NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

ANALIZA Objavljeno: 09.04.2015
Komentar fondova - InterCapital Asset Management - ožujak 2015.

Komentar fondova - InterCapital Asset Management - ožujak 2015.

Capital One obveznički fond
Pregled mjeseca i glavne promjene unutar portfelja

Glavna vijest za obvezničke fondove, kako u prvo kvartalu tako i u ožujku, bila je početak novog programa labavljenja monetarne politike od strane Europske centralne banke (ECB-a) koja je počela s otkupom državnih obveznica zemalja Eurozone. Rezultat navedenog programa je rast cijena državnih obveznica, od onih najsigurnijih zemalja poput Njemačke pa do najrizičnijih poput Portugala. To je pomoglo Capital One fondu da u ožujku raste za 0,42% i time ostvari rast od 1,50% od početka 2015. godine.

U skladu s najavama od prošlog mjeseca mislimo da će takvo okruženje podupirati i rast hrvatskih državnih  obveznica i zato smo prilagodili našu strategiju u odnosu na mjesec prije. Prije svega, oko 8% imovine Fonda uložili smo u novo inozemno izdanje RH na europskom tržištu (novu desetogodišnju obveznicu u EUR). Unatoč rekordno niskom prinosu na izdanju (3,25%) zbog povećanih spreadova između prinosa na hrvatske i npr. španjolske obveznice mislimo da i dalje ima dosta prostora za rast istih obveznica. Otegnuta okolnost je bila činjenica da je izdanje bilo relativno veliko (1,5 milijardi EUR) te da je ponuda novih obveznica u regiji bila isto relativno velika s obzirom da su i druge zemlje (Bugarska, Slovenija, Crna Gora) iskoristile povijesno niske kamatne stope za izdanje novih obveznica).

Ipak i dalje vjerujemo da će u sljedećim mjesecima eurska imovina biti pod pritiskom pada prinosa ovisno kako će padati prinosi obveznica Eurozone. Osim toga, mjesec nam je bio bitan jer se iščekivao stav FED-a o brzini dizanja kamatnih stopa u SAD-u. Na kraju se potvrdilo naše predviđanje da će FED, unatoč odbacivanju dijela negativne retorike, ipak ostati oprezan oko najavljivanja rasta kratkoročnih kamatnih stopa. Kao odgovor na to, dodatno smo se izložili prema dolarskim obveznicama Ministarstva financija RH s dospijećem od 5 godina (oko 9% portfelja Fonda) jer iste nose dosta više prinose od obveznica u EUR. Čak i ako se kamatne stope u SAD-u budu podizale bržom dinamikom od trenutno anticipirane (0,50% rasta do kraja godine) vjerujemo da će taj rast stopa donijeti manji pad cijena istih obveznica nego što će biti prihodi od kamate. Kupnjom ove dvije obveznice duracija Fonda se povećala s oko 2,4 godine na oko 2,5 godina. Osim spomenutog, Fond trenutno nema izloženosti prema stranim valutama. Trenutna kamata koju portfelj donosi iznosi oko 4,4%, a prinos do dospijeća (YTM) 2,8%.

Podaci o fondu Capital One
Kreirajte zahtjev za izdavanje / kupnju udjela u fondu Capital One


Capital Two dionički fond

Pregled mjeseca i glavne promjene unutar portfelja

U prvom kvartalu 2015. godine dionički fond Capital 2 ostvario je prinos od 2,98%, od čega je u ožujku ostvareno 1,83%. Indeksi Zagrebačke, Ljubljanske i Beogradske burze, Crobex, SBITOP i BELEX15, zabilježili su u ožujku redom promjene od -1,9%, -0,07% te 1,32%. Prosječni dnevni dionički promet na ZSE u ožujku 2015. je iznosio 8,8m HRK te je bio 28% niži nego u ožujku 2014. Od ukupne protrgovane vrijednosti u promatranom razdoblju dionice HT-R-A su generirale oko 18% redovnog prometa, a slijede dionice ADRS-P-A s 10%, RIVP-R-A sa 6%, ZABA-R-A s 5% te ATGR-R-A s 4%. Tih 5 dionica je zajedno ostvarilo nešto iznad 44% ukupnog redovnog prometa. Ukupna tržišna kapitalizacija dionica na ZSE je narasla za 11%. S obzirom da INA-R-A drži 27,4%, njena cijena i dalje ima najveći utjecaj te slijede HT-R-A s 10,2% i ZABA-R-A s 9,4%. Od sektorskih indeksa je u mjesecu najbolje prošao CROBEXkonstrukt koji je narastao 4,2%, dok je najviše izgubio CROBEXtransport, -6,2%. Redovnom revizijom indeksa CROBEX od 23.ožujka 2015. u sastav indeksa su ušle dionice Turisthotela d.d., Luke Ploče d.d., HUP-a - Zagreb d.d., Plave lagune d.d., Liburnia Riviera Hotela d.d., Imperiala d.d., Hotela Maestral d.d i Ingre d.d. dok za ostatak u indeksu kriterije nisu zadovoljile dionice Viadukt d.d., Varteks d.d., Petrokemija d.d., RIZ-odašiljači d.d., Vupik d.d., Tehnika d.d., Luka Rijeka d.d., Jadroplov d.d. te Uljanik Plovidba d.d. U novi sastav indeksa ušao je velik broj dionica iz turističkog sektora. Od 25 kompanija članica CROBEX-a, njih 8 se baviti pretežito turističkim djelatnostima (uz Adris kojemu je turizam značajan segment poslovanja).

Od značajnijih korporativnih vijesti prijašnji mjesec HT d.d. je objavio da nastavlja s procesom transformacije koji se, između ostaloga, odnosi i na smanjenja broja radnika. Inače, broj stalno zaposlenih u ovoj kompaniji je već godinama u opadanju. Na kraju 2010. broj zaposlenih iznosio 6.332, HT je 2014. godinu završio s 4.994 stalna zaposlenika, što znači da se u tom periodu njihov broj smanjivao prosječno 6% godišnje. Investicijsko društvo EPIC sa sjedištem u Beču, većinski vlasnik Valamar Riviere, jedne od najvećih hrvatskih turističko-hotelijerskih tvrtki, razmatra širenje svog turističkog portfelja. CEO Valamar Riviere za list Wirtschaftsblatt dao je intervju u kojem navodi kako kompanija želi pojačati prisutnost u regiji Alpe-Adria te traži potencijalne mete u Sloveniji, Sjevernoj Italiji i Austriji, pri čemu u obzir dolaze samo veći hoteli ili klasteri. Navedeno je ipak kako u Austriji, u kojoj Valamar gleda ski odmarališta. Rast profitabilnosti kompanija pokušavati postići i kroz troškovne uštede te u investicijama u proširenje kapaciteta i povećavanje kategorizacija smještaja, što bi trebalo omogućiti i više cijene.

Nadzorni odbor Pivovarne Laško na sjednici je razmotrio tijek procesa dokapitalizacije i prodaje udjela u vlasništvu prodajnog konzorcija. Prema neslužbenim informacijama tri ponuđača pozvana su da poboljšaju ponude. Rok za predaju ponuda za kupnju 51,11% dionica Pivovarne Laško i dokapitalizaciju od najmanje 75 milijuna eura istekao je 19.03.2015., a zaprimljeno je pet obvezujućih ponuda. O konačnim uvjetima transakcije će se pregovarati i dogovor će ovisiti o ispunjenju dodatnih uvjeta. Sve pristigle ponude su, navodno, vrlo slične, navodi slovenski poslovni dnevnik Finance, a slovenski list Dnevnik piše pak da su u uži izbor ušli Heineken i američki fond rizičnog kapitala Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR). O  ponudama bi se trebao izjasniti i Nadzorni odbor Pivovarne Union koja je u vlasništvu Laškog. Prodaja pivovare odvije se u nekoliko faza, a ulazak novog vlasnika će na skupštini dioničara morati potvrditi 75% sadašnjih vlasnika. Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je da njegova vlada razmišlja o prodaji dijela dionica kojima raspolaže u Luci Koper, kako bi se namaknuo dio od 1,35 milijardi eura sredstava za gradnju nove pruge Koper - Divača, ali je istaknuo da se neće prodavati lučka infrastruktura. Slovenski je premijer dodao da bi ni nakon moguće prodaje dijela svojih dionica država zadržala najmanje 50 postotni udio u Luci Koper d. d., koja jedina ima koncesiju za lučke aktivnosti do 2043. godine, ali da se nikako ne bi prodavala lučka infrastruktura koja je u vlasništvu države te da će tako i ostati.

Tijekom ožujka smo zadržali geografsku izloženost tržištu Hrvatske i Slovenije na približno jednakoj razini (80%,18%). U pogledu sektorske izloženosti, povećali smo izloženost potrošačkom necikličkom sektoru i turizmu, dok je smanjena izloženost sektoru transporta, prodajom kompletne pozicija Luke Ploče d.d. (LKPC-R-A). Glavna promjena u top 10 pozicijama je povećanje izloženosti prehrambenom sektoru (potrošački neciklički) dokupljivanjem dionice Čakovečkih mlinova d.d. CKML-R-A.

Podaci o fondu Capital Two
Kreirajte zahtjev za izdavanje / kupnju udjela u fondu Capital Two


Money One novčani fond

Pregled mjeseca i glavne promjene unutar portfelja

Money One novčani fond je u ožujku nastavio stabilan rast prinosa od 0,10% te je od početka godine zabilježio prinos od 0,25%. Kamatne stope na depozite i dalje su na niskim razinama uslijed visoke razine likvidnosti u sustavu. Prinosi na trezorske zapise Ministarstva financija ostali su nepromijenjeni naspram prijašnje aukcije; 364 dana 1,50% te 182 dana 0,50%.

Smatramo da će prinosi na trezorske zapise navedene ročnosti ostati na dosadašnji razinama. Imovinu fonda, ovisno o tržišnim uvijetima, namjeravamo i dalje ulagati u kratkoročne instrumente tržišta novca, prvenstveno jednogodišnje trezorske zapise Ministarstva financija. Duracija fonda na kraju ožujka 2015. godine iznosila je 0,64.

Podaci o fondu Money One
Kreirajte zahtjev za izdavanje / kupnju udjela u fondu Money One

Izvor: InterCapital Asset Management

NAJČITANIJE

IZDVOJENO

ANALIZE

FONDOVI

NEWSLETTER

Obavještavat ćemo vas o novostima i akcijama vezanim za fondove, posebnim prilikama za ulaganje te novostima u našim uslugama.

NAJVEĆI PRINOS FONDOVA (na kraju 2023.)(na kraju 2023.)

(koji na 31.12.2023. posluju min. 12 mjeseci)
  • Dionički
  • Mješoviti
  • Obveznički
  • Kratkoročni obv.
Fond Prinos Riz. Portfelj Prinosi Kupi
InterCapital Global Technology - klasa B A +42,64%  5
OTP indeksni A +31,15%  4
Capital Breeder +29,68%  3

1 EUR - tečajna lista

Valuta Vrijednost   Promjena Graf
USD
1,08110 0,00
-0,05%
GBP
0,85510 0,00
-0,30%
CHF
0,97660 0,00
-0,46%
JPY
163,45000 -0,07
-0,04%
BAM
1,95583 0,00
0,00%
EUR/USD - 1mj 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g
Konverter valuta

FOND HRVATSKIH BRANITELJA Podaci o fondu

Vrijednost Datum Promjena Graf
92,19 €
27.03.2024
-0,67%

ANKETA

AKCIJE

  • Ulazna / izlazna naknada
  • Ostale akcije
Fondovi Trajanje akcije Info
InterCapital Nova Europa - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP Absolute - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
OTP indeksni i OTP Meridian 20 - ulazna naknada AKCIJA do 30.06.
A1 - ulazna naknada AKCIJA do 31.12.
Eurizon fondovi - ulazna naknada AKCIJA do opoziva
Eurizon HR Equity fond - izlazna naknada AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
InterCapital fondovi - trajni nalog AKCIJA do opoziva
InterCapital Income Plus - ulazna naknada 0,50% AKCIJA do opoziva
ZBI fondovi - ulazna naknada 0,00% AKCIJA do opoziva
Osvježi
Indeks Vrijeme Vrijednost Bod +/- % Graf
CROBEX* 28.03. 16:00  2834,52
-7,89
-0,28
CROBEX10* 28.03. 16:00  1713,17
-3,19
-0,19
CROBEX10tr* 28.03. 16:00  1862,37
-3,47
-0,19
ADRIAprime* 28.03. 16:00  1919,38
-4,20
-0,22
CROBISTR* 28.03. 16:31  172,777
0,01
0,01
CROBIS* 28.03. 16:31  96,038
0,00
0,00
*Live podaci *Podaci na kraju trgovanja
CROBEX - 1 mjesec 2024 1tj 1mj 3mj 6mj 1g 2g 5g

ZSE - DIONICE (17:08:36 28.03.2024)
(17:08:36 28.03.2024)

    Osvježi
  • Promet
  • Rast
  • Pad
Dionica Zadnja Promjena Promet
KOEI
260,00 €
-1,52%
309.290,00 €
PODR
160,00 €
0,31%
211.489,00 €
MONP
8,35 €
0,00%
179.703,25 €
HPB
236,00 €
1,72%
154.070,00 €
RIVP
5,18 €
0,39%
123.723,18 €
7SLO
27,14 €
0,11%
111.213,23 €
HT
30,40 €
0,00%
111.163,60 €
7BET
13,84 €
0,44%
97.880,44 €
KODT
1.340,00 €
-2,90%
64.260,00 €
ADRS2
60,40 €
0,33%
63.230,80 €
Redovni dionički promet:   
1.713.649,50 €
Redovni obveznički promet:   
92.517,06 €
Sveukupni promet:   
3.591.166,56 €