, večerao, gledao film i ponovo pogledao tržište. Sve je bilo u plusu. Likvidirao sam dio pozicija koje imam radi zaštite. U DAX-u to je bilo na dnu. U S&P 500 to je bilo kasnije, ali sam odlično prošao i uzeo sam značajnu dobit. Iako ću danas na kraju dana imati gubitke biti ću značajno bolji od tržišta posebno u EU. Fond će imati veliku likvidnost. Filip je u međuvremenu napravio listu za kupnju tako da smo spremni za rast tržišta. Ako griješim i tržište padne, imati ću naloge da ponovo uđem u kratke pozicije i sve će biti u redu. Nekoliko dana volatilnosti, posebno sa ovakvim kolapsom tržišta je mislim svima prihvatljivo.

Iako imam jako dobre pozicije bilo bi epski pretenciozno da kažem da znam što će se dogoditi. S obzirom da ne znam što se događa napraviti ću ono što uvijek napravim, pitati ću puno pametnije od sebe. Preko vikenda ću pogledati cijene opcija i one će mi reći što će se dogoditi u ponedjeljak. Trgovci opcijama uvijek znaju najbolje što se događa. Kada vidim cijene opcija znat ću kako će izgledati sljedeći tjedan i kako se trebam pozicionirati.

U svakom slučaju bit će jako zabavno.

Neven Vidaković
Platinum Invest

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju Q2 2020)(na kraju Q2 2020)

 • Dionički
 • Mješoviti
 • Obveznički
 • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
ZB trend -0,93%  6
USA Blue Chip A -1,01%  5
Generali Prvi Izbor -2,08%  6

VALUTE ( Srednji tečaj HNB-a - 13.07.2020.)( Srednji tečaj HNB-a - 13.07.2020.)

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
1 EUR 7,534162 0,00
-0,06%
1 USD 6,673897 0,02
0,29%
1 GBP 8,415237 -0,01
-0,07%
1 CHF 7,087641 -0,01
-0,07%
EUR - 1 mjesec 2020 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
514,15 09.07.2020
1,16%

ANKETA

AKCIJE

 • Ulazna / izlazna naknada
 • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
Allianz Portfolio - ulazna naknada AKCIJA do 31.07.
USA Blue Chip - izlazna naknada AKCIJA do 30.06.
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,25% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
OTP fondovi - ulazna naknada AKCIJA do 31.07.
PBZ fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
PBZ Equity - izlazna naknada AKCIJA do 06.08.
Platinum fondovi - izlazna naknada AKCIJA do 31.12.
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 13.07. 10:02  1609.18
1,29
0,08
CROBEX10* 13.07. 09:52  1007.65
1,34
0,13
ADRIAprime* 13.07. 10:05  975.83
0,73
0,07
CROBISTR* 10.07. 16:31  183.2079
0,15
0,08
CROBIS* 10.07. 16:31  111.426
0,08
0,07
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2020 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (10:05:37 13.07.2020)
(10:05:37 13.07.2020)

  Osvježi
 • Promet
 • Rast
 • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
PODR 414,00
0,00%
619.411,00
ERNT 1.230,00
0,82%
124.230,00
RIVP 25,90
0,00%
79.461,20
DLKV 5,06
2,85%
60.070,42
OPTE 5,46
0,00%
41.304,90
TUHO 2.700,00
2,27%
40.500,00
ADRS 432,00
-0,46%
30.240,00
HT 174,50
0,00%
26.698,50
TPNG 50,00
-3,85%
18.950,00
HPB 470,00
1,29%
10.810,00
Redovni dionički promet:   1.094.892,62 kn
Redovni obveznički promet:   0 kn
Sveukupni promet:   1.094.892,62 kn